Občas se mi zdá, že jsem Batman... ale pak se probudím a jsem zase Bruce Wayne.



Můj blogísek: Entertainment Deeply - O popkultuře slovem i obrazem
Moje sbírka zahraničních komiksů: Collectorz.com


Komiks a já

Jako dítě jsem hodně četl. Nechuť k přehrabování se v pískovišti a vůbec pobíhání po venku mě přivedla ke spoustě zajímavého čtení pro děti, později pro mládež, a také ke spoustě přebytečných kilogramů, kterých jsem se zbavoval až v pubertě. Vedle klasické literatury (Foglarovky, Malý Bobeš, Děti z Bullerbynu, …) jsem se také dostal k prvnímu komiksu. A tím byl, ostatně jako u mnoha mých vrstevníků, Čtyřlístek. Milované ‘veselé obrázkové čtení‘ pozvolna plnilo mou poličku, rodiče, babičky, dědečkové mi vždy donesli nové číslo a já ho celé okamžitě zhltnul jako malinu. Z éry Čtyřlístku nejraději vzpomínám na příběhy Anči a Pepíka Lucie Lomové. Ti byli naprosto bezkonkurenční a kresba převyšovala vše ostaní včetně známé čtyřky z Třeskoprsk.

Potom se na stáncích PNS znenadání objevila již zdálky zářící hvězda v podobě prvního čísla Mickey Mause. Okamžitý favorit sice úplně nenahradil Čtyřlístek, ale rozhodně jej odsunul na vedlejší kolej. Příhody černého myšáka a později i jeho parťáka Kačera Donalda si zasluhovaly mou nejvyšší pozornost. Tady už se šetřilo i ze svého a každý nový výtisk jsem netrpělivě očekával před trafikou žmoulaje hromadu drobných z prasátka. Občas jsem se také dostal ke starým vydáním Rychlých šípů a jako milovník foglarovek, a těch šípáckých obzvlášť, jsem se rád nechával unášet dobrodružstvími těch největších správňáků všech dob. Do toho přišli želví nindžové (při návštěve rodiny na Slovensku jsem sehnal i nindža korytnačky), Jurské parky, okamžitě po zakoupení rozpadnuvší se Hvězdné války nebo vojáci z G.I. Joe. Miloval jsem stripy Peanuts v (Rudém) právu (Garfielda ne, nebavil, nudil). Přestože jsem občas odebíral i ABC mladých techniků a přírodovědců, nikdy jsem nepřišel na chuť žádnému ze zde otišťovaných komiksů.

Naprostý zlom však přišel s objevením Asterixe. Na poli obrázkové literatury pro mne něco dosud nevídaného se přelilo v totální oddanost, chrabří Galové měli mou plnou pozornost. Dokonce jsem si tehdy na zájezdě v Řecku zakoupil díl, který u nás ještě nebyl k dostání. Samozřejmě jsem z toho nic nevyčetl, ale kresba byla boží. Podobné zjevení jsem pak ještě zažil u prvních čísel Hergého Tintina.

Tou dobou jsme ve škole také pročítali první čísla herního magazínu Score, ve kterém se časem objevila komiksová rubrika s články, jež informovaly o tom, co frčí ve světě. Ano, psali je Ti, jejichž jména se vyslovují pouze šeptem. Zde jsem zjistil, že existuje nějaký Lobo, že Batman a Superman nehrají jen ve filmech a že Čtyřlístek je pro děti. Tak to šlo nějakou dobu jen o chlebu a vodě (Asterix a Tintin) a ukázky ve Score ve mně vyvolávali divoké snění, co kdyby. A pak to přišlo. Den D, vlastně “C“, a na krámy doslova vyhřezlo první číslo Crwe. A v něm Lobo. A Batman. A taky ten divný Pérák (kterého jsem docenil až po letech). Teď už nešlo šlápnout zpět. Crew za Crwí, den za dnem, pročítání zajímavostí ze světa komiksu s názornými ukázkami, jak to má všechno vypadat. Superhrdinové, nekompromisní brutalita, drsný humor. Ta hovada nám vzala dětství. Čtyřlístky, Myšáci a Kačeři letěli do sběru (byl jsem neznaboh). Můj první komiksový book, který jsem zakoupil za těžce usmolené peníze (dvěstěpětadevadesát vočí) nesl název Sin City. Mám jej dodnes. Modré Crwe i sešitovky na pokračování, vše jsem požíral po nemalých soustech, jednomu by se z toho udělalo nevolno. Na pultech knihkupců se objevily Zázraky. Nikdy jsem tu knihu neotevřel (byla zalitá v přebalu), nikdy jsem neviděl ty úžasné Rossovy záběry. Ten litr jsem do toho tenkrát prostě investovat nechtěl.

Po prozření a uvědomění si nevýdělečnosti ukončilo vydavatelství Crew vydávání sešitovek, Modrých Crwí a nakonec i té pravé domácí rudé pochutiny. Jako kdyby vám přesekli aortu mačetou. Ale přesto, komiks zde zakořenil, uchytil se a dnes sklízíme šťavnaté plody. Mise splněna. To už mi bylo okolo sedmnácti a vzhledem k pro mne neúnosným cenám komiksových booků a pozvolna se rozvíjejícímu zájmu o opačné pohlaví (komiksy tenkrát nebyly sexy) jsem na obrázkové čtení zcela zanevřel. Celá sbírka Crwí (ano, i první číslo) a všech komiksů (ano, i první vydání Asterixů) putovala do místního antikvariátu za pár korun (doslova). Jediné, co jsem v knihovničce ponechal, bylo Millerovo Sin City, to byla (a stále je) srdcovka. Vrátil jsem se opět ke 'klasické' četbě (Pratchett, Gaiman, Palahniuk, Welsh, …) a komiks jsem nechal u ledu.

O pár let později jsem zakoupil první book se Sandmanem. Pak druhý, třetí. Za slušné peníze, z už vlastní výplaty, jsem opět našel ztracenou lásku v obrázcích a bublinách. Zůstal jsem zatím jen u Gaimanovy série (autor Amerických bohů přece nemůže zklamat) a nenápadně pokukoval po trhu, co že se to všechno, po dobu mé nepřítomnosti, objevilo. Nakoupil jsem pár čísel znovu oživeného magazínu Crew a cítil, že se schyluje k velkému třesku. V kině jsem shlédl Temného rytíře a bezprostředně poté jsem zakoupil Millerův Rok jedna a Návrat Temného rytíře. Vesmír se otřásl.

Šlo to rychle. Miller, Moore, Ennis, Loeb, Morrison. Bisley, Mignola, Kieth, McKean, Sale. To jen pro začátek. Doplnil jsem vzdělání ze znovu zakoupených Crwí (při vzpomínce na tehdejší odevzdání prvního čísla do antiku mě bodalo u srdce, tentokrát to už 66 Kč nebylo), našel zálibu v historii komiksu skrze Aargh! a začal se oblíkat do spandexu (to poslední není úplně pravda:). Dnes jsou komiksy téměř všude a je in mít strip v každém periodiku. Není problém si u nás nedostupný komiks nechat doručit přímo ze zahraničí. I já se tak třeba po letech konečně podívám do dnes již u nás zcela vyprodaných Zázraků (a budu jim i rozumět, leta jsem piloval jazyk a už vím, co znamená slovo Marvels:). Vybírám si, neženu se za kvantitou, dávám na ohlasy ostatních čtenářů, nasávám recenze i tipy a pomalu rozšiřuji svou sbírku.

Komiksu třikrát zdar! A koukejte číst také knihy bez obrázků, ať nezakrníte :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.12.2023 05:09Srdcovka
    faster86: O hvězdu navíc to má proto, že je to setsakra výborný. Skvěle napsané a ještě lépe nakreslené vztahové nimráníčko. Takhle dobré komiksové čtivo na podobné téma se dost těžko shání i v cizojazyčném provedení, natož v tom našem tuzemském rybníčku. Nedávno jsem narazil třeba na titul So Much for Love: How I Survived a Toxic Relationship od Sophie Lambda - téma je lákavé, mělo to nominaci na Eisnera, ale skrze odpudivou výtvarnou stylizaci to u mě neprojde. Štěpánka má ten plný náklep hlavně proto, že ta symbióza textového a výtvarného narativu je v jejím podání naprosto epesní. A technicky se ta kniha Pasece také moc povedla. Tady není o čem... za mě český komiks roku.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.6.2023 00:11Každý jeden den
    „Tohle jednou musí vyjít v českém překladu.“ ❤️

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2013/03/daytripper.html
  • Kaluž
    Jestli toho fotra v poslední knize nesrazí autobus, bude mě to hrozně srát. Tak snad se zadaří a karma nezklame.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš30.12.2021 02:23Rabínův kocour 1–5
    „Povídá mi krrrásná Fatma, to je, pane, kláda! Zepředu i zezadu já to mám moc ráda! Já vzal to po alžírsku šmahem, ta pařížská kočka jen vrrrněla blahem.“

    Tohle je pro mě překvápko roku. Nádherně vyvedená bichle, vtipná, jemným humorem vytříbená. Zcela dle mého gusta.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš30.12.2021 02:16Salvatore
    „Jak někdo může takhle zavraždit nevinné dítě? A dokonce ho pak ani nesníst?“

    Miluju ten komiks! Každičkou jeho stránku. A chci toho víc!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.11.2020 03:06Zatmívačka
    Nejlepší Brubaker/Phillips za posledních pět let. Překladový komiks roku. Klenot. Mám pokračovat?

    Více zde: http://edblok.blogspot.com/2016/04/the-fade-out.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2019 04:34Super Spellsword Sága: Legenda o Nekonečnu
    „Ta kniha je úplně super!“
    Jonáš (8 let)

    „No ty p#@o! TOHLE je hustej nářez!“
    Lukáš (35 let)

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2019 04:21Rváč
    Mrazivý thriller z kanadských lesů. Na Lemirovy poměry víceméně průměr, ovšem v porovnání s žánrovou konkurencí to furt proráží strop.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2019 04:16Essex County
    Jedna z nejkrásnějších knih, které se mi dostaly do rukou. Dobří lidé, čtěte. Třeba nám pak tady toho geniálního Kanaďana vydají komplet.

