Občas narazíme na zajímavé články či videa s comicsovou tématikou, tak se o ně podělme s ostatními. Z domova i ze světa.
* Bez paywallu, předplatných atd.
* Bulvar sem nepatří.
* Filmové novinky sem nepatří.
  • MaF
  • Fry
    Fry admin1.9.2022 19:35Publicistika
    a ví někdo co je to ta Šarlátanka ?
  • Zack
    Zack admin1.9.2022 19:00Publicistika
    soulbringer: si do toho linku nedal link. Ale teda uplne se mi lehce zdurilo kladelko z toho, jak uz i Denik N cituje z tech nasich Vyrocnich zprav :)
  • Norri
    Norri mecenáš1.9.2022 18:09Publicistika
    Nejpodivnější je ta Šarlátanka :-D
    Jinak seznam je to dost různorodý a není mi vůbec jasné, podle čeho to autor vybíral.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš1.9.2022 18:02Publicistika
    10 nejpodivnějších komiksů na českém trhu
    tedy podle přehledu, který připravil Ivan Adamovič a Deník N

    V loňském roce vyšlo v Česku dosud nejvíce komiksů v historii. Poprvé byla pokořena hranice pěti set titulů. V roce 2000 to přitom bylo podle databáze ComicsDB pouhých 139 titulů, o deset let později 338. V rostoucím trendu zaznamenal jedině rok 2020 propad kvůli covidu. Dominují superhrdinské a humoristické tituly, na vzestupu jsou japonské mangy. Rozhodli jsme se z bohaté komiksové produkce posledních let nabídnout naopak tipy na tituly nezvyklé, podivné, nekonvenční:

    1. Proti přírodě
    2. Traum
    3. Krásná temnota
    4. Tankerka
    5. Piňda
    6. Zpráva pro Adolfa
    7. Spiritistky
    8. Punisher: Svět sovětů
    9. Superman: Rudá hvězda
    10. Divná planeta


    Nu, docele odfláklej seznam :) ale o tom tady můžeme vést diskusi.
    Kdybychom ten seznam mohli rozšířit, jaké prapodivné tituly tam chybí za vás?
  • Lachvos
    Lachvos mecenáš12.8.2022 14:38Publicistika
    Určitě každého věc, někteří hlavně na soc. sítích mají pocit, že můžou lidem kecat do toho, co mají dělat se svým majetkem.
    Také kupuju knihy primárně na přečtení, ale když je větší chuť než volného času, však ano to nikam neuteče. Vše v knihovně (kromě nových kousků) jsem četl vícekrát, ale nedávno mě překvapil kamarád, který četl asi polovinu své sbírky - taktéž důvod čas, má ho ještě méně než já :)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum12.8.2022 13:57Publicistika
    Jak říkají v Maďarsku: "I couldnt say 'No' to these books when I saw them" pretty much sums it up.

    Když si lidi kupují figurky a další harampádí, které pak někde vystaví, aniž by se toho dotkli, tak se to bere jako normál, protože k tomu ty figurky jsou konec konců určené, když člověk dělá totéž s knížkama, tak by snad měl mít výčitky svědomí, když mu pak knihy jenom leží roky v knihovně nepřečtené. Ne a ne a ne! Je to úplně stejný a to čtení je možnost a bonus, ne povinnost! :-D A každé dva tři roky kupovat novou knihovnu (nebo raději dvě do zásoby, co kdyby je přestali vyrábět) a přeskupovat ty staré, kdy pak pár dnů člověk příjemně tráví čas regorganizací knížek a vymýšlením systému, podle kterého pak knihy ukládá, je příjemné životní zpestření, ke kterému by bez toho nakupování nedošlo.
  • SomeOne
    SomeOne12.8.2022 12:53Publicistika
    Já taky kupuju knihy a komiksy, abych je přečetl, jenom teda to množství nakoupeného je větší než množství přečteného. Ale jednou se určitě dostanu ke všemu… teda snad :-)
  • valon
    valon12.8.2022 11:31Publicistika
    Já se k tomu s klidem přihlásím. Sice to není doslova, že bych si jenom plnil knihovnu, ale prostě když něco vidím, tak to hodně často beru i s vědomím, že to házím na konec seznamu k přečtení, který je skoro nulová šance, že kdy umořím. Ale kdyby se náhodou podařilo, tak je to doma a v pořadí :D
  • Alfi
    Alfi12.8.2022 11:28Publicistika
    SomeOne: nadsázka, ale mimo. pochybujem, že si niekto kupuje knihy lebo má nutkanie kupovať knihy, čo mi ale vadí vizc bolo aké dolámané ch4báty mali tie “kúpené” knihy. Niekto, kto si kupuje knihy aby ich mal na polici si také nekúpi. Ja som si všetky knihy čo som nestihol prečítať kupujem na prečítanie a nie pre pocit nakupovania.
  • SomeOne
    SomeOne12.8.2022 09:38Publicistika
    Pobavilo, schválně kdo se s tím také může ztotožnit? :-)

