Vraťte se v čase do 60. let, objevte první klasická vystoupení nejslavnějších hrdinů Marvelu. Na stránkách této knihy najdete období kreativity, které nemá v americkém komiksu obdoby, kde Stan Lee, Jack Kirby, a celý tým nadšenců Marvelu (Marvel Bullpen, jak mu přezdíval Stan Lee) představili některé z nejznámějších postav v historii komiksu. Doba zázraků a fantastických vynálezů, které se brzy stanou nesmrtelné.

Obsahuje sešity série Tales of Suspense #39-46 (březen - říjen 1963). Sešit Tales of Suspense #39 v ČR vyšel v knize Ultimátní komiksový komplet #085: Marvel: Počátky - 60. léta a v knize Nejmocnější hrdinové Marvelu #005: Iron Man .

V české mutaci vyšel tento svazek jako 4. v pořadí. Po testovací sérii prvních čtyř čísel v roce 2023 startuje série oficiálně znovu od prvního čísla v lednu 2024. Nadpis Marvel Origins je vyveden embossem ve zlaté barvě, na ukázkách není patrné. Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.


Scénář
Robert Bernstein (R. Berns), Stan Lee, Larry Lieber
Art
Don Heck (Donny), Jack Kirby
Ink
Richard Bache Ayers (Dick), Don Heck (Donny)
Barvy
Stan Goldberg (Stan G)
Lettering
Rui Alves, Petr Schwarz
Překlad
Petr Novotný, Martina Zvolská
Redakce
Crisino Baião, Petr Novotný, Martina Zvolská
Žánry
superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2974-7635 (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 263 x 13 mm
Tisk
barevný
Váha
480 g
Stran
128
Cena
299 Kč
Originál
Marvel Masterworks: The Invincible Iron Man, Vol. 1 (Marvel Comics, 1963)
  • trudoš
    Starý Iron Man už zavání americkou propagandou a bezostyšným hanobením Sovětského svazu, což vzhledem k době vzniku a vzkvétající studené válce není zas až tak moc překvapivé. Ovšem zápletky jednotlivých epizod působí už hodně naivně a občas i absurdně. V těchto komiksech se na realitu, proveditelnost či alespoň uvěřitelnost nehrálo vůbec, takže z hlubin Země neustále lezou skryté civilizace a mimozemšťané přistávají na modré planetě, jako kdyby šlo o motorest u dálnice. Nejkomičtější je pak samotná technologie Iron Manovy zbroje, kde je všechno vysvětleno inovátorskými tranzistory. Což mě baví o to víc, že jako elektronikou nepolíbený jedinec mi tenhle výraz automaticky evokuje malá rádia ze šedesátých let.
    Čím mi ovšem komiks imponoval nejvíc, je precizní kresba Dona Hecka, neprávem zastíněného ať už Jackem Kirbym, nebo Stevem Ditkem. Přitom jeho práce mi přijde z téhle trojice jednoznačně nejlepší a de facto právě ona byla příčinou, proč jsem byl příběhy z roku 1963 schopen dočíst.