    Více zde: http://edblok.blogspot.com/2018/03/essex-county.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.6.2019 01:58Mrtvej svět
    Titul, který mám dlouhodobě ve svém osobním žebříčku nejoblíbenějších (a nejčtenějších) komiksů umístěný na jedné z předních příček. Taková ta láska na celý život...

    Před pár lety jsem se o tom vztahu trochu rozepsal zde: http://edblok.blogspot.com/2013/11/ghost-world.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.5.2019 07:02Živí mrtví: Teď poznáte Negana
    Já to původně četl v tom magazínu IMAGE+, kde to vycházelo na pokračování (cca 4 strany na číslo) a vždycky jsem to bral jako takový milý bonus k zajímavému čtení čili čistokrevný fan service. Že to pak budou vydávat knižně v pevné vazbě by mě ani ve snu nenapadlo (maximálně tak v macatém one-shotu po vzoru Snyderova spin-offu k Wytches). Holt, dojná kráva se musí ždímat dokud dolar dává, takže nakonec tu máme tu nejzbytečnější knihu série, která vám navíc do té řady v knihovně ani nepasuje. Ale na jedno svižné přechroustání dobrý, to zas jo.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.4.2019 02:39Sunstone #01
    Máme tu prvního vážného adepta na letošní ocenění titulem “komiks o hovně”. Je to tak přátelé, Sunstone je pouze obstojně nakreslenou BDSM příručkou pro začátečníky (případně nudící se maminy v domácnosti). Padesát odstínů červené a otravně repetitivní slovní průjem se spoustou skousnutých rtíků. Každou chvíli je z toho cítit, že to psal chlap, děvčata mluví regulérním jazykem červené knihovny, přičemž sem tam ty své výlevy proloží podivně nesourodým “macho” vtípkem („Já ti asi zkazím zadek podpatkem!“ haha) či videoherním odkazem (SoulCalibur série je samozřejmě top). Veškeré citové promluvy, často napěchované do myšlenkových bublin, jsou striktně povrchní a neskutečně všední. Jako by to celé sepsal nerd, co ujel na Bayonettě a chtěl z toho vykřesat víc než jen latexové kostýmy a uhrančivé pohledy. A ono mu to zoufale nejde. Ve druhé části příběhu bohužel ubylo nahoty (což je z vizuálního hlediska asi jediná rozumná věc na celé té rudé taškařici, Šejić ty štavnaté proporce umí), a celé se to zalepilo ohromně nafouklým traumatem doby minulé, aby z toho nakonec vyšel téměř nevinný pšouk. Drama se tedy nekoná, vážení. Kdyby z toho někoho napadlo udělat filmovou adaptaci, tak ten snímek na Rotten Tomatoes shoří. A nezachránila by ho ani Maggie Siff se Scarlett Johansson v zrzavé paruce. Jedna z postav v knize pronese že „...sexualita je sice důležitá, ale pořád jenom jedna část života. Ten toho nabízí mnohem víc.“ Tenhle komiks mimo té dokola omílané sexuality bohužel nenabízí zhola nic.

    Nedávno se mi do rukou dostala stejnojmenná komiksová předloha filmu Blue Is the Warmest Color (česky Život Adèle) od Julie Maroh a tam to bylo všechno i bez toho latexu. To kdybyste hledali výživnější alternativu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš27.3.2019 02:26Modrá CREW #10 - Orbital #3, 4
    Podepisuji se pod Norriho komentář v jeho plném znění i rozsahu a děkuji mu tímto za zapůjčení komiksu. Orbital je výborné scifíčko na jedno slupnutí a zároveň mé první setkání s novodobou řadou Modré Crwe. Předchozí tituly mě nijak zvlášť nezaujaly, evropské produkci navíc dvakrát neholduji (filmy, seriály a komiksy ze zámoří mi holt šmakují o něco více), ale zde musím pochválit zejména technickou stránku provedení a s tím ruku v ruce velmi sympatickou cenu knihy. Pro nás frankofonní negramoty, co si každý měsíc nejezdí nakupovat novinky do trafiky na Champs-Élysées, je to jedinečná cesta, jak ochutnat i nějaké to moderní evropské čtivo a nevyhodit při tom majlant za jednu padesátistránkovou žiletku. Pro CREW velký palec nahoru!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš27.3.2019 02:26Modrá CREW #09 - Orbital #1, 2
    Podepisuji se pod Norriho komentář v jeho plném znění i rozsahu a děkuji mu tímto za zapůjčení komiksu. Orbital je výborné scifíčko na jedno slupnutí a zároveň mé první setkání s novodobou řadou Modré Crwe. Předchozí tituly mě nijak zvlášť nezaujaly, evropské produkci navíc dvakrát neholduji (filmy, seriály a komiksy ze zámoří mi holt šmakují o něco více), ale zde musím pochválit zejména technickou stránku provedení a s tím ruku v ruce velmi sympatickou cenu knihy. Pro nás frankofonní negramoty, co si každý měsíc nejezdí nakupovat novinky do trafiky na Champs-Élysées, je to jedinečná cesta, jak ochutnat i nějaké to moderní evropské čtivo a nevyhodit při tom majlant za jednu padesátistránkovou žiletku. Pro CREW velký palec nahoru!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.3.2019 10:36Bratrstvo krve: Hustej nářez
    „Panebože, to je strašné! Ty legendy nelhaly, Michaile.“

    UPÍŘI PROTI MIMOZEMŠŤANŮM. KULTOVNÍ SÉRIE POPRVÉ V OBRÁZCÍCH, KTERÉ ZNAMENAJÍ KOMIKS! Mno, dobrá tedy. Františka Kotletu znám pouze skrze média a kritiku, jeho díla načtena nemám, respektive mě osobně žádné z dosud vydaných neoslovilo ani co se za nehet vejde. Kultovní status jim však neupírám, lidé dneska za kult považují kdeco a nakladatelům se taková nálepka samozřejmě vždycky hodí do krámu. Komiksová adaptace jeho údajně stěžejní série mě ale zaujala z jiného důvodu. Spolupráce s talentovanou kreslířkou Janou Kilianovou předjímala přinejmenším zajímavou zkušenost (zejména pro autorku), v lepším případě milé překvapení (zejména pro čtenáře). Pokaždé, když se na tuzemském komiksovém písečku zjeví takto žánrově "nenáročný" výplod, je to pro mě malý svátek. Podprockého Divočina, Suchánkovy Děsivé radosti, Opitzův Rumcajs se vrací, Černého série s Fanoušem, Nikkarinova Stotřicítka... pokaždé radost veliká a nadějný autorský příslib do budoucna. Zde ale bohužel vidím velký špatný.

    Hustej nářez je s přehledem nejslabší věc, jakou jsem za poslední dekádu četl. Jen pro upřesnění, počítám do toho i nesmělé pokusy z Bubblegunu a promo komiksy Jirky Krále či Okamurovy SPD. Tahle komiksová adaptace totiž trpí snad všemi neduhy komiksových adaptací, kdy je zcela ignorován onen citlivý postup tolik potřebný pro hladký převod mezi médii. Veškerá charakterizace postav je načrtnuta v pár ledabylých konturách a komiks zde tak víceméně jen supluje knižní ilustraci. Vypadá to, jako by knize někdo vytrhl dobrou polovinu stran a jejich obsah pak nacpal do vševysvětlujících bublin, přičemž dotyčný zapomněl, že královskou výsadou komiksu je možnost děj posouvat zcela odlišným způsobem. Proto zde každou chvilku narážíme na celou řadu narativních lapsů (chybějící zaparkované auto u chaty, které pak údajně zmizelo, žlutá barva kůže emzáků se zmíní nejdříve textem, aniž bychom tušili, o čem dotyčný hovoří - dosud jsme viděli pouze mimozemský exoskelet) a narušených synapsí, takže čtenář má pořád pocit, že mu něco uniká. Ono to tam všechno samozřejmě je a nakonec si ten výsledný obrázek poskládáte, ale dobrých devadesát procent dílků k sobě nepasuje a musíte si je do toho děje natlačit silou. Akčním pasážím chybí panely, respektive nikdy si tu akci neužijete, protože vždycky skončí dřív, než ji vůbec zaregistrujete. Vážně, je to jako koukat na porno, ve kterém se protagonista vysemení již během úvodních titulků a pak už jen posloucháte dialogy. A je to velká škoda, protože pokud měl tenhle komiks na něčem stavět, byla to právě ona hustonářezová akce.

    O příběhovém pozadí se rozepisovat nebudu, je to plnotučný brak plný upírů, emzáků, pičí, kurev a dalších, často nepatřičně naroubovaných, verbálních hoven. A taky velmi podivných (a anatomicky nesourodých) sexuálních scén. Celou dobu jsem měl pocit, že to sepsal nadržený čtrnáctiletý fanda do Drákuly, který se v hodinách dějepisu doslechl o Jagelloncích a Habsburcích. Ta premisa je v pořádku a mohlo z toho být i zábavné čtení, provedení ale silně pokulhává na obě postřelené nohy, přičemž z břicha se mu derou vnitřnosti a z rozflákané čelisti se ozývá jen nesouvislé mumlání. Místa, ve kterých je Kilianová nejsilnější jsou vesměs statické výjevy (mumie prvního upíra, malebná zátiší s chatou v lesích) a po výtvarné stránce se jedná o neurážející průměr. Ve svých kraťasech a fanartech bývá však často vtipnější a nápaditější. Tak snad to vyjde příště. Rozhodně by to chtělo šikovného editora, který autorům poradí jak na to. Pokud máte slabost pro upíry s nějakou tou historickou omáčkou okolo a na našem trhu hledáte něco podobného, nemusíte jít daleko. Comics Centrum vydává výtečnou sérii Baltimore, ve které Mike Mignola, Christopher Golden a Ben Stenbeck rozehrávají hustej nářez po svém. A obešli se tam i bez těch pičí, kurev a dalších hoven.

