Občas se mi zdá, že jsem Batman... ale pak se probudím a jsem zase Bruce Wayne.



Můj blogísek: Entertainment Deeply - O popkultuře slovem i obrazem
Moje sbírka zahraničních komiksů: Collectorz.com


Komiks a já

Jako dítě jsem hodně četl. Nechuť k přehrabování se v pískovišti a vůbec pobíhání po venku mě přivedla ke spoustě zajímavého čtení pro děti, později pro mládež, a také ke spoustě přebytečných kilogramů, kterých jsem se zbavoval až v pubertě. Vedle klasické literatury (Foglarovky, Malý Bobeš, Děti z Bullerbynu, …) jsem se také dostal k prvnímu komiksu. A tím byl, ostatně jako u mnoha mých vrstevníků, Čtyřlístek. Milované ‘veselé obrázkové čtení‘ pozvolna plnilo mou poličku, rodiče, babičky, dědečkové mi vždy donesli nové číslo a já ho celé okamžitě zhltnul jako malinu. Z éry Čtyřlístku nejraději vzpomínám na příběhy Anči a Pepíka Lucie Lomové. Ti byli naprosto bezkonkurenční a kresba převyšovala vše ostaní včetně známé čtyřky z Třeskoprsk.

Potom se na stáncích PNS znenadání objevila již zdálky zářící hvězda v podobě prvního čísla Mickey Mause. Okamžitý favorit sice úplně nenahradil Čtyřlístek, ale rozhodně jej odsunul na vedlejší kolej. Příhody černého myšáka a později i jeho parťáka Kačera Donalda si zasluhovaly mou nejvyšší pozornost. Tady už se šetřilo i ze svého a každý nový výtisk jsem netrpělivě očekával před trafikou žmoulaje hromadu drobných z prasátka. Občas jsem se také dostal ke starým vydáním Rychlých šípů a jako milovník foglarovek, a těch šípáckých obzvlášť, jsem se rád nechával unášet dobrodružstvími těch největších správňáků všech dob. Do toho přišli želví nindžové (při návštěve rodiny na Slovensku jsem sehnal i nindža korytnačky), Jurské parky, okamžitě po zakoupení rozpadnuvší se Hvězdné války nebo vojáci z G.I. Joe. Miloval jsem stripy Peanuts v (Rudém) právu (Garfielda ne, nebavil, nudil). Přestože jsem občas odebíral i ABC mladých techniků a přírodovědců, nikdy jsem nepřišel na chuť žádnému ze zde otišťovaných komiksů.

Naprostý zlom však přišel s objevením Asterixe. Na poli obrázkové literatury pro mne něco dosud nevídaného se přelilo v totální oddanost, chrabří Galové měli mou plnou pozornost. Dokonce jsem si tehdy na zájezdě v Řecku zakoupil díl, který u nás ještě nebyl k dostání. Samozřejmě jsem z toho nic nevyčetl, ale kresba byla boží. Podobné zjevení jsem pak ještě zažil u prvních čísel Hergého Tintina.

Tou dobou jsme ve škole také pročítali první čísla herního magazínu Score, ve kterém se časem objevila komiksová rubrika s články, jež informovaly o tom, co frčí ve světě. Ano, psali je Ti, jejichž jména se vyslovují pouze šeptem. Zde jsem zjistil, že existuje nějaký Lobo, že Batman a Superman nehrají jen ve filmech a že Čtyřlístek je pro děti. Tak to šlo nějakou dobu jen o chlebu a vodě (Asterix a Tintin) a ukázky ve Score ve mně vyvolávali divoké snění, co kdyby. A pak to přišlo. Den D, vlastně “C“, a na krámy doslova vyhřezlo první číslo Crwe. A v něm Lobo. A Batman. A taky ten divný Pérák (kterého jsem docenil až po letech). Teď už nešlo šlápnout zpět. Crew za Crwí, den za dnem, pročítání zajímavostí ze světa komiksu s názornými ukázkami, jak to má všechno vypadat. Superhrdinové, nekompromisní brutalita, drsný humor. Ta hovada nám vzala dětství. Čtyřlístky, Myšáci a Kačeři letěli do sběru (byl jsem neznaboh). Můj první komiksový book, který jsem zakoupil za těžce usmolené peníze (dvěstěpětadevadesát vočí) nesl název Sin City. Mám jej dodnes. Modré Crwe i sešitovky na pokračování, vše jsem požíral po nemalých soustech, jednomu by se z toho udělalo nevolno. Na pultech knihkupců se objevily Zázraky. Nikdy jsem tu knihu neotevřel (byla zalitá v přebalu), nikdy jsem neviděl ty úžasné Rossovy záběry. Ten litr jsem do toho tenkrát prostě investovat nechtěl.

Po prozření a uvědomění si nevýdělečnosti ukončilo vydavatelství Crew vydávání sešitovek, Modrých Crwí a nakonec i té pravé domácí rudé pochutiny. Jako kdyby vám přesekli aortu mačetou. Ale přesto, komiks zde zakořenil, uchytil se a dnes sklízíme šťavnaté plody. Mise splněna. To už mi bylo okolo sedmnácti a vzhledem k pro mne neúnosným cenám komiksových booků a pozvolna se rozvíjejícímu zájmu o opačné pohlaví (komiksy tenkrát nebyly sexy) jsem na obrázkové čtení zcela zanevřel. Celá sbírka Crwí (ano, i první číslo) a všech komiksů (ano, i první vydání Asterixů) putovala do místního antikvariátu za pár korun (doslova). Jediné, co jsem v knihovničce ponechal, bylo Millerovo Sin City, to byla (a stále je) srdcovka. Vrátil jsem se opět ke 'klasické' četbě (Pratchett, Gaiman, Palahniuk, Welsh, …) a komiks jsem nechal u ledu.

O pár let později jsem zakoupil první book se Sandmanem. Pak druhý, třetí. Za slušné peníze, z už vlastní výplaty, jsem opět našel ztracenou lásku v obrázcích a bublinách. Zůstal jsem zatím jen u Gaimanovy série (autor Amerických bohů přece nemůže zklamat) a nenápadně pokukoval po trhu, co že se to všechno, po dobu mé nepřítomnosti, objevilo. Nakoupil jsem pár čísel znovu oživeného magazínu Crew a cítil, že se schyluje k velkému třesku. V kině jsem shlédl Temného rytíře a bezprostředně poté jsem zakoupil Millerův Rok jedna a Návrat Temného rytíře. Vesmír se otřásl.

Šlo to rychle. Miller, Moore, Ennis, Loeb, Morrison. Bisley, Mignola, Kieth, McKean, Sale. To jen pro začátek. Doplnil jsem vzdělání ze znovu zakoupených Crwí (při vzpomínce na tehdejší odevzdání prvního čísla do antiku mě bodalo u srdce, tentokrát to už 66 Kč nebylo), našel zálibu v historii komiksu skrze Aargh! a začal se oblíkat do spandexu (to poslední není úplně pravda:). Dnes jsou komiksy téměř všude a je in mít strip v každém periodiku. Není problém si u nás nedostupný komiks nechat doručit přímo ze zahraničí. I já se tak třeba po letech konečně podívám do dnes již u nás zcela vyprodaných Zázraků (a budu jim i rozumět, leta jsem piloval jazyk a už vím, co znamená slovo Marvels:). Vybírám si, neženu se za kvantitou, dávám na ohlasy ostatních čtenářů, nasávám recenze i tipy a pomalu rozšiřuji svou sbírku.

Komiksu třikrát zdar! A koukejte číst také knihy bez obrázků, ať nezakrníte :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.2.2013 18:19Blacksad (pevná vazba)
    Už mi zase vyskakuje žilka na čele. Tak za prvé, CREW není žádná nezisková organizce vydávající komiksy s ohledem na sociálně slabší jedince, jakékoli osočování z kalkulu opravdu není na místě (respektive je, ale pak dotyčný nepochopil systém podnikání). Myslím, že za ta léta vydávání komiksů udělali pro tuzemské čtenáře dost a můžou si sem tam dovolit vydat i nějaký ten luxusní kousek pro zanícené milovníky obrázkového čtení. Nikdy neustrnuli na místě, nezalekli se neúspěchu a zkouší stále něco nového. Jiná nakladatelství buď ukončila svou činnost nebo vydávají zhruba dva tituly ročně (samozřejmě nepočítám jistého knižního giganta). Tendence brblat nad cenami titulů nebo politikou vydavatele mají většinou ti, co si komiksy kupují jen svátečně, případně si je nekupují vůbec.
    Za druhé, Blacksad je jeden z nejvýznamnějších komiksů v českém vydání a pokud stále váháte nad koupí, nemáte všech pět pohromadě. Vše podstatné už zmínili chlapci pode mnou, takže vypíchnu jen střípky. Jak píše erik, scéna s dialogem v povídce Peklo, mlčení odehrávající se za slunečného dne pod korunami stromů je něco nadpozemského. Roztříštěné paprsky světla dopadající na protagonisty vytvářejí naprosto kouzelnou atmosféru. Zíral jsem na to minuty. Vůbec, kresba je opravdu povedená a plná detailů, rád si Blacksadem jen tak zpětně listuji a kochám se dobovou architekturou, ulicemi plných lidí, interiéry, módou. Osobně mám nejraději příběh Národ ledu s ultranacionalisticky smýšlející zvířenou. Ten doják se starou slepou strakou umírající za kniplem letadla v hořícím hangáru už z paměti nevymažu. Už tenkrát v Crwi jsem si z toho málem cvrnknul do kalhot. Zatím poslední detektivův zásek umístěný do jazzem prosáklého New Orleans je výtečný a lze z něj vycítit i mírný kvalitativní posun v Guarnidově kresbě.
    Blacksad se řadí k nejcennějším titulům v mé skromné sbírce a vedle Hellboye a Criminalu je to to nejlepší, co se za loňský rok na překladové komiksové scéně urodilo.

    /// SPOILER /// Vysvětlujete si také přítomnost kocoura zachraňujícího Blacksada před utonutím tak, že detektiv se skutečně utopil, čímž přišel o jeden ze svých devíti životů a dotyčný kocour ho uvádí do života nového? A Blacksadovo tušení, že se s kocourem viděli už někdy dříve pak napovídá, že možná nezemřel poprvé. /// KONEC SPOILERU ///
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.2.2013 18:09Snoopy po škole
    George Washington!!!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.2.2013 18:09Můj ty smutku!
    Máte chuť se oběsit, podřezat si žíly nebo si lehnout pod vlak? Pak rozhodně nečtěte tuhle várku depresivních stripů, mohli byste se smíchy potrhat a taková sebevražda prý není zrovna dvakrát příjemná.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.1.2013 20:19Hellboy #08: Temnota vábí (pevná vazba)
    „Teda holky, vy vypadáte, jak když někomu utek kompost!“ (Hellboy ví, jak složit dívce kompliment)

    Něnagljadnaja krasota - Krása nesmírná. Jako malému špuntovi mi máma tyhle pohádky četla mnohokrát. Já je děsně miloval. Bylo to něco úplně jiného než náš Český Honza nebo klasické kombo Němcová/Drda. Ruské lidové pohádky byly jako z jiného světa. Dodnes mám v hlavě ty fantastické postavy a doprovodné ilustrace - zlá Baba Jaga v podivném dřevěném moždíři, pěstní souboj Kulihráška se sedmihlavým drakem nebo Váňuška stínající dračí hlavy kosou, hrozivý pták Mogul a můj nejoblíbenější, Kostěj Nesmrtelný s duší schovanou ve vejci (a vejce v kachně, kachna v sudu a sud v širém moři).