  • Wasseg10
    Wasseg1011.7.2022 15:28Publicistika
    Dnes od 19:00 hod. CREW ohlasovacka do konce roku https://www.youtube.com/watch?v=Za3-GOKQWoY
  • SomeOne
    SomeOne1.7.2022 16:00Publicistika
    Ok, díky :-)
  • Zack
    Zack admin1.7.2022 15:58Publicistika
    SomeOne: to je kombinace spousty vlivu, od radikalnich zmen v distribuci pres post-covid euforii a rapidne rostouci zajem o YA a mangu, po vyrazny odklon od Disney/Warner masokombinatu k self promo autorskym projektum. Ale on to nekdo, kdo do toho opravdu vidi, rozebere detaile, pak kdyztak poslu dalsi odkaz :)
  • valon
    valon1.7.2022 15:47Publicistika
    Já bych tam určitě viděl promítnutí zdražení, přece jenom to vypadá, že to počítají na peníze a ne úplně kusy. Takže dražší komiksy zvýšily množství utracených peněz. Taky bych přičetl, že se začaly znovu otvírat obchody a víc se vydávalo než v covidroce předtím a lidi měli našetřeno. A když vidím, jak velkou část tam tvoří graphic novels, tak lidi očividně uvítali zvýšený počet uzavřených příběhů, co nepotřebují mít načteno. Ale jsou to jenom moje odhady, takže to ničím nepodložím :)
  • SomeOne
    SomeOne1.7.2022 15:30Publicistika
    Zack: Hustý. Snad ten přírůstek není tvořen lidmi, kteří se v komiksech vůbec nevyznají a myslí si, že investují do zlata, to by se nám mohly opakovat devadesátky. Co si myslíte, že by mohlo být příčinou tak velkého zvýšení prodejů?
  • Zack
    Zack admin1.7.2022 12:54Publicistika
    Report: Comics and Graphic Novel Sales Grew Over 60% in 2021
    https://www.comicsbeat.com/report-comics-and-graphic-novel-sales-grew-over-60-in-2021/?amp
  • MaF
    MaF mecenáš25.2.2022 14:18Publicistika
    George Walker Bush: 8-)
    jsme tu správně ;-)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.2.2022 12:45Publicistika
    MaF: Tak až na Huberta a Huga mám všechno přečtené, no :)))
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin25.2.2022 00:21Publicistika
    Já jsem tak ráda, že tady se řeší jen tyhle žabomyší války...
  • MaF
    MaF mecenáš24.2.2022 23:42Publicistika
    valon: Muriel fakt není "cena pro cenu a obhájení existence akademie" - už proto, že tu byla dříve než ČAK.

    Co znamená "Zbytečně málo nominací."? Nominace jsou v každé kategorii tři. Je to málo? U Oscarů je nominací pět, ale asi se shodneme, že filmů ve hře je tam mnohem víc než českých komiksů. Kolik nominací by bylo při velikosti české komiksové scény/českého komiksového trhu optimální?
    To, že se nominace ve třech kategoriích "překrývají" je do jisté míry nezbytné - je asi dost nepravděpodobné, že by na nejlepší komiksovou knihu jako celek bylo nominováno něco, co nepatří mezi best tituly po stránce kresby a/nebo scénáře, ne?

    To, že 1984 nebylo nominováno za kresbu, neznamená, že ho porota "odignorovala", ale jen to, že ty tři nakonec nominované komiksy z nějakého důvodu považovala za ještě o něco víc oceněníhodné (klidně mohlo mít 1984 "první po čarou"). A budu se opakovat: je tu nějaký zjevný argument, že kresba 1984 je prostě lepší než kresba těch tří nominovaných? Vážné pochybuju, že "faktor Krejčí" měl v hodnocení kresby (!) pro porotu jakoukoliv relevanci.