    „Tak pravíme, pičo!“

    Update: Beru zpět, velitel kartanské flotily se na jednom panelu zjevuje hned na začátku v celé své žluté ohyzdnosti v rámci televizního přenosu. Jsem na něj stihl zapomenout...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.3.2019 10:22Poslední Incal (pevná vazba)
    „Jsem Elohim, bílý mechamutant, a vedu totální válku proti Bentacodonovi, černému mutantu...“

    Ale do psí bioprdele, už je to tu zase. Další Jodova paleokrávovina zabalená v blyštivém celofánu a ovázaná honosnou pentlí. Tentokrát je naštěstí toho pseudofilozofování minimum a když překousnete tu nesčetněkrát ohranou pohádkovou premisu o tom, že “pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí”, dostanete vskutku intenzivní sci-fi nášleh toho nejtěžšího kalibru. Smrtící virus proměňující veškeré živé tkáně na krvavou bublaninu, kovová těla přeživších bez lidských citů, ukrutný elektronický vampýr terorizující vesmír, válečné mechakolosy, úchvatné Šachtoměsto, obří krysy, šílené uniformy technokněžích a jedno krásné dámské poprsí.

    Celé to opět stojí na exkluzivním výtvarném provedení, což je na tom jodoversu vždycky to zdaleka nejlepší a nejzajímavější. Moebius, Giménez a teď borec největší, Ladrönn (Janjetova nepočítám, to je kreslířské paleoprase). Každý Ladrönnův panel je nahuštěn tak neskutečným množstvím titěrných detailů, že z toho Geof Darrow závistí láme tužku. To se nedá popsat, to se musí vidět! Technicky preciznější práce u nás už dlouho nevyšla. Součástí českého vydání je i původní album ‘Po Incalu’, ale to raději přeskočte, bo Moebius tam ke koloringu pustil jakési biohovado a vaše oči by při čtení mohly spáchat rituální sebevraždu. Tímto se s panem Jodorowskym definitivně loučím... bylo to krásné, ale už toho bylo až nad hlavu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.11.2018 12:38Punisher MAX #01: Kingpin
    „Je to pořád hodně násilné a úmyslně přitažené za vlasy a z každého krvavého šplíchance nebo výhřezu oční bulvy vám radostí poskočí srdíčko, ale zároveň dojde i na momenty, kdy vám přeběhne mráz po zádech a vy zůstanete jen civět s pusou dokořán. V takových chvílích bývá Aaron nejsilnější.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.com/2018/11/punisher-max-kingpin.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.10.2018 11:00Krysí královny #01: Šmrncem a magií
    „No, to bylo dost kreténský.“

    FANTASY KOMEDIE PRO DOSPĚLÉ ČTENÁŘE... že je hanba nelíská, psát takový blábol na přebal. Další umolousaná hovnařina pro dvanáctileté "mature readers". Je mi z toho blivno.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.10.2018 10:49Fatale #02: Ďábelská záležitost
    „Ti dva jsou jako Vincent a Jules, jako Alex a Chad, jako Asterix a Obelix... zkrátka prima dvojka slídilů, co řeší problém tvůj. Bez Eda Brubakera a Seana Phillipse by komiksové krimi nebylo tím, čím je dnes. Tedy fantastickou jízdou bez zbytečných mantinelů a bezpečnostních pásů.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2015/11/fatale.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.9.2018 08:22Batman: Můj temný princ
    Jak píše cyboy, jeden z nejlepších Batmanů za poslední roky, ne-li ten nejlepší. Parádní námět, střídmé dialogy, dynamická kresba (ty akční pasáže jsou top!), vtipná pointa... fouká z toho nostalgie časů minulých, kdy se podobné "jednohubkové" příběhy vyskytovaly mnohem častěji než jednou za uherský rok.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš27.8.2018 01:19Sestry Dietlovy
    „Já mám tebe. A ty máš mě. Vem si kakao!“

    Dobrý psychologický krimi komiks se u nás nelíhne každý den. Komiks, který má výborně napsané postavy i dialogy, přehledný a přitom neustále znepokojující děj, chytře sehranou juxtapozici, jež nepodceňuje čtenářovu představivost a správně údernou pointu. Přesně takové jsou Sestry Dietlovy od Vojty Maška. Není to úplně nejoriginálnější látka a navíc je to dost nechutně načmárané, ale třeba Robert Bloch by z toho měl ohromnou radost. V tuzemském komiksovém rybníčku věc téměř nevídaná, rozhodně doporučuji!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.7.2018 10:32Klik
    Klasika od mistra erotiky!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2018 08:47Netvora #01: Probuzení
    Pro omladinu vcelku povedená fantasy jednohubka s vábničkou ve formě explicitnějších výjevů a hrou na "osudové epično". Pro nás starší a pokročilé spíše jen tuctová fantasy omáčka s nevábnou a často odfláknutou digikresbou, kterou dost zachraňují barvy.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2018 08:45Druuna 2 (pevná vazba)
    „Mohl mít ten sen nějaký význam? Mají vůbec sny význam? A pak, co vůbec znamená žít ve snu někoho jiného a zároveň prožívat svůj vlastní? Je to neuvěřitelné! Absurdní!“

    Ne, je to píčovina.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2018 08:43Druuna (pevná vazba)
    The Amazing Adventures of Holá Dupka aneb krásně nakreslená limonáda, která vás už po prvním albu plně zasytí a ten zbytek do sebe tlačíte s notným sebezapřením. Jinými slovy, je to vizuálně líbivá srágora první kategorie. Znásilňování, ponižování a podobné sexuální praktiky nejsou zrovna mým šálkem erotična, veškeré vedlejší postavy jsou sotva jednorozměrní paňácové a sci-fi kulisy okolo jsou vážně jen prázdné kulisy. On se ten vesmírný pulp dá udělat i zábavně a s nadhledem (viz Barbarella nebo Nitro těžkne glycerínem), tady jde však především o výtvarnou onanii s duševně nevyspělou hrdinkou plnou naprosto prostoduchých myšlenkových bublin. V 80. letech to možná bylo terno, ale dneska už tydlencty pohlavní choroby moc nefrčí.
  • Kaluž
    Echtovní výhřez natrávených žaludečních biokoktejlů, bizarně řídkých biofekálií a jiných (ne)poživatelných biopochutin s příměsí veršovaného esoterického teroru. Přespříliš útlocitným jedincům vstup zakázán, všem ostatním vřele doporučuji!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.5.2018 13:33Život a doba Skrblíka McKváka
    Tohle je velká paráda. Don Rosa je neskutečnej frajer a ten komiks si nic menšího než známku nejvyšší nezaslouží. Škoda jen, že to tu nevyšlo, když mi bylo deset... to bych skákal radostí, až by se loupala omítka ze stropu.

    Jen bych si zde dovolil malé pozastavení nad českým vydáním, protože "odpovědná redaktorka" na této knize odvedla celkem fušerskou práci. Texty jsou plné překlepů, spousta nápisů, cedulí, vývěsních štítů nebo zvukových efektů je ponechána v původním jazyce a řada vtipných výrazů se ztratila v překladu (viz název kopce "Killmule/Killmotor", jenž překladatel úplně zazdil). A pak taky ten Gusta Husák, to jako vážně? Chápu, že v redakci to musela být děsná psina, ale vy s tím pak jdete ven mezi děti, kterým jsou vaše fóry buřt. Už dlouho jsem se u publikce určené především dětskému čtenáři nesetkal s takto diletantským přístupem. V devadesátých letech se nad tím možná mávalo rukou, ale v roce 2018 je to už pomalu na stavění hranice a zapalování loučí. Publikace pro děti má být zkrátka v češtině komplet a bez překladatelských patvarů. Přes nějaké výmluvy nejede vlak.

    Ve výsledném hodnocení nechávám kvalitu tuzemského zpracování stranou. Život a doba Skrblíka McKváka je jeden z nejlepších komiksů pro děti a dám ruku do ohně za to, že si jej bezmála stejně užije i čtenář s nějakým tím křížkem na hřbetě. Don Rosa je totiž neskutečnej frajer. Ale to už víte.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.5.2018 13:30Divočina II.: Exodus (limitovaná edice)
    Mikuláš Podprocký shodil rukavice a naložil tuzemskému žánrovému komiksu do držky. Je to vážně dělo a kdyby ta bichlička měla dvojnásobek stran, vůbec bych se nezlobil. Spousta motivů a dějových zákrut by si zasloužila rozvést v dalších samostatných albech (doporučuji načíst krátký spin-off otištěný v aktuálním Aarghu! č. 17). Často je vidět, jak se autor s novým nápadem rozjede střemhlav jako buldozer, ale po pár stranách už musí tahat za brzdu, protože je zase čas na další linku. Ta kniha by zfleku mohla mít 500 stran a vám by to ani nepřišlo. Na druhou stranu se díky tomu zběsilému tempu nic nevleče a vlastně tam ani není moc prostoru pro nějaké to vydechnutí. Jo, takhle by se ty komiksy pro masy měly dělat.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.5.2018 13:12Svatá Barbora
    Komiks Svatá Barbora měl původně rekonstruovat tzv. kuřimskou kauzu, ale zhruba v půlce vyprávění autoři zjistili, že na celé té smutné události není kvůli absenci dílčích faktů a podložených důkazů vlastně moc co rekonstruovat, takže původní myšlenku zametli pod koberec a pustili se do víceméně čiré a dosti rozmáchlé fabulace stojící na základech reálných motivů. A ve výsledku je to celé tak bizarní a ujeté, že to skoro připomíná nějakou průměrnou jednohubku od Chucka Palahniuka. Skoro.