    Mike Mignola snad nemá slabou chvilku. Tentokrát nastudoval slovanské legendy a povídačky a aktuální počin měrou vrchovatou zaplnil nadpřirozenými postavami, jež obývají krajiny ležící převážně východně od Karpat. Poté, co v úvodu Hellboy odmítne přistoupit na nabídku čarodějnic stát se jejich králem, ošklivé babizny popadne zloba a nebohého pekelníka pošlou rovnou do spárů Baby Jagy. Ta jde Hellboyovi po krku z celou armádou nemrtvých, protože na něj má pifku kvůli dávné záležitosti týkající se výstřelu z jeho pistole a jejího prázdného očního důlku. Objeví se i překrásná Vasilisa se svou panenkou, rozkošný domácí skřítek Domovoj, bůh hromobití Perun nebo ultimátní vazbič Kostěj Nesmrtelný. Nejvíce se mi líbila dvoustrana s impozantním lesním duchem Lešijem a jeho obřími vlky. Vrací se i staří známí Vladimir Giurescu a Ilsa Haupsteinová a na okamžik se zde mihne démon Gruagach. Znalost předchozích dějství je tedy vítána (ale není vyloženou nutností). Temnota vábí je mela epických proporcí, Hellboy se má co otáčet, Mignola mu tady dává pořádně na frak. Závěrečný epilog pak nevěstí zrovna růžovou budoucnost.

    „Teď půlnočních trub zní už hlas
    a temnota vábí nás.“


    Duncan Fegredo není Mignola. Ani Corben. Jeho pojetí Hellboyova universa má sice lehký nádech původní kresby, ale (a zde se zcela rozcházím s názory některých komentujících) výšin Mistrova umění zdaleka nedosahuje. Mignola působí na oko jednoduše, o to více jsou jeho obrázky účinnější, hrany ostřejší, zákoutí tmavější. Fegredo si s tím moc hraje, linka je oproti originálu překombinovaná, občas je Hellboy kuriózně zkroucený a některé tváře či postavy také nejsou úplně košer. I přes tyto nepatrné výtky se ovšem jedná o vynikající práci, interiéry jsou vyloženě povedené, stejně tak "mignolovské" detaily (výřezy soch, ptáků ve větvích stromů, veverka). Akční scény (Hellboy versus Kostěj!) potvrzují, že Fegredo je kreslíř na správném místě. Tradičně dokonalé barvy Davida Stewarta jsou samozřejmostí. Když držím v pacičkách zvětšený formát (Library edition Volume 5 od vydavatelství Dark Horse), slintám blahem.
    Trošku mě mrzí, že se Fegredo více nerozmáchl v jedné kresbě ze závěru - Igor Bromhead umírá a vidí Hellboye v pekle, kterak sedí na drakovi v čelé své početné armády. Fegredo ten výjev narval do panelu na třetinu stránky a draka úplně ufiknul. Tohle si říkalo o celostránkový monstrobraz. Já tyhle portréty rudého pekelníka s dorostlýma rohama a hořící korunou nad hlavou absolutně žeru.

    Jakožto zanícený fanoušek Hellboye a všeho okolo něj, nečekám na tuzemské překlady a rovnou kupuji originály ze zahraničí. Pokud to s Rudochem myslíte alespoň trochu vážně, činíte tak také. Povzdechy o úmorných prodlevách mezi českými vydáními v případě Comics Centra pozbývají jakéhokoliv smyslu. Komiksy holt nejsou rohlíky a rozprodat náklad v našich končinách není jen tak.

    Mimochodem, Mike Mignola se loni po několikaletéleté pauze opět vrátil ke kreslení Hellboye. Nový příběh nese název Hellboy in Hell a momentálně je na pultech již druhé číslo. Ale tohle už rudí dávno vědí, že?
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.12.2012 20:18Nezbedné komiksy
    Když se řekne Lada, někteří si představí žigulíka. Mně však naskočí kocour Mikeš, kmotra liška a mí oblíbení Bubáci a hastrmani. Od teď si vždy rád připomenu i komiksy z Humoristických listů.

    Záludné podvody, nepřejícnost, závist, zlomyslnost. Témata, která se prolínají většinou raných Ladových komiksů. Nevím, nakolik to bylo dáno dobou (zde otištěné seriály vycházeli před rokem 1920), když ale nahlédnu pod pokličku současného dění ve společnosti, tak si říkám, že to máme nejspíš v krvi. Ale humor musí být i kdyby na chleba nebylo. A tak je Ladova štiplavá satira pronášena ústy domácích zvířátek, podobně jako se dnes generují vtipné memy k fotografiím na sociálních sítích. Pašíci, husy, krávy, psi i kočky a typicky boubelaté obličeje lidí, to vše jsou poznávací znaky Ladova rukopisu. Humorné standardy a nároky jsou dnes sice úplně jinde, přesto lze i v této "zvrácené" době ocenit poetiku Ladových venkovských anekdot. Tu dětinská fraška, nevinný vtípek a jinde zas trefná alegorie či jízlivý komentář.

    Jedním z velmi vydařených kousků je ten s názvem Konec drahoty vepřového, ve kterém profesor Drýpal předběhl dobu a studiem dorůstání ještěrčích ocásků docílil obdobného efektu u prasat. Šunka zlevnila a šla na dračku. Mám podezření, že Stan Lee zde od Lady opisoval, profesora Drýpala přejmenoval na doktora Connorse a ve zmutované podobě obřího ještěra jej poslal bojovat proti Spider-Manovi. Tenkrát Ladovi stačily čtyři panely, dneska nám to cpou i ve filmu :)
    Do WTF ranku pak rozhodně patří šprým O věrném Hektorovi, kde jsme svědky sebevraždy policejního psa spáchané jeho vlastním služebním revolverem. V průběhu let, jak jednotlivé příspěvky vycházely v periodiku, lze vysledovat výrazné změny v Ladově výtvarném stylu a objevují se již i náznaky jeho klasického vojáka Švejka nebo kmotry lišky.

    Doprovodný obsáhlý text Tomáše Prokůpka je věcný a výstižný. Přibližuje Ladovu výtvarnou tvorbu i okolnosti, za jakých dané komiksy vycházely a vzbuzuje zdání téměř odborné publikace. Občasné restaurování chybějících barev kvůli srozumitelnosti děje se povedlo a citelně nevybočuje z originálního Ladova koloringu. Důstojná pevná vazba a kvalitní papír Ladovým obrázkům sluší, Albatros má za tohle u mě velké Plus. Nezbedné komiksy by si neměl nechat ujít žádný nadšenec pídící se po stopách českého komiksu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.12.2012 17:37John Constantine, Hellblazer: Zamrznutí
    „Johne Constantine... ty seš ale zkaženej, zkaženej člověk.“ (amen)

    Úvodní Dillonovské oťukávání v Baru u poloprázdné ulity je takový "tajemný" a chladný cucflek bez šťávy, ale hned navazující a titulní příběh Zamrznutí je ta pravá hellblazerovská palba mezi oči. Azzarello se od posledně pochlapil a rozehrál krvavou partii v zapadlém motorestu uprostřed Ameriky, ve kterém dojde k oživení jedné staré legendy. V momentě, kdy do lokálu vkročí John Constantine, střelka na cynismometru opustí ciferník a i sovy, které doposud nebyly tím, čím se zdály být, odletí za tichého houkání do lesů spáchat sebevraždu. Jako šikovný manipulátor mrazivě glosuje okolní dění a nešetří úsměvy co si říkají o přesdržku. To je ten Constantine, jakého máme rádi. Dokonce i Frusinova kresba mi tady sedla (vzhledem k použitým barvám to celé výrazně připomíná Eduarda Rissa ze 100 nábojů), i když Constantine s tou vysunutou bradou vypadá poněkud zvláštně.
    Závěrečná dvousešitovka neoplývá zrovna epesní kresbou, Davisovy punkové čmáranice ale naštěstí zachraňuje Azzarellův humorem vyšperkovaný scénář. John se ve svých vzpomínkách vrací do sedmdesátých let plných anarchie a za zvuků malebných tónů kapely Slizká sliznice si užívá mladických nerozvážností, aniž by jakkoliv tušil, že jej čeká temná a pohnutá budoucnost. Poctivá oddychovka. John na (opět bezkonkurenčních) obálkách Tima Bradstreeta vypadá jako mladý Lydon ze Sex Pistols. A sekne mu to.

    Fry: A ty si to koukej honem dohonit a nezapomeň si pak umýt ruce, ať ty komiksy nemáš ulepený :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.12.2012 17:35Láska podle Snoopyho
    „Kéž by chlapi mohli brečet...“ (Charlie Brown to nemá se Zrzečkou lehké)

    Beverly Hills 90210. Lucy miluje Schroedera, ale Schroeder miluje Beethovena. Sally pokukuje po opičátku. Linus má problém s Lydií. Je na ni moc starý. Charliemu se odstěhovala Zrzečka a nikdo mu nepíše. Zato Snoopymu chodí jedno milostné psaní za druhým. Šťastný to hafan. Charles Schulz je borec, Peanuts se právem řadí k nejlepším stripům pod sluncem. Sluncem ve tvaru čokoládové sušenky.

    „Moje milovaná, pamatuješ si náš večer v Paříži? Procházeli jsme se v dešti a ty jsi zmokla. Poněvadž já měl deštník.“ (ze Snoopyho romantické korespondence)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.12.2012 17:34Sandman #10: Tryzna
    „No tak to mě vošukej z boku kocábkou, jestli tohle není vrchol.“ (Šílená Hettie má pravdu, tohle je vrchol)

    Sen je mrtev. Ať žije Sen! Nic menšího než důstojné zakončení jsem nečekal. Gaiman dotáhl příběh o jednom z Věčných do luxusního finále a po právu si zasluhuje obdiv mas. Tužce zde jednoznačně vládne Michael Zulli, jeho detailní zachycení posledního rozloučení mě velmi potěšilo, neřku-li rozněžnilo. To jsou obraty, že by i ten starý náfuka Shakespeare uznale pokynul bradkou. Mou nejoblíbenější částí je epilog Tryzny, ve kterém strávíme den s Hobem Gadlingem na renesančním festivalu a rekapitulujeme jeho životní maraton. Vrcholem je pak rozprava se Smrtí:
    „Já nevím... smrt je zvláštní. Kdysi jsem si myslel, že je to něco velkého a nenadálého, jako když se na vás ze tmy snese sova a odnese si vás. Už si to nemyslím. Myslím, že je to něco pomalého. Jako zloděj, který k vám chodí do domu den za dnem, vždycky sebere nějakou maličkost a jednoho dne si obejdete dům a zjistíte, že už vás tam nic nedrží, že tam nezbylo nic, kvůli čemu byste chtěla zůstat. A pak si lehnete a zmlknete navždy.“ Opojný zážitek.
    V psychedelickém intermezzu Vyhnanci se vydáme na dlouhou a očistnou pouť za rozhřešením. Kreslí Jon Muth a celé to trochu vypadá jako street art.
    V posledním sandmanovském příběhu zavítáme do Stratfordu nad Avonou, kde jistý dramatik sepisuje svou poslední hru s názvem Bouře. O kresbu se zde postaral Charles Vess a že to stojí za to snad nemusím dodávat. Tohle byla nádherná, hořkosladká tečka za jedním z nejvýraznějších komiksů naší doby. „Omnia mutantur, nihil interit.“
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.12.2012 17:31Vrána (pevná vazba)
    „Je tu muž... hraje na housle... a strunami... jsou nervy jeho vlastní ruky. Duše pokřivená - jest maltou... zoufalství cihlami... z nichž je postaven žalu chrám.“ (jo, tahle kniha je plná patetických žvástů)

    Rimbaud, Baudelaire, Verlaine. Sebranka černokněžníků a zaklínačů, jež ovlivnila generace umělců i psychopatů. Do jedné z těchto skupin se řadí i James O'Barr, autor Vrány.
    Erik miluje Shelly. Shelly miluje Erika. Oba je zavraždí gang vypatlaných feťáků. Erikovi to ale nedá a vrací se ze záhrobí, aby dokonal pomstu. Po boku mu poletuje vrána, symbol života, smrti, odpuštění nebo spotřebního zboží. Nevím přesně. Erik nosí divnou paruku, chodí od ničeho k ničemu, truchlí, naříká, vzpomíná a sem tam do někoho vysype zásobník. A nemůže umřít (je už přece mrtvý), takže ani vlastně o nic nejde. Žádná ze záporných postav nemá hlubší význam své existence a slouží pouze k jednoduché popravě. Jako kuželky na bowlingové dráze.

