• P.G.
    P.G. mecenáš11.9.2016 00:54Parker: Lovec
    Není to špatná noirovka, jen je celkem předvídatelná a přímočará. Protože Parker je moc schopný, navíc ještě nakrknutý, zabiják. Příběhově je díky tomu kniha trochu podprůměrná, neboť Parkera prostě nějak nemá kdo zpomalit, natož alespoň načas zastavit. Na druhou stranu díky tomu příběh pěkně plyne - a rychle uplyne. To je z mého pohledu škoda, neboť mi z něho v paměti neutkvělo téměř nic výjimečného. Což se ale nedá říct o grafické podobě knihy. Ta je prostě úchvatná. Cookova kresba v originálním, jednoduchém stylu utkví v paměti a láká k tomu, jen tak knihou listovat. A provedení, které zvolilo nakladatelství, dovedlo knihu z tohoto pohledu téměř k dokonalosti.
  • P.G.
    Spider-Mana znám jen z filmů, tak jsem si říkala, jaké asi bude mé první seznámení s ním v komiksové podobě. A je vpravdě hodně rozpačité. Nikoliv však příběhem, ale především grafickým podáním. Obarvené digitálně upravené první číslo není špatné, ale žádný zázrak to tedy není (a to jak příběhem, tak kresbou). Sinister six je z hlediska příběhu hodně průhledný, s občas skřípající logikou, navíc kresba některých postav mi nesedla. A pak přijdou Šťastné narozeniny od Straczynského, kdy jsem si při čtení připadala, jako bych četla "zhuštěný" Midnight Nation, akorát s jinými hrdiny. Úžasný příběh, s famózním finále. Jen ta kresba... Romita mi bohužel opravdu nesedí. Zbývající dva sešity knihy (501, 502) jsem protrpěla, ač ten poslední má zajímavý námět a je s morálním poučením (pravda, podaným dost polopaticky). V knize je opět řada bonusů, které mi pomohly alespoň trochu proniknout do historie Spider-Mana. A ta časová osa je fakt super!
    Vzhledem k tomu, že hodnocení je v tomto případě hodně subjektivní, uvedu jej rozděleně: Příběhy celkově za 80 % (především za ty narozeniny), kresba bohužel 20 %.
  • P.G.
    Origin ukazuje, jak snadné bylo vytvořit tým superhrdinů doslova na pár stránek (což když srovnám např. s originem JSA, tak v podání Marvelu je to fakt brnkačka). Na druhou stranu je z něho vidět, že byl tvořen hodně ve spěchu a někde se prostě ustoupit muselo. Miluji staré příběhy, ale zrovna tento mě kresbou opravdu zklamal (na to, že se jedná o 60. léta). Hlavní příběh - Ultron - má zajímavý námět, dobře vykonstruovaný děj a celkem překvapivé rozuzlení. Co mi však na něm vadí, je místy extrémní chaotičnost daná z přeplácanosti barev a komplexní a detailní Pérezovy kresby. Pérez patří k mým oblíbeným kreslířům (především DC a 80. léta) právě pro svoji detailní kresbu, ale zde je to dotažené až do extrému. Na to, že se jedná o komiks z 90. let (konec roku 1999), je doslova napěchovaný bublinami, ale rozhodně to není na škodu. Opravdu jsem si užívala Ultronovy sžíravé komentáře a poznámky.
    Kniha také obsahuje bonusový materiál, který hodnotím veskrze kladně. Pro mě, jakožto nováčka v Marvelversu, je to super věc. Moc se mi líbí časová osa s významnými mezníky a pak také top 5.
  • P.G.
    P.G. mecenáš10.9.2016 18:43Deadpool #01: Mrtví prezidenti
    Jelikož mě první setkání s Deadpoolem (Drákulova výzva) opravdu chytlo, sáhla jsem i po tomto komiksu s velkým očekáváním. A zjistila, že je plný (doslova napěchovaný) historickými a popkulturními odkazy, jejichž znalost je potřebná (ne přímo nezbytná, ale prostě potřebná). Ztratila jsem se po pár stránkách a nezbylo než googlit. A v některých případech mi ani to moc nepomohlo. Jak jsem z příběhu pochopila (a hřet knihy potvrdil), jedná se o začátek řady, proto tak pozvolný rozjezd. Konec napovídá, že pokračování bude ... asi zajímavé. Občas mi přišlo, jako kdyby scénáristé záměrně strkali Deadpoolovi do cesty další nemrtvé prezidenty, protože po ruce prostě nebyla lepší zápletka. Kresba není špatná, ale moc mě nezaujala. A kresba některých postav se mi vysloveně nelíbí. Ani hlášky a vtípky mě tentokrát neuchvátily. Takže jen 50 %.
  • P.G.
    P.G. mecenáš10.9.2016 18:13Deadpool: Drákulova výzva
    Musela jsem si komiks přečíst několikrát, abych mohla tento příspěvek napsat v trochu rozumných mezích a s nadhledem. Proč? Protože Deadpool! Koupila jsem si ho, jakmile vyšel, a byla (ano, teď je minulý čas správně) to má první Marvelovka (a navíc v češtině).
    Scénář mi přijde jako klasická hra na hrdiny - někam dojít, něco tam vyzvednout a doručit zase někam jinam. Akorát, že v podání Deadpoola je to taková one-man-show. Což je, vzhledem k tomu, že se to sem a tam trochu zvrtne, naprosto vyhovující, bránící čtenáři odbíhat pozorností a přemýšlet. Protože ani jedno z toho u Výzvy dělat dost dobře nejde. Příběh není o přemýšlení, je především o akci, hláškách, vtípcích a magořinách. Tím vším je Výzva doslova přecpaná. A k tomu vynikající kresba. A samozřejmě "lokalizovaný" překlad. Vše namícháno v silně výbušném mixu - od začátku do konce se jedná o zběsilou jízdu, ke konci plnou dalších postav. Přistupovala jsem k příběhu tak, že z Deadpoola a vlastně i Marvelu nic moc neznám (krom znalostí z filmů) a jen se bavila. Deadpool, upíří, Blade, Shiklah (která je prostě ... úžasná)... Pravda, ke konci začaly přibývat další postavy a já se začala ztrácet, ale šílená Deadpoolova akce a hlášky mi nedovolovaly nad nimi moc přemýšlet. Od desátého sešitu se akce zvrhne v masovou řež (což nejspíše k Deadpoolovi patří), ale nakonec přijde happy end! Výraz Shiklah v knihkupectví nad jednou nejmenovanou knihou (nechci spoilovat) mi zůstane v paměti hodně, hodně dlouho, stejně jako řada dalších scén spolu s hláškami.
