Koupit
Šestý a závěrečný díl autorovy komiksové bibliografie zastihuje protagonistu a vypravěče Rijáda na prahu dospělosti. Budoucí úspěšný kreslíř si ve francouzském provinčním městě Rennes a později v Paříži klestí cestu k profesionální kariéře, hledá vlastní umělecký výraz a současně se snaží zbavit strachů, komplexů a traumat, které ho tíží už od dětství a od puberty, prožitých mezi Evropou a Sýrií. Nakonec zjistí, že chce-li minulost přerůst a skutečně dospět, bude se přece jen muset vyrovnat s problematickou postavou svého syrského otce, jehož stín ho neustále pronásleduje. Zbytek Rijádovy rodiny se mezitím musí srovnávat se životem bez nejmladšího syna, uneseného do Sýrie, i s postupným stárnutím a umíráním starší generace.

Završení úspěšné série je opět plné humoru, pronikavých sociálních postřehů i existenciálně silných momentů – a také konečně na pozadí krvavé občanské války v Sýrii dává odpověď na to, jak těžké může být posbírat dohromady rodinu roztrženou mezi dvěma kontinenty a kulturami.

Scénář
Riad Sattouf
Art
Riad Sattouf
Lettering
Jakub Plachý
Překlad
Magdalena Jehličková
Redakce
Zuzana Bramborová, Richard Podaný
Žánry
autobiografie
ISBN/ISSN
978-80-7515-165-0 (Baobab)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
172 x 242 mm
Tisk
barevný
Váha
615 g
Stran
184
Cena
450 Kč
Originál
L'arabe du futur 6, une jeunesse au Moyen-Orient (1994-2011) (Allary Éditions, 2022)
  • perak
    Tak toto byla hodně silná séria. Životní peripetie Riadovi rodiny s reáliemi dvou zcela odlišných kultur a historickýi událostmi v pozadí těžko nechají čtenáře chladným. Některé pasáže se vryjí do paměti hodně hluboko. Závěrečný díl je hlavně o autorově hledání sebe semotného, přičemž výraznou roli opět hraje vztah k otci. K tomuto se někdy rád vrátím.
  • Fort
    Zakončení příběhu o Riadovi a jeho rodině. Jelikož jde o životopisné dílo, těžko čtenář odhaduje jak tohle skončí. Chtěl jsem si nejdříve přečíst konec a pak začít číst knihu, jsem rád, že jsem odolal, ztratilo by to část svého kouzla.