    Když odhlédnu od tragických faktů, které se Vrány drží jako žvýkačka ve vlasech (smrt O'Barrovy snoubenky a nešťastná událost během natáčení filmové adaptace, při níž byl zastřelen představitel hlavní role), zbyde jen teatrální povídačka o pomstě. A ke všemu s fádní kresbou. O'Barr je průměrný patlal, občas maluje, občas kreslí a míchá styly, ale výsledek je vše, jen ne osobitý. Takhle zkrátka maluje každý druhý študák na výtvarce. Silnou stránkou autora není ani přehledná choreografie, když dojde na akci, je většinou problém rozeznat, co se během ní děje. Erikovo vraždění je nenápadité, obyčejné a když už se v závěru konečně dostane k hlavnímu záporákovi s kladívkem v ruce, zatmívačka, střih a další nudná scéna s vránou, náhrobky a dalšími "romantickými" prvky. Satisfakce versus emocionální kýč 0:1. Většinu komiksu sledujeme, jak se před námi Erik natřásá oblečený do půl pasu, případně pózuje se zbraní v ruce, přičemž máme nejspíš obdivovat autorovo zvládnutí anatomických tvarů. Vypadá to ale jako cvičení, které dostal za domácí úkol. Jediné, co se (s přimhouřeným okem) povedlo, je usmívající se Shelly v Erikových vzpomínkách.

    Obrazová galerie na posledních stránkách knihy pak jen dokazuje, že O'Barr je svou postavou skutečně posedlý. Raději bych viděl Vránu ztvárněnou i jinými autory, u souborných vydání děl s výrazným hrdinou (Hellboy, Batman, ...) to bývá vcelku běžné. Že by bylo na Vránu uvaleno embargo?
    V popise uvedeném výše je zmíněno, že komiksový román získal na popularitě až díky filmové adaptaci. Adaptaci, kterou jsem za ta léta shlédl již mnohokrát a nedám na ni dopustit. Temný mysteriózní thriller s démonickou hudbou a skvělým obsazením. Alex Proyas by si měl od O'Barra nechat líbat nohy (nebo pucovat bejvák) do skonání věků. Ten komiks si totiž zaslouží upálit na hranici, nejlépe přímo v ulicích Detroitu. Prý terapie, pche.

    Já si jdu pro zlepšení nálady pustit Friday I'm in Love a přemítat nad lacinými reklamními výroky o "nejúspěšnějším komiksu všech dob".
  • Kaluž
    „Tři miliony tři tisíce tři sta třiatřicet střílen!“ (kapitán Haddock si zase nevidí do huby, hulvát)

    Zámek Moulinsart, rozbitý schod, drzý papoušek, operní diva, ztracené šperky, tlupa cikánů a spousta vtipných gagů. Pointa jak z "pohádky pro děti", ale jinak hardcore Hergé ve vrcholné formě. Špičková kresba, syté barvy, nádhera. Čte se to samo. „Bože! Mé šperky!“
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.11.2012 14:44Nezbedné komiksy
    Mám takový neodbytný pocit, že se jedná o tuzemský vydavatelský počin roku. Nádhera!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.11.2012 19:03Goon #01: Nic než utrpení
    „Nikdo neočekává španělskou inkvizici!“ (a teď jste všichni v hajzlu)

    Příjemná blbinka na jeden zátah. Podobnost s Hellboyem čistě náhodná - Goon, těžkotonážní mafiánský řízek, se při řešení sporů s rybolidmi, vánočními zmrdoskřety nebo zombíky neupejpá a ukončuje je s razancí rudého kolegy ze společné komiksové stáje. Goona během vybírání výpalného a čištění teritorií doprovází parťák Franky, o kterém jsem se původně domníval, že je onen titulní hrdina. Přijde mi z té dvojice podstatně výraznější a na přebalu knihy vidím možnou souvislost s óčky ve slově Goon a Frankyho prázdnýma kukadlama. Humory jsou z ranku lacinějších, občas se ale Powellovi povede uhodit zombií o rakvičku a koutky vystřelí nahoru (vidlácká scénka „Tatí! Hrál sem si u potoku a kous mě chřestíš“, kruté Frankyho mučení kouzelníkovými asistentkami, závěrečná „chloupá fjedecko fantastická pofídka“). Fiktivní reklamní inzeráty jsou pak vyloženě otravné (a ani největší hrdina zlatého věku komiksu to svým zvoláním „Vykuřte mi moje velký atomový péro, vy zkurvený komoušský buzeranti!“ nezachrání).
    Tím nejvydařenějším je ovšem Powellova kresba. Karikaturní nádech, roztomile hnusná monstra, občasné střídání stylů (anilinkové obálky, Krkavcův flashback v tužce) a syté barvy (s nadvládou "hororově" zelené) jsou slizkou pochoutkou pro čtenářovo oko.
    Trošku zbytečné mi přijdou české vysvětlivky k použitým citacím. Kdo ví, která bije, potutelně se usmívá pod vousy, ostatním to ale na významu většinou nepřidá. A nepotěšilo mě, že se Comics Centrum stále zuby nehty drží toho nestandardního miniformátu (ke klasickému americkému sešitu to má sakra daleko). Takové luxusní vydání v pevné vazbě a kvalitním křídovém papíru by si zasloužilo mnohem větší rozměry.
    Snad se Goon na českém trhu dočká přijetí a CC v dohledné době vydá pokračování. Docela by mě totiž zajímalo, proč má Frankyho stará pokaždé ksicht mimo záběr a jak to dopadlo s Krkavcem.
  • Kaluž
    „Netopýři: Hmyzí metla nebes“ (Calvinova písemná práce operuje s neověřenýmy fakty)

    Calvin opět nezklamal, poté co přirovnal čočku s párkem k vajglům v omáčce z ledvinových kamenů následovalo regulérní vyprsknutí části mnou zrovna konzumovaného pokrmu a neúmyslné potřísnění dotyčné stránky (zvažuju, zda uplatnit reklamaci pro znehodnocení knihy způsobené vysokou kvalitou humoru...). Tentokrát bezkonkurenční je noirová vsuvka s řešením početního příkladu. Watterson je stripový bůh.

    „Zeptal jsem se mámy, jestli moje narození brali jako dar... a ona na to, že rozhodně by za mě neplatili.“
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.11.2012 18:55Hitman #08: Zavíračka
    „Vyřiď Jabbovi, že mu jeho peníze vrátím.“ (Tommy střílí první!)

    Nebudu chodit okolo horkého štrůdlu. Rozlučkový příběh Tommyho Monaghana je nedůstojným zakončením víceméně kvalitní série. Celá ta zápletka se CIA, mutantama a "náhodným svědkem" smrdí tuctovostí a fušeřinou. Ústřední záporák agent Truman a jeho armáda poskoků jsou tím nejméně zajímavým soupeřem Hitmanova univerza. Čistá početní převaha bezejmenných dementů vedených obtloustlým superdementem (když mu specialista na pumpování mimozemských sraček do lidské DNA opakovaně vysvětuje, že nedegenerativní výsledek jeho pokusů nebude nikdy úspěšný, superdement si pořád dokola mele tu svou a z blíže nespecifikovaných důvodů si tvrdohlavě stojí za vytvořením jakýchsi nadlidí). Neporazitelná vládní organizace s absolutní mocí. Může být něco více profláklého? Tommy si rozhodně zasloužil výraznějšího protivníka.
    Občas se tam mihne jistý Marc Navarone, který se chystá pomstít smrt svého otce, ale vzhledem k jeho totálnímu fiasku je tam vlastně zcela zbytečně a pokud si Ennis myslel, že si roztrhnu bránici, tak se šeredně spletl. Tieglová je na vedlejší koleji a rezne, Tommy má totiž novou píchačku v agentce McAlisterové (ta akorát furt machruje jaké nemá známosti v FBI a přitom je jí to úplně k hovnu). V hlavní linii se Ennis moc nepředvedl. Nejzajímavější jsou tak Tommyho vzpomínky na trampoty z dětství a dospívání s Patem Noonanem a na protloukání se armádním výcvikem po boku budoucího parťáka Natta Bareta. Baytorovo „Sbohem, chlapci.“ bylo úsměvné i hřejivé zároveň, podobně jako Tommyho závěrečné rozhodnutí neopustit kamaráda ve vyhrocené situaci. Čímž se poeticky uzavře dramatický oblouk, jež má svůj počátek i konec v jednom krásném snu: „Pití jde na účet podniku, pardi. Tady není žádná zavíračka. Ale kvéry musíte nechat za dveřma.“. Jedno oko nezůstane suché. Škoda jen těch prapodivných okolností.

    A ten McCrea už to mít lepší nebude :)

    „Seane, já jsem viděl ten film Olověná vesta! To... to musí bejt noční můra.“
    „Ale jdi, Tommy. To byl jen film.“
  • Kaluž
    „Je třeba uspořádat výpravu... Nezbytné finanční prostředky nám určitě dodá Evropský fond vědeckého výzkumu.“ (tak určitě, hned jak fond poskytne pomoc Řecku... záhadná hvězda tam údajně vymazala veškeré bankovní domy)

    Jednoduchá zápletka o dobývání na Zem spadlého úlomku tajemného bolidu není zrovna dvakrát záživná. Byl bych radši, kdyby Hergé námořní pasáž výrazně zkrátil a pobyt na záhadné hvězdě naopak obohatil o více absurdního fantastična. Prim ovšem hraje jemný situační humor, Tintinovým dobrodružstvím vlastní, a samozřejmě znamenitá kresba. Takže „BUM“, za tři.
  • Kaluž
    „Ani hnout, jinak vám vystřelím mozek!“ (Tintin se s tím tentokrát nemaže)

    Chicago, Al Capone a jeden všetečný reportér se psem na stopě zločineckému syndikátu. Stejně jako posledně v Kongu na sebe Hergé vrší jednu scénku za druhou a ústřední děj nijak zvlášť neřeší, ono se to v závěru už nějak vyvrbí. Podstatné je, že absurdní scénky jsou tentokrát mnohem zábavnější (což zas nebylo tak náročné, zábavnost Konga byla pod bodem mrazu). Kupříkladu, pobavila rozstřílená figurína Filuty po útoku nájemného vraha nebo kruté jižanské fórky - „Ráno, když jsem jako obyčejně přišel do banky, našel jsem šéfa takhle (v bezvědomí) a sejf otevřený... vyhlásil jsem poplach. Okamžitě pověsili sedm černochů, ale viník utekl...„ Vtipná montáž se Hergému povedla po odlifrování indiánů z rezervace kvůli nalezišti ropy, kdy vidíme proměnu panenské přírody v prosperující velkoměsto doslova ze dne na den. Nechybí ani trocha toho starého dobrého lynčování a navštívíme i zasedání Ústředního výboru na podporu a pomoc gangsterům v nouzi. Stále to není to pravé tintinové, ale díky svéráznému humoru se nám to už pomalu rýsuje.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš19.10.2012 13:57Tintinova dobrodružství #02: Tintin v Kongu
    „Tak se mi to líbit! Všichni zlí běloši do vězení!“ (amen)

    Patnáct zastřelených antilop, zmrzačený krokodýl, opice stažená z kůže, had s ustřelenou hlavou, udávený hroznýš, skopaný leopard, headshot slona, žirafa stažená z kůže, nosorožec roztrhaný náloží dynamitu, dva rozřezané kaučukovníky, jeden poražený buvol a lidi sere, že Hergé byl rasista. Tintin a Filuta jsou z nějakého blíže nespecifikovaného důvodu v Africe za adorované hvězdy a divoký sled připitomělých epizodek nedává dohromady žádný kloudný děj. Kvalitě budoucích Tintinových dobrodružství se to ani nepřibližuje a jediné co stojí za pozornost je Hergého vyzrálá kresba.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš10.10.2012 14:40Logikomiks: Hledání absolutní pravdy
    Kde je kurva Lobo, co je to za žvásty a kdo to jako má být ten Eukleides? Nudit jsem se začal už po přečtení prvního odstavce výše uvedeného popisu. Vysoké prodeje napříč světem jsou jen důkazem o přemnožení pseudointelektuálů. Dneska si komiks bere do huby každý druhý akademik a pak vznikají tyhle obskurnosti. Máme tohle za potřebí?