    Shrnuto, podtrženo: Ano, je to absurdní, šílené, nelogické. Ale je to také jízda plná výborných hlášek a bláznivého humoru. A navíc jízda pěkně barevná a přehledná (tedy až na tu řež ke konci). Dávám 85 % a 4* (kdyby nebyla ta masová řež, přidala bych).
  • P.G.
    Vzhledem k tomu, kolik postav se v Suicide Squad vystřídalo, mi ani moc nevadí, že čtenář takříkajíc naskočí do rozjetého vlaku (je jen letmo naznačeno, kdo je kdo). Protože všichni jsou ... postradatelní. Třeba Voltaic. Kdo je Voltaic? Prostě postradatelný - přišel, udělal co musel a ... byl odejit. Takový dočasný hrdina... Akce mi občas přišly trochu postrádající logiku (takové akce pro akce), ale dá se to přežít. Jako oddychovka dobré, pokud nad čtením chcete trochu přemýšlet, tak to už je trochu horší (já se zasekla u Harley, kde mi pár souvislostí zaskřípalo). Co mi moc nesedlo, je kresba, zase "temný" komiks (skoro všechna akce se odehráva v noci nebo v temných budovách nebo ve tmě...). A bohužel mi nezůstala v paměti žádná super hláška nebo scéna. Uvidíme, jaké bude pokračování.
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.11.2015 19:29Wonder Woman #01: Krev (paperback)
    Ne, tyhle nové temné komiksy prostě nejsou pro mě. Antičtí bohové, jež jsou odrazen současné společnosti (nebo naopak?) - nápad to není špatný, ale podání je tragické. Chudák Arés a Poseidón, ti teda dopadli... A pozadí WW? Ono vlastně v těch prvních 6 sešitech žádné pořádné není. Pokud bych s WW měla začít v New52, tak budu jen tápat co proč a jak. V těch 6 sešitech se vlastně nic podstatného nestane a kresba mě také nijak neuchvátila.
  • P.G.
    Z mého pohledu hodně nevyvážený soubor. Annual No.3 mě zklamal především kresbou, která je místy opravdu špatná. Představení Inhumans není špatné, ale ten deus ex machina s jejich "odchodem ze scény" mě dostal do kolen. Úplně vidím, jak si velký šef pozval Stana a Jacka na kobereček s tím, že jim dá maximálně dvě poslední stránky s nimi a tak ať se snaží. A aby toho nebylo málo, tak si stejný přístup zopakuje i u Galactuse. A poslední příbeh s dvojníkem Bena je hrozně strojený.
    Co mi na příbězích také dost vadí je značná schématičnost hlavních postav - asi nejlepší mi přijde Johny, jenž se chová aspoň trochu normálně. Reed se snaží být univerzálním manželem a k manželství přistupuje jako k vědeckému pokusu. Ben je jako v pohádce hrnečku vař, až na to, že z něho místo kaše přetéká sebelítost na všechny strany. A Sue dopadla úplně nejhůř - jako by neměla mozek... Kresba celkové vyznění příběhů v některých případech zachraňuje (Galactus je prostě i po těch letech borec s velkým B, pardon G), v některých ale bohužel ne (Watcher naproti němu je ... strašný). Kdybych měla hodnotit samotné příběhy Galactuse, tak by to bylo hodně přes 90 %, takto dávám jen 50 %, protože ten první (Annual No. 3) a poslední příběh (No. 51) jsou prostě ve srovnání s Inhumans a Galactusem více než podprůměrné.
  • P.G.
    P.G. mecenáš29.10.2015 19:34Sága #01
    Příběh vypadá celkem zajímavě, na druhou stranu se na těch více jak 160 stránkách vlastně nic podstatného nestane. Většina postav mluví jak dlaždiči, všude spousta násilí a bezúčelné erotiky - ano, na první pohled to vypadá cool, ale jen na první pohled. Jakási originální řeč, která není přeložená - čtenáři domysli si, co chceš... Kresba mě tedy vůbec neuchvátila, jako v mnoha jiných moderních komiksech spousty tmavých barev, snad k dokreslení temné tamosféry. V celé knize není jediná scéna, která by mi utkvěla v mysli.
  • P.G.
    P.G. mecenáš22.10.2015 18:45Mýty #08: Vlci
    Je to dlouhé, až až; na dost místech skřípe logika (pokud tam vůbec nějaká je) a Wolfi alias Rambo? To snad ne... Doufám, že v podobném duchu nebudou Mýty pokračovat.
  • P.G.
    Mno, jak to říct. Jsem z této knihy hodně zklamaná. Ano, je to můj oblíbený styl kresby, je tam spousta textu, který by toho mohl hodně říct - jenže! Kresba je místy taková ... podivná (perspektivou, detaily). Je tu několik velkoformátových panelů, které jsou opravdu působivé, několik velmi povedených momentů (třeba plačící vision), ale to je na záchranu dojmu málo. Příběhy jsou dost naivní, sice uzavřené na jeden sešit, ale přesto místy hodně křečovité. A ta spousta textu ve výsledku vlastně nic moc neříká. A to je škoda.
  • P.G.
    Dlouho jsem se u komiksu nenasmála tak, jako u tohoto! Harley je prostě trhlá - místy až moc, ale není to rozhodně na škodu. Některé hlášky stojí opravdu za to (obzvláště ty dvojsmyslné), chválím překlad. Kresba je výborná - asi nejvíce se mi líbil nultý sešit, kde je prezentováno "výběrové řízení" na hlavního kreslíře, to jako celek nemá chybu. Scénář je v některých sešitech hodně přímočarý, ale vzhledem k tomu, že je třeba držet takřka zběsilé tempo trhlé akce, tak to až tak nevadí. Pro čtenáře hledající komiks k zamyšlení a přemýšlení to určitě nbude, tohle je těžká oddychovka. Jen doufám, že pokračování bude ve stejném duchu.
    Suma sumárum: kresba 95 %, scénář 85 %. Celkově 4,55*, ale kvůli atmosféře prostě musím dát za 5!
