LOB 38 vložená stránka s opravenou tiráží
Batmana doslova a do písmene zlomil geniální zločinec Bane, ale nezdolný Bruce Wayne přežil a čeká ho dlouhá cesta k uzdravení. V jeho nepřítomnosti legenda o Temném rytíři pokračuje, roli přebírá Jean-Paul Valley (Azrael). Ale tohle je nový Batman, vyzbrojený rukavicemi se spáry a smrtícími šurikeny. Tenhle netopýr neposlouchá rady svých spojenců. Jak daleko zajde, aby zničil Banea?

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.
V české mutaci vyšel tento svazek jako 38. v pořadí.

Kniha má vytištěnu chybnou tiráž z jiného čísla na vnitřních chlopních a je doplněna vloženým listem s opravenou tiráží viz ukázky.
Obsahuje sešity série Batman #498-500 (červen 1993 - srpen 1993), Detective Comics #665-666 (červenec 1993), Showcase '93 #7-8 (červen 1933)


Scénář
Charles Dixon (Chuck), Doug Moench
Art
Jim Aparo, Klaus Janson, Graham Nolan
Ink
Terry Austin, Richard Burchett (Rick), Dick Giordano, Scott Hanna, Klaus Janson
Barvy
Klaus Janson, Adrienne Royová
Obálka
Mike Deodato Jr.
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Richard Klíčník
Redakce
Mirka Jarotková, Martin Kužel
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-88-9283-295-4 (BBart s.r.o.)
978-88-9283-295-4 (De Agostini Publishing S.p.A)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 x 12 mm
Tisk
barevný
Váha
580 g
Stran
200
Cena
329 Kč
Originál
Knightfall (DC Comics, 1993)
  • Norri
    Tak jsem se dočetl až na konec Knightfallu a musím říct, že to byla fajn jízda. Zvláště tato poslední kniha mě hodně bavila. Jak příběhem, tak i kresbou. Bruce Wayne se musel vrátit k více intelektuální činnosti a nový Batman řádní dosud nevídaným způsobem. Do pokračování už jsem jít nechtěl, ale asi to přehodnotím.
  • Sagikkun
    O něco horší než předešlý svazek, ale stále lepší, než Prolog a Kniha první. Po slibném a zajímavém začátku s Two-Facem (jenž navzdory staršímu datu vydání funguje po chronologické stránce jako dozvuk Dlouhého Halloweenu) se opět lehce upadá do monotónnosti známé z předešlých dílů. Jean-Paul jde, Jean-Paul vymlátí. Avšak stejně jako v předešlých dílech, i zde to zachraňují poslední sešity. Jedná se sice zase "jen" o souboje, avšak ty jsou vyústěním všeho, co se nějakým způsobem budovalo od samotného Prologu a co byl smysl celého Soumraku Temného rytíře. Souboj Banea, ztělesnění nové éry, která se s tou předešlou, jenž má jisté zábrany, mazlit nebude, a proto na něj Bruce náhle nestačí; a Azraela, který nemá problém tyto zábrany překročit a může se tak postavit Baneovi, avšak jeho okolí i čtenáři nastoluje otázky, zdali má takto netopýří symbol skutečně fungovat. A když už nic jiného, jsou to souboje parádní. Jisté menší negativum však ale také vnímám v tom, že na úplně posledních stránkách čtenář dochází ke zjištění, že se vlastně nic moc neuzavřelo a jste víceméně nuceni hned pokračovat Posláním Temného rytíře - čímž se pochopitelně ubírá na samostatném fungování Soumraku. S odřenýma ušima 4*.
  • Ivan Kucera
