Koupit
Komiks z tajemných moří. Posádka Bludného Holanďana, přízračné lodi odsouzené na věky křižovat sedm moří bez možnosti přistát, zrovna nehýří dobrou náladou. Teprve růžolící batole, které začátkem dvacátého století zachrání z potápějícího se zaoceánského parníku, vrátí mrtvým námořníkům chuť do života, tedy do smrti. Malé děcko je v jejich očích králem. Mrtví piráti přepadají lodě a drancují kuchyňské sklady, aby pro svého krále zajistili mléko a piškoty. Král Špunt, jak mu říkají, vyrůstá mezi kostlivci a sní o dni, kdy bude mrtvolou jako ostatní. Ale jeho cesty se mají ubírat jinudy.

Kratičkou fantastickou povídku francouzského spisovatele Pierra Mac Orlana (1882–1970) proměnil David B. (1959), autor slavné série Padoucnice, v humornou, lehce ponurou a zároveň poetickou bajku o dětství, o přípravě na život, potažmo na smrt.

Adaptací Mac Orlanovy povídky si David B. dle vlastních slov splnil dávný sen: „Ten příběh o dítěti, které se připravuje na život mezi mrtvými, mě dojal. Je to svým způsobem můj vlastní příběh.“

Scénář
David B., Pierre Mac Orlan
Art
David B.
Lettering
Františka Loubat Lachmanová
Překlad
Hana Zahradníčková
Žánry
dětský, dobrodružný
ISBN/ISSN
978-80-7515-020-2 (Baobab)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 305 mm
Tisk
barevný
Váha
600 g
Stran
48
Cena
289 Kč
Originál
Roi Rose (Gallimard)
  • trudoš
    trudoš editor23.10.2020 10:02Král Špunt
    Sympatická komiksová povídka, se skvělou kresbou a správně ujetým humorem, jenže s ukončením, které vlastně žádným ukončením není. Jak má příběh přiměřený rozjezd i průběh, svérázné finále přichází v jednom - dvou obrázcích a sice zanechá v duši místo pro trudné disputace, jenže bez znalosti původní předlohy byl můj zážitek poloviční. Vyprávění totiž autor uzavírá v okamžiku, kdy mě začalo zajímat, co se bude dít dál, pročež nějaké to melancholické filozofování navrch jde v mém případě stranou. Takže v důsledku trochu roztrpčení, přestože grafické zpracování je nádherné a scénář, ačkoliv jsem se bál opaku, příjemně jednoduchý. Mám tvorbu Davida B. rád, tady jsem však narazil - nepochopením jeho uměleckého záměru.
    Zkrátka jedno z těch alb, kde výtvarná stránka převyšuje vlastní obsah. Alegorie dětství plné fantazie je fajn, ovšem pravdou je, že kromě motivu života mezi kostlivci mnohem zábavnějšího, než je fádní realita s dospělými, jsem si toho více neodnesl. Jsem zkrátka poeta na prd.
  • kaylin
    kaylin6.2.2017 08:24Král Špunt
    Komiks "Král Špunt" se na první pohled tváří jako komiks dějový, který bude napínavý, dobrodružný. Vlastně je i docela drsný, když dojde na útoky na nic netušící lodě. Pak se to ovšem zlomí a příběh najednou získává novou rovinu. Jako kdyby se s příchodem dítěte komiks měnil na něco jiného, přemýšlivějšího. Chce být hlubší, ale už na to nemá dost času, protože se přece jen jedná o klasický evropský sešit, který má 48 stran. Najednou je konec a vyvrcholení, k němuž zde dochází, je takové rychlé a možná vám přijde i prázdné. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/02/1366-kral-spunt-50.html
  • p3tris
    p3tris15.7.2016 06:53Král Špunt
    Filozofický přesah jednoduchého neuzavřeného a dosti nelogického příběhu jsem příliš nepochopil. A tak jediná, ale velice kladná stránka útlé knihy pro mě zůstává kresba, připomínající mexický svátek Día de los Muertos.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš13.12.2015 19:03Král Špunt
    Po zběžném prohlédnutí v knihkupectví se mi mi děsně líbila kresba, papír, obálka a vůně. A i zápletka se mi zamlouvala. Ale čtení mne věru nebavilo, buď měl být Král Špunt víc filozofický nebo víc dobrodružný. Tahle je pro mne někde mezi - v tůni nudy.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.10.2015 14:06Král Špunt
    Jedna z těch povídek, která vás na konci nechá samotného a hloubajícího, lehce znepokojeného, protože jste četli se zatajeným dechem až do samého závěru nezávěru. Takže místo finálního bombastického rozuzlení jste zanecháni ve stejně napjaté atmosféře jako po celou dobu četby. Krásně zpracovaná kniha, sympatický výběr námětu a krásná kresba. Baobab rulez.

    Celkový dojem: 80%
262