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.8.2015 17:52CREW² #48
    Koupila jsem si Crew především kvůli Lamii, abych viděla, jestli má cenu jít do Fairest. A musím přiznat, že mě velmi, velmi zklamala. Kresba sice není špatná, ale příběh ... no, jak to říct slušně... Něco tak jednoduchého a průhledného na 21 stran?? Takže bohužel jen 2* za kresbu
    Druhý příběh - Ochutnávač - nápad dobrý, dialogy a hlášky taky, ale absolutně mi nesedne kresba (diplomaticky řečeno). 1* za nápad
    Třetí příběh - Blacksad - kresba fajn, ale bohužel kombinace kresby a dialogů (a vlastně i děje) mi přijde jako komiks pro děti. 2* alespoň za tu kresbu
  • P.G.
    erik: Právě proto, že tato první čísla vůbec vznikla, vyšla a byla kupován a čtena, bylo následně v příbězích dále pokračováno a díky dalším úspěchům je tu máme dodnes. Ano, můžeme diskuovat nad grafickou kvalitou, kvalitou příběhu, pozadím, a kdo ví čím ještě, ale nezpochybnitelným faktem je, že právě tato první čísla položila základy tomu, co následivalo. Bylo to o nápadech a jejich realizacích. Ale především o těch nápadech. Myslím, že nespočet jiných komiksů skončil v propadlišti dějin, možná byly graficky lepší, možná měly super příběh, možná ... kdo ví co... ale prostě jim něco chybělo, něco, co by z nich později udělalo legendy. Za mě mají příběhy v této knize "plný počet bodů" za to, že prostě vznikly a posléze daly vzniknout legendám (a to nejen v podobě komiksu). A dívám se na tuto knihu trochu nezaujatě, neb mým hlavním universem je DC a i zde je spousta legend, na něž mám stejný pohled.
  • P.G.
    royan: díky, to jsem si tedy myslela, že je mezi jednotlivými příběhy trochu větší odstup
    brkowycz: to spíš podle měřítek současné kinematografie (té mainstreamové) hodnotit třeba Metropolis. Nejsou tam pořádné vizuální efekty! Není tam pořádná dávka CG scén! Není to 3D! Mizerný zvuk! A ten děj... A proboha - ono to není barevné!! K takovýmto "historickým" dílům je třeba přistupovat s rezervou a jistou dávkou historického respektu :)
    erik: otázkou je, pro jakého "historií nezatíženého" čtenáře? vždyť i ta 90. léta už jsou historie, první dekáda vlastně taky... někde už jsem zaznamenala, že The New 52! je vlastně taky historie :)
  • P.G.
    Co jiného se dá o této knize říct než: "Pohleďte do časů, v nichž vznikaly Legendy!". Protože tyto postavy jsou tu s námí již více jak půl století a jsou stále populární (a to jak v komiksovém, tak ve filmovém světě). Pro mě byla tato kniha navíc pohledem do historie Marvelovského universa (je to teprve můj čtvrtý komiks od Marvelu). Líbí se mi jednoduchost a přímočarost příběhů (jsou opravdu "ízy-čízy"), sem tam s morálním poučením, u něhož ani nevadí, že je řečeno přímo. Je třeba se na příběhy dívat s ohledem na dobu vzniku a s ohledem na poměry, jaké v té době panovaly ve světě (proto jsou za padouchy často komunisté). Pravda, některé příběhy jsou slabší (např. F4 a Hulk), ale i to je do jisté míry odrazem doby vzniku. Co mi na knize trochu vadí, je to, že nejsou uvedena data vydání jednotlivých sešitů a nemohu si je tak zasadit do časového rámce (šedesátá léta jsou celá jedna dekáda!). Problém jsem měla především u příběhů s Ant-manem (nejprve se polévá sérem, pak dýchá plyn a nakonec polyká tabletky a najednou je z něho Giant-man). Je sice příjemné, že na konci knihy je doslov o historii Marvelu, ale raději bych uvítala komentáře k jednotlivým sešitům.
    Co se týká kresby - nemám námitek vzhledem k době vzniku. Ano, některé příběhy jsou kresbou trochu slabší, ale s ohledem na dobu vzniku (a situaci Marvelu, jak jsem pochopila z doslovu) se to dá omluvit. Osobně se mi kresbou nejvíce líbí Daredevil.
    P.S. Myslím, že baatcha to v komentáři vystihuje trefně.
    Shrnuto, podtrženo: 95 %
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.6.2015 15:44Mýty #07: Arabské noci (a dny)
    Mno... Jak to říct slušně.... Teno díl mi vysloveně nesedl. Klišovitost a spousta stereotypů v prvním příběhu, tady dávám kladné body jen za kresbu a prostřihy s Modrákem, Růžou a Sněhu. Druhý příběh (Balada o Rodneym a June) je díky tragické kresbě totální zabití dobrého nápadu. Proč??? Proč ho nekreslil Buckingham?? Proč??
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.6.2015 15:33Mýty #06: Domovina
    Tak, jak jsem neměla v oblibě Modráka jakožto jednoho z hrdinů Mýtů, tak v tomto díle si zasloužil moji pozornost a přehodnocení názoru. Především za výpravu do Domoviny a odhalení nepřítele. Výborný příběh. Za co ale dávám body dolů, je příběh Čipera Jack - scénář i zápletka mizerné a kresba opravdu příšerná. Naštěstí je příběh krátký...
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.6.2015 15:08Mýty #02: Farma zvířat (2. vydání)
    Tak musím přiznat, že zrovna tenhle revoluční díl mi úplně nesedl. Na druhou stranu, je tam dost akce a pár překvapení. A Růža má nakročeno k nové kariéře :) Kresba výborná, kladně hodnotím vypuštění těch vložených stránek, které mě tak štvaly v prvním díle.
  • P.G.
    P.G. mecenáš17.5.2015 20:59Mýty #01: Legendy v exilu (2. vydání)
    Nápad s převedením pohádkových a mýtických postav do reálného světa je výborný. Nejvíc oceňuji jejich "lidské" podání - věčně nakrknutá Sněhu (no aby z toho úřadování nebyla), pohodář Wolfi (prostě někoho do basy strčí), krásný princ (alias obchodník s deštěm)... U takového příběhu se prostě nejde nesmát, i když se jedná o detektivku. Úplný závěr mě naprosto dostal, čekala jsem něco v pohádkovém duchu, ale že to Sněhu vyřeší jako protřelá úřednice, to ne :-)
    Vzhledem k tomu, že v komiksu je pro mě na prvním místě kresba, tak za kresbu příběhu 5*, výborná (připomíná mi to staré dobré časy). Nápad, podání příběhu a jazyk postav, taky za 5*. Co mě trochu mrzí je to, že ne vše jsou nám známé pohádkové postavy a ne všechno jsou postavy přímo pohádkové. Naštěstí máme internet a díky tomu se i čtenář dozví něco navíc :-) Za co ale dávám mínus, jsou ty celostránkové obrázky (úvod, předěly kapitol). Už se těším na další díly.
