Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Čtvrtá kniha Hellboyových dobrodružství je opět povídková a líčí Hellboyovo dospívání a jeho začátky jako agenta Ú. P. V. O. – Úřadu paranormálního výzkumu a obrany, který po celém světě honí obludy.

Začneme jeho dětstvím na základně v Novém Mexiku, navštívíme Norsko, Anglii, Japonsko, nepodařenou seanci, hřbitov s upírkou, zajdeme na zpověď a výlet ukončíme v jednom strašidelném domě.

Obsahuje sešity série 'Pancakes' z Dark Horse Presents Annual 1999 (srpen 1999), 'The Nature of the Beast' z Dark Horse Presents #151 (únor 2000), 'King Vold' (duben 2000), 'Heads' z Abe Sapien: Drums of the Dead (březen 1998), 'Goodbye Mister Tod' z Gary Gianni's MonsterMen (srpen 1999), 'The Vârcolac' z Dark Horse Extra #14-19 (červenec 1999 - leden 2000), 'The Right Hand of Doom' z Dark Horse Presents Annual 1998 (srpen 1998) a 'Box Full of Evil' z Hellboy: Box Full of Evil #1-2 (srpen 1999 - září 1999)

Scénář
Mike Mignola
Art
Mike Mignola
Barvy
Dave Stewart
Obálka
Mike Mignola
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Jan Kantůrek
Redakce
Marek Barányi (Keram), Václav Dort
Žánry
akční, dobrodružný, horor
ISBN/ISSN
978-80-88152-19-4 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
160 x 240 mm
Tisk
barevný
Váha
510 g
Stran
144
Cena
599 Kč
Originál
Hellboy #04: The Right Hand of Doom (Dark Horse Comics, 2000)
Varianty
Hellboy #04: Pravá ruka zkázy (3. vydání) (2020)
Hellboy #04: Pravá ruka zkázy (2. vydání) (2017)
Hellboy #04: Pravá ruka zkázy (2005)
  • Spike
    Další kniha povídek. Podobně jako ta minulá, i tahle je pěkně vyvážená a jedná se o kvalitní čtivo. Mignola už se vypracoval ke svému stylu jak jej známe dnes, celou knihu koloruje skvělý Dave Stewart, takže kresba i barvy konečně působí jednotně a celá kniha vizuálně uceleně. Jinými slovy - nejklasičtější možný Hellboy.

    Úvodní Lívance jsou pouze takovou vtipnou anekdotou, můžeme jim však vděčit za to že jsme se díky nim později dočkali více příběhů s malým Hellboyem.
    Povaha bestie je do jisté míry standardním naplněním formulky kdy je Hellboy povolán vyřešit problém a po chvíli je po všem, ale při čtení dalšího dílu se ukáže že i tento menší příběh je částí většího celku a svůj význam má.
    Král Vold má taky podobnou šablonu, je však okořeněna trochou toho severského folklóru a postavou chamtivého profesora který Hellboye chtěl využít k zbohatnutí, ale moc mu to nevyšlo. Jako bonus se nám tu mihne pekelníkův 'otec' Trevor Bruttenholm, kterého jsme si doteď moc neužili, poněvadž první kniha Sémě zkázy startovala jeho smrtí. Příjemný příběh.
    Povídka Hlavy též jede podle toho jistého mustru, ale nemůžu si pomoci, prostředí Japonska i ústřední záporáci mě baví. Nic zásadního, ale zábavná kratší jednohubka.
    Příběh Sbohem, pane Tode je pořád ta samá formulka, ale odkazuje se na ni v příští knize, a navíc nebýt tohohle kraťasu který Mignola vytvořil kvůli své zálibě v ektoplazmě a lidských médiích, těžko říci zda bychom se později dočkali postavy Johanna Krausse.
    Povídka Varkolak vrací do hry oblíbené upírské téma, náznaky Hellboyova osudu, a trochu těch starých dobrých halucinací. Nic extra, ale docela fajn.
    Titulní Pravá ruka zkázy slouží více než co jiného jako takové shrnutí důležitých dosavadních událostí, a tvoří takový úvod k poslednímu, nejdelšímu a nejlepšímu příběhu.