    Marek Šindelka, Vojtěch Mašek a Marek Pokorný mají pevný narativní základ podpořený velmi působivým a hravým vizuálním ztvárněním. Jenomže jakmile děj zacílí na veskrze nezajímavou ústřední postavu investigativní novinářky, dost výrazně se tím vždy naředí dramatická hutnost celého konceptu. Když už autoři zabrousili na pole fikce, mohli si s látkou více pohrát a jednotlivě spřádané nitky dotáhnout do napínavého finále. Takhle to působí krapet nedotaženě a možná i trochu nabubřele, protože “umělecká licence” zase jednou převzala otěže nad uspokojivým zakončením. Svatá Barbora mohla být svižnou, čistou krimi žánrovkou se satirickou příchutí. Potenciál (a ostatně i název vtipně odkazující na Barboru z Nikomédie) na to má, jen by to možná příště chtělo dohled šikovnějšího editora.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:56Batman #03: Smrt rodiny (pevná vazba)
    „Joker je zpátky. Nahodil ksicht a rozhodl se vyznat lásku svému arcinepříteli. A ten z toho nemá zrovna radost. Smrt v rodině je milostný dopis fanouškům netopýřího universa.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2013/06/batman-death-of-family.html
  • Kaluž
    „Ta dvě hovada byli moji bratranci.“

    Nečekal jsem, že něco podobného napíšu o autobiografickém románu z prostředí Blízkého východu, navíc s tak ordinérním názvem, nevýraznou obálkou a zdánlivě průhledným obsahem, ale po přečtení prvního svazku z údajně plánované pentalogie Jednou budeš Arab nemohu jinak. Rijád Sattúf napsal a nakreslil zdaleka NEJLEPŠÍ komiks loňského publikačního roku. A to jednoduše proto, že mě touhle knížkou dokázal neskutečně nasrat. Dokonce tak, že mi vzteky odletěl ventil na mozkovně a prorazil strop. Ještě nikdy jsem u žádné knihy tolik nenadával a už dlouho jsem u podobného formátu nezažil takovou bouři smíšených emocí. Ten člověk je génius.

    O čem to je? Ve zkratce o tom, jak malé blonďaté dítě na počátku 80. let poznává svět okolo sebe. Maminka Francouzka, tatínek Syřan, který právě završil doktorská studia historie na pařížské Sorbonně, aby svou kariéru, včetně budoucnosti svých nejbližších, vzápětí pohřbil v Lybyi Muammara Kaddáfího a následně pak pokračoval i ve své domovině živořící pod diktátorskou taktovkou Háfize al-Asada (to je zase táta toho současného Asada). Jeho striktně tunelové vidění podřízené panarabismu a vizi o vzdělaných Arabech třímajících v rukou celosvětovou moc je pak hnacím motorem celého vyprávění. Sattúf nic a nikoho nekritizuje ani nijak události nekomentuje, pouze zúčastněně přihlíží a podává jasnou a často velmi mrazivou (alespoň z pohledu zhýčkaného Středoevropana) výpověď o lidech okolo něj a jeho bezprostředním okolí. A dělá to s láskou i respektem ke svým bližním, což ruku v ruce s jeho dokumentární pečlivostí a nevinným výtvarným stylem na mnoha místech vyráží dech. Bizarních scén je tu tolik, až máte pocit, že si z vás autor utahuje a celá syrská kapitola by se vůbec dala shrnout jako jeden robustní mindfuck. A pak přijde ten zabijácký cliffhanger na konci první knihy.

    Přestože autorova otce neustále proklínáte a na každé druhé straně byste ho nejraději rozčtvrtili nebo mu alespoň prorazili hlavu kůlem, nakonec jste vlastně rádi, že se naučil číst a psát, protože bez toho by tenhle komiks nikdy nevznikl. V překladu Jana Machonina ho u nás loni vydal Baobab a nikomu o tom neřekl. Tak vám to teď říkám já. Popadněte tu knihu a přečtěte ji. Je to malý zázrak.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:37O Robůtkovi
    Kresba fantastická, příběh odsýpající, zkrátka velká paráda. Dítě to moc chytlo. Ten Eisner za nejlepší dětský komiks je zasloužený.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:32Barbarella (limitovaná edice)
    Po prvním albu jsem to zavřel a poslal do světa. Prej klasika, ty vole :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:28Oskar Ed: Můj největší sen
    Nejlepší československý komiks všech dob. Jednou o tom napíšu román. Prozatím vám to musí stačit takhle.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:20Gotham Central #02: Šašci a blázni
    „Zajímalo vás někdy, jaké to je být obyčejným policistou ve městě, kde ustavičně porušuje zákon vyšinutý magor se zeleným přelivem, mafián s fyziognomií tučňáka nebo okresní prokurátor s půlkou ksichtu? Tak právě pro vás je tato série.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2012/10/gotham-central.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:19Gotham Central #01: Při výkonu služby
    „Zajímalo vás někdy, jaké to je být obyčejným policistou ve městě, kde ustavičně porušuje zákon vyšinutý magor se zeleným přelivem, mafián s fyziognomií tučňáka nebo okresní prokurátor s půlkou ksichtu? Tak právě pro vás je tato série.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2012/10/gotham-central.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:13ZERO #04: Kdo ohněm
    „Neustále v nás žije mnoho druhů hub a my nemáme tušení, co chtějí a kdo jsou a co nás nutí dělat. Máme celé civilizace pod kůží a všude kolem nás. Není to fantastické?“

    Není.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:09Kasta metabaronů (pevná vazba)
    Tři dny jsem se v tom rochnil, taková je to bichle. A hezký to bylo, četlo se to samo, ale že bych z toho ustříkával jako místní většina se říct nedá. Jodorowsky sesmolil svéráznou variaci na Herbertovu Dunu, obsadil ji spoustou cáklých postav a ty zasadil do tak podivuhodných světů, až z toho zraky přecházejí. Giménez je borec, Sašův vesmír se mu podařilo okořenit patřičnou dávkou surreálných vizí, biomechanické systémy v jeho podání přímo lezou ze stránek, když se však zaměříme na ksichty lidských protagonistů, je to malé utrpení. Celkově bych to viděl na slabší čtyři s odřeným metachámovodem.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:03Ryby - Útok z hlubin
    „VHUŠŠŠŠ“

    Mno, vážení... větší srágoru jsem už dlouho nečetl. Kdyby to mělo nějaký nosný děj nebo alespoň trochu zajímavé postavy, neřeknu ani popel, ale tohle je vyloženě nezáživná exkurze do choré mysli jednoho vadného Japonce, jenž zvládl napěchovat téměř 400 stran obrázky zvířat a lidí, kterým z huby a prdele čouhají hadice. Ty titulní "ryby" jsou tam spíše jen do počtu a v příběhu nemají prakticky žádný význam. Itó si zkrátka chtěl nakreslit rybky na nožičkách se spoustou trubic a celé to "okořenil" krkáním a prděním. Tohle není horor, to je zoufalství.

    Připomnělo mi to nedávno vydanou Vykopávku Maxe Anderssona, která byla také plná nechuťáren, jenomže zatímco tam to byl vyloženě surrealistický teror s příměsí správně dávkovaného a notně švihlého humoru, tohle je bohapustá píčovina, jejímž hlavním motivem je vypouštění plynů tělesnými otvory. Spirála byla fajn. Ta byla nepříjemná, odpudivá a zároveň překvapivá, takže mi obrátila žaludek naruby a já ji za to ještě poděkoval. Tahle nová manga však čpí rybinou a exkrementy. Nebrat.

    Jediným kladem sbírky je snad jen dvojice kraťasů v závěru, ze kterých na nás pomrkává ten starý dobrý démon Itó. Nějak mi to jeho suši zkrátka nesedlo...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:01Jonáš Fink #02: Dospívání
    Tak jsem si konečně přečetl toho Jonáše Finka od Vittoria Giardina... a ono je to naprosto skvělé, vážení! Takže mě teď docela sere, že to nedočtu až do konce, bo jsem si to jako správný čurák a stará držgrešle koupil až ve výprodeji v Levných knihách za 29,- Kč. V anglickém jazyce je to už léta vyprodané a ve francouzštině či španělštině si přečtu leda hovno. Dobře mi tak :(

    Ale abych se vrátil k Jonášovi a k tomu, proč tahle dvojice alb stojí za pozornost... nu protože Giardinovi se podařilo naprosto strhujícím způsobem zachytit ducha poválečné Prahy včetně nevybíravých poměrů mezi tehdejšími obyvateli. Očima dospívajícího mladíka sledujeme jeho životní putování přesně od chvíle, kdy je jeho otec pro svůj nevyhovující původ vsazen do žaláře a odsouzen k deseti letům za "protistátní činnost". Což ruku v ruce přenáší stigma i na potomka, který je okamžitě nucen zanechat studií a vlastními prostředky, spolu se svou matkou, přežít v době tvrdého stalinismu. A teď se čiňte, když vám ten zkurvenej režim furt háže klacky pod nohy.

    Po dějové stránce se nejedná o nic převratného nebo originálního, je to prakticky další civilní příběh o lidských osudech drcených pod koly komunistického aparátu a nejspíš už jste několikrát něco podobného viděli zpracováno jinde. Ovšem to, s jakou ladností autor zachytil celou tu tísnivou atmosféru, je přinejmenším na poměry komiksu nevídané. Navíc, coby Ital, čistě z pozice "nezúčastněného" pozorovatele, který tu a tam projížděl zemí za železnou oponou. Giardinova poválečná Praha je nádherná, oprýskaná a i přes nepřízeň osudu stále živá. Míra detailu, s nímž se autor popasoval s různými uličkami, malebnými zákoutími nebo dobovými interiéry, je jedním slovem geniální. Ať už jde o kulisy starého knihkupectví, židovského hřbitova či pivnice U králíka, do které si Jonáš po práci zajde na jednu malou Plzínku, vždy to na čtenáře dýchne náladou tolik povědomou třeba z Hrabalových novel. A to je na tom to nejkrásnější. Ta atmosféra a radost všedního života, byť zkroušená tíhou nepříznivých okolností.