    Ten spor "art" vs. "ne-art" tam možná spíše někdo chce vidět než že by tam úplně byl. Ceny za "čistý mainstream" (kdyby něco takového v českém komiksu existovalo) se obecně moc nedávají, v žádné oblasti, ani ve filmu, ani v literatuře, ani v komiksu.
    Samozřejmě ale nevím, co pro koho je "art" a co ne. Je Štěkot uvázaných psů art? Za mě je to výborně provedená žánrovka. Je Naprostá šílenost art? Za mě je to výborně napsaná a nakreslená řekněme "young adult se silným přesahem".

    Která nakladatelství porota protežuje?
    Nominovány byly tituly od nakladatelství Labyrint, Take Take Take, Paseka, Velarium, Universum, Meander, v překladových kategoriích Argo, Crew (2×), Paseka, Centrala, FLU/Oikoymenh.

    Co z těch nominací v překladových komiksech je (při akceptování žánru) vyslovený přešlap?

    To, že "se tvůrci a porotci navzájem znají" je asi spíše je takový názor, než nějaké podložené přesvědčení, že?
    Že se někteří porotci s některými tvůrci znají, je dosti pravděpodobné, bylo by zvláštní, kdyby ne, česká scéna je opravdu dost malá, ale je skoro jisté, že většina porotců většinu nominovaných viděla prvně na předávání...

    To "zavírání se v bublině" je u Muriel myslím dost diskutabilní - ony ty oceněného komiksy, takhle na jedné hromadě, cíli fakt na hodně jiné čtenářské skupiny, takže třeba těch čtenářských bublin, který mi to prochází, bude dost hodně.
    (A ano, je mi jasné, že tady na ComicsDB se vyskytují ti podivní tvorové, kteří čtou jak Štefánika, tak Tibblese, Štěkot uvázaných psů i Naprostou šílenost, Piruety i Sweet Tootha, Bombu i Huberta a Huga. A ne, není to normální ;-) A jo, patřím mezi ně taky.)
  • Toe
    Toe admin24.2.2022 17:51Publicistika
    Ha, Zack jde na to obrácenou psychologií! :D
  • Zack
    Zack admin24.2.2022 15:54Publicistika
    Drzim palce, kazdy to bude delat lip jak my :)
  • valon
    valon24.2.2022 14:03Publicistika
    Zack: Fair enough, počítáme s vydáním během března, tak pak snad :)
  • Zack
    Zack admin24.2.2022 13:46Publicistika
    Valon: dokud to neni tak to neni, pak ti uznam nejaky narok!
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš24.2.2022 13:31Publicistika
    Na Muriel bych měnil asi jen způsob prezentace směrem k veřejnosti. Dostat předávání do ČT, stejně jako má např. Magnesia Litera.
  • valon
    valon24.2.2022 13:27Publicistika
    Zack: Taky jsme si vlastní ceny udělali a teď pomalu, ale jistě pracujeme na jejich uvedení online, takže věřím, že tady v debatě už můžu rýpat do čeho chci :))