    Skříňka plná zla je vrcholem knihy. Akorát tak dlouhý příběh, který nás rychle vrhá do děje, vrací do hry oblíbeného Abea Sapiena který tu s Hellboyem tvoří vyšetřovací duo, a přidává další detaily do záhady původu a účelu rohatce. Potkáváme tu jeho nezvedeného bratrance, postavu Bromheada se kterou se potkáme i v budoucnu, a samozřejmostí je zlá opice. Příběh hladce navazuje na předešlé díly, buduje půdu pro další, ale dobře funguje i sám o sobě. Na závěr jsme si nemohli přát nic lepšího.
    Jako bonus Mignolovy skicy.

    Ve výsledku možná lehce slabší než předchozí povídková Spoutaná rakev, díky většímu množství krátkých, dle jednoho mustru stavěných příběhů, které jsou ne vždy nějak pořádně obzvláštněny, velká část z nich však obsahuje vodítka která se zužitkují později, takže je nelze brát jako pouhou výplň. Dost to však vynahrazuje druhá půlka knihy, která je jedním z vrcholů toho, co jsme doposud mohli z Hellboye číst. Takže celkově spokojenost, povedená další část do skládačky jménem Hellboy. 7,5/10
  • SteveCZ
    Řeknu to narovinu. Nejlepší knihy s Hellboyem jsou aspoň pro mě ty, kde místo jednoho souvislého děje jede kratší příběhy. Potěší návštěva jiných kultur (Norsko, Japonsko) Celkem vtipné jsou "Lívance". "Král Vold" byl celkem fajn. Dál se mi velmi líbily povídky "Hlavy" a "Sbohem pane Tode". Zamrzí že povídka "Pravá ruka zkázy" je jen rekapitulace prvních dvou knih, ovšem následující "Skříňka plná zla" tomu dává hodně velkou váhu. I když mi přišla předchozí sbírka povídek o něco lepší, stále je to celkem slušných 9/10.
  • Sagikkun
    Povídky + důležitý střípek Hellboyovy mytologie + delší příběh.
    Nejvíc mě na tom bavily právě ty povídky, jelikož byly velmi pestré. Byl tu jak malý Hellboy, tak různé země a s nimi i jejich kultury a pověsti. Vesměs mě bavily všechny, především "Hlavy" z Japonska byly luxusní.
    Ten zbytek, bohužel...
    "Pravá ruka zkázy" sice lehce načrtne tajemství Hellboyovy kamenné ruky, nicméně je to "jen" převyprávění jedničky a dvojky. Dle Mignolových slov nechtěl prozatím nic podrobně vysvětlovat, což ok, dalo se ale vymyslet něco zajímavějšího než tenhle flashbackový filler.
    "Skříňka plná zla" má sice vesměs všechno, co mám na Hellboyovy rád, a čte se to dobře, ale na zadek jsem se z toho neposadil. A to hlavně proto, protože až moc připomínala Sémě zkázy a Probuzení ďábla. Hellboy se dostaví do tajuplné budovy a tam se mlátí hlava nehlava se záporákem. Ano, takhle je to velmi stručně řečeno, ale ta kostra je stejná jako v již dvou zmiňovaných knihách. Povídky mají (ve většině případů) originální zápletky ale i lokace - proč se to tedy nemůže rozvést do delšího příběhu namísto (zatím) recyklování toho samého?
    Je to klasický Mignola a jeho parádní Hellboy, baví mě to, ale v porovnání s minulými díly to tady bylo o něco slabší, a pouze doufám, že budoucí delší příběhy budou mít o něco větší zpestření.