    Vůbec bych se nezlobil, kdyby to u nás jednou vyšlo komplet v integrálu typu MDEK. A třeba rovnou s bonusem Little Ego (na který už mám taky dlouho zálusk). Vedle takové Teorie rozpadu by to Jonášovi moc slušelo... minimálně za zvážení by to stálo.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:01Jonáš Fink #01: Dětství
    Tak jsem si konečně přečetl toho Jonáše Finka od Vittoria Giardina... a ono je to naprosto skvělé, vážení! Takže mě teď docela sere, že to nedočtu až do konce, bo jsem si to jako správný čurák a stará držgrešle koupil až ve výprodeji v Levných knihách za 29,- Kč. V anglickém jazyce je to už léta vyprodané a ve francouzštině či španělštině si přečtu leda hovno. Dobře mi tak :(

    Ale abych se vrátil k Jonášovi a k tomu, proč tahle dvojice alb stojí za pozornost... nu protože Giardinovi se podařilo naprosto strhujícím způsobem zachytit ducha poválečné Prahy včetně nevybíravých poměrů mezi tehdejšími obyvateli. Očima dospívajícího mladíka sledujeme jeho životní putování přesně od chvíle, kdy je jeho otec pro svůj nevyhovující původ vsazen do žaláře a odsouzen k deseti letům za "protistátní činnost". Což ruku v ruce přenáší stigma i na potomka, který je okamžitě nucen zanechat studií a vlastními prostředky, spolu se svou matkou, přežít v době tvrdého stalinismu. A teď se čiňte, když vám ten zkurvenej režim furt háže klacky pod nohy.

    Po dějové stránce se nejedná o nic převratného nebo originálního, je to prakticky další civilní příběh o lidských osudech drcených pod koly komunistického aparátu a nejspíš už jste několikrát něco podobného viděli zpracováno jinde. Ovšem to, s jakou ladností autor zachytil celou tu tísnivou atmosféru, je přinejmenším na poměry komiksu nevídané. Navíc, coby Ital, čistě z pozice "nezúčastněného" pozorovatele, který tu a tam projížděl zemí za železnou oponou. Giardinova poválečná Praha je nádherná, oprýskaná a i přes nepřízeň osudu stále živá. Míra detailu, s nímž se autor popasoval s různými uličkami, malebnými zákoutími nebo dobovými interiéry, je jedním slovem geniální. Ať už jde o kulisy starého knihkupectví, židovského hřbitova či pivnice U králíka, do které si Jonáš po práci zajde na jednu malou Plzínku, vždy to na čtenáře dýchne náladou tolik povědomou třeba z Hrabalových novel. A to je na tom to nejkrásnější. Ta atmosféra a radost všedního života, byť zkroušená tíhou nepříznivých okolností.

    Vůbec bych se nezlobil, kdyby to u nás jednou vyšlo komplet v integrálu typu MDEK. A třeba rovnou s bonusem Little Ego (na který už mám taky dlouho zálusk). Vedle takové Teorie rozpadu by to Jonášovi moc slušelo... minimálně za zvážení by to stálo.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 09:57Crying Freeman - Plačící drak #05
    Dolouskal jsem sérii Crying Freeman... a ještě nikdy jsem asi nečetl něco tak šíleně bizarního (a že jsem toho už četl), u čehož bych se zároveň tak nezřízeně bavil. Veškeré zápletky a vůbec motivace postav jsou natolik dementní, že by to přizabilo i Hulka na steroidech, BEZpohlavní pornografické scény jsou vzrušující a zároveň velmi znepokojivé (to neviditelné čůro!) a ta Ikegamiho detailní kresba, to je čirá fantazie. Ale vážně, ten člověk je démon! Téměř každá nová postava se ihned po představení svlékne do naha a hlavnímu hrdinovi rozbije hubu, případně mu vyšuká mozek z hlavy. Na své si zde přijdou i milovníci automobilů, letadel, vojenské techniky a zbrojního arzenálu. Často mi to připomínalo momenty z videoherní série Metal Gear Solid, kde se také snoubí do absurdna dovedený exhibicionismus s notně svérázným humorem.

    Obzvlášť bych vypíchnul poslední dvě knihy (příběhy Tóguku Ošu a Granátová jablka s královnou záporáků Ninou Heaven), ve kterých se dějí taková zvěrstva, až mi z toho bublal mozek. Guilty pleasure jako kráva, na tohle v americkém komiksu prostě jen tak nenarazíte.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 09:57Crying Freeman - Plačící drak #04
    Dolouskal jsem sérii Crying Freeman... a ještě nikdy jsem asi nečetl něco tak šíleně bizarního (a že jsem toho už četl), u čehož bych se zároveň tak nezřízeně bavil. Veškeré zápletky a vůbec motivace postav jsou natolik dementní, že by to přizabilo i Hulka na steroidech, BEZpohlavní pornografické scény jsou vzrušující a zároveň velmi znepokojivé (to neviditelné čůro!) a ta Ikegamiho detailní kresba, to je čirá fantazie. Ale vážně, ten člověk je démon! Téměř každá nová postava se ihned po představení svlékne do naha a hlavnímu hrdinovi rozbije hubu, případně mu vyšuká mozek z hlavy. Na své si zde přijdou i milovníci automobilů, letadel, vojenské techniky a zbrojního arzenálu. Často mi to připomínalo momenty z videoherní série Metal Gear Solid, kde se také snoubí do absurdna dovedený exhibicionismus s notně svérázným humorem.

    Obzvlášť bych vypíchnul poslední dvě knihy (příběhy Tóguku Ošu a Granátová jablka s královnou záporáků Ninou Heaven), ve kterých se dějí taková zvěrstva, až mi z toho bublal mozek. Guilty pleasure jako kráva, na tohle v americkém komiksu prostě jen tak nenarazíte.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 09:57Crying Freeman - Plačící drak #03
    Dolouskal jsem sérii Crying Freeman... a ještě nikdy jsem asi nečetl něco tak šíleně bizarního (a že jsem toho už četl), u čehož bych se zároveň tak nezřízeně bavil. Veškeré zápletky a vůbec motivace postav jsou natolik dementní, že by to přizabilo i Hulka na steroidech, BEZpohlavní pornografické scény jsou vzrušující a zároveň velmi znepokojivé (to neviditelné čůro!) a ta Ikegamiho detailní kresba, to je čirá fantazie. Ale vážně, ten člověk je démon! Téměř každá nová postava se ihned po představení svlékne do naha a hlavnímu hrdinovi rozbije hubu, případně mu vyšuká mozek z hlavy. Na své si zde přijdou i milovníci automobilů, letadel, vojenské techniky a zbrojního arzenálu. Často mi to připomínalo momenty z videoherní série Metal Gear Solid, kde se také snoubí do absurdna dovedený exhibicionismus s notně svérázným humorem.

    Obzvlášť bych vypíchnul poslední dvě knihy (příběhy Tóguku Ošu a Granátová jablka s královnou záporáků Ninou Heaven), ve kterých se dějí taková zvěrstva, až mi z toho bublal mozek. Guilty pleasure jako kráva, na tohle v americkém komiksu prostě jen tak nenarazíte.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 09:56Crying Freeman - Plačící drak #02
    Dolouskal jsem sérii Crying Freeman... a ještě nikdy jsem asi nečetl něco tak šíleně bizarního (a že jsem toho už četl), u čehož bych se zároveň tak nezřízeně bavil. Veškeré zápletky a vůbec motivace postav jsou natolik dementní, že by to přizabilo i Hulka na steroidech, BEZpohlavní pornografické scény jsou vzrušující a zároveň velmi znepokojivé (to neviditelné čůro!) a ta Ikegamiho detailní kresba, to je čirá fantazie. Ale vážně, ten člověk je démon! Téměř každá nová postava se ihned po představení svlékne do naha a hlavnímu hrdinovi rozbije hubu, případně mu vyšuká mozek z hlavy. Na své si zde přijdou i milovníci automobilů, letadel, vojenské techniky a zbrojního arzenálu. Často mi to připomínalo momenty z videoherní série Metal Gear Solid, kde se také snoubí do absurdna dovedený exhibicionismus s notně svérázným humorem.

    Obzvlášť bych vypíchnul poslední dvě knihy (příběhy Tóguku Ošu a Granátová jablka s královnou záporáků Ninou Heaven), ve kterých se dějí taková zvěrstva, až mi z toho bublal mozek. Guilty pleasure jako kráva, na tohle v americkém komiksu prostě jen tak nenarazíte.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 09:55Crying Freeman - Plačící drak #01
    Dolouskal jsem sérii Crying Freeman... a ještě nikdy jsem asi nečetl něco tak šíleně bizarního (a že jsem toho už četl), u čehož bych se zároveň tak nezřízeně bavil. Veškeré zápletky a vůbec motivace postav jsou natolik dementní, že by to přizabilo i Hulka na steroidech, BEZpohlavní pornografické scény jsou vzrušující a zároveň velmi znepokojivé (to neviditelné čůro!) a ta Ikegamiho detailní kresba, to je čirá fantazie. Ale vážně, ten člověk je démon! Téměř každá nová postava se ihned po představení svlékne do naha a hlavnímu hrdinovi rozbije hubu, případně mu vyšuká mozek z hlavy. Na své si zde přijdou i milovníci automobilů, letadel, vojenské techniky a zbrojního arzenálu. Často mi to připomínalo momenty z videoherní série Metal Gear Solid, kde se také snoubí do absurdna dovedený exhibicionismus s notně svérázným humorem.

    Obzvlášť bych vypíchnul poslední dvě knihy (příběhy Tóguku Ošu a Granátová jablka s královnou záporáků Ninou Heaven), ve kterých se dějí taková zvěrstva, až mi z toho bublal mozek. Guilty pleasure jako kráva, na tohle v americkém komiksu prostě jen tak nenarazíte.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 09:51Hej, Buddy!
    Tohle na mě nedávno vyskočilo v místním antikvariátu s cenovkou zvící sumu dvou točených pivíček, tak jsem tomu dal šanci... a už pokukuju po nášupu! Peter Bagge v téhle ryze undergroundové taškařici servíruje životní etudy mladých loserů a nevybouřených podivínů ze Seattlu na prahu 90. let. Dochuceno je to lehkou společenskou satirou a navýsost zběsilou karikaturou, jež svým detailním provedením vyloženě laská oko čtenářovo. Grunge, chlast, kámoši, dluhy, holky a Harvey Kurtzman. To je Hey, Buddy! #Comix
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 09:47Fatale #01: Smrt je mi v patách
    „Ti dva jsou jako Vincent a Jules, jako Alex a Chad, jako Asterix a Obelix... zkrátka prima dvojka slídilů, co řeší problém tvůj. Bez Eda Brubakera a Seana Phillipse by komiksové krimi nebylo tím, čím je dnes. Tedy fantastickou jízdou bez zbytečných mantinelů a bezpečnostních pásů.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2015/11/fatale.html
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.1.2017 05:14Dospělost je mýtus
    PAK má recht, takže si to koukejte pořídit v originále, protože cover má naprosto boží vyfikundaci ve formě plstěného nadpisu a svetříku, což je na omak úplné labůžo.