    Pro nás, pravé intelektuály, je tady nová minisérie Granta Morrisona - Happy! :)
    http://www.comixzone.cz/view/331-happy
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.10.2012 15:32CREW² #33
    „...a z čerstvě narozenejch jehňátek odpadávala kůže po kusech...“ (Dana Drábová v rozhovoru pro Ženu a život)

    Já mám ty starý Hellblazery rád a bylo by fajn vydat je jednou u nás všechny. Morrisonovo dvojčíslo není vyjímkou, parádní scénář, krutý závěr a ta Lloydova čmáranice k tomu šílenství sedí. Chci víc.
    O Dreddovi nebudu psát nic, stydím se za to, že jsem to četl. Obálka je tentokrát luxusní, ale když si uvědomím k čemu se vlastně vztahuje, je mi nevolno.
    Z publicistiky musím vypíchnout Keramovu zmínku o Ragemooru od Corbena, ihned sháním. A mimo amerických novinek a komiksových milníků to vlastně už ani nečtu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.9.2012 17:14Fuzz a Pluck
    Plyšový medvěd Fuzz a oškubaný kohout Pluck, kteří se kdysi potkali v popelářském voze při odvozu na skládku, hledají práci a prožívají neuvěřitelný příběh plný z prstu vycucaných absurdit. Křovinové monstrum. Plyšový medvěd jako objekt sexuální touhy. Sádlové sendviče. Anorektická nestvůra vyzbrojená obří karotkou. Je to kokotina. Což by ještě samo o sobě nemuselo být ke škodě, je to ale nezábavná kokotina. Autor na sebe vrství jednu halucinogenní anomálii za druhou a bezděčně tak "posouvá" děj někam do ztracena. Za zmínku stojí snad jen závěrečná jednopanelová hříčka se Cervantesovým donem Quijotem, zde byl zaznamenán jistý pokus o pobavení čtenáře, aniž by se mu nad hlavou zjevoval obláček s textem 'WTF'.
    Kresba je oproti tomu velice příjemná a nápaditá. Jednoduchý design hlavních postaviček se mi líbí (koukal jsem na Stearnův web a mám zálusk na triko s Fuzzem a Pluckem). Postrádá to však ten pevný scénář, myšlenku nebo vtip. S humorem je to vždy ošemetné, co se nelíbí jednomu, druhý zbožňuje. Třeba Anderssonův Pixy je pro mě ničivá exploze fantastických nápadů. Ted Stearn je zkrátka suchar.
    Když v tiráži vidím noticku "Limitovaný náklad 500 kusů", říkám si, jestli to není moc. Nevím, jaké má nakladatelství aldente možnosti ve výběru comixů, ale v americkém Fantagraphics Books se dají najít perly, kterým by čeština slušela víc než téhle nevýrazné novince neznámého autora. Držel bych se osvědčeného konceptu ostatních tuzemských vydavatelů a dával spíše přednost časem, kritikou a čtenáři ověřeným záležitostem (Clowes, Crumb, Bagge, Hernandez,... za Burnse dík).
    Kniha má moc hezkou a přitažlivou obálku. Objevil jsem to v dětském oddělení mezi Peanuts a Asterixem, předpokládám tedy, že děti z toho budou nadšeny (což už se nedá říct o jejich rodičích).
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.9.2012 17:09Živí mrtví #06: Život plný utrpení
    „No... tohle bude zajímavé.“ (a taky že jo!)

    Tentokrát se Rickova skupina rozroste o nové spojence, dostaneme velice vydatnou porci zombie masakru a maličkou satisfakci (celý sešit!) za Guvernérovy "prohřešky" vůči Michonne. Kirkman pokračuje ve vypjatém režimu a porcuje naše nervy na nudličky. Adlard zase předvedl, že nakreslit sebevětší humus mu není proti srsti. Umučení Guvernéra bylo zábavnější než Gibsonovo Umučení Krista (ale nezapomeňte, že Ježíš to rozchodil). A k závěru už jen samé otázky. Udrží si naši přeživší své útočiště ve věznici? Narodí se Lori malý černoušek? Připevní si Rick ke svému pahýlu řeťezovou pilu? A dal by Jan Tleskač Guvernérovi na budku?
    Šestí Živí mrtví definitivně dokazují, že s touto sérií nešlápnete vedle a pokud jste přesto na pochybách nebo ohrnujete nos, tak jste nejspíš zombie a v nejbližší době dostanete sekyrkou do hlavy.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.9.2012 17:07Živí mrtví #05: Nejlepší obrana
    „Padesát sedm programů a nic nedávaj...“ (tak to dopadá, když jednoho omrzí kabelovka)

    Opět za mřížemi, nic zásadního, trocha fetiše s uniformama pro těžkooděnce a jeden nevinný výlet do přírody. A tady dojde na lámání croissantu, konečně zvrat hodný Kirkmana. Městečko Woodbury a Guvernér.
    Guvernér je milý chlapík, co vám s úsměvem na rtech rozšlápne babičku. Guvernér je ten plantážník, co vám před očima znásilní vaši nezletilou dceru. Guvernér je zlatíčko, co vám upálí manželku zaživa a bude u toho tančit macarenu. Už vám to došlo? Guvernér je psychopat, kterému byste se měli vyhnout obloukem o poloměru vzdálenosti Země od Slunce. Což se Rickovi a jeho partě bohužel nepodařilo. The Walking Dead #27: Zrození nemesis.
    Mám jedinou výtku - Guvernér tady vypadá jako mix umaštěného kolotočáře s militantními sklony a teplého vidláka z amerického jihu (prostě jako kopie nějaké podobně zvrácené postavy od Ennise a Dillona). Když jsem v traileru k nadcházející sezóně TV adaptace viděl jeho představitele v podání Davida Morrisseyho, nasral jsem si do kalhot. Na první pohled přívětivá fasáda, ovšem na ten druhý, čisté zlo a respekt. Perfektní casting. Jinak ke kresbě nemám výhrad, dokonce jsem zde narazil na dosud nejpovedenější kousek Adlardova umění (ke konci 28. sešitu), když Guvernér přihlíží hostině v zajetí držených zombií. Nádherně vyvedená dvoustránka zachycuje festovní žranici a to jak v celku, tak v detailech. Chuťovka, hned bych to věšel na zeď. Tentokrát velká spokojenost.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.6.2012 12:21ZOOOM #01: Tomáš Kučerovský
    Tomáš Kučerovský je momentálně můj nejoblíbenější český autor působící na komiksové scéně. Jeho umělecký rozptyl je neuvěřitelný a pokaždé mě mile překvapí. Až bude Tomášovi sedmdesát a jeho monografie, která vyjde u nakladatelství Taschen, bude mít přes tisíc stran plných obrázků a doprovodného textu, budu první, kdo si ji koupí. Dneska je to zatím jenom takové malé portfolio pro případné zaměstnavatele. Ale moc krásně zpracované, to se musí analphabeťákům nechat.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.6.2012 12:20Death Note - Zápisník smrti #04
    „Poprvé v životě mám chuť zmlátit ženu...“ (vždyť to říkám celou dobu, je to zmrd)

    Adolf Hitler je oproti němu nevinné štěnátko. Na scéně se objevuje okrajkovaná pipinka se sukénkou vykasanou tak, jak to mají mladí Japonečci rádi (tady u nás by ji šmahem znásilnili, holt žijeme v prudérní a nechápavé společnosti, když dojde na otázku módního vkusu dnešních mladých dívek). Autoři se rozhodli ústřednímu psychopatovi zavařit představením nového smrtonoše, čímž zase o ždibíček pomohli Pyžamákovi v jeho pátrání. Stále je to příběhově laciné (ale co dneska není), napínavé a výtečně nakreslené. Takže opět po fryovsku.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.6.2012 12:19Death Note - Zápisník smrti #03
    „Víte vůbec, že ten smrtonoš nežere nic jiného než jablka?“ (osvětová reklama na vitamíny, díky které v Japonsku strmě vzrostla poptávka po ovoci, v americké verzi komiksu pil smrtonoš pouze mléko a děcka se pak po něm mohla uchlastat)

    Zmrd, zmrd, zmrd. Já se snad budu muset nějak vkreslit do příběhu a zmasakrovat tu jeho sladkou držku osobně. Pořád je to hodně dobře napsané, pořád mě to nasírá a pořád mě baví sledovat všechny ty myšlenkové kudrlinky obou soupeřících protagonistů. Japonsko jede!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.6.2012 12:18Death Note - Zápisník smrti #02
    „...spravedlnost nakonec vždycky zvítězí.“ (David Rath)

    Zmrd versus pokřivený podivín v pyžamu trpící skoliózou. Tohle bude ještě zajímavé. Jinak na Obatovy ženské postavy (a hlavně ty ksichtíky) je radost pohledět. Zašmodrchaná fantasy detektivka bortící zavedená klišé západní literatury.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.6.2012 12:17Death Note - Zápisník smrti #01
    „Já jsem přece vzorový student, nejlepší v Japonsku, dalo by se říct. A stanu se bohem nového světa.“ (tady někdo pravidelně píchal hlavního antihrdinu v útlém dětství do zadečku)

    Light Jagami je totální zmrd. Sotva mu zaschlo mléko na bradě, už pod zástěrkou vyššího dobra chladnokrevně vyvražďuje zločince jak na běžícím pásu. Zároveň má však neklidné spaní kvůli obavám z dopadení a ke všemu mu za prdelí stojí věčně vykulený bubák, který z toho všeho má neskonalou prču. Ani v nejmenším se neštítí odstranit i všechny potenciální jedince, kteří by mu v jeho konání chtěli zabránit, tedy i naprosto nevinné ochránce zákona a pořádku. Jagami by bez mrknutí oka oddělal i vlastního fotra, takový je to formát. A ne, že by si to užíval podobně jako televizní Dexter. Ne, on to vážně dělá jen kvůli jakémusi "poslání" a touze být stvořitelem čisté a od zla oproštěné společnosti. Z tohodle magora se mi zvedá kufr. Tak dobře a chytlavě je to celé napsané.
    Taková malá kokotinka a přitom takový zářez. Tihle Japončíci to mají zmáknuté jako nikdo. Děj se zdánlivě táhne jak vařená nudle, ale veškeré ty kličky, odbočky a cingrlátka kolem mají v celkovém pohledu vždy důležitý význam a dohromady utvářejí dílo až epického charakteru. Během dvou stran se klidně totálně zvrhne veškerý dosavadní děj a to, co platilo dosud, má najednou zcela jiný význam. To, co americkému komiksu trvá s kašírováním třeba pět sešitů se tady odehraje během pěti panelů. Kresba? Detaily, detaily a zase detaily. Každý podělaný šroubek, čudlík, prasklina na zdi nebo vzor na hadrech, vše je vyobrazeno do nejmenšího detailu. Nevěřím, že to kreslí jeden člověk. To musí být práce nějaké vyšinuté umělé inteligence. Death Note je pro mě malým překvapením a zároveň obrovským guilty pleasure (prakticky je to komiksová telenovela pro hospodyňky). No a taky se s tím pohodlně cestuje.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2012 13:18John Constantine, Hellblazer: Dobré úmysly
    „Vážně ti ho vyhonil papež?“ (no že se ptáš ty vole a ještě si u toho recitoval Kyrie eleison)