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.6.2023 22:01V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Dotaz ke knize: ta černá dvojstrana 202-203 v kap. 8 Stav Nouze je záměr? Tady se přiznám, že mi smysl jaksi unikl. I pro přečtení příslušné pasáže v románu z toho nejsem moudrá...
  • P.G.
    Mno... jak to jen říct... Mám LoSH opravdu ráda, zejména staré příběhy, ale tento jsem prostě nedala. LoSH má bohužel tu zásadní nevýhodu, že potřebujete znát postavy, pozadí celého LoSH univerza a ideálně ještě vazby na jiné postavy jinde/jindy (např. linie Superman-Superboy), které jsou místy ... zvláštní. Mám z LoSH načteno hodně, zejména Levitze a pozdější věci z Legion, Reboot a New cont., ale zrovna The Great Darkness Saga mi přišla hodně meh. Tuším, kam asi Levitz mířil, ale v mém případě prostě úplně minul. Koncept vážně míněné SF ságy mi k Legii nesedí. Bohužel se obávám, že pro seznámení se s LoSH tohle není dobrá volba. To už jsou lepší jednoaktovky třeba se SM/SB nebo SG, případně s jinými postavami.
    P.S. Hodnotit české vydání nemohu, četla (a nedočetla) jsem originál :)
  • P.G.
    Darth Raelchi: Přidávám se k Lennymu! Také já to četla v AJ!! Tady to, podle toho, jaké perličky našel cyboy, vypadá na "ne úplně povedený" český překlad. A koukám, že mám asi stejný vkus jako Lenny, neboť druhý (skoro stejně roven prvnímu) důvod pro koupi, byla Pérezova kresba (první od něj mám WW). A ano, je to ukecané. Hodně. Moc. Strašně moc. Ale taková holt byla doba. Já to mám ráda (stejně jako mnohasetstránkové romány a ságy).
  • P.G.
    Lidi, prosím, neberte to tak vážně :D Chápu, komiksy stojí peníze, ale uvědomte si, že je to, jako spousta jiných běžných věcí, spotřebka (až na pár výjimek). Cílem vydavatelů je vydat co nejvíce sešitů/knížek a vydělat co nejvíce peněz. A bylo tomu tak i v minulosti. Doba se mění a s tím se mění i vkus čtenářů a je tak pochopitelné, že co se jednomu líbí, se druhému nemusí vůbec líbit. Přiznejme si, že málokdo z nás je odborníkem na komiksy a tudíž, pokud sem napíšeme vlastní zhodnocení komiksu, který jsme právě přečetli, většinou se nejedná o recenzi v pravém slova smyslu. Je to prostě náš osobní názor, naše osobní zhodnocení – které však může být diametrálně odlišné od názoru kohokoliv jiného. Já osobně sem moc nepřispívám (protože většinu komiksů čtu v angličtině), ale když už něco napíši, není to recenze, je to můj „pocit z díla“, takže občas trochu ujedu (protože to prostě tak v danou chvíli cítím). Při čtení komiksů je pro mě na prvním místě právě ten pocit a proto je můj názor málokdy „objektivní“. A se stejným ohledem čtu vaše názory a komentáře. Cyboy má, dle mého názoru, tu „smůlu“, že většinu (neříkám, že všechny) komentářů píše „po vojensku“ – první míří, první střílí a první trefí. Občas mám z jeho příspěvků pocit, že spíše první střílí a až potom míří, ale proč ne. Je to jeho právo. Proto jsou jeho příspěvky takříkajíc na ráně a je jasné, že se nemusí zalíbit všem. Prosím, respektujte jeho přístup, stejně jako si přejete, aby byl respektován ten váš. Přiznám se, že i já občas dříve střílím než mířím (viz můj komentář k Mýtům 7, Sáze 1). Ale snažím se to omezovat, protože takové mé příspěvky jsou málokdy užitečné pro ostatní.
    P.S. Jsem ráda, že komentáře a diskuze zde na comicsdb jsou stále velmi kultivované, věcné a užitečné (což je na internetu obecně spíše výjimka) a že se my, čtenáři a hodnotitelé, zde chováme jako dospělí a nikoliv jako malé děti na pískovišti, kteří si šlapou na bábovičky a mlátí se kyblíčky po hlavičkách. Věřím, že to tak i nadále zůstane.
    Díky
  • P.G.
    Mně kniha nedrží na stole rozevřená a na to držet ji v klíně je na můj vkus moc těžká. A navíc je kresba až na doraz do lepené vazby (což je peklo).
    Teď koukám, že těch omnibusů vyšlo víc. Já mám ten první "vázaný" (tedy ve skutečnosti lepený v pevných deskách) z 2011...
  • P.G.
    Lenny: taky máš ten strašný lepený omnibus? jak to čteš? Pro mě je to hrozně náročné, neb se bojím, že když to víc rozevřu, tak se to prostě rozloží...
  • P.G.
    Já to četla v originále a líbilo se mi to. Nicméně tady to vypadá, že překlad asi stojí za to...
  • P.G.
    P.G. mecenáš7.12.2019 21:39Providence
    Já hlavně nechápu, jak něco takového mohlo projít přes kontrolu. A rovnou celý náklad. To mi hlava nebere...
  • P.G.
    P.G. mecenáš14.4.2019 13:35Tokijský ghúl #14
    Cyboy: Reaguji na komentář ohledně citoslovcí. Nevím, jak je tomu nyní v současné manze (co do rozšíření a stylu), ale tebou zmiňované "bubliny" s "citoslovci" se v manze používají nejspíše již od počátků. Záměrně píši oboje v uvozovkách, protože ne vždy jsou to pravé bubliny a ne vždy pravá citoslovce. Ověřovala jsem si to v manze, kterou vlastním a je fakt, že v nich se podobnými prvky šetří a používají se střídmě k dokreslení atmosféry. A důsledně se dbá na grafické odlišení, což v ukázkách výše k této manze mi nepřijde. Právě ono grafické odlišení je důležité - např. ...! nebo !!, ??, !? a podobné je obvykle v jiném typu bubliny a značí v podstatě záblesk myšlenky. Takže např. klasický mluvený projev je v hladké bublině, souvislá myšlenka v graficky odlišné bublině (třeba dvojité) a ten záblesk myšlenky zase v jiné (třeba zubaté). A našla jsem i bubliny s citoslovci, ale většinou v případech, kdy je to pro příběh důležité (např. u strojů nebo vetřelců). Má to většinou čtenáře na něco upozornit. Je rozdíl, když přístroj vrčí (klasické vrrr v panelu) a zavrčí, i když je celá budova odpojená od proudu (třeba separátní panel s detailem přístroje a vrrrr v bublině u něj). Právě toto se mi na manze velmi líbí.