    A vtipy o krámech jsou vtipné vždycky. Vím, jsem smějící se bestie :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.1.2017 04:58El Borbah
    Širokou kritickou obcí adorovaná Černá díra od Charlieho Burnse mě k smrti nudila a měl jsem potíže ji vůbec dočíst... zato jeho El Borbah, panečku, to je jiné žrádlo! Soukromý detektiv/wrestler vyšetřuje různé ujeté zločiny, případně pátrá po ještě ujetějších podezřelých a přitom všem na potkání rozdává tvrdé rány a sype jednu drsnou hlášku za druhou. Celé je to černobílé, vtipné a ujeté. Hodně ujeté. Pixy vedle toho vypadá jako chudý příbuzný, protože Burns, narozdíl od Anderssona, umí i obstojně kreslit. A to se počítá. Velký palec nahoru pro Al Dente (R.I.P.).

    P.S.: Jednou bych si chtěl přečíst crossover El Borbah vs Torpedo. To by byl masomlejn!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.4.2020 09:21Naposled
    Po slupnutí doporučuju přečíst tenhle výživný rozhovor s autorem, rozšíříte si tím interpretační rádius a objevíte detaily, které vám mohly uniknout:
    http://www.du9.org/en/entretien/the-inner-worlds-of-charles-burns/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.12.2019 08:20Essex County
    Hawwwran: Já mám hardback ze zahraničí. A notně vymazlenej, viz: http://edblok.blogspot.com/2018/03/essex-county.html

    Fimi: Roughneck je dražší, protože je větší (184 x 254), kdežto CC si to zase střihlo v tom svým zmenšovacím formátu (169 x 239). A papírově, vazebně i tiskařsky je to v původním vydání slušná kvalitka, takže s tím sázením opatrně.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2019 04:24Rváč
    maco: Ne. Ale pomalu se nám tu ten Kanaďan roztahuje, takže možná časem... http://comicsdb.cz/autor/4140/jeff-lemire
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.10.2016 11:13První kniha hřbitovní
    Doppelganger: Protože The Jungle Book = Kniha džunglí / The Graveyard Book = Kniha hřbitovní
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.6.2016 07:58Jirka #01
    „...byl i u moře a na táboře.“ Kapisi, ty seš kokot :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.5.2016 09:19Karel IV. - Cesta na císařský trůn
    Zrovna včera jsem tím listoval, Richarde a nevěřil vlastním očím. Děje se něco velmi divného v zemi Koruny české... až je mi z toho do pláče.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.3.2016 11:33Sochař
    Kapis: Si piš, v dubnu je to v povinné četbě ;)
  • Kaluž
    jayjay86: Mě třeba pořád baví Asterix s Obelixem či Tintinova dobrodružství ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.11.2015 07:19Aargh! #01
    Kapis: Šicí stroj už doma máme, co tam máš dál? :)

    Jinak k prvnímu Aarghu! mám takovou perličku... kdysi v dávnověku byla v části místního (dnes již bývalého) kina zřízena videoherna pro chudé, kteří si zde za malý poplatek mohli užít nejnovější kousky na konzolích PlayStation. Občas jsme tam s přáteli zašli, abychom se společně ponořili do virtuálních světů a dali si po čuni v nějaké té bojovce. Provozovatel tam měl i pultík s herním bazarem a nějakým tím tematicky zaměřeným časopisem. A právě tam jsem narazil na první číslo zbrusu nového magazínu s poutavou obálkou. A teď to přijde. Vyžádal jsem si časopis a po pár letmo prolítnutých stránkách jej zase vrátil prodejci s myšlenkou, že takovou černobílou sračku si domů nevezmu. Kluci z nablýskané Crwe tady holt byli o něco dříve a za tu dobu si mě už stihli důkladně rozmazlit. Když teď ale koukám na tu sběratelskou hodnotu, něco mi říká, že jsem ten nos tenkrát ohrnovat neměl :)
  • Kaluž
    Že vy to kupujete hlavně kvůli tomu obrázku na hřbetě, co?
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš8.12.2013 00:39Criminal #1: Každý je zločinec
    Ogre: Já tam žádnou omáčku nenašel...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.12.2013 22:46Batman #02: Soví město (pevná vazba)
    DEGu, bez těch masturbačních povzdechů by to nešlo...?
  • Kaluž
    Dane, na černobílý 4:3 filmy rovnou kakám. Ovšem když dojde na takovou zremasterovanou Casablancu... :)
  • Kaluž
    Lépe bych to nenapsal, DEGu :)
  • Kaluž
    erik: Perfektné, veľmi ďakujem :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.1.2013 20:20Hellboy #08: Temnota vábí (paperback)
    Za Hellboye bych dal i zlaté prase (a levé varle). Je mi z vás ouzko.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.11.2012 19:50Nezbedné komiksy
    Byste se divili chlapci, sám o tom uvažuji a to mám ke skalnímu fandovi pana Lady zatraceně daleko :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2012 13:09Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Krvinko, Diana by tě hnala :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš10.2.2012 13:11Sandman #09: Blahovolné
    Azalin: Já jen jestli to nebude spíš diktát vydavatele/redakce DC Vertigo, který najímá kreslíře na různé spolupráce se scénaristy. V tomto případě nevím, ale zase bych to vše neházel pouze na Gaimanovu hlavu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.7.2011 12:20Wolverine a Hulk
    Azalin: Tak třeba crossovery Batmana s Lobem (pravda, u toho novějšího s jiným scenáristou), samozřejmě parádní Maxx, batmanovské Arkham Asylum: Madness, Secrets nebo Ghosts (úplně nejlepší kresba, co jsem od něj viděl - Gordon s třímetrovým rozpětím ramen a půlmetrovou ofinou na hlavě!). Ještě bych si od něj chtěl přečíst Zero Girl a Scratch.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.12.2023 17:12Publicistika
    Tohle si dejte, je to výbornej dokument.

    Todd McFarlane, The Superstar Artist Who Lost Everything
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.12.2023 04:34Pindárna
    Českou sbírku eviduji zde: https://comicsdb.cz/sbirka/2030/Kalu%C5%BE - kde taky jinde, že jo?
    Zahraniční sbírku doplňuji tady: https://cloud.collectorz.com/Kaluz/comics - placený, ale výborný
    Čtenářský deníček si vedu tu: https://www.instagram.com/_kaluz/ - na Goodreads lezu jen pro inspiraci
    A ten nekonečný nákupní seznam si pořád sepisuju ve starým dobrým notepadu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2019 04:04Srazy, cony, festivaly
    OLOMOUCKÉ BUBLINY #56

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    SUPER SPELLSWORD SÁGA: LEGENDA O NEKONEČNU
    Nikkarin

    Ostravské Bubliny se svým oblíbeným pořadem tentokrát hostují v Olomouci! Při příležitosti vydání Nikkarinova nového komiksu jsme se rozhodli navštívit autora přímo v jeho domovině (nikdo nás nezval, prostě jsme se vetřeli) a poklábosit o jeho životě a díle. Vyrážíme v neděli 10. listopadu vlakem ze Svinova, předběžně plánujeme oběd, pivínko a pokec v mistrově oblíbené putyce. Návrat pak v odpoledních hodinách.

    Povinná výbava: výtisk Super Spellsword Ságy k případnému zprznění malůvkou či podpisem.

    Kdy?
    neděle 10. listopadu 2019

    Kde?
    My Meal (Tř. Míru 260/32, Olomouc)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2630450846976808/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.10.2019 12:17Srazy, cony, festivaly
    Lenny: Určitě to přehodnoť, budeme rádi ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.10.2019 10:21Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #55

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    GHOST WORLD / MRTVEJ SVĚT
    Daniel Clowes

    Tentokrát si Bubliny řízneme Jokerem s Joaquinem Phoenixem. Startujeme tradičně v Minikině od 18:30, projekce filmu začíná ve 21:35. Buďte tam!

    Kdy?
    pátek 4. října 2019 (od 18:30)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/381610172534467/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2019 10:02Srazy, cony, festivaly
    Jako každý rok po Crweconu máme zrobenou rezervačku v nedaleké restauraci Pinta (Argentinská 18), místa je dost, určitě se tam vlezem všichni, tak se pak zastavte. Dobré jídlo i pití included :)

    http://www.pinta-restaurace.cz/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.5.2019 06:47Srazy, cony, festivaly
    Kapis: To je dobře, zdivočelého Kapise tam nechceme. Tož se doval :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.5.2019 12:07Srazy, cony, festivaly
    Kapis: Dlouho ses nám tam neukázal, Kapisku, tak kdybys měl cestu kolem, stav se. Příští týden budem debatovat na Hlavní třídě ve Sbeerce.
    Link: http://www.facebook.com/events/405405290309403/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.5.2019 12:00Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #52

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    Uzrál čas na pecku největší! Skalpy jsou v českém překladu komplet venku, série čítá deset knih a je jen na vás, zda se do ní zakousnete a zhltnete ji na posezení nebo jen okoštujete první knihu. Na Bublinách pak ovšem počítejte s masivními spoilery, takže čím víc si toho načtete, tím líp pro vás. Howgh!