    Spousta autem zajetých zvířátek... Ale na rovinu, John se do té americké vyližprdele vydal naprosto zbytečně. Celá pointa je tentokrát z kategorie "WTF" a uznání si nezaslouží co se za nehet vejde. Jediná slušná věc na tomhle komiksu je první sešit (již dříve otištěný v magazínu Crew), kde John cynicky hláškuje o stošest a užívá si cestování buranovem po svém. Potom ale dorazí do cíle svého putování a začne se plácat od ničeho k ničemu, do toho nějaký ten bezpředmětný flashback, nadržený čokl a hovno s prstama. A dva bráchové, kteří furt kují jakési neuchopitelné pikle, až si člověk říká, že se to možná už co nevidět rozjede a najednou šlus, taková mrdka (nestojí to ani za spoiler).
    Azzarello to zas jednou celkem projel. Budování napětí kolísá od "hmm, zajímavé" po "je mi to buřt", cliffhangery jsou vyloženě slabé, úplně tomu chybí do gauče zarážející atmosféra. Marcelo Frusin se na pár obrázcích lehce přiblíží tvorbě Mika Mignoly, jinak mi jeho styl moc nesedí. Constantine má pořád takový tajemný emo look jak z reklamy na oční stíny. Hodně to vytahuje ten úvod, funguje zcela samostatně, Azzarello se na něm řádně vyblbnul (černý humor, chlast, Motörhead, masakr) a i ta krapet temnější kresba mi zde přijde lepší, přestože se jedná o stejného autora. A pak ten rošťácký kousek s kotětem na stromě se také povedl, takže malé plus. Obálky Tima Bradstreeta jsou bombastické, nejraději bych je vyškubal a zarámované pověsil na zeď.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2012 13:15Věčná válka (pevná vazba)
    „Polovina populace praktikuje homosexualitu. (...) Je to způsob, jak brzdit demografický růst... “ (tak to vypadá, že nás čeká růžová budoucnost)

    Zemi mají pod palcem Průzkumné síly OSN ("americká vláda"), které do svých řad verbují vše, co má sílu udržet přilbu na hlavě ("americká armáda") a rekruty přeživší tvrdý výcvik pak posílají do nekonečných zákoutí vesmíru bojovat s neznámým nepřítelem ("rákosník z vietcongu"). A protože takové cestování trvá o trochu déle než výlet autem z Ostravy do Prahy, je třeba využít alternativní pohonné prostředky a počítat s nemalýmy časovýmy paradoxy. Hrdina příběhu, mladík William Mandella, který to za necelých dvanáctset let své služby stihl dotáhnout z vojína na majora a přitom nezestárnout o více než pár roků, je navzdory vlastnímu přesvědčení nucen bojovat ve věčné válce. Válce kruté tak, že sebeměnší zaváhání vede k jisté smrti. A přesto se i v takto vyhrocené době může najít místo pro lásku.
    Z Haldemanovy předlohy se podařilo vytáhnout jen to nejlepší a nejdůležitější, takže komiksové zpracování prakticky nemá jediné hluché místo. Sci-fi nejtěžšího kalibru. A ta kresba! Neuvěřitelně detailní a svěží. Famózní mezihvězdné dopravní kolosy, věrné zachycení explozí, naturalistické bitevní scény. Nápadité řazení panelů (spousta výřezů v kombinaci s většími celky). Musím tím pořád zpětně listovat a nemůžu se vynadívat. Zakoupil bych van Oppenův originál kterékoliv stránky. Tohle v mém úhlu pohledu přebilo i Moebiovu kresbu z Incala a to už je nějaké umění. Bruno Marchand, který komiks koloroval, odvedl velmi kvalitní práci. Díky jeho barvám příběh Williama Mandely doslova ožívá. Celé to decentně připomíná starší tvorbu Franka Millera nebo Romity juniora.
    Tak mě napadá, proč tohle ještě nikdo nezfilmoval? Takové literární perly jsou k dispozici a my zatím musíme chodit na vyčpělé vědeckofantastické bláboly o "původu lidstva", přičemž skončíme u facehuggera o rozměrech malého slona.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.6.2012 19:10Punisher MAX #05: Otrokáři
    „Nebitá žena je jako neuklizený dům.“ (staré moldavské přísloví)

    Garth Ennis si někde přečetl, jak se tenkrát v Bosně vesele prznilo a vraždilo ve velkém a rozhodl se své nově nabité vědomosti otisknout do dalších podivuhodných příhod dobráka Franka. Takže tu máme nerudného rumunského důchodce a jeho syna, kteří vedou sámošku z bílým masem, jednu uprchlou dívku, která mluví lámanou angličtinou a jednu fotografii mrtvého batolete (tohle je ještě tvrdší než minulé močení na ostatky - pokud to bude chtít Ennis trumfnout, bude muset příště svrhnout atomovou bombu na jesle). Roznětka zapálena. Následuje všemožné abstraktní zabíjení, pro milovníky Punishera bohatý hodokvas. Do toho se ještě přichomýtne jedna rádoby ochránkyně ženských práv (když jde do tuhého, rozklepou se jí kolena) a dvojice vzorových policistů (teplý negr a hnusná mužatka), kteří se rozhodnou Frankovi podat pomocný pendrek tím, že se mu nebudou plést do cesty.
    Scénář není nic, z čeho byste si uchcávali blahem do kaťat, ale pořád je to slušná ennisovka, navíc s ucházející kresbou. Umaštěných 70%.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.6.2012 19:07Český komiks 1. poloviny 20. století
    „Jádro časopisů (jedná se o časopisy Junák a Vpřed, ale to samé dnes platí i o magazínu Crew a sborníku Aargh!), jak sama redakce přiznává, tvoří barvotiskové obrázky a seriály, které jsou největším lákadlem chlapců a dívek. Mluvit o výchově a literární hodnotě seriálu je velmi těžké, protože kde nic není, ani čert nebere. V různých zábavných časopisech pro malé i velké jsme se setkávali velmi často s tímto plevelem, který je nebezpečnější, než si kdo může myslit. Epická kostra je zde totiž vyjádřena dialogy jednajících osob, které jsou napsány hůlkovým písmem do jakýchsi obláčků, které vylétají jednajícím osobám z úst. Nehledě k tomu, že už tato okolnost musí působit jaksi slabomyslně, je tu ještě něco jiného. Autor si je obyčejně vědom toho, že obláčky obrázku krásy nepřidají, a proto lepí svůj text do nejmenších větiček a úsloví. Text je tedy oproštěn a zjednodušen na nejmenší míru. Vše potřebné vysvětlí obrázky. Někomu by se snad zdálo, že se tím vůbec nic nestane a že takový výtvor nemá na čtenáře vliv. Mohu však doložit ze své zkušenosti, jak nebezpečná je taková seriálová tvorba. (...) Mládež, která si navykla sytit se obrázkovými seriály, nechce číst vůbec hodnotné autory, poněvadž takové čtení je na rozdíl od tohoto velmi nepohodlné. (...) Mám zjištěno, že sedmdesát procent odběratelů takových časopisů z mého okolí cítí po dvou měsících odebírání živelný odpor k hodnotné literatuře.“ (nesmějte se, já okamžitě vyklízím knihovnu, mažu sbírku a skupuji díla Majakovského a Tolstoje doufajíc, že ještě není pozdě)

    Disney, Eisner, Hergé, Arnal,... ale kdepak. Sekora, Lada, Klapač, Posledník,... to je to, oč tu běží aneb světe div se, Němeček se Štíplovou nebyli první.
    Helena Diesingová, mladá česká kunsthistorička věnující se mj. komiksu a jeho kořenům, loni prostřednictvím vydavatelství Verzone uvedla na pulty knihkupců tento ojedinělý počin. To, co již několik let s nadšením hltám z komiksového občasníku Aargh!, tedy texty zaobírající se historií českého komiksu, je zde uceleno a svázáno do jedné tučné bichle.

    Sklenice však zůstala z půlky prázdná. Textová část místy působí příliš sporadicky a věcně, opakují se suché popisy dobových děl (támhle byli bubliny, támhle ne, támhle byly panely ohraničeny, támhle ne), přeskakuje se od autora k periodiku a naopak a ona periodika nejsou čtenáři nijak zvlášť přiblížena (neznalý neví co byly Humoristické listy, nebo že týdeník novinového formátu Kopřivy byl něco jako dnešní pololetník KIX). Chybí tomu nějaký směrodatný řád či hlubší osobní invence. Vzhledem k období, kterému se Diesingová věnuje, je jasné, že prameny vysychají (a v některých případech jsou již zcela vyprahlé), to ovšem neznamená, že bych se měl vždy spokojit s pouhým náhledem daného komiksu a jeho stručným popisem doplněným o bibliografické údaje. O dílech některých méně významných tvůrců se dozvídáme zase jen telegraficky v textové formě, což je škoda, ukázky k dispozici jsou a nevyužitá místa v knize také.
    Autorka občas používá podivné větné stavby - „Leckterá zábavná periodika této doby lze přirovnat ke korytu plnému výživné krmě v podobě někdy až lacině lechtivého vtipkování a jejich čtenářstvo můžeme vidět jako masu lačnou pořádné porce pokleslého žertu.“ Uff. Takhle si odbornou studii nepředstavuji. A podobných špeků je tam povícero. Když to porovnám s čtivými texty "od srdce" Tomáše Prokůpka (viz. Aargh! #7, 8, 10 a 11), vychází mi jednoznačný vítěz v soutěži o spokojeného čtenáře. Přesto musím autorku pochválit za pasáže o poválečném komiksu, materiálu ke zpracování bylo možná k dispozici více než u předchozích období a tak i doprovodný text má větší hloubku a vyšší informační hodnotu.

    Teď se ale dostávám k tomu nejlepšímu. A to je obrazový materiál - náhledy všech těch komiksů, filmů, stripů, kreslených nebo obrázkových seriálů a bůhvíjakých ještě českých opisů téhož významu. Celostránkové seriály i kompletní novinové stripy - Ladův Film o králíčkovi popisující trampoty vskutku mazaného (ba až vychcaného) králíka nebo Šprýmovné kousky Frantíka Vovíska a kozla Bobeše, jehož protagonisty jsou padesátiletý plešatý muž v dětském úboru a jeho kozel (Josef Lada měl zvrácený smysl pro humor, takový předchůdce Maxe Cannona). Dále pak Sekorův Bedříšek a Voříšek o jedné (ne)povedené emigraci, Fischerův humorný Pan Bacil, samozřejmě nechybí Rychlé šípy Jaroslava Foglara (pobavila Foglarova poznámka o zesnulém Bublinovi), opravdu výtečný Srbův Dědeček Basta a malá Vlasta, moc hezky nakreslená soap opera Zuzanka a její svět, kterou nakonec pozřela bolševická zrůda jménem Kulturní politika (nejemotivnější část knihy) a spousta dalších (polo)zapomenutých klenotů. Velice působivé jsou dvoustránkové obrazy, např. masakrální výjev z války v zákopech pocházející z Ferdy Mravence - dnešní děti by se z toho nejspíš podělaly hrůzou. Nesedly mi ale zvětšené výřezy - většinou zbytečné a nevzhledné, zabírají místo uceleným kusům, což obzvlášť zamrzí, když Klapačův Punťa provází Prahou malou Shirley Templeovou a my vidíme jen obří výřez dvou panelů přes celou dvoustranu, přičemž v rohu se krčí nečitelná zmenšenina celého dílu.