  • perak
    Výborný začátek, slabší střední část (kromě Hlav) a to nejlepší nakonec. Raději mám u Hellboye ty delší kousky, což se projevilo i v této knize, kde skutečným vrcholem je závěrečná Skříňka. O kresbě nemá cenu se moc rozepisovat - klasicky u Mignoly bezkonkurenční, vytvářející skvělou ponurou atmosféru. Oproti předchozím knihám mi tato přišla především díky prostřední části o něco slabší, ale stále je četba Hellboye potěšení.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.8.2019 13:07Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    Další antologie co drží pohromadě, ale na rozdíl od předchozí mi přijde příběhově velmi vyvážená a silná. Příběhy jsou emotivní a dokáží čtenáře vtáhnout do děje. Tohle je pro mě Hellboy a přitom ty narážky a vtípky ohledně jeho údělu jsou fakt super. Kresba je pro mě něco, na co je potřeba si zvyknout, ostatně jako u předchozích příběhů, ale nějak to jde a s tím co Mignola předvádí, se na to dá zvyknout. Mladá léta jsou za mě top. Ale další dvě části jsou taky super. Prostě to hraje a dostáváme se Hellboyovi víc pod kůži. Konečně 5 hvězd :-).
  • karl173
    karl173 mecenáš10.4.2019 19:04Hellboy #04: Pravá ruka zkázy (2. vydání)
    Určitě se opět jedná o skvělou komiksovou knihu a já se rozhodně zas bavil. Ale oproti předchozím povídkám mi to přišlo o něco málo slabší. Jasně, poslední povídky jsou naprosto skvělé a z mého pohledu táhnou knihu nejvíce nahoru, ale zbytek mi přišel " jen fajn ". Btw. ta kresba je tak jednoduše dokonalá, že má člověk chuť jít si kreslit a vytvářet svůj vlastní temný svět, ale pak by si člověk uvědomil, že vlastně stejně jen kopíruje Mike Mignolu.
  • petrsimcik
    Hellboy 4: Pravá ruka zkázy je mezi ostatními Hellboyovými knihami poměrně výjimečný. Je totiž do jisté míry zásadní pro celou sérii a zároveň, což je s podivem, čitelný sám o sobě, možná jen s lehkou znalostí prostředí. Nenáročnost stupňuje i to, že Pravá ruka zkázy je povídková kniha. Je rozdělená na tři části mapující několik událostí z Hellboyova života, z nich některé jsou pro něj hodně určující a definují jeho myšlení a konání daleko do budoucnosti, nebo naopak. Asi nejdůležitější pro sérii je třetí část, jejímž názvem se honosí celá kniha, ale i zbývající mají co nabídnout. Více: http://sarden.cz/2017-05-23-0100/komiks-hellboy-04-prava-ruka-zkazy-mike-mignola
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin8.4.2017 09:18Hellboy #04: Pravá ruka zkázy (2. vydání)
    Další chybějící střípek v mozaice série Hellboy. A opět velmi příjemný komiksový zážitek.

    Celkový dojem: 80%
  • kaylin
    "Hellboy" je legenda a právě kniha "Hellboy 4: Pravá ruka zkázy" je důkazem toho, proč je postava tak oblíbená. Hlavně finální příběh, který je zde obsažen, ukazuje, že Mignola na sebe nevršil jen příběhy, které jsou pouze epizodkami, jež na sebe nenavazují, ale jedná se o vetší příběh, kde i v těch krátkých komiksech najdete náznaky toho, jak Hellboyův svět roste. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/03/1393-hellboy-4-prava-ruka-zkazy-90.html
  • Fry
    "Hellboy #04: Pravá ruka zkázy" - Druhá sbírka povídek z mladých i pozdějších let, kdy byla Hellboyova sláva teprve na vzestupu opět přináší to nejlepší, co v současné době na našem trhu lze s tímto hrdinou sehnat. Z první části bych upozornil na příběh "Povaha bestie", který má tu pravou ponurou atmosféru. V druhé části mě nejvíce zaujal příběh "Hlavy" odehrávající se v Japonsku a závěr v podobě příběhů "Pravá ruka zkázy" a "Skříňka plná zla" je kapitola sama o sobě ... Za mě 5*!
  • Dov
    K Hellboyovi jsem se na své komiksové pouti dostal až nedávno (i když mě lákal již delší dobu). Po přečtení tří knih jsem nekompromisně zvolil jako nejlepší tuto, tj. Pravá ruka zkázy. Luxusní temné mytologicko-démonické povídky se suchým, drsným a cynickým Hellboyovým humorem. "Vaše těla jsem hodil do jezírka. Teď už, hoši nevypadáte tak tvrdě. ..Do jezírka .. A máte to." Kresba se přesně hodí k tématu - jednoduchá, světlo-stíny, málo barev. Jediný zápor v Hellboyovi vidím (také viz níže choze) v přehnané ceně (600Kč za cca 120stran mi přijde prostě moc).
