Gotham čelí vražedné válce gangů, kterou vede Penguin. Není to ovšem ten starý nepřítel, kterého Batman dobře zná, ale chytrý, mladý soupeř... Imperátor Penguin! Joker je na útěku, v ulicích města teče krev... a Ignatius Ogilvy se vtom zmatku chce dostat k moci. Do boje se zapojí Poison Ivy a Clayface a přidá se i nová zvrácená hrozba - Liga úsměvů. Temný rytíř bude muset nasadit všechny své schopnosti, aby vypátral skutečné padouchy, kteří stojí za šílenstvím sužujícím Gotham.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.
V české mutaci vyšel tento svazek jako 47. v pořadí.

Obsahuje sešity série Detective Comics (Vol. 2) #13-17 (říjen 2012 - únor 2013)


Scénář
John Layman
Art
Andy Clarke, Jason Fabok
Ink
Andy Clarke, Jason Fabok
Barvy
Jeromy Cox, Kevin Senft (Blond)
Obálka
Jeromy Cox, Jason Fabok
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Petr Zenkl
Redakce
Boris Hokr, Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-88-9283-295-4 (BBart s.r.o.)
978-88-9283-295-4 (De Agostini Publishing S.p.A)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 x 11 mm
Tisk
barevný
Váha
480 g
Stran
160
Cena
329 Kč
Originál
Batman Detective Comics #03: Emperor Penguin (DC Comics, 2013)
  • hroubek
    Dobré to bylo, ale něco málo mi k úplné spokojenosti chybělo. Scénárista John Layman to má hezky promyšlené a velmi jednoduše a elegantně vypraví své příběhy. Je to rychlé, zábavné a má to spád a tah na bránu. Epizodické příběhy fungují dobře. Ale jak říkám, něco mi tam ve výsledku chybělo. Místy mi to přišlo chaotické, těšil jsem na zápletku kolem Penguina - ta reálně dostala méně prostoru, než jsem čekal, a samotné vyšetřování zločinů, taky Batmanovi nezabere moc času. Naštěstí to má fakt dobré tempo, krásně nakreslenou Poison Ivy a je to zábava.
  • Sagikkun
    Regulérní Batman. Layman víceméně nedělá nic špatně, dokáže nastavit atmošku, dát prostor vyšetřování, hodit do toho i akci... ale kromě toho vlastně nedělá nic navíc. Potenciál skýtá celkem zajímavý námět s mladším a zdánlivě i lepším nástupcem Penguina, jenže s tím se ve výsledku skoro vůbec nepracuje a zůstává to v pozadí pouze jako takové slabší lepidlo pro jednotlivé epizody.
    Zbytek je prostě klasika, která se nečte špatně, ale není to nic, co bychom neviděli už ve stovkách jiných variant. Joker svým vlivem na šílenější obyvatele Gothamu vyvolá v ulicích anarchii? Jako, fajn, ale prostě to už nedokáže nadchnout tak, jako kdybych tohle četl poprvé nebo třeba ještě i po padesáté. Vlastně něčím se Layman své vyprávění snaží ještě trochu ozvláštnit - snad v každém příběhu různě přeskakuje v čase, ale naprosto zbytečně, protože příběhy to jsou jinak přímočaré a tahle snaha je udělat o něco komplexnější vůbec nezabírá.

    Takže čistý průměr. K zahození to rozhodně není a pokud chcete sázku na jistotu, tak rozhodně tohle. I já po Imperátorovi Penguinovi rád sáhnu v případě, kdy budu chtít na vypínák nenáročného Batmana s jeho veškerými typickými atributy. Stejně jak neurazí, tak ale za mě ani nějak extra nenadchne.
  • trudoš
    Scenárista John Layman se vrací k tradici Detective Comics a spíš než velkolepé akční příběhy napříč několika řadami staví své epizody na rámcově uzavřených kriminálních zápletkách. Člověk tak nemusí znát nazpaměť všechny detaily kánonu a ani se přesně orientovat v ústřední linii, odehrávající se o sérii vedle (rozhodně ale nezaškodí znát Smrt rodiny Scotta Snydera). Kontext každopádně zůstává zachován a vy si tak můžete plnými doušky vychutnat vzestup jednoho z vedlejších padouchů netopýřího univerza, který však působí natolik atraktivně, až je skoro škoda, že se k postavě Ignatiuse Ogilvyho tvůrci příliš často nevrací. Na druhou stranu, Oswald Cobblepot alias Penguin může být na scéně jen jeden, to dá rozum.
    Kromě nové figury autor také moc hezky rozehrává psychologii patologických následovníků šíleného Jokera, přičemž mrazí v zádech, jak nepříjemně blízko pravdy je – stačí chvilku sledovat zpravodajství a s hrůzou sledovat, čemu všemu jsou fanoušci chaosu ochotni provolávat slávu.