    Neskutečně mě nasírají veškeré poznámky k textu, které mimo bibliografických údajů obsahují i řadu zajímavostí z dobového zákulisí. Všechny jsou totiž otočeny o devadesát stupňů na štorc, tudíž musím u každé poznámky natočit celou knihu nebo si vylomit krk. Tohle je velice nevhodný způsob, jak oživit grafickou strukturu obsahu a zodpovědná osoba by si za to měla dát facku.

    Publikace svým vzhledem připomíná rozšířené vydání magazínu Živel. Formát, obálka i uvnitř použitý papír jsou prakticky totožné s tímto, kdysi kultovním, undergroundovým zinem. Potíž je v tom, že takto zvolené zpracování je naprosto nevyhovující a podřadné knize mapující historii českého komiksu. Tohle mělo mít pořádnou pevnou vazbu, cokoli jiného je urážkou obsahu. Kniha vám kvůli měkké vazbě "plave" v rukou a obálka trpí při jakékoliv manipulaci. Když oželíte důkladný náhled některých plnoformátových dvoustran (tedy nebudete knihu příliš rozevírat a pátrat, co že se to skrývá na vnitřních okrajích, ať už se jedná o texty v bublinách nebo postavy), možná se vám podaří zachovat hřbet ve slušivém stavu. Ovšem pokud knihu, byť jedinkrát, rozevřete "naplno", můžete ji rovnou považovat za salát. Hřbet se prostě zlomí a zůstane tak navěky. Možná vám tyto výtky přijdou malicherné, ale já tohle považuji za vydavatelský fašismus.
    Vzhledem k faktu, že podobně zaměřená literatura se momentálně na našich trzích nevyskytuje, nezbývá mi nic jiného, než vám právě tuto studii doporučit. Přimhouříte-li oko nad její obsahovou uspěchaností a překousnete některé grafické anomálie, budete spokojeni.

    Pozn.: Kdybyste se pídili po tom, co je zač ten Mickey Mouse na obálce, tak vězte, že jde o medvídka Chundeláčka od Reného Klapače.
  • Kaluž
    Jeden dům, praštění rodiče... ne, to už tu bylo. I když, jedna čarodějnická mrcha ze studny tady je. Joe Hill (syn TOHO spisovatele - což se musí uvádět všude, aby vydavatel prodal o dva výtisky více, nějaký Joe Kopec nikoho netankuje) se rozhodl jít ve šlépějích svého otce (vidíte, už je to tady zas) a rozjel temný hororový thriller. A nutno uznat, jde mu to od ruky. Scénář je vynikající, skáče se ze současnosti do minulosti a zase zpět (dnešní TV seriály vlastně nejsou o ničem jiném), máme tam vyšinutého vraha, nějaké to mystično na pozadí, sympatické postavy (ty děti jsou napsány parádně) a originální nápady (zajímavá analogie s mrtvým tělem a prázdnou ponožkou). Ještě se mi nestalo, abych se u komiksu málem připosral leknutím tak jako u panelu, kdy ze studny vyleze 'Ozvěna' za nic netušícím Bóďou. Tyhle lekačky většinou fungují ve filmech, díky dobře napsané a vygradované scéně se to podařilo i v komiksu, což je nevídané. Po posledním panelu to navíc vypadá, že je zaděláno na "nekonečnou" sérii (kterou si asi budeme muset doobjednat v zahraničí, české internety o pokračování mlčí).
    Rodriguezova sladce cartoonová kresba není nic, nad čím bych se ukájel, tohle prostě není můj šálek cyankáli. Ale se zatnutím zubů a půlek se to dá vydržet.
    Jo a nečtěte předmluvu, je to mnohem větší snůška pitomin než bývá obvyklé.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.5.2012 20:29Koralína (pevná vazba)
    Jeden dům, praštění rodiče (kteří svou dceru pojmenují Koralína a pak s ní chodí na procházky po skládkách odpadu), malá zvědavá dívka, dvě staré lesby s tlupou psů a jeden senila s myším cirkusem. Na druhé straně sviňská čarodějnice s knoflíky namísto očí. Duel na život a na smrt. Děti z toho budou srát strachy, my starší spíše doceníme Gaimanovu poetiku ve své původní podobě, tedy románové předloze tohoto komiksu. Ne, že by Phillip Craig Russell odvedl špatnou práci, to ne, jeho obrázky jsou čisté, přehledné a vskutku líbivé. Ale jaksi navíc je tam ta doslovná popisnost v textu, když vše podstatné vidíme již na ilustraci - např. 'vypravěč' pronese „Kočka na ni zamrkala.“ a vidíme mrkající kočku nebo „Pak pomalu scházela ze schodů.“, když jde Koralína ze schodů, atd.. Jedná se tedy "pouze" o ilustrovanou verzi Gaimanovy předlohy, nikoliv vlastní komiksovou interpretaci.
    Přesto se zde pár velice působivých kousků najde. Třeba poslední panel na straně 106, kdy se Tadruhá matka ptá Koralíny co jí chce nabídnout v případě, že prohraje v nadcházející hře a Koralína odvětí, že sebe a celé to vidíme v mrazivém záběru z nadhledu. Nebo když se monotónní poklepávání nehtem na oční knoflíky změní v kapání vodovodního kohoutku (str. 111). To vše vyvolává ve čtenáři (podobně jako v Koralíně samotné) tíseň a v jistých mezích tak zintenzivňuje psanou formu. Přesto raději znovu sáhnu po originálu. Tohle je jen takový milý bonus.
    Čemu ale opravdu nerozumím, je ta odpudivá obálka. Uvnitř spousta krásných obrázků a na coveru takový nevýrazný humus.
  • Kaluž
    Židi stojí za vším zlem, které se dneska děje!“ (a já si říkal, kdo mi ukradl ty lyže ze sklepa)

    Kdyby se Maurice Joly v úvodu vyprávění neodprásknul (1878), vysoudil by na Golovinském balík. Golovinský totiž o dvacet let později sprostě opsal Jolyho původní kritiku carského režimu v Rusku (změna slovosledu, užití synonym, záměna slova 'lidé' za slovo 'gojímové', apod.) a na zakázku ruského samoděržaví, kterému teklo do bot, to zakamufloval jako antisemitský pamflet o nadvládě židů nad světem. Prostě takové to čtení, které vám rozproudí krev v žilách, když se vám něco nedaří a potřebujete se na něčem/někom vybít. Lidi to po vydání (1905) začali skupovat jak housky na krámě, později to ke své propagandě zneužil jistý nervní muž, který miloval Chaplinovy grotesky nebo vzdělaní chasníci z amerického jihu převlékající se za strašidla. A čte se to dodnes (každý správny Palestinec má jednu kopii pod polštářem).
    A o tom všem je tohle Eisnerovo pojednání. Kresba není žádné extra umění, ale vyprávěnému příběhu slouží důstojně. Podstatné jsou postavy, okolí je většinou decentně zahaleno nebo zcela potlačeno, aby zbytečně nenarušovalo tok dějinných událostí. Možná bych české vydání ořezal o ty bílé okraje, budí to dojem ilustrované knížky pro děti. 'Maus' formát by byl vhodnější. Velice mě pobavila přiblblost původních obálek k různým světovým vydáním Protokolů - španělské vydání s tlustým židem svírajícím zeměkouli, ze které kapou peníze, egyptská verze s chobotnicí propletenou Davidovou hvězdou nebo francouzská obálka, na níž je pavouk s jarmulkou majetnicky objímající Zemi.
    Jsem rád, že jsme se (zatím) nedočkali oficiálního vydání Protokolů v našich končinách a namísto toho se nám do rukou dostal právě počin komiksového velmistra (byť u nás skrze jeho díla známého jen okrajově). Na internetech údajně kolují počeštěné verze Protokolů, ale kdo by to četl. Tahleta "naučná" fantasy literatura (viz. Bible, Mein Kampf, Korán,...) je většinou tak nezáživná, že raději sáhnu po nějakém tom braku. Až si někdy říkám, co na tom ty lidi vidí, takové bestsellery. Asi otázka vkusu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.5.2012 20:25Preacher/Kazatel #09: Alamo
    ...nasrat na lidstvo. Nasrat na armagedon. Nasrat na Grál. A nasrat na vás.“ (James Cole feat. Her Starr)

    Tohle si u mě Ennis podělal - Herr Starr se proměnil v trapnou karikaturu (trubička s uzávěrem samozřejmě pobaví, ale bezhlavé střílení do papíru s hlášením, otisk od dalekohledu nebo poslední pronesená slova jsou už z kategorie 'infantilní sračky'). Cassidy to ještě jednou zkusil uhrát na řeči o přátelství a podobné kydy, načež se s Jessem seřezali jak haranti na pískovišti. Tulip se opět vžila do role maskulinního Ramba (po kolikáté už?) a Jesseho 'chlapáctví' nezbylo nic jiného, než stáhnout ocas mezi stehna a nechat se oprcat. Tomu říkám osudová láska. A Prdelman? Ten pověsil kariéru rockové hvězdy na hřebík a zakotvil ve Spáse, kde se v oku jedné místní "krásky" proměnil v blonďatého Jamese Deana. Nakonec tedy sladká tečka za p(r)osraným životem. Co se týče vyrovnávání účtů s Bohem, raději vás odkážu k videoherní sérii God of War, tam totiž uvidíte ukázkové kydlení všech možných božstev na desítky způsobů. Tady neuvidíte nic zajímavého (SPOILER zářící bukanýr žadoní o milost + jeden výstřel z koltu KONEC SPOILERU).
    Celé mi to přijde křečovité. Jakoby tam Ennis chtěl mít za každou cenu závěr s poselstvím, který shrábne všechny možné Eisnery a Fabuly a tak sesmolil tunu patetického textu, přičemž téměř vypustil humor. Rozsah dvou sešitů by byl akorát. Chtěl jsem tomu narvat dvě hvězdy, ale Fabryho fešné obálky a poslední "epic conclusion" sešit (aneb Cassidyho tahání za provázky) mě obměkčily, takže uslintané tři.
    Jsem zvědav na ty preacherovské speciály. Ennis je mnohem zábavnější v kraťasech než v dlouhých teplých zimnících.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.5.2012 13:34Preacher/Kazatel #08: A pak vypukne peklo
    „Smaženej silikon. Bůh mi odpusť. Na ten smrad nikdy nezapomenu.“ (tuhle historku si musíte poslechnout celou)

    Převážně vzpomínkový speciál zaměřený na dospívající Tulip, Cassidyho feťáckou minulost nebo Jesseho kovbojskou podstatu muže z jihu. A ukáže se i můj oblíbený psychopat Herr „Je to pohyblivý chodník, ty stará kundo!“ Starr, kterému momentálně teče do bot. Kvalitativně to nijak zvlášť nekolísá, vše šlape jak má a kontinuita universa sedí. Preacher si i nadále udržuje laťku čtivosti na velmi vysoké úrovni. Doporučují čtyři z pěti texaských řezníků.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.5.2012 13:33Preacher/Kazatel #07: Spása
    „Mrdej mě fest a říkej mi Evo!“ (sexuální praktiky neonacistů jsou plná děsných klišé)

    Zlomený Jesse Custer dočasně vzdává svůj boj a ujímá se role šerifa v Bohem zapomenutém zapadákově v Texasu, kde ho čeká částečný rodinný reunion, zvrhlý podnikatel Masák prasák, spolek bílých mužů v nočních košilích aka Ku-klux-klan a jeden starý nacistický zločinec. A taky se stihne slušně pohádat se samotným stvořitelem (a nemyslím tím Ennise). V závěru se ještě na skok podíváme do Vietnamu a připomeneme si nesmyslnost války. Věčný odpůrce válečných konfliktů a milovník růžových zákoutí Garth Ennis je opět ve formě. Po delší době si tak oddechneme od vztahového veletoče mezi Jessem, Tulip a Cassidym a i ten starý dobrák od kosti Herr Starr si dává oraz. Přerušení hlavní dějové linie a zasazení děje do jižanského buranova je svěžím závanem z Ennisovy studnice chorých nápadů. A i ta jednoduchá Dillonova kresba mě pořád baví.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.5.2012 13:31Preacher/Kazatel #06: Válka na slunci
    „Tenhle kluk je něco jako velkej třesk. Presley s kytarou, Beatles na LSD, Morrison ve vaně...“ (Prdelman má zkrátka našlápnuto)