    Ale k té Muriel, už jsem do toho šťouchal na fb, když tam tomu Mandys dělal reklamu a odpovědi byly spíš, že to tak je proto, že to tak je, než že by mi něco vysvětlily. Ale tak to holt dopadá, když se dělá cena pro cenu a obhájení existence akademie než pro jakýkoliv jiný cíl. Nebo tedy přesněji, když to tak zvenčí vypadá, protože víc výstupů obyčejný člověk moc nevidí a tenhle jeden výstup je v hodně špatném stavu.
    Těch problémů je tam za mě hned několik. Zbytečně málo nominací. Nemůžete tvrdit, že to děláte, aby se zvýšilo povědomí o českém komiksu a pak tam nominovat 3 věci v každé kategorii, zvlášť když se to např. v těch "hlavních" dost překrývá. To, že letos úplně odignorovali 1984 (ano, jasně Krejčí je zmrd, ale to by se snad nemělo rovnat polibku smrti) je škoda, byť to hlavně mohlo jít za kresbu a tam byl výherce jasný předem (B jako Běžec, kde jsem zase rád, že to vyhrálo jenom za kresbu a ne třeba za komiks, když to těžce balancuje mezi komiksem a ilustrovaným komentářem dění).
    Ten výběr nominací je takový jaký je. Nečekám, že se tam dostane každá kravina, ale většinou ten výběr směrem ven prezentuje zrovna Mandys, který sám je vrcholným představitelem názoru, že existují dva druhy fanoušků, ti artoví a ti comicconoví a že naše světy jsou podle všeho pevně odděleny a u těch nominací to o to víc vyvstává. Zvlášť když do toho člověk nevidí, přijde mu, že se tam pořád protěžují určitá vydavatelství víc než jiná (logicky, když je tu rybníček docela rozdělený), ale pak to v těch překladových kategoriích vyhrávají kousky, kde člověk minimálně vrtí hlavou.
    O samotném předávání škoda mluvit, to je rok od roku horší a čím dřív to zruší úplně a prostě jenom online vyhlásí vítěze, tím líp.
    A nejhorší na tom je celá rozpolcenost. Náš rybníček je zároveň dost velký, aby tu mělo komiksová cena smysl, ale zároveň není tak velký, aby se našlo víc výrazných tvůrců a komiksů celkově, takže je málo nominací, ty jména se dost často opakují a chtě nechtě se tvůrci a porotci navzájem znají, protože se pohybují v jednom prostředí a pak aby se člověk pral s tím, jestli to je ku prospěchu nebo ke škodě. Jestli o to víc prominou nebo právě o to tvrději budou číst a hodnotit.
    Sleduju Muriel už několik let, našel jsem přes ní pár věcí, které bych jinak rozhodně nezkusil a byl jsem jimi potěšen (Singl) nebo se rovnou zamiloval na zbytek života (Traum). Ale neexistuje žádná přidaná hodnota toho živého předávání (a rozhodně ne v takové podobě, v jaké to je teď), ani v nízkém počtu nominací a v tom, co z venku nejde nazvat jinak než zavíráním se v bublině.
  • Zack
    Zack admin24.2.2022 12:59Publicistika
    Neadresna anketni otazka k obecnemu tematu: Kdo si myslite, ze by mel mit Comicon vlastni cenu (ctenarskou)? (Na Comicon se ptam hlavne proto, ze mi to dava jako platforma jediny smysl aspon trochu).
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš24.2.2022 12:41Publicistika
    @MaF: V zásadě očekávatelné a většinu z toho samozřejmě chápu. Nechci bezobsažně zpochybňovat ten výběr, natož kecat porotcům do jejich vlastního subjektivního názor (kór, když už jsem zmínil, že třeba Štefánika jsem jen prolistoval a kategorie překladů jde úplně mimo), ostatně od toho jsou porotci... na druhou stránku si stále myslím, že čtenáři mimo akademii si mohou dovolit nějaký ty dotazy pokládat a že je zdravé diskutovat o relevanci samotné soutěže a o tom, co ty poslední ročníky o české scéně vypovídají (nejen o té ceně samotné). Osobně mě prostě překvapily i ty velmi úzké (a možná dost úzkoprsé) nominace. Mám pořád za to, že se toho loni stalo přeci jen drobátko více. Myslím, že je legitimní, když i prostý spotřebitel-čtenář naznačí, že letošní vyhlašování nevybočilo z posledních let a že je to poměrně "akademické" či "art-only" - Respektive to, že vyhraje životopisná věc z československých dějin asi taky není překvapení.

    A ano, už jsme to tedy rozebírali, ceny popularity jsou dycky problematické a mohou být cinknuté. Je to náročné, ale jiné asociace je přesto maj. Muriel se zabetonovala ve svém akademickém chlívečku - nic proti. Je to rozhodnutí pořadatelů a organizátorů. Já to respektuju, ale znovu - stačí abych si udělal mediální monitoring posledních ročníků a jak to vlastně rezonuje v médiích, ve fórech, v komunitě? Všiml si vůbec někdo, že se třeba změnila soška? Nebo četl někde (mimo ty zmíněná média), co a proč to vyhrál Štefánik, k čemu tíhne porota posledních let? ...prostě přijde mi to možná moc zatuchlé a krom toho, že se změnila soška, je tam někde progres? co zásadního se stalo? je to dostatečná podpora české scéně (samozřejmě slovo "podpora" je dost široký poje a na jinou diskusi).