    "Povinná četba"
    SKALPY
    Scénář:
    Jason Aaron & R. M. Guéra

    Kdy?
    pátek 28. června 2019 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1144561105746497/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.5.2019 10:25Pindárna
    Scarface: Jinak nějaká ta rozkládačka byla i v Superman: Unchained... tomu chlápkovi zkrátka standardní formát nestačí :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.5.2019 10:23Pindárna
    Scarface: To bylo v All Star Batman and Robin od Millera, Jim Lee se na tom tenkrát vyřádil :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.11.2018 12:37Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #45

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    PUNISHER MAX: KINGPIN
    Jason Aaron & Steve Dillon

    Aaron, Dillon, Castle. Tohle nemůže dopadnout blbě.

    Kdy?
    pátek 30. listopadu 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2176791585970994/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.9.2018 08:09Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #43

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Batman: The Dark Prince Charming
    (česky Batman: Můj Temný princ)

    Enrico Marini

    Batman se znovu střetává s Jokerem, tentokrát však v netradičním a výtvarně opulentním podání italského autora Enrica Mariniho. Buon appetito!

    Kdy?
    pátek 5. října 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3, Ostrava)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2129782173906312/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.7.2018 12:34Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #41

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Dobrodružství Jeronýma Moucherota
    François Boucq

    Prázdninové odpočinkové čtivo...

    Kdy?
    pátek 27. července 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/622922684749432/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.5.2018 20:58Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #40

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Netvora
    Marjorie Liu & Sana Takeda

    Epická fantasy série ze stáje Image Comics (česky vychází u nakladatelství CREW), v níž dvojice autorek představuje svou vizi matriarchální společnosti inspirované Asií 19. století. V kulisách zuřící války mezi magickými bytostmi a řádem čarodějek sledujeme příběh mladičké hrdinky, jež je v záhadném mentálním svazku s mocným démonem. Ten se stává zdrojem obrovské síly a zároveň velkou výzvou k jejímu pochopení a ovládnutí. Redaktor webu Kotaku označil objemný první sešit série za „nádherný komiks o rasismu, válce a otroctví“. Tak uvidíme, zda mu dáme za pravdu.

    Kdy?
    pátek 29. června 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19, Ostrava)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1697543610335242/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.4.2018 08:54Povinná četba
    ROYAL CITY

    Tuhle nádheru nám u nás zatím nikdo nevydá, takže budete muset sáhnout po originálu. Ale stojí to za to!

    „Royal City je další vypulírované existenciální drama hodné Pulitzera a v současnosti jej považuji za zdaleka nejlepší komiksovou sérii na trhu (Sága tiše šoupe nohama v koutě).“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2018/04/royal-city.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 08:42Povinná četba
    ESSEX COUNTY

    Paseka nám tuhle nádheru příští rok vydá v českém překladu, tak si ji rovnou připište do nákupního seznamu.

    „Jeff Lemire, Essex County. Pětisetstránkový špalek slupnutý na jedno posezení. I tak by se dala definovat kniha, která je již nyní mnohými považována za moderní klasiku. Jedná se o veskrze intimní studii několika generací dvou rozvětvených rodin, jejímž svazujícím činitelem je téma osamělosti a odloučení.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2018/03/essex-county.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 08:14Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #38

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Jednou budeš Arab
    Riad Sattouf

    Autobiografická výpověď mladého autora, jenž své dětství strávil v zemích Blízkého východu, zachycená ryze dokumentárním stylem a říznou satirou bez politicky korektních příkras. Dle mého skromného názoru se jedná o nejlepší komiks loňského roku.

    Kdy?
    pátek 13. dubna 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/219404548611371/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.1.2018 02:30Srazy, cony, festivaly
    Specielně pro Kapise (a případné nováčky z okolí):

    OSTRAVSKÉ BUBLINY #36

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    All-Star Superman
    Grant Morrison & Frank Quitely

    První Superman v Bublinách a rovnou ten od komiksového mága Granta Morrisona. Dvanáctidílná série All-Star Superman je v odborných kruzích považována za jeden z nejlepších příběhů muže z oceli, na kontě má tři ceny Willa Eisnera a dvě Harveyho trofeje. Takže ten nový rok vykopneme celkem slušnou peckou!

    Kdy?
    pátek 2. února 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1828019080823188/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš19.4.2017 17:23Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #27

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Ryby: Útok z hlubin
    Džundži Itó

    A je to tady, dámy a pánové! Uzrál čas na obrázkové čtení až z dalekého Japonska neboli pravou a nefalšovanou mangu! Nad Okinawou se vznáší pach smrti... a z moře vycházejí ryby na kovových nožičkách. A rybami to jen začíná. Skupina přeživších se snaží bojovat s odporným nebezpečím. A smrad, který přináší smrt, se stále šíří. Skvělá hororová manga od jednoho z nejslavnějších tvůrců žánru! K četbě doporučuji saké a porci suši.

    Kdy?
    pátek 28. dubna 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/239258233212473/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.3.2017 17:19Srazy, cony, festivaly
    KOMIKS SLEZ #11

    Kdy?
    sobota 25. března 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Hostinec U Dřeváka (Brno, Dřevařská 22)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/176621139498757/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.3.2017 17:18Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #26

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Planetary
    Warren Ellis & John Cassaday

    Po Plutoně si dáme další netradiční a velmi originální kousek ze superhrdinského podhoubí. Warren Ellis v Planetary představí trojici paranormálních vyšetřovatelů, kteří cestují po světě a odhalují záhady a tajemství skrytá pod rouškou všehomíra. Je to něco jako Akta X, kdyby k nim psal scénáře Alan Moore. Takže pecka!

    Kdy?
    pátek 31. března 2017 (od 18:00)

    Kde?
    U Skákavého poníka (Ostrava, Přívozská 34)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1825706031022455/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.1.2017 04:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #24

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Swamp Thing - Bažináč #1
    Alan Moore, Stephen Bissette

    V novém roce to rozstřelíme rovnou velikánem největším (a nejvousatějším), na řadu přichází Alan Moore a jeho Bažináč neboli Swamp Thing. První kniha nedávno vyšla znovu, tentokrát v barevném vydání, takže ti, kteří dosud neměli tu čest se se zeleným monstrem z bažin blíže seznámit, mají příležitost rovnou naskočit do téhle výtečné hororové série plné nečekaných zvratů, magických zákoutí a psychotropních zážitků. Takže odpalte čouda a hurá do toho!

    „He isn't Alec Holland. He never will be Alec Holland. He never was Alec Holland. He's just a ghost. A ghost dressed in weeds.“

    Kdy?
    pátek 27. ledna 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1358748720853902/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.1.2017 05:30Povinná četba
    Lumberjanes
    Máte-li doma malé skautíky, pak by se jim mohla zamlouvat tahle publikace... pokud malými skautíky nedisponujete, pořiďte ji sobě, budete z ní mít radost jako malý skautík (nebo skautice) ;)

    http://www.mdscomics.net/pratelstvi-az-za-hrob/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.12.2016 20:28Sběratelský klub
    spagr: A co kdybyste se, vy kujóni, složili na jeden výtisk a ten si pak rozstříhali? Ušetříte čas i toner ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.12.2016 10:27Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #23

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    BEST OF 2016

    Tak a rok je zase v čudu. Povinnou četbu tentokrát vynecháme a dáme si takovou malou bilanční oddechovku. Zajímalo by mě, který komiks vás letos nejvíce uhranul, potěšil, pobavil nebo rovnou položil na lopatky. Zkuste zapátrat v paměti (nebo databázi) a vezměte s sebou publikaci, jež u vás osobně vévodí roku 2016. Schválně, jestli se shodnem ;)

    P.S.: Kdo přibalí i perníčky, má u mě významné plus :)

    Kdy?
    pátek 30. prosince 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1323055804391899/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.10.2016 21:14Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #21

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Gotham Central #1: Při výkonu služby
    Greg Rucka, Ed Brubaker & Michael Lark

    Zajímalo vás někdy, jaké to je být obyčejným policistou ve městě, kde ustavičně porušuje zákon vyšinutý magor se zeleným přelivem, mafián s fyziognomií tučňáka nebo okresní prokurátor s půlkou ksichtu? Tak právě pro vás je tenhle komiks!

    Kdy?
    pátek 28. října 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/311937622511697/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.10.2016 20:02Povinná četba
    How to Talk to Girls at Parties
    Fábio Moon a Gabriel Bá si vzali do parády kratičkou povídku Neila Gaimana a přetavili ji do úžasné komiksové adaptace. Okoštujte ;)

    http://www.mdscomics.net/musis-s-nimi-jen-mluvit/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.9.2016 04:45Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #20

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Transmetropolitan #1: Zpátky v ulicích
    Warren Ellis & Darick Robertson

    Po letních oddechovkách tady opět máme komiksovou nálož nejvyšší jakosti. Transmetropolitan je kyberpunková odysea odehrávající se v dystopii utopené Americe 23. století, jejíž protagonistou je především egocentrismus do sebe zahleděné společnosti. Vysloužilý novinář Spider Jerusalem se proti své vůli vrací do Města, špinavé stoky plné sexu, násilí, drog a přebujelého konzumerismu, v níž je kanibalismus či dětská prostituce součástí každodenního života. A vy půjdete v jeho šlépějích, takže si koukejte zocelit nervy, protože tohle čtení není pro bábovky. Legendární scenárista Warren Ellis (The Authority, Planetary) a kreslíř Darick Robertson (The Boys, Punisher) vrážejí zapálenou cigaretu do oka budoucnosti.

    Kdy?
    pátek 30. září 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino Kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/581547995366163/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.8.2016 04:57Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #19

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Donžon: Kačerovo srdce
    Joann Sfar & Lewis Trondheim

    Humoristická fantasy oddechovka z Francie do parných letních dní jako dělaná. Banda antropomorfních zvířátek v čele s kačerem Herbertem paroduje zažitá schémata klasických her na hrdiny a vydává se na cestu do neprobádaných končin temných kobek. Zapalte louče, nabruste sekery a vyrazte spolu s nimi!