    Ostatně i v Asterixovi se používala citoslovce v bublinách v podobě obrázků (vzpomínám si na blesky, spirály a podobně) k dokreslení atmosféry.
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.3.2019 22:54Gantz #22
    Cyboy to napsal hezky a má v mnohém pravdu, ale podle mě je u mangy problém především v tom, jak to vychází v originále - většinou na pokračování v nějkých obsáhlých periodikách jako SJ. Teprve když se to chytne, vyjde to uceleně v klasické svazkové podobě - a to může být poté problém, protože to, co předtím vyšlo během pár měsíců na pokračování, je najednou v booku a mohou "vyniknout" nelogičnosti, kterých si při "dlouhém čtení na pokračování" nevšimnete. U mangy je bohužel třeba vybírat, přebírat a posuzovat mnohem více, než u běžné komiksové produkce. Neplatí dvakrát vybírej, jednou kup, ale spíše desetkát (lépe dvacetkát) vybírej a jednou kup. Přiznávám, že nemám prakticky žádné zlušenosti s mangou, která zde vychází (vyjma GITS a AYNIK), protože mi nevyhovuje především žánrem ani rozsahem. Ale mohu říct, že ze sérií, které vlastním (namátkou Pet Shop of Horrors, Pet Shop of Horrors:Tokyo, Rozen Maiden, Chobits, Video Girl Ai, Maho Tsukai Kurohime, W Juliet, Rosario Vampire I a II nebo z novějších AI Ore! a From the New World) se mi nestalo, abych se takříkajíc netrefila vkusem, obsahem, délkou. Většinu mám přečtenou minimálně 2x, W Juliet asi 4x a VG Ai asi 5x a nelituji toho, že jsem se kdysi dávno do mangy pustila. Ale vděčím za to několika pravidlům, kterých se striktně držím: Vždy pořizuji uzavřenou sérii. Preferuji "historický" počet svazků (tj 8, 10, 14) nebo krátké uzavřené celky (jako mají třeba Girl Friends). Držím se žánru (ano, preferuji Shójo a romantiku). Mám ráda staré série (i když se nebráním novějším, jako třeba FTNW). A vybírám z osvědčených značek (třeja SJ advanced, Shójo a Action od WIZ).
    Abych to shrnula: Manga není obecně špatná. Jen její výběr (vydavatelem, čtenářem) může být špatný, protože jí je moc. Strašně moc a díky tomu se prostě nedá strefit do vkusu všech.
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.9.2021Koupím
    Sháním (vše paperback):
    Tinker Bell and the Legend of the NeverBeast (Disney Fairies Graphic Novel #17, Papercutz 2015)
    Tinker Bell and her Magical Friends (Disney Fairies Graphic Novel #18, Papercutz 2016)
    Tinker Bell and the Flying Monster (Disney Fairies Graphic Novel #19, Papercutz 2017)
    Tinker Bell and the Not-Too-Secret Secret (Disney Fairies Graphic Novel #20, Papercutz 2017)
    A Present for Tinker Bell (Disney Fairies Graphic Novel #6, Papercutz 2011)
    Tinker Bell the Perfect Fairy (Disney Fairies Graphic Novel #7, Papercutz 2012)
    Tinker Bell and Her Stories for a Rainy Day (Disney Fairies Graphic Novel #8, Papercutz 2012)

    a ještě:
    Dance in the Vampire Bund Omnibus 6 (The Memories of Sledgehammer 1-3), v rozumném stavu.
    Before Watchmen: Comedian/Rorschach (deluxe edition, pevná vazba)
  • P.G.
    P.G. mecenáš3.4. 19:21Pindárna
    Fry: tady se dá dostat banán??
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.1. 21:00Pindárna
    seneke: mám spoustu zajímavých kousků :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.1. 20:49Pindárna
    Zack: to už je lepší a jasnější otázka :) OK, takže já to vidím takto: je dílo japonské, kreslené, černobílé nebo barevné, s charakteristickou, snadno odlišitelnou kresbou (zvláštní výrazové prostředky, zváštní proporce postav a podobně) a charakteristickým layoutem (délka kapitoly, uspořádání panelů a další)? Pokud ano, je to manga. Je dílo korejské, čínské a splňuje většinu uvedených charakteristik? Pokud ano, je to manga. Je dílo neasijského původu, splňuje většinu uvedených charakteristik a je u něho zřejmé, že má být manze podobné? Je to manga. To ostatní je pro mě komiks.
    Pro dokreslení výše uvedeného dám pár příkladů: Nausicaä - manga, Chobits - manga, Každá jsme jiná - manga, Solo leveling - manga, The One - manga, krátká díla ve Vějíři - manga, Batmann and the Justice League - manga, V horách šílenství - nemanga, film-komiksy studia Ghibli - nemanga
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.1. 19:02Pindárna
    Zack: dotaz zněl: "Tady mate novou kost: Jak definujete mangu?" Naše odpověď (já + seneke) tedy byla: po japonsku.
    "Domácí" můžou říkat "manga" čemukoliv, co uznají za vhodné. Otázkou je, jestli jim to "hosté" uvěří. A ne, není úplná pitomost se tvářit, že všechno je manga - je to otázka jazyka a původu zdroje. Kdybychom byli v komiksové sféře východu (Japonska), tak bychom nejspíše všem "kresleným příběhům" říkali manga a ty barevné západní podivnosti by byly komiksy. Ale jsme v komiksové sféře západu a máme to naopak.
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.1. 18:34Pindárna
    Jak již předeslal seneke: manga=komiks. Resp. cokoliv podaného formou komiksu. Vzpomínám si na cca 8 stránek (myslím, že to byla 70. nebo 80. léta) , na nichž byla formou komiksu vysvětlena trolejbusová doprava. Včetně popisu, jak funguje elektromotor. A včetně nějaké té fyziky :) Jako manga to byla fakt pěkná!

    Jinak co se týká top mangy, u mě vede (stále) a nejspíše stále povede PetShop of Horrors (Matsuri Akino). Pak je to trochu bitva o 2nd place :D, ale asi na pomyslné stříbro dosáhne Video Girl Ai (Masakazu Katsura) před Rosario Vampire (Akihisa Ikeda). Kdyby ale nebyl Viz Vizem, dala bych bronz Kurohime (Masanori, Ookamigumi, Katakura).
    A úplně mimo stojí Kaze no Tani no Nausicaä (Miyazaki). To se s normální "malou mangou" prostě srovnávat nedá...