    No... tak nič. Nielen od záveru, ale od celého runu, v ktorom Bane doslova i filozoficky prelomí Batmana napoly, som (naivne?) čakal ponurú, depresívnu, komornú psychojazdu s mrazivo triumfujúcim zloduchom a zdeptaným a fyzicky (a inak) zlikvidovaným netopierom. Dočkal som sa tony monotónnej nonstop akcie s postavami, ktoré ma nebavili (Baneova partička, Robin). Ústredná myšlienka o páde rytiera je geniálna, ale scenáristi k nej mali pristúpiť inak. Jasné, dnes, v roku 2023, komiks pôsobí samozrejme inak, ako na začiatku 9O. rokov. Vtedy to mohla byť solídna šleha medzi oči. Alebo nie? Akcia strieda akciu, jeden protivník druhého a toto sa opakovalo väčšinu runu. Takto výnimočný komiks ozaj nevyzerá a podľa mňa nemohol vyzerať ani vtedy (že bola taká móda, to už je iný príbeh). Až po onom osudovom „nalomení“ sa príbeh vybral zaujímavejším smerom. Bruce Wayne skončil na vozíku, symbol Batmana bol zničený... no a v tom je problém. On vlastne zničený nebol. Batmanova „rodina“ totiž veľmi dobre vie, že symbol musí žiť ďalej. Dokonca musí prežiť svojho „majiteľa“. A tak sa novým Batmanom stáva Azrael alias Jean-Paul Valley. U toho sa síce tvorcovia snažia, aby bol sakra drsný (a ochotný prekračovať morálne hranice, ktoré by Batman jakživ neprekročil), ale neviem, či to bol čisto môj osobný problém, alebo to takto majú aj ostatní, ale za mňa je Jean-Paul skôr osvalená komická postava. Nápad s drastickým Batmanom, ktorý je ochotný zabíjať, je samozrejme už z princípu skvelý. Koľkí z nás nepremýšľali, či by nemal zahodiť svoje etické zábrany a byť rovnakým zmrdom, ako jeho šialení protivníci? Na postave Jean-Paula scenáristi ukázali, že nie. Za mňa je to ale každopádne proste len moták. Žiaľ, ani záver ságy neprináša depresívnu jazdu. Čo ma však šokovalo najviac, to bol záver, ktorý (bez toho, že by som spoileroval) vlastne skoro nič neuzatvára! Pravdupovediac som sa po dočítaní poslednej strany cítil, ako keby sa kamsi stratili ešte aspoň tri zošity. Ono to tak v týchto veľkých mainstreamových udalostiach samozrejme býva, že niektoré dejové linky (a postavy) sa vyvíjajú a dokončujú v iných sériách slávnych postáv (u nás napr. Poslání Temného rytíře), ale toto ma ozaj „dojalo“. I to je dôvod, pre ktorý Knighfall zrejme nikdy nebudem vnímať ako výnimočný komiks, ale ako krátkodobú kapitolu, v ktorej sa udiali šokujúce veci, z ktorých ale napokon nič nebolo. Moje konečné pocity z Knigtfallu sú teda žiaľ také, že sa značným spôsobom preceňuje a že Nolan urobil najlepšie, čo mohol, keď si do Návratu Temného rytiera (2012) vzal len Banea a „zlomenie“ a zvyšok si vymyslel svoj vlastný. Nakreslené je to fajn, ale vidno, že je to robota viacerých osôb, takže niektoré zošity vyzerajú skvostne (Batmanov plášť si v niektorých žije svojím vlastným životom, akoby to bola samostatné diabolská bytosť) a iné naopak banálne.
  • hroubek
    Jsem rád, že mohu napsat, že si komiks drží kvality předchozích částí a velmi dobře pokračuje v příběhu o zlomeném Batmanovi. Je zcela logické, že Batman v podaní Bruce Waynea zde nemá tolik prostoru, ale to kupodivu ničemu nevadí, jelikož zápletka kolem nového Batmana a Robina je nosná a funkční. Komiks je dost svižně napsaný a má velmi dobré tempo. Užil jsem si akční pasáže, i klidnější momenty. Konec se hodně povedl a já se těším na další díly.
8931