    Kdy?
    sobota 27. srpna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Cooltour (Černá louka)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1117353238322746/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.7.2016 10:25Srazy, cony, festivaly
    Kapis: Opovaž se! Tě doživotně vyloučím :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.7.2016 02:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #18

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Myší hlídka: Podzim 1152
    David Petersen

    Léto je tady, dáme si něco lehčího, ať se nám z toho moc nezavaří mozkovny. Myší hlídka Davida Petersena je to pravé osvěžující čtení na cesty do sluncem zalitých končin, fantasy pohádka pro malé i velké, jejímiž protagonisty jsou udatní hlodavečci bojující se zlem tam venku i se zrádným nepřítelem z vlastních řad. Pokud si tuhle nádheru neužijete, pak nejspíš nemáte srdce (nebo vkus).

    Kdy?
    pátek 29. července 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Cooltour (Černá louka)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/162803424137209/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.6.2016 18:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #17

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Torpedo
    Enrique Sánchez Abulí, Jordi Bernet & Alex Toth

    A máme tady zase Evropu! Tentokrát padla volba na španělský krimi komiks, jehož protagonistou je chladnokrevný nájemný zabiják Luca Torelli zvaný Torpedo. Luca je rodilý Sicilián hledající štěstí v americkém New Yorku za dob velké hospodářské krize na počátku 30. let minulého století. O nekompromisní násilí, drsné hlášky, krásné ženy v ohrožení a temnou atmosféru navozenou uhrančivou černobílou kresbou zde nebude nouze. Vstup pouze od osmnácti let nebo v doprovodu rodičů.

    Kdy?
    pátek 1. července 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/990530514396561/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš1.5.2016 17:21Povinná četba
    The Fade Out
    Kamera, klapka, akce!

    http://edblok.blogspot.cz/2016/04/the-fade-out.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.4.2016 14:57Srazy, cony, festivaly
    OK, tak jinak... přetáhni Majlinga k tuzemským autorům ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.4.2016 05:07Srazy, cony, festivaly
    Hele, s tím Rudem je to vážně nějaký divný... titul je v kategorii "Český comics", ale jeho autor pak visí ve chlívku "Zahraniční scenárista/kreslíř". Proč tedy není Rudo umístěn v kategorii "Zahraniční comics"? Ne, že by mě to nějak vytáčelo, ale když už pro něj budu hlasovat jakožto pro nejlepší titul českého rybníčku, rád bych stejně ocenil i jeho autora, což je v konkurenci Mignolů, Vaughanů a Brubakerů prakticky nemožný.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.4.2016 04:40Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #15

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Sochař
    Scott McCloud

    Tentokrát tady máme vyloženou lahůdku! Sochař je žhavou novinkou amerického komiksového výtvarníka, scenáristy a teoretika Scotta McClouda (Jak rozumět komiksu). Z anotace knihy: „Sochař je příběh o touze hraničící s posedlostí, o zoufalých a neobratných tanečních krůčcích mladé lásky a také je skvělým, všednodenním portrétem nejúžasnějšího velkoměsta na světě. Vypráví o drobných, vřelých, lidských okamžicích obyčejného života a o skrytých silách dřímajících pod povrchem.“ Já jen dodám, že je to pecka, co vás chytne za srdce a rozmáčkne ho jako malinu. Kapesníky mějte po ruce, riziko, že vás tenhle komiks dojme k slzám, je nebezpečně vysoké.

    Kdy?
    pátek 29. dubna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/704243739715526/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2016 07:15Stripy, jouky, fejky :)
    jayjay86: O existenci stránek Comics Price Guide samozřejmě vím, ALE tam se nepočítá s aktuální dostupností daného komiksu na trhu. Já třeba ty dražší kousky nakupuji výhradně u ověřených prodejců, kteří se hodnocením sešitů opravdu zabývají (někteří si za to nechávají připlatit) a je na ně spolehnutí. Viz třeba ten MyComicShop či Mile High Comics. Ovšem, že v mnoha případech také ověřuji dostupnost komiksu přes eBay apod., ale tam nikdy nemám tu záruku skutečného stavu, musím to s prodejcem konzultovat individuálně, nechat si poslat fotografie a nakonec doufat, že to řádně zabalí, aby se to cestou nepoškodilo... zkrátka je to někdy opruz. Co se těch komiksů na Aukru týče, tak čistě dle těch náhledů bych to tipoval na něco mezi Good/Very Good stavem, ale těžko soudit bez náhledu dovnitř. U některých kusů tam prodejce zmiňuje zásah propiskou či fixem, jinde zas ťuklý růžek... je potřeba si to před příhozem důkladně projít a ověřit si skutečný stav. Za tyhle peníze to stejně bude kupovat jedině sběratel či fanoušek, takže riziko, že by tímhle prodejem natáhl někoho, kdo se v tom nevyzná, je téměř nulové.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.3.2016 20:17Stripy, jouky, fejky :)
    jayjay86: Hele a na těch 10 - 15$ jsi přišel jak? Jsem se na to trošku mrknul a většina těch starších Avengerů se běžně prodává za desítky až stovky dolarů (dle stavu). Teď si k tomu přičti poštovné, DPH, případně CLO a seš pomalu na těch částkách, za který to borec pouští. Věrohodnost jeho nabídky spíše podráží fakt, že se nijak zvlášť nezmiňuje o skutečném stavu sešitů... všude zmiňuje "velmi dobrý stav", přičemž z fotografií je patrné, že stav se u jednotlivých výtisků docela liší. To už je pak ale na případném zájemci, aby si vyžádal podrobnější fotodokumentaci. To je vůbec věčný problém tuzemských prodejců... někteří jsou schopni i úplný salát udat jako "jednou čtené" :)

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+144&pubid=&PubRng=

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+112&pubid=&PubRng=

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+100&pubid=&PubRng=
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.3.2016 04:20Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #14

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Drak nikdy nespí
    Džian Baban, Vojtěch Mašek & Jiří Grus

    Mistr bojových umění a kung-fu legenda Bruce Lee ožívá v komiksové inkarnaci Jiřího Gruse. Tak tuhle větu byste na přebalu knihy hledali marně. Drak nikdy nespí je totiž převyprávěním středověké legendy o založení města Trutnova. Jasně, takhle na papíře to zní docela suše, ale ono se to určitě rozjede. Plnotučných komiksů z české produkce je stále jako šafránu v pouštní krajině, takže by byla škoda tuhle knihu zcela ignorovat. Navíc když to celé stojí na ilustracích jednoho z nejvýraznějších českých výtvarníků.

    A tentokrát si dáme opět dvojprogram. Do kin se chystá dlouho očekávaný snímek, ve kterém si Batman se Supermanem dají po čuni. Náročné fanoušky černobílých existenciálních dramat o rumunských pastevcích koz to zajisté nijak nevzruší, ale předpokládám, že my ostatní si na tom s chutí smlsnem. Pokud někdo přijde v kostýmu, budem dělat, že ho neznáme.

    Kdy?
    čtvrtek 24. března 2016 (od 17:00)

    Kde?
    Cinema City / The Pub

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/755147657952652/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš8.3.2016 08:01* Připomínky a návrhy
    „Mimochodem komiksy od CC se tu s železnou pravidelností objevují docela pozdě, prosím o nápravu, dík.“
    „Ale tak mně je to fuk, já nic neposlal, ani posílat nebudu...“

    LOOOOOL! :D

    ...já bych toho Walomeho poslal do prdele. Ať si to prcá do tabulky v Excelu :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.3.2016 03:16* Připomínky a návrhy
    Jsem vám tam zase prdnul nějakou almužnu... ať má Draco na plíny ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.2.2016 13:19* Připomínky a návrhy
    felis: To mi připomíná, že by nebylo od věci tam zase něco přisolit... :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.2.2016 04:45Povinná četba
    baatcha: Na Invisibles určitě mrkni, je to pecka ;)

    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Invisibles
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.2.2016 17:16Pindárna
    jayjay86: Najednou mám neodolatelné nutkání si ty kozačky objednat :)
    Tyhle dobové inzerce vždycky měly svoje kouzlo. Mimochodem, když už jsme u toho Simpsona, tak aktuálně v internetovém éteru visí pilot zbrusu nové kriminálky, která pečlivě rekonstruuje dění odehrávající se na pozadí jednoho z mediálně nejprovařenějších případů moderní doby. Okoštujte, stojí to za to ;) http://youtu.be/b9Qoo8vh-Ms
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš11.2.2016 07:35Srazy, cony, festivaly
    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Fell
    Warren Ellis & Ben Templesmith

    Výživná detektivka, ve které nikdo a nic není tím, čím se zdá být. Krátké úderné kapitoly ze života schopného detektiva, jenž se za vyřešením vražd žene s razancí zuřícího pitbula, jsou doprovázeny znepokojivou kresbou navozující všudypřítomnou tíseň. Vylidněné noční ulice, prázdné bary, výslechové místnosti... Templesmith má atmosféru noir v krvi. Tohle byste si vážně neměli nechat ujít.

    Kdy?
    pátek 26. února 2016 (od 18:00)

    Kde?
    U Peciválů

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/926913330719978/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.2.2016 16:51Povinná četba
    baatcha: Nejsi. Je to perla, která krásně vystihuje samotnou podstatu obrázkového čtení. Zkušenému čtenáři z toho skáče srdce radostí. Morrison je génius.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.1.2016 13:02Srazy, cony, festivaly
    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Liberty Meadows: Ráj
    Frank Cho

    Humoristický strip z prostředí zvířecí kliniky, jehož protagonisty jsou sexistické prase Dean, záludný sumec Khan, rozpustilý jezevčík Oscar, hypochondrický žabák Leslie, vynalézavý medvídek Ralph, ostýchavý veterinář Frank a v neposlední řadě čarokrásná psycholožka Brandy. Frank Cho absurdním vtipem a situačním humorem rozhodně nešetří, o zábavu tedy budete mít postaráno. A navíc kreslí jako ďábel, obzvlášť ženský.

    Kdy?
    pátek 29. ledna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/467603990111585/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš27.12.2015 16:52Povinná četba
    jayjay86: Chtěl jsem ti sem nahodit pár tipů, ale za toho netopýřího šaška si to dohledej sám ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.12.2015 10:27Srazy, cony, festivaly
    Draco: Jenom kundy a jeden hungry gay :)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 844 (cca 335636 Kč)
Mám: 971 (cca 314127 Kč)
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 1
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0