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš27.7.2012 08:12Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    Povídky mi šmakujou o něco míň než delší příběhy, ale stejně je to atmosferická jízda...93%
  • DancinPuppet
    DancinPuppet16.3.2011 20:08Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    Po Sémě zkázy přichází kniha série HB, která se mu vyrovná!
  • svobyy
    svobyy13.3.2011 12:30Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    Fajn povídky, "Hlavy" jsou parádní :-)
  • choze
    Kdysi velmi dávno se mi nějaký Hellboy dostal do ruky a docela se mi líbil, naneštěstí ne tolik, abych za něj cáloval 6 kil. Až po letech se mi dostal do rukou tenhle soubor kraťasů a opět si říkám, fajn nevypointovaný mystický mytologický guláš, výborná kresba, ale 6 kil za to dávat nebudu.
  • brkowycz
    brkowycz13.6.2009 15:08Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    Rychlé shrnutí: kresba se mi líbí, líbí se mi spojování Hellboye a starých pověstí a mýtů, proto mám rád tyhle kratší povídky, zároveň ale souhlasím, že některé příběhy skutečně nemají žádnou poitnu. Můj oblíbený: Malý Hellboy jak já lívance. Přišlo mi to jako by Mignola sám parodoval celého Hellboye. Perfekt
  • Kapis
    Kapis mecenáš12.1.2009 14:39Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    Ták opět musím své hodnocení této noirové ultraparády zvýšit. Povídka "Hlavy" a "Skříňka plná zl"a total palbovky;-)
  • erik
    Hellboy a krátke poviedky, to ma nikdy neprestane baviť.
  • Kapis
    Kapis mecenáš30.11.2007 08:59Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    Taky dávám přednost celým příběhům před povídkama, některé už navíc znám - ale zase mám to rád pěkně pohromadě v qalitní vazbě. O Mignolově kresbě je škoda mluvit, je prostě fantastická, podkresluje ty tajemné příběhy tou správnou atmoškou, příběhy doplňují Hellboyův život, dětství, dospívání a sebeobjevování;-) Zpracování CC také klasicky na vysoké úrovni. 5 bodů přidávám za to, co tento komiks ovlivnit nemohl a to cenu - koupil jsem ho totiž v antiqariátu za 250 jako nový;-) Hellboy je a zůstane vysoko na mé špici oblíbenců.
  • krvinka56
    krvinka5614.5.2006 10:39Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    JO mám všchny díly a furt ho můžu, moje nej sérije
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade18.3.2006 19:08Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    Hellboye mám opravdu rád, i když mi lépe sedí delší příběh než krátké povídky. MdS
  • andre
    andre mecenáš10.1.2006 14:16Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    Možná chybí příběhům trošku pointa, ale je to zábavné. A stím, že se Hellboy nevyvíjí tak uplně nesouhlasím. Přeci jenom je ve většině příbězích mladší než obvykle, a tak dostává častěji po papulce. "Dnešní" Hellboy by si snad s většinou "příšer" poradil lépe:) Jinak CC odvedlo zase slušnou práci. Takže tak.
  • Slaine
    Slaine admin2.1.2006 16:20Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    U tohoto Hellboye procenta trochu ubírám. Není to tím, že by snad byl horší než předchozí díly... nevím proč, ale prostě mě nějak nebavil. Po výtvarný stránce je to krásný atmosférický, ale uvědomil jsem si, že mě ani moc nezajímá jak to vlastně skončí.<br>
    Ale třeba je to jen tím, že jsem ho četl na Nový rok s menší kocovinou :)
  • Ogre
    Ja proste Hellboya zeriem, spracovanie od CC zas na velmi vysokej urovni, amici sa pri spracovani HC maju od koho ucit !!!