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.6.2023 21:49Čtenářský koutek
    baatcha: To neděláš dobře s tím dynamitem, Jaromíre! :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.4.2023 21:42* Připomínky a návrhy
    I mně přijde video nadbytečné. Jsem na databázi, tak prosím stručně a jasně :) Na to ostatní mám trubku a strýčka google...
  • P.G.
    P.G. mecenáš31.12.2022 22:16Pindárna
    Tak mi to nedalo a v několika různých obchodech jsem nakoukla do několika různých mang od Gate (tedy Dobrovský). A nechápu, co kdo má pořád s tím papírem. Pro mě když se řekne manga, vybaví se mi automaticky nažloutlý, hrubší, lehce dřevitý papír (vezměte si starší TokyoPop nebo VIZ mangu a víte, co mám na mysli), v případě novějších mang i ve variantě "á-la recykláč" (lehce našedlý - např. omnibusy od 7seas) nebo trochu vybělený (jako třeba některé mangy od Verticalu nebo Kodanshy). Těch pár originálních JP mang, které mi prošly rukama bylo vesměs v identickém provedení (když odmyslím jednu mangu vytištěnou na děsivém šedivém recyklovaném papíře). A i manga Každá jsme jiná od Zoneru (2009) je vytištěná na nažloutlém, hrubším, lehce dřevitém papíru. Chápu, že Crew se vydala jinou cestou (bělený, hladký papír s vyšším podílem plniva), ale nedělala bych z toho stnadard. Spíš se domnívám, že je to z důvodu poměrně zásadní nevýhody těch nažloutlých dřevitých papírů - s časem ještě více žloutnou a zejména při vystavení slunečnímu záření je to jak jízda z kopce bez brzd (moje staré VIZy a TokyoPopy by mohly vyprávět a mé všechy tři díly Každá jsme jiná jsou taky žluté až běda :D). Ale třeba poslední Verticaly co mám (Flying Witch), jsou do základu lehce našedlé a přijde mi že i s trochu větším podílem recyklovaného papíru - uvidíme, jestli také budou žloutnout...
    Shrnuto podtrženo - papír mang Gate je pro mě přesně takový, jaký má u mangy být :) Pravda, ten zlom textu v bublinách mi místy přišel meh. A co se týká kostrbatosti překladu... Pokud vlastník práv k originálu nepovolí vysvětlivky (v Shojo manze věc naprosto běžná - jak v textu, tak pod rámečky nebo na zvláštních stranách na konci), moc jiných možností, jak vysvětlit něco, co je pro českého čtenáře potřeba vysvětlit, není. Ale je fakt, že tady vycházím ze zkušeností s vydáními v angličtině a tak nějak už to automaticky očekávám (ano, první prolistování je od konce - zda jsou vysvětlivky a jak dlouhé :D).
  • P.G.
    P.G. mecenáš20.11.2022 20:15* Připomínky a návrhy
    Gmork: já to vidím v otisku v google cache z 19.11.22 v 02:45:59 GMT. Přeškrtnutá doporučená cena 1999,00.
  • P.G.
    P.G. mecenáš11.9.2022 15:04Čtenářský koutek
    Whisper Me a Love Song (v originále Sasayaku You ni Koi o Utau)
    Scénář: Eku Takeshima, Kresba: Eku Takeshima, Celková délka: Aktuálně 6 svazků, Publikace: 2019 až současnost, Kategorie: ---, Žánr: technicky vzato Iyashikei, Yuri, Hudební



    Himari Kino a její první den na střední škole. Párty na uvítanou. Školní kapela se zpěvačkou Yori Asanagi. Láska na první pohled. Protřepat, ale nemíchat – zatím! Proč? Protože když Himari vyzná lásku Yori, má na mysli něco úplně jiného, než Yori očekává! Tak by se ve zkratce dal obsáhnout úvod této prozatím šestidílné série Eku Takeshimy o vyvíjejícím se vztahu mezi Himari a Yori (která je mimochodem již ve třetím ročníku!) - a rozhodně v něm není nouze o romantiku, napětí a humorné situace. Příběh je do značné míry redukován na očekávaný průběh se známými klišé (počáteční nedorozumění, rivalky, usmíření), ale dá se říct, že o něj až tak moc nejde. Běží na pozadí a v popředí má hlavní roli kresba, která je samozřejmě v romantickém shōjo stylu, a situační humor. Mangu můžeme zařadit do žánru Iyashikei, subžánru „kousku života“, i když zde jsou, na rozdíl od Flying Witch, postavy ústředním článkem. Manga má vynikající vizuální stránku, k níž výrazně přispívá střední formát, značný počet velkoformátových panelů (včetně celo- a dvoustránkových) a dynamika klíčových romantických scén.




    Manga je vydávána v anglickém jazyce, v Kodansha Comics společností Kodansha USA Publishing od roku 2019, aktuálně poslední 6. svazek by měl vyjít v prosinci 2022. Manga je vytištěna ve středním formátu 145x207.
  • P.G.
    P.G. mecenáš10.9.2022 20:34Čtenářský koutek
    Seneke: tak to je pravda! Ale je fakt, že tenhle žánr je hodně specifický. Já na to narazila naprosto náhodou, koupila balík prvních dílů všeho možného a zrovna jedničku FW zvládla už cestou tramvají domů. FW má obrovskou výhodu, že není třeba sledovat děj, zápletky a kdo ví co ještě. Prostě se jen kouká na obrázky ... a písmenka :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš10.9.2022 20:02Čtenářský koutek
    seneke: hmm, a to jsem se dívala, jestli tu náhodou není :D buď jsem přehlídla, nebo nešla dostatečně do minulosti :D
    teď mám rozečtenou Whisper me a Love Song, takže ta se tu co nevidět (až dočtu) taky objeví :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš10.9.2022 18:53Čtenářský koutek
    Flying Witch (v originále Furaingu Witchi)
    Scénář: Chihiro Ishizuka, Kresba: Chihiro Ishizuka, Celková délka: Aktuálně 11 svazků, Publikace: 2012 až současnost, Kategorie: Shōnen, Žánr: Komedie, Iyashikei



    Makoto, mladá čarodějka v doprovodu věrné společnice, černé kočky Chito, se v rámci studia a tréningu v řemesle čarodějném přestěhuje k příbuzným do města Hirosaki v prefektuře Aomori. A to je začátek pozvolna plynoucí mangy plné zvláštních osob, duchů a nadpřirozených bytostí, v níž čtenář proplouvá jednotlivými střípky událostí, úkolů, zvyků a způsobů, skládajícími mozaiku běžného života čarodějky v normálním světě, který je však plný dalších čarodějek a bytostí procházejících napříč světem lidí a světem nadpřirozených sil. Manga patří do žánru Iyashikei, subžánru „kousku života“, který je zaměřen mnohem více na celkové vyznění scén a vizuální stránku příběhu, než na samotné postavy a děj jej tvořící. Manga má excelentní vizuální stránku, zejména co se týká nadpřirozených bytostí a prostředí, a k odlehčenosti jednotlivých příběhů výrazně přispívají vtipné momentky a humorný podtext některých postav (například původ přezdívek Akane, starší sestry Makoto).