    Abych ale jen nebyl za kritika. Akademické ceny mají samozřejmě důležitou roli. Ano, je tam i ta cena celé akademii a ano tohle ocenění může přilákat pozornost většího čtenářstva k věcem, které by si třeba ani nevšimli, k autorům i kreslířům, kteří si to umělecky zaslouží. Tuhle roli snad Muriel plní a já si rozhodně znovu zajdu prolistovat nejen Štefánika... jen jestli to není málo a jeslti se celá ta scena zbytečně neizoluje.
  • Toe
    Toe admin24.2.2022 06:14Publicistika
    yogi: No spousta i těch největších sběratelů čeká až se cena sníží, pokud se nejedná o limitovanější věci - i největší sběratel musí finance rozdělovat rozumně, ba o to víc ;) Hodně nakladatelů má ale akce třeba týden až měsíc při vydání, takže tam už se kolikrát kupuje hned, protože pozdější akce sice mohou být větší, ale už to nemusí být takový rozdíl vzhledem k riziku, že bude časem nedostupné. A někteří z největších sběratelů mají přístup k vlastnímu obchodu, bazaru, antiku, distribuci, dealerovi (mrk mrk :) A taky dřív nebylo problém aktualizovat svoji sbírku hned, když vycházelo 5 komiksů měsíčně, což byly hody a nebyly děti anj iiná povinnost :) Dnes když vychází pomalu 10 komiksů týdně, musíš ještě zjišťovat co je opravdu komiks a co není, když to ještě není na comicsdb a každá druhá kniha má v názvu napsáno komiks nebo ilustrovaný román, což si každý vyloží dle svého je kolikrát lepší si fakt počkat a jednou za dva měsíce si udělat pohodlí a sbírku aktualizovat. Já si třeba na tu pohodu čekám už deset let :D
  • Lenny
    Lenny mecenáš23.2.2022 21:31Publicistika
    yogi: Já je třeba nemám ve sbírce, protože je mam anglicky.
  • yogi
    yogi23.2.2022 20:23Publicistika
    Milo_Harwey : Teorii bych měl, ale je to jen teorie , do hlavy nikomu nevidím . Uživatelé s nízkými čísly jsou zřejmě už starší osoby, boomeři jak vy mladší říkáte. Dle Skota Piruety jedou na současné progresivistické vlně, že by tohle byl důvod nezájmu ?
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš23.2.2022 20:12Publicistika
    yogi - možná záhadně tento komiks přehlédli, to je celkem divný, ne? zjisti proč tomu tak je :D

    Skot - je dobře, že ses tedy i "ofiko" vyjádřil u komiksu a nenadáváš jen tak, tvá slova hned mají vyšší váhu (ne, že by před tím pro někoho neměla :D)
  • yogi
    yogi23.2.2022 19:49Publicistika
    Mě na Piruetách zaujalo, že z prvních dvaceti aktivních uživatelů ComicsDB podle počtu vlastněných komiksů je má ve sbírce jen pět lidí a to jsou tam lidi co mají vše hned po vydání , někdy i víckrát .
  • Skot
    Skot mecenáš23.2.2022 19:21Publicistika
    Jsem rád , že se diskuse rozproudila a řadu teorií jsem si potvrdil a ujasnil. Nejvíc z duše mi mluví Soulbringer a Lenny.
    To Milo - samozřejmě, že jsem Piruety četl a to dvakrát a na svém hodnocení jak kresby tak scénáře opravdu nemůžu nic změnit.
  • Zack
    Zack admin23.2.2022 09:15Publicistika
    MaF: jo, jednou jsem v nominacich zneplatnil raid, kdy se behem hodiny prihlasilo nekolik desitek novych uctu a hlasovaly vsechny naprosto stejne. Jinak s tim problem nebyl, ne ze bys nemel pravdu, spis Fabula nikoho natolik nezajimala :)
  • MaF
    MaF mecenáš23.2.2022 00:09Publicistika
    soulbringer: napřed tři technické:

    1. ad "fakt je uvěřitelné, že Štefánik vyhraje i nad věcmi mimo český rybníček?" - Česká akademie komiksu holt preferuje české komiksy; ono kdyby se porota v Praze dobrala zjištění, že nejlepší scenárista je Moore nebo Lemire, bylo by to jen směšné...
    2. ad "klade si tam někdo otázku proč někdo věci hlásí a někomu to za to nestojí?" Ano, klade. A porota dle regulí může nominovat i komiks, který nikdo nepřihlásil (či si nominaci nakladatel dokonce nepřál), a dělává to - tady Scarface nemá pravdu 8-)
    3. ad "fakt by to nepřežilo jednu, dvě kategorie mimo porotu?" - jednu z kategorií, tu pro někoho nejdůležitější a v médiích nejprobíranější ("Cena České akademie komiksu") volí celá ČAK, ve které je i spousta lidí, kteří nepasou po "artu", ale živí se třeba "mainstreamem". Ale není to čtenářská cena, řekněme spíše "stavovská".