  • royan
    royan27.12.2005 12:20Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    to Demnog: no to je fakt..asi to tak udělám:-)
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš27.12.2005 10:54Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    Ja mam Hellboye rad a jsem prijemne prekvapen, ze ho CC nakonec stacilo tehle rok vydat:). No co, mozna je to porad to stejny a bez nejakyho extra vyvoje Hellboyovi postavy, ale me to bavi:) A pokud srovnam US vydani a ceskou mutaci, tak opet vyborne odvedena prace CC, to se musi nechat.<br><br>to royan: a co takhle za pet stovaku v shopu CC?
  • royan
    Jo Hellboy je fajn, taky bych si ho koupil,ale za těch šest stovek mi to přijde moc drahý.
  • willis
    willis8.12.2005 09:50Hellboy #04: Pravá ruka zkázy
    K Hellboyovi nemám už co napsat. I když se schéma příběhů stále opakuje tak mě furt baví. Tři povídky už tady vyšly: Povaha bestie, Lívance a Hlavy. Škoda že je tahla sbírka tak krátká, těch 144 stránek je i s bonusama takže komiksu je tam odhadem stránek tak 110.
844231
Četl/a (76)
123peta, 3DD!3, Anton Whatever, Baffman55, Berry669, buscheer, CaptainMarty, charvos, Cinema Ranger, ConanVJ, cyboy, Doncek4321, dvory, Elfo.here, Fives, flynander, Fox01, Franta z Čokolády, Fry, fuerto_gepa, Goldfinch, Hanussen, Himlik, hromotlk, Infarkt, invape, James, japes, jardoom, jh666, jindroush, Kaaos, karl173, kaylin, kendor007, Killingjoke, Kouzelnik7, Kraken, L4MIOzZ, Lachvos, lantan1, LookAss, lucmartincova, luky.kuky10, Matthew, Matthew, MonsterGyre, Moon, Mrtvejbazen, mstefl, Murphy722, namdnas, Nekrokok, Noci, parado, Poseidon1978, RadimNemec, rajot, regressiv, Sajmon, schefik, Schramm, SekyCZ, Shake, Sharick, Sir_Pete, Spike, Tomasino79, Tomket.Tom, Tomzany, Václav Mikula, vita, VXP, Wasps, Zbysek2410, zlejzmrd
(133)
123peta, Alfi, Anton Whatever, Ashek, Baffman55, Berry669, blackJag, bmc75, bourgeois, buscheer, Calvin Klein, CaptainMarty, charvos, ConanVJ, Const.ex, cyboy, Dali, Devilek, Dinik, Doncek4321, dvory, filemon, Filip123, firesnake, Fives, Flowtek, Fox01, Franta z Čokolády, Fry, fuerto_gepa, Goldfinch, grellenort, grinder, Hanule_bambule, Hanussen, Hawwwran, Hebled, Himlik, Honzin, hromotlk, hyba1991, Infarkt, invape, Jak, James, james dixon, jardoom, jh666, Kaaos, karl173, kaylin, kendor007, Komediant1842, Kouzelnik7, Kraken, Lamahe, lantan1, lifi, listr, Lojza, LookAss, lucmartincova, luky.kuky10, maara, Majinek, Marthy76, Matejrychly89, Matthew, Matthew, merhyx, mikina, mirror, MonsterGyre, Moon, Mrtvejbazen, mstefl, Murphy722, mutattoo, mywiel, namdnas, Nekrokok, Neuro, Noci, Nomad, parado, pavouk, pechna, perper, petrsimcik, plaštěnkář, Poseidon1978, Qee, RadimNemec, Radkos, rajot, Rowan, Rumburaq, saja, Sajmon, schefik, SekyCZ, semi41, Shake, Sharick, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, Spike, StressCZ, suricattaontheway, syon, terrordemon, The Genius, Tomasino79, tomasko33, Tomket.Tom, Tomzany, Traum, Tyfus, utresyby, Václav Mikula, Valdaufinka, vallyslayer, vishnar, vita, Vítek, Vojtěch 393, Wasps, Zajo original, Zavulon, Zbysek2410, zlejzmrd
Chce (12)
Badgu.y1902, Fr3d_K, ghousty, Komiksum, Lobok257, Maty48, nx, Sebastian the wise, spot, the_proph, tuzexchrist, WMN
Shání (1)
Mighty_Morphine
Nabízí (4)
firesnake, grellenort, Himlik, Lojza