    Téma dne: Nukleární holokaust v arizonské poušti.
    „Tisíce Navajů zemřely nebo právě umírají, hrdý národ byl sražen na kolena, jejich země učiněna neobyvatelnou... co s tím budeme dělat?“
    „No řekl bych, že oni jsou na to už docela zvyklí, ne?“

    Po hlavním zpravodajství následuje německo francouzský koprodukční snímek Válka jednoho muže. V hlavní roli Herr Starr se svým památným výrokem: „Domnívám se, že zde došlo k jistému nedorozumění, fräulein Weissová. Já jsem tu kvůli mrdání.“ Hezký večer.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.5.2012 13:30Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    „Sladké mámení, dálek lákavých! Vůně snů, těch starých snů nádherných!“ (jo, tenhle Preacher je trochu slabší)

    Televize Kazatel uvádí seriál Beverly Hills 666 10. Láska, vztahy, přátelství a trocha toho voodoo a poctivého zabíjení. Vrací se starý známý Prdelman (který mi ale vůbec nechyběl, tohle je prostě Ennisova überúchylka) a spíše zde jen vyplňuje hluchá místa v příběhu. Zato Herr Starr perlí před zrcadlem, když řeší maskování skutečnosti, že jeho hlava vypadá jako obří čurák. I to je humor, vážení. Tulip je stále nakrklá emancipovaná pipka, protože ji Jesse "podcenil" (a už to pomalu nudí). A pak tenhleten Proinsias. OK, jméno si nevyberem. Úvodní vzpomínání na bouřlivá léta v Dublinu bylo fajn, onanování nad New Yorkem už tolik ne. Bůh stále v nedohlednu.
    Trošku mi začíná vadit vizuální splývání Dillonových postav, pár jich zde kupříkladu vypadá jako nebožtík Frankie Eunuch (dej mu Satan věčné zatracení). Tak to dopadá, když furt dokola kreslíte jenom tři ksichty a obměňujete paruky. Fabryho obálky samozřejmě luxusní (ty jeho kulturistky mají něco do sebe).
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš11.5.2012 18:03Superman: Rudá hvězda
    DEmnoG: Právěže Millar to blbě pojmenoval :) Rudá hvězda zní česky dobře a rozhodně to není žádný krkolomný překlad. Rudý syn ve mě evokuje pokračování nějakého béčka s Lundgrenem. Buďme rádi, že se to nejmenuje třeba Soudruh Superman.

    Draco: To je fuk. U nás se i Millerův Daredevil vydal pod názvem Rok jedna namísto Muž beze strachu (BB/art byl prostě rychlejší) a překousl jsem to (i když jenom tak tak:) A Syn sovětu moc dobrý, ale ta Rudá hvězda pořád lepší, údernější.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš10.5.2012 19:03Superman: Rudá hvězda
    DEmnoG: Protože to k tomu prostě sedí :)

    Sojuz něrušimyj respublik svobodnych
    Splotila navěki Velikaja Rus.
    Da zdravstvujet sozdannyj volej narodov
    Jedinyj, mogučij Sovětskij Sojuz!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš4.5.2012 13:34Calvin a Hobbes #05: Pomsta hlídaných
    „Chtěl bych, aby všichni ostatní byli mrtví.“ (Calvin v nepříliš veselém rozpoložení)

    Bill Watterson se urval z řetězu. Další vydatná porce Calvinových ďábelských šklebů a zlostných ksichtíků, staneme se svědky toho, jak nevinní sněhuláčci čelí útoku obřího tyranosaura, zanotujeme si u známé písně Šlitra a Suchého a zjistíme, že všechny holky jsou lepkavý. Já toho Calvina prostě žeru. Připadá mi, že předchozí knihy byli ve srovnání s Pomstou hlídaných slabší. Takže tentokrát za šest :)
    A ten kus, kde si Calvin a Susie hrají na tátu a mámu s panem Zajdou, to už je zcela mimo hodnotící kritéria.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.4.2012 14:24Swamp Thing - Bažináč #03: Prokletí
    „Včera mě okusovaly mšice. Bylo to... nepříjemné.“ (život kytek holt není růžový)

    1985. Tehdy měla sága o Bažináčovi velice silný ročník. A za vším byla touha. Radioaktivní bezdomovec touží po kapce chlastu, upíři a lovecraftovské monstrum touží po domově, běsnící menstruující vlkodlak touží po vykoupení, horda nemrtvých otroků touží po svobodě a John Constantine, který na jednom obrázku vypadá jako Beethoven od Warhola (a sluší mu to), touží po další zapálené cigaretě. A do toho všeho se nám hezky regeneruje Bažináč, respektive trénuje svou novou schopnost.
    Scénář je chytlavý, zaháčkuje a nepustí dokud nedočtete. Chvíli temný horor, chvíli jemný humor. Struktura políček je roztříštěná a přitom ladně plynoucí. Málokdy v komiksech vidíte tak nápadité rozvržení jednotlivých panelů. Osmdesátková kresba na úrovni, nic zásadního, ale nenechte se jí odradit při letmém prolistování. Kdyby někomu přece jen nesedla, scénář vám to plně vynahradí. Já už stylu Stephena Bissetta a Johna Totlebena zcela propadl (Bažináčova tvář zabraná v detailu je ohromující!). BB/artovská úprava opět luxusní, motiv na vazbě pod přebalem od Simona Bisleyho nádherný. Možná jen v "galerii obálek" bych ocenil spíše celostránková provedení všech sešitových obálek a ne jen vybraných čtyř (z celkových osmi) na straně jedné.
    Prokletí je jedna z nejlepších komiksových knih, které jsem kdy četl a dle mého skromného (a jediného pravdivého) názoru tady u nás loni nevyšlo nic lepšího. Takže prvenství ve Fabule má už teď zaručeno. Hlasujte, nebo si pro vás přijde přízrak z bažin. A pak vám nepomůže ani práškovací letadlo.

    „Nejdřív jste viděli záblesk, který nasvítil celý dům. Pak jste uslyšeli výbuch a potom uviděli hřib. Bylo to fakt něco. Pouštěli jsme ven děti v plavkách, aby to viděly.“ Roma Lundbergová, St. George, Utah
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.4.2012 14:18Lucifer #03: Flirtování se zatracenými
    „Vstoupili jste do mého domu bez zaklepání. A pak jste se modlili k n□mu.“ (Lucifer začíná mít problémy se správnou výslovností)

    Tentokrát je to slabší. V povídkovém Triptychu to Mazikeen natře jednomu démonovi, pak se na skok podíváme do Londýna za malou Elaine, která hledá svou zesnulou kamarádku a nakonec si Lucifer naprogramuje testovací verzi Adama a Evy, samozřejmě řádně zabugovanou. Celé je to protkané takovým "existenciálním" šustěním a víceméně to nudí.
    V titulním Flirtování se zatracenými si pekelná šlechta užívá bohatého sexuálního života i proradného intrikaření. Samozřejmě nechybí spousta bolesti a utrpení, prostě peklíčko se vším všudy. Dějově nevýrazné, utahané.
    Závěrečné Kázání hromu je již mnohem lepší a dosahuje kvalit příběhů z předchozích knih. Světlonoš jako bezcitné hovado, hutná atmosféra, Gaiman jak vyšitý.
    O kresbě platí to, co minule - Dean Ormston stále nepřekonaný, Peter Gross a Ryan Kelly více než slušní. Příjemně se na ty jejich obrázky kouká, ale trošku hůře se to čte. Tak snad příště.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.4.2012 14:16Daredevil: Rok jedna
    Klučina z Pekelné kuchyně se rozhodl zavařit všem padouchům. To, že při nehodě přišel o zrak je to nejmenší, důležité je, že neztratil apetit a grázly si dává k večeři. A do toho chlupatá femme fatale se spoďárama zařezanýma proklatě vysoko plus tučný řízek s holou lebkou, kterého si pletou s obéznějším dvojčetem Lexe Luthora. Vcelku unylá Millerova představovačka plná plochých vět o příčinách a následcích. Co je na tom ale fakt sexy, je Romitova kresba. Ta to vystřeluje hodně vysoko a i přes nepříliš nápaditý děj jsem se díky ní nenudil. Proto slušných 69%.

    A zase jsem se z tiráže nedozvěděl, jak je tohle dílko staré. Kdyby nebyly internety, věděli bychom kulové.
    Daredevil: The Man Without Fear #1-5 (10/1993 - 02/1994)
  • Kaluž
    „Šukej tetičku Mo...“ (ano, Garth Ennis opět nešetří bizarními postavami)

    To, co udělal Nicky Cavella s ostatky Castlovy famílie, tak to už je kurva MAX. Tady Marvel přitvrdil tak, až se i Spidey zastyděl. První tři sešity to jede jak po krvavých játrech, Punisher to hrne, protivník se vybarvuje, prostě chuťovka. Ale potom dorazí Rawlins, Cavella změkne (a vůbec se začne chovat nějak divně, jakoby to najednou Ennise přestalo bavit a rozhodl se čtenáře nasrat) a už to jaksi není ono. Škoda, bylo by to za MAX.
    Kresba vynikající, Fernandez s Hannou si dávají záležet a když tak koukám na skicář na konci, říkám si, zda jim to ten Brown s těma barvama nekazí, v černobílé to má větší grády.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.4.2012 14:14Hitman #07: Stará páka
    „A taky bych se chtěl omluvit, že jsem přišel pozdě. Přepadli mě zasraní přisluhovači zla a nechali mě ležet na ulici, bastardi.“ (Šestipívo by měl vážně uvažovat o registraci v klubu anonymních alkoholiků)

    Remake Jurského parku s Tommym Monaghanem v hlavní roli se celkem povedl, dinosauři dostanou na prdel a Tommymu se splní dětský sen. Následující Stará páka rozvibruje čtenářovu dušičku, opět se totiž smrští počet Tommyho nejbližších přátel. Tady bych vypíchl parádní závěr, kdy se podíváme do baru U Noonana v padesát let vzdálené budoucnosti a hlavně mimořádnou bezeslovnou dvoustranu s Tommym v kostele. To je prostě nářez. Závěrečný Úžasňák je čistá pitomina, ovšem s fatálními následky pro "superhrdiny" z týmu Paragraf osm. Vtipné to ale moc nebylo.
    A John McCrea se furt nenaučil kreslit tak, abych u toho nekroutil očima (mimo té zmíněné dvoustrany). Bueno.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.4.2012 14:14Comics Arena #1
    Tak ani po devatenácti letech furt nevím, jak to s tím chlapcem z Eribanu dopadlo. Bude teda to pokračování nebo ne?
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.4.2012 01:54Aargh! Singapurský speciál
    Skrytý klenot. Český Brad Pitt v Singapuru, jízda SMRTícím metrem, vtipný running joke s bazénem, spousta mrakodrapů a k tomu komiksy plné barvitých postav jakými jsou např. zlotřilý Trojúhelník, citlivá Marie 1 alias Žehlicí prkno nebo bezejmenná vášnivá fotografka, jíž se její záliba stala osudnou. Krásný (nejen) místopisný deník, který na mě vždy nenápadně volal z regálu knihkupectví a já dělal, že neslyším. Proto to tak trvalo.
    Mám pocit, že jsem tam v tom Singapuru byl s vámi. Díky Tomáši.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.4.2012 03:38Ultimate Spider-Man a spol. #01
    „Vlad Tepes Dracula si vzal Cneajnu z Transylvánie a počali Mihneu.“ (pomatené brebentění jakéhosi vzdáleného příbuzného belgického karatisty s drákulovskými kořeny)