    Jinak:

    Je jasné, že Štefánik každého nezaujme, ale než budeme kritizovat rozhodnutí poroty, je třeba si položit otázku: Je komiks X opravdu lepší než Štefánik? A v čem?
    Nebo se mi prostě jen víc líbí, víc mi sedí, ale kvalitativně lepší řemeslo/kreativita to není?

    Nominací je vždycky omezení počet, to je tak i v jiných oceněních, tím se neříká, že "tu máme jen 3 top kreslíře", ale že porota shledala, že těmto třem se to letos povedlo nejlépe a že jeden z nich by měl být vítězem.
    Porota vždycky zvažuje veškerou produkci a v užším výběru má třeba i 10 (i víc) titulů/autorů, ale nakonec prostě musí nominovat jen 3 - a nakonec vybrat jen jednoho. Bylo by krásné, ocenit jich 5 nebo 10, ale to by trochu ztrácelo smysl...

    Hodnotit překlad je těžké, to neumí jen tak někdo, ale v porotě je vždy překladatel/ka a porota si zadává i posudky od profesionálů - nehodnotí se ten titul, ale právě ten překladatelský výkon - a ten může být třeba i na kratičkých stripech (což se stalo) nebo na vystižení jazyka teenagerek (i to se stalo), ten komiks nemusí být "bomba", ale ten překlad by měl být perfektní.

    Porota byla letos jiná než loni, takže pokud máte pocit, že rozhoduje pořád stejně, že je v tom nějaký trend, tak je to možná dobře - ceny jsou nastavené tak, že to funguje, i když se konkrétní lidé obmění.
    U porotcované ceny prostě musíte mít důvěru v tu porotu, že ví, co dělá, a že vybírá podle zveřejněných kritérii - to tak bude vždycky, ať ta porota bude jakákoliv...
    Ale to, že se malá porota shodne s celou Akademii (ve které fakt nejsou jen milci menšinových žánrů a alternativy), to už asi taky o něčem svědčí...

    U cen popularity/čtenářů (jako Slavík apod.) je ten problém, že bývají často "cinknuté" - tohle řešila i Magnesia Litera u čtenářské ceny, u Slavíka je skoro "vrozené" už desítky let, něco o tom nejspíše ví i Zack, který ty účty, které vznikly, aby odhlasovali pro konkrétního autora ve Fabule rase, a zase vymizely, myslím řešil... Pokud se pletu, jistě mě opraví.

    Někteří autoři, nakladatelství apod. mají prostě věrnější fanoušky, jiní je mají vlažnější nebo s nimi nepracují nijak - o kvalitě díla to nesvědčí nijak.
  • Norri
    Norri mecenáš22.2.2022 16:51Publicistika
    Co se týká propagace komiksů jako celku, tak nejlepší jsou občasné reportáže o novém komiksu ve zprávách na ČT. Naposledy jsem myslím viděl reportáž o "To byla zákopová válka". Tohle je podle mě cesta, jak oslovit lidi komiksem naprosto nepolíbené. Muriel má podle mě mizivý dopad a Fabula Rasa byla jenom mezi námi.
  • Lenny
    Lenny mecenáš22.2.2022 16:50Publicistika
    Muriel vždycky byla alternativní a komiksy bez hlubšího tématu/přesahu v ní nemají šanci. Už to, že Sweet Tooth dostal nominaci, je úspěch.
    Osobně bych to neředil, "popular vote" už mají coby cenu ČAKu. To už radši ty nové ceny - laťka není moc vysoko.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš22.2.2022 16:29Publicistika
    @GWB> a právě proto, že ta linie je dost rozmazaná, si pořad myslím, že by Muriel klidně slušel přesah i do mainstreamu / komunity mimo akademiky

    @zack> hele jo, to je moje obecný filosofický dotazování, které není přímo pro tebe a tenhle web, jako spíše směrem k pořadatelům Muriel a jinak se asi obecně shodneme. Jen říkám, že je to škoda a že tu hrozí riziko, že s postupem času se Muriel stane opravdu záležitosti pro deset až dvacet lidí :)
  • Zack
    Zack admin22.2.2022 16:27Publicistika
    GWB: redeni je vzdycky zlo. Ale chapu, co bys rad, jen mi to prijde jako utopie. Vzdycky bude mainstream a alternativa, pop a punk, corp a indie, predstirat, ze je Muriel cena pro sirsi comicsovou verejnost nebo ze lidi na CDB reprezentujou nejaky mainstream, je spis znamka odtrzeni od reality.
    Fabulu nevyhraval jen Kopl, taky ji dostal Rumcajs (nevim proc, ale z toho sem mel nejak ja osobne nejvetsi radost za cely ty roky), stejne jako Muriel nedostavaj jen clenove akademie, ale Terka Kopecka za uplne normalni comics. Ale kazdy vidi, co potrebuje videt...
    Nejses slepej.
  • Zack
    Zack admin22.2.2022 16:02Publicistika
    soulbringer: tady se asi hlavne mijime v tom, ze ja si nemyslim, ze je potreba nejak korigovat Muriel (resp. ne smerem, kterym naznacujes), ale spis dalsi cenu, ktera bude mit jiny format, jiny publikum a jinou "porotu" a tim padem uplne jine tituly a jmena.
    Komentoval kondici jakehokoliv trhu podle jakekoliv ceny je samozrejme chujovina, ale taky bych tyhle bonmoty na press tour nebral moc vazne.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.2.2022 16:00Publicistika
    Zack: Jasně, já to chápu. Myslel jsem to právě tak, že se ony ceny "akademiků" mohou naředit nějakým populárním "hlasem lidu", aby se to vyvážilo. :-)

    Jinak mě trochu mrzí, že se dělá nějaká silná hraniční linie mezi řekněme "artovým" komiksem a "mainstreamem"; myslím si, že v komiksu je ta hranice mlhavější nežli támhle teď na Donbasu. Crew vydává i výborná (umělecky či obsahově) díla, není jich málo.

    Pak tu totiž máme jednu frustrovanou skupinu, které vadí, že Fabulu vyhrál vždycky Kopl (nic proti němu), a pak druhou frustrovanou skupinu, které vadí, že jsou "akademici" lehce přezíraví a hrají si tam na vlastním vyvýšeném písečku. Je to škoda!

    P. S: Už tady ani nemohu najít přehled minulých Fabul ras, možná jsem jen slepej :-)
  • Scarface
    Scarface22.2.2022 15:36Publicistika
    Soulbringer: Co se týče Muriel, tak ta jde dost mimo nás - ostatně, je tam jen jedna kategorie pro zahraniční komiks, takže pokud tam posíláme nějaké komiksy na posouzení, tak jen tak jeden, dva, a spíš kvůli překladům. Jsme mainstreamové nakladatelství, takže tohle fakt není nic pro nás.
  • Scarface
    Scarface22.2.2022 15:29Publicistika
    Jako vydavatelé jsme měli rádi cenu Comicsdb – Fabula Rasa. Jak to hodnotili čtenáři, tak to přinášelo nejen ceny, ale hlavně zajímavé informace. Už to byl nějaký trochu větší statistický vzorek, lidé se museli nějak rozhodnout, vybrat si to, co bylo podle nich nejlepší, takže člověk viděl, s čím čtenáře zaujal… a s čím ne. Taky si mohl udělat představu, jestli lidi tankuje víc příběh, kresba, nebo zpracování. Plus, samozřejmě, tyhle akce jsou zábava, která v ideálním případě sdružuje fany – mají se o čem bavit, hádat a polemizovat. Comicsdb na to byla ideální stránka, shromažďuje data, lidi, co hodnotí komiksy, je neutrální... Ale chápu Zacka, že se na to vykašlal… ten zájem čtenářů zase nebyl tak velký a nestoupal.
    Ceny kritiků… při vší úctě, i když člověk vyhraje, tak to znamená, že se jeho komiks líbil tak třem lidem. A to často lidem, kteří komiksy moc nečtou a aby vůbec váš titul mohli hodnotit, musíte jim ho poslat k posouzení.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš22.2.2022 15:15Publicistika
    @Zack: Rozumím. Akademické ceny mohou být v jistém ohledu vskutku přežitek a ano "co si člověk neudělá sám, to nemá, ale já nemám ambice to radikálně měnit, něco zakládat a nebo jen hejtit. Naopak si ty práce vážím, i proto, že pokládám Muriel stále za jistý indikátor a doplněk k tržním preferencím - a v téhle branži pro menší vydavatelství tím tuplem. Zároveň je mi jasné, že organizace, financování a fungování stojí čas, energii, lidi a peníze. Nic z toho nemám a jelikož jsem v porotě jiných celonárodních cen (s větším mediálním dosahem), vím co za peklo to je. Tohle nikterak nezpochybňuji a o to více Muriel i akademii držím palce. Na druhou stránku si troufám pokládat jako ten, kdo spíše hlasuje "pouze penězi", stále několik dotazů:

    - jsou současné ceny Muriel skutečně dobrým obrazem o stavu českého komiksu? Vy to takhle vidíte?
    - jak moc naplňují základní poslání akademie (aka podpora a propagace českého komiksového umění v ČR, v zahraničí + vytváření podmínek pro rozvoj českého komiksového umění)
    - co je indikátorem vlastně toho, že to funguje - počet článků v novinách? jedno vysílání na ČT Art? Poslední roky po akci vyjdou všude de facto jen suché tiskovky, velkou diskusi jsem nikde poslední roky nezaznamenal. Letos jsem si alespoň dohledal na Vltavě rozhovor s Pavlem Kořínkem + o nějakou reflexi se třeba snaží Adamovič v deníku N, ale všechno je to na můj vkus povrchní.
    - v tom rozhovoru na Vltavě říká právě Pavel, že český komiks je v dobré kondici a to usuzuje právě díky nominacím i současným cenám - jenže to je vše, co k tomu řekne. A třeba mě to jako indikace toho, že je na tom český trh skvěle vůbec nepřijde (takže tady si říkám spíše já sám pro sebe, proč to nevidím tak růžově jako oni?)
    - klade si tam někdo otázku proč někdo věci hlásí a někomu to za to nestojí?
    - klade si tam někdo otázku, jestli je současný koncept, jež se nezměnil několik let, stále relevantní?
    - proč do toho nechtějí vtáhnout komunitu mimo spolek? (jak už napsal GWB, nikdo z toho nechce dělat Slavíka, ale fakt by to nepřežilo jednu, dvě kategorie mimo porotu?... nějaký zkušenosti s cenami z jiného soudku mám a PR takových věcí je úplně jiný, než jeden pořad na ČT ART, když to trochu přeženu).


    jinak úplně nevěřím, že ty dvě sociální bubliny se až tak moc překrývají a pokud by nominace nebyli tak uzoučké, troufám si tvrdit, že by ti vítězové mohli vypadat fakt rozdílně.
  • mkw
    mkw22.2.2022 14:57Publicistika
    Soulbringer: Souhlas. Podle me se nepotkava ocekavani a ucel podobnych cen. Kdyz jsem zacinal komiksy kupovat, tak jsem sledoval ruzne rekapitulace i Muriel. Nakonec jsem skoncil u filtru a hodnoceni tady na comicsdb (pres to, jak na hvezdicky Zack nadava). Je to podle me nejbliz mainstream obecnemu vkusu. Muriel uz nesleduji, akorat jsem nad tim kroutil hlavou jako ty a smiril se s tim, ze nejsem dost intos.
  • Zack
    Zack admin22.2.2022 13:18Publicistika
    GWB: protoze ceny popularity se delaj hlavne kvuli sponzorum a exposure, to je proste uplne jina filosofie. Bud si myslis, ze je lepsi, kdyz to vybira odborna komise nebo vox populi. Navic, co by Muriel mela za "verejnost". Se klidne vsadim, ze by to bylo velmi podobny tomu, co vybere porota, protoze stejna socialni bublina.

    soulbringer: ja to teda nemyslel nejak osobne na tebe, byla to reakce na to volani po jinem formatu a vyberu na tech nekolik lidi, co se o to otrelo. Nejaky drobny zkusenosti s cenama mam, tak mi neprijde, ze ctenarske ceny jsou nejaka morda na cas nebo penize, ja s tim mel vzdycky spis problem, ze mi prijdou ceny jako absolutni prezitek, nez ze by to bylo neco narocnyho. A taky sem normalni smrtelnik, co nema cas na nic, ale imho je daleko konstruktivnejsi (i z osobniho hlediska) to zkusit sam, nez cekat az to udela nekdo jiny, minimalne je v tom o dost min frustrace. Je to jako kdyz jedes v aute jako spolujezdec, kdyz nekdo ridi jako kokot. Sice sam ridis jeste hur, ale za volantem ti to tak neprijde :)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.2.2022 12:53Publicistika
    soulbringer: Piruety vyhrály v kategorii "Nejlepší překladový komiks".

    A osobně mi tam jedna cena popularity také chybí, má ji Český lev i Magnesia Litera, tak proč ne Muriel :-)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš22.2.2022 11:30Publicistika
    Soul - na podobné kecy bych vůbec nereagoval, vždycky se objeví nějakej Zack, co napíše, ať uděláš něco svýho, pokud něco řešíš... A zpravidla je to tady Zack - proč neudělá vlastní ... Něco?

    Debilnejsi "argument" snad neexistuje :D