    Manga je vydávána v anglickém jazyce, ve Vertical Comics společností Kodansha USA Publishing od roku 2017, aktuálně poslední 11. svazek by měl vyjít v lednu 2023. Manga je vytištěna v malém formátu 125x177.
  • P.G.
    P.G. mecenáš3.8.2022 15:21Pindárna
    JIK: to si takhle kupuju a kupuju komiksy a najednou koukám, že je sbírám! :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.7.2022 15:19Pindárna
    Kapis: ano, a včely vidí v UV oblasti :)
    A prosím, když už diskutujeme o záření jako zdroji energie, mějme na paměti, že je rozdíl mezi specifickým využitím energie (jako je tomu u fotonů potřebných pro fotosyntézu u fotoautotrofů) a nespecifickým využitím, jako je tomu třeba u jiných organismů (sem můžeme např. zařadit "vidění", zvýšení teploty a podobně).
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.7.2022 15:01Pindárna
    Kapis: proto jsem taky v posledním příspěvku psala fotoreceptory sloužící k vnímání, čímž jsem myslela především různé formy očí, když už hovoříš o "viditelném spektru". A jen tak mimochodem, jaké "viditelné spektrum" máš na mysli? Člověka? Hmyzu? Plazů? :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.7.2022 14:16Pindárna
    Kapis: jenže vyšší formy se vyvíjejí z nižších. a zrovna u fotoreceptorů sloužících k vnímání bych rozhodně nesázela na to, že mají primárně co do činění se zářením naší hvězdy.
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.7.2022 12:16Pindárna
    Kapis: nerada vám do toho házím vidle, ale na takto položenou otázku odpověď založená na samotné fyzice jaksi nestačí. Protože počátky života leží u extremofilů, zejména chemotrofů a těm je nějaké to záření, potažmo jeho vlnová délka šumák. Takže kdyby se v dávné historii neobjevili fototrofové, možná bychom nyní vegetili na oceánském dně, chroupali minerály a večer místo do barů chodili nasávat k horkým výronům (kuřákům) :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.6.2022 19:03Sběratelský klub
    Ad ALIAS z Luxoru - včera jsem vyzvedla na pobočce a večer u toho za první čtvrtinou usnula :D Co mi ale vadí - čtu to bez toho přebalu a jen od toho, jak jsem si to při čtení v křesle po sobě různě posouvala a přendavala z ruky do ruky (je to fest těžká büchle) už má odřené dole rohy a taky trochu hřbet. Kvalita tvrdých desek teda nic moc. Ovšem kvalita komiksu (příběhu), ta je někde úplně jinde :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.6.2022 18:20Srazy, cony, festivaly
    Díky za super přednášku o cdb, Fry! By člověk neřekl, co je s tím práce a jak všelijak do snahy o získání dat lze hodit vidle!
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.4.2022 21:56Pindárna
    Je fakt, že mě taky překvapilo, kolik tu PL souborná vydání stojí.
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.4.2022 23:24Pindárna
    Draco: tady bych použila lehce poupravené přísloví: Co si v mládí nakoupíš, ve staří jako když najdeš :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.4.2022 22:55Pindárna
    Iznougud 2? Paráda, už se těším!
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.4.2022 22:49Pindárna
    Darth Raelchi: Tak mi to nedalo a ty Marvels TPE jsem vytáhla z knihovny :) Do strany 208 je komiks, od 209 do 226 jsou články, rozhovory a komentáře, od 227 do 290 kompletní scénáře k #1 až #4, včetně skic, rozpracovaných ilustrací, finálních artů a komentářů (Busiek, Ross), od 291 do 302 "novinové články" z Marvels, od 303 do 310 artistic process (Ross), od 311 do 315 behind the scene (různé poznámky a vysvětlivky ke konkrétním artům) a nakonec od 316 do konce (511) velký artbook Rosse. Ano, tohle vydání je nadbichle, velká a těžká, ale je to parádní komiks + artbook v jednom. Na koukání asi to nejlepší, co jsem zatím měla v rukou.
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.1.2022 17:52Nakupujeme venku
    Gmork: jako sbírka pěkná! jen na tom anime by ještě chtělo zapracovat :D a správný otaku by měl mít taky vystavené i nějaké ty figurky a další pěkný merch :D
    ad ta manga - to je všechno v polštině?
  • P.G.
    P.G. mecenáš16.10.2021 20:26Sběratelský klub
    Zack: ani přes ten crowdfunding? matně si vybavuji, že o této možnosti se kdysi taky spekulovalo...
  • P.G.
    P.G. mecenáš3.10.2021 13:01Nakupujeme venku
    Koukám, že Xxxholic je od CLAMPu, takže by to mohlo být dobré. Mám od nich Chobits a za mě super. Akoukám, že od nich jsou ještě CCS, Magich Knights Rayearth a Tsubasa...
  • P.G.
    P.G. mecenáš1.10.2021 21:53Slevy, výprodeje, bazary
    perak: pokud se něco nezměnilo, tak platí "povinnost" realizovat jednu objednávku v době platnosti každého katalogu (je jich 5 do roka) - v knihkupectví (to musí být od jejich vydavatelství, tuším Euromedia, kam spadá vícero značek), na eshopu (cokoliv) nebo přes zákaznický servis (tam asi taky jen to jejich). Tedy z eshopu cokoliv, což je jasná volba. Já už jsem v KK nějaký ten pátek a zatím žádný problém, nakupuju na eshopu hlavně knihy (od jakéhokoliv vydavatelství), DVD, sem tam i nějaké ty blbosti jako dárky.
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.8.2021 19:48Nakupujeme venku
    Gmork: ten druhý TS potěší. Mně teď nedávno vydali druhý Witchky :) Jako čekala jsem, že v nich bude míň textu jak v TS, ale nějak ne, no :D Musím na té polštině zapracovat :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.8.2021 19:44Srazy, cony, festivaly
    Co se týká mangy, čtenářů mangy a databáze - nevím, jak moc se změnilo od doby, co jsem byla v manze a související komunitě tak trochu jako doma, ale už tehdy panovalo lehce schizofrenní prostředí - toužili jsme mít mangu tady v Čechách (a v češtině) a přitom na něco takového koukali skrz prsty (obou rukou). Důvody byly různé a v řadě případů, jako u mě, ve smyslu "konečná". Suma sumárum jsem dala manze v češtině šanci třikrát (snažila jsem se, opravdu), ale mangu v češtině prostě nedávám. Pokud by tu tedy byla jen manga v CZ (a ne jiné komiksy), tak bych vlastně neměla důvod sem chodit.

    A co se týká nových oveček - já se sem dostala přes kolegyni v práci. Ve stylu:
    "Hele, co maj v trafice - marvelovky!"
    "Hmm... Uka. To je dobrý!"
    "Že jo? Neceš pučit?"
    "Jasan!"
    "Když se bude líbit, mám i další. Tady je uživatelský číslo co mám na CDB, mrkni a dej echo."

    A bylo a od té doby jsem tady :D a propaguju a šířím mezi přáteli. Ale představa, že bych někde viděla reklamu, nebo to nějaký influencer tlačil do svých oveček - to mi k CDB moc nesedí. Asi jsem moc oldschool :) Pěkně F2F s komiksem v ruce!
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.7.2021 16:56Nakupujeme venku
    Gmork: mi povídej, když se podívám na knihovnu, tak by se i stroj času šikl (navít k té dimenzi, samozřejmě). Kde jsou ty časy, kdy parádní FSF knížka měla cca 200-250 stran, moc nevážila a vydržela kde co. Teď jsou to všechno děsný špalky, co se ani na cestu do práce vzít moc nedají a ještě před půlkou se rozpadnou. A o komiksech ani nemluvě. Zlatá manga, i když i tam některé omnibusy jsou už trochu overkill...
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.7.2021 16:26Nakupujeme venku
    Gmork, seneke: potřebujeme přenosnou dimenzi, v níž plyne čas výrazně pomaleji (ve srovnání s tou naší) :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.6.2021 11:33Filmový a hudební klub
    A víte, že se k zálohování velmi důležitých dat stále používá MO? Z takového média se data jen tak neztratí :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.5.2021 19:49Pindárna
    deefha: myslela jsem tím, že na tvých fotkách je to navíc zrcadlově obrácené k tomu, na co koukám já ve svém vydání, ale teď jsem si z tvé poslední fotky uvědomila, že tady má Akira vydání originální (P-L), kdežto jám mám US vydání (L-P) :D ale i tak, pořadí barevných stránek je stejně nějaké podivné (tedy z logiky v opačném pořadí, než by mělo být)
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.5.2021 19:04Pindárna
    nejakdivne: nic nového pod sluncem, já mám v originálu někde za půlkou dva archy posunutý asi o 0,5 cm, takže dole ořez až k číslu stránky a nahoře - "odděl si listy sám doma" :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.5.2021 18:49Pindárna
    deefha: a navíc koukám zrcadlově obrácený sklad listů (mám v ruce originál, ta satelitní fotka má červené části k sobě (do vazby), strejně tak u těch výbuchů)
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.5.2021 18:45Pindárna
    deefha: chyba při ořezu, ty soutiskové/barevné značky se mají před vazbou odříznout
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.5.2021 21:20Nakupujeme venku
    Tak jsem to prubla (poslední díl Promethey), a uvidím. Trochu mě děsí ETA 25 dní, co mi přišlo v potvrzení objednávky :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.5.2021 20:26Nakupujeme venku
    SomeOne: díky za info. Nerada bych se zase po telefonu hádala s kurýrem, že jsem někde jinde, než si představuje, že bych měla v danou chvíli být :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.5.2021 20:14Nakupujeme venku
    Fimi: A vozí to pořád pošta, nebo nějaký doručovací služby?
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.5.2021 20:10Nakupujeme venku
    Mám dotaz k bookdepository - objednávali jste tam teď někdo? Fungujou k nám a spolehlivě? Naposledy jsem u nich objednávala ještě před brexitem...
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.5.2021 20:32Čtenářský koutek
    seneke: to já spíš vyčerpala zdroje :D tedy ne úplně, ale mám řadu sérií, které nemám komplet (grrrrr... VIZ), tak mi přijde ne zrovna rozumné je doporučovat :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.5.2021 18:56Čtenářský koutek
    Také přispěji do diskuze: I já bych byla pro, aby bylo separátní vlákno pro cizojazyčný komiks. Přeci jen, comicsdb je databáze komiksů vycházejících v ČR a tak by se hlavní vlákna měla týkat předvším jich (teď narážím třeba na povinnou četbu). A těm cizojazyčným by patřilo prostě separátní vlákno. Na druhou stranu bych byla velice nerada, kdyby tu měla ubýt diskuze nad cizojazyčnými komiksy - já díky ní přišla na chuť spoustě zahraničním komiksům (třeba díky Lennymu, Gmorkovi, Senekemu).
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.5.2021 18:50Čtenářský koutek
    seneke: není, protože jsme tu už dlouho netapetovali mangou :D :D :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 22:52Sběratelský klub
    Milo: A kolik stojí komiks na krámě? Koukám, že v eshopu crwe byl za 80 wočí... To ten "obchodník" trochu přestřelil :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 22:40Sběratelský klub
    Milo: A za kolik to bylo původně?
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 21:18Sběratelský klub
    valon: Mám to celé jen zprostředkovaně, ale pokud byla smlouva s tiskárnou taková, že ta měla dodat náklad bez vad a protokolárně jej tak předala, tak asi zákazník očekával, že takový je. Obzvláště pokud jsou navíc hotové knihy zabalené ve fólii. Tam se dá maximálně zkontrolovat nějaký náhodný vzorek. A ten i když je v pořádku, tak to ještě neznamená, že část nákladu není vadná.
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 21:03Sběratelský klub
    Předpokládám, že se stále dělá kontrola kvality přímo na výstupu z tiskárny před expedicí. Proč by si to měl po tiskárně kontrolovat zákazník (tedy odběratel)? Dealer si taky přeci podrobně nekontroluje každé auto, které přebírá z automobilky k prodeji, ne? :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 20:57Sběratelský klub
    Nechci být za prudičku, ale kontroloval někdy někdo z vás knihu v tiskárně? :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš7.5.2021 22:15Sběratelský klub
    robur31: díky za info. jakmile otevřou, osonduji, zda by to byli schopni udělat a případně za kolik (kupovat novou knihu se mi fakt nechce, stojí raketu...)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 1 (cca 249 Kč)
Mám: neveřejné
Chci: 1 (cca 499 Kč)
Sháním: neveřejné
Nabízím: neveřejné
Osobní: neveřejné
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 502
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0