    Strýček Ben by si očividně rád smlsnul na Mary Jane, když už se na to nezmůže jeho homosexuální synovec (Harry Osborn k Péťovi: „...co kdybych zaskočil v osm do parkerovské residence a projeli bychom spolu biologii?“ mrk mrk). Ale ne, nebudu si z toho dělat srandu, je jasné, že je to určeno pro mladší čtenáře, čemuž odpovídá i nenáročná kresba. Tudíž nic pro mne, starého pardála ujíždějícího na Batmanovi :) Dal bych průměrnou známku, ALE to by ve vydavatelství Crew nesměli sáhnout k přizdisráčskému řešení co se formátu týče. Ořezaná US sešitovka, zmenšené obrázky a hlavně ošklivý zubatý rastr (způsobený asi nějakým komprimačním šotkem). Zvláštní je, že tento je patrný jen u Spider-Mana, Fantastická čtyřka je bez chyb.
    Vypadá to, že pánové Bendis s Ellisem tenkrát pouze přepisovali klasické příběhy pro současné mládežníky načichnuté internety, díky čemuž mohli v klidu platit činži a "umění" si dělat jinde. Vrtá mi hlavou, co pak vedlo Millara k tomu, aby se jim na to vysral a napsal ultimátní řežbu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.4.2020 09:21Naposled
    Po slupnutí doporučuju přečíst tenhle výživný rozhovor s autorem, rozšíříte si tím interpretační rádius a objevíte detaily, které vám mohly uniknout:
    http://www.du9.org/en/entretien/the-inner-worlds-of-charles-burns/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.12.2019 08:20Essex County
    Hawwwran: Já mám hardback ze zahraničí. A notně vymazlenej, viz: http://edblok.blogspot.com/2018/03/essex-county.html

    Fimi: Roughneck je dražší, protože je větší (184 x 254), kdežto CC si to zase střihlo v tom svým zmenšovacím formátu (169 x 239). A papírově, vazebně i tiskařsky je to v původním vydání slušná kvalitka, takže s tím sázením opatrně.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2019 04:24Rváč
    maco: Ne. Ale pomalu se nám tu ten Kanaďan roztahuje, takže možná časem... http://comicsdb.cz/autor/4140/jeff-lemire
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.10.2016 11:13První kniha hřbitovní
    Doppelganger: Protože The Jungle Book = Kniha džunglí / The Graveyard Book = Kniha hřbitovní
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.6.2016 07:58Jirka #01
    „...byl i u moře a na táboře.“ Kapisi, ty seš kokot :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.5.2016 09:19Karel IV. - Cesta na císařský trůn
    Zrovna včera jsem tím listoval, Richarde a nevěřil vlastním očím. Děje se něco velmi divného v zemi Koruny české... až je mi z toho do pláče.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.3.2016 11:33Sochař
    Kapis: Si piš, v dubnu je to v povinné četbě ;)
  • Kaluž
    jayjay86: Mě třeba pořád baví Asterix s Obelixem či Tintinova dobrodružství ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.11.2015 07:19Aargh! #01
    Kapis: Šicí stroj už doma máme, co tam máš dál? :)

    Jinak k prvnímu Aarghu! mám takovou perličku... kdysi v dávnověku byla v části místního (dnes již bývalého) kina zřízena videoherna pro chudé, kteří si zde za malý poplatek mohli užít nejnovější kousky na konzolích PlayStation. Občas jsme tam s přáteli zašli, abychom se společně ponořili do virtuálních světů a dali si po čuni v nějaké té bojovce. Provozovatel tam měl i pultík s herním bazarem a nějakým tím tematicky zaměřeným časopisem. A právě tam jsem narazil na první číslo zbrusu nového magazínu s poutavou obálkou. A teď to přijde. Vyžádal jsem si časopis a po pár letmo prolítnutých stránkách jej zase vrátil prodejci s myšlenkou, že takovou černobílou sračku si domů nevezmu. Kluci z nablýskané Crwe tady holt byli o něco dříve a za tu dobu si mě už stihli důkladně rozmazlit. Když teď ale koukám na tu sběratelskou hodnotu, něco mi říká, že jsem ten nos tenkrát ohrnovat neměl :)
  • Kaluž
    Že vy to kupujete hlavně kvůli tomu obrázku na hřbetě, co?
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš8.12.2013 00:39Criminal #1: Každý je zločinec
    Ogre: Já tam žádnou omáčku nenašel...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.12.2013 22:46Batman #02: Soví město (pevná vazba)
    DEGu, bez těch masturbačních povzdechů by to nešlo...?
  • Kaluž
    Dane, na černobílý 4:3 filmy rovnou kakám. Ovšem když dojde na takovou zremasterovanou Casablancu... :)
  • Kaluž
    Lépe bych to nenapsal, DEGu :)
  • Kaluž
    erik: Perfektné, veľmi ďakujem :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš9.1.2013 20:20Hellboy #08: Temnota vábí (paperback)
    Za Hellboye bych dal i zlaté prase (a levé varle). Je mi z vás ouzko.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.11.2012 19:50Nezbedné komiksy
    Byste se divili chlapci, sám o tom uvažuji a to mám ke skalnímu fandovi pana Lady zatraceně daleko :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2012 13:09Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?
    Krvinko, Diana by tě hnala :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš10.2.2012 13:11Sandman #09: Blahovolné
    Azalin: Já jen jestli to nebude spíš diktát vydavatele/redakce DC Vertigo, který najímá kreslíře na různé spolupráce se scénaristy. V tomto případě nevím, ale zase bych to vše neházel pouze na Gaimanovu hlavu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.7.2011 12:20Wolverine a Hulk
    Azalin: Tak třeba crossovery Batmana s Lobem (pravda, u toho novějšího s jiným scenáristou), samozřejmě parádní Maxx, batmanovské Arkham Asylum: Madness, Secrets nebo Ghosts (úplně nejlepší kresba, co jsem od něj viděl - Gordon s třímetrovým rozpětím ramen a půlmetrovou ofinou na hlavě!). Ještě bych si od něj chtěl přečíst Zero Girl a Scratch.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.12.2023 17:12Publicistika
    Tohle si dejte, je to výbornej dokument.

    Todd McFarlane, The Superstar Artist Who Lost Everything
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.12.2023 04:34Pindárna
    Českou sbírku eviduji zde: https://comicsdb.cz/sbirka/2030/Kalu%C5%BE - kde taky jinde, že jo?
    Zahraniční sbírku doplňuji tady: https://cloud.collectorz.com/Kaluz/comics - placený, ale výborný
    Čtenářský deníček si vedu tu: https://www.instagram.com/_kaluz/ - na Goodreads lezu jen pro inspiraci
    A ten nekonečný nákupní seznam si pořád sepisuju ve starým dobrým notepadu.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2019 04:04Srazy, cony, festivaly
    OLOMOUCKÉ BUBLINY #56

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    SUPER SPELLSWORD SÁGA: LEGENDA O NEKONEČNU
    Nikkarin

    Ostravské Bubliny se svým oblíbeným pořadem tentokrát hostují v Olomouci! Při příležitosti vydání Nikkarinova nového komiksu jsme se rozhodli navštívit autora přímo v jeho domovině (nikdo nás nezval, prostě jsme se vetřeli) a poklábosit o jeho životě a díle. Vyrážíme v neděli 10. listopadu vlakem ze Svinova, předběžně plánujeme oběd, pivínko a pokec v mistrově oblíbené putyce. Návrat pak v odpoledních hodinách.

    Povinná výbava: výtisk Super Spellsword Ságy k případnému zprznění malůvkou či podpisem.

    Kdy?
    neděle 10. listopadu 2019

    Kde?
    My Meal (Tř. Míru 260/32, Olomouc)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2630450846976808/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.10.2019 12:17Srazy, cony, festivaly
    Lenny: Určitě to přehodnoť, budeme rádi ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.10.2019 10:21Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #55

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    GHOST WORLD / MRTVEJ SVĚT
    Daniel Clowes

    Tentokrát si Bubliny řízneme Jokerem s Joaquinem Phoenixem. Startujeme tradičně v Minikině od 18:30, projekce filmu začíná ve 21:35. Buďte tam!

    Kdy?
    pátek 4. října 2019 (od 18:30)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/381610172534467/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2019 10:02Srazy, cony, festivaly
    Jako každý rok po Crweconu máme zrobenou rezervačku v nedaleké restauraci Pinta (Argentinská 18), místa je dost, určitě se tam vlezem všichni, tak se pak zastavte. Dobré jídlo i pití included :)

    http://www.pinta-restaurace.cz/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.5.2019 06:47Srazy, cony, festivaly
    Kapis: To je dobře, zdivočelého Kapise tam nechceme. Tož se doval :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.5.2019 12:07Srazy, cony, festivaly
    Kapis: Dlouho ses nám tam neukázal, Kapisku, tak kdybys měl cestu kolem, stav se. Příští týden budem debatovat na Hlavní třídě ve Sbeerce.
    Link: http://www.facebook.com/events/405405290309403/
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.5.2019 12:00Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #52

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    Uzrál čas na pecku největší! Skalpy jsou v českém překladu komplet venku, série čítá deset knih a je jen na vás, zda se do ní zakousnete a zhltnete ji na posezení nebo jen okoštujete první knihu. Na Bublinách pak ovšem počítejte s masivními spoilery, takže čím víc si toho načtete, tím líp pro vás. Howgh!

    "Povinná četba"
    SKALPY
    Scénář:
    Jason Aaron & R. M. Guéra

    Kdy?
    pátek 28. června 2019 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1144561105746497/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.5.2019 10:25Pindárna
    Scarface: Jinak nějaká ta rozkládačka byla i v Superman: Unchained... tomu chlápkovi zkrátka standardní formát nestačí :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš16.5.2019 10:23Pindárna
    Scarface: To bylo v All Star Batman and Robin od Millera, Jim Lee se na tom tenkrát vyřádil :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.11.2018 12:37Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #45

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    PUNISHER MAX: KINGPIN
    Jason Aaron & Steve Dillon

    Aaron, Dillon, Castle. Tohle nemůže dopadnout blbě.

    Kdy?
    pátek 30. listopadu 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2176791585970994/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.9.2018 08:09Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #43

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Batman: The Dark Prince Charming
    (česky Batman: Můj Temný princ)

    Enrico Marini

    Batman se znovu střetává s Jokerem, tentokrát však v netradičním a výtvarně opulentním podání italského autora Enrica Mariniho. Buon appetito!

    Kdy?
    pátek 5. října 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3, Ostrava)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/2129782173906312/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.7.2018 12:34Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #41

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Dobrodružství Jeronýma Moucherota
    François Boucq

    Prázdninové odpočinkové čtivo...

    Kdy?
    pátek 27. července 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/622922684749432/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.5.2018 20:58Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #40

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Netvora
    Marjorie Liu & Sana Takeda

    Epická fantasy série ze stáje Image Comics (česky vychází u nakladatelství CREW), v níž dvojice autorek představuje svou vizi matriarchální společnosti inspirované Asií 19. století. V kulisách zuřící války mezi magickými bytostmi a řádem čarodějek sledujeme příběh mladičké hrdinky, jež je v záhadném mentálním svazku s mocným démonem. Ten se stává zdrojem obrovské síly a zároveň velkou výzvou k jejímu pochopení a ovládnutí. Redaktor webu Kotaku označil objemný první sešit série za „nádherný komiks o rasismu, válce a otroctví“. Tak uvidíme, zda mu dáme za pravdu.

    Kdy?
    pátek 29. června 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19, Ostrava)

    Link na naši skupinu: http://www.facebook.com/groups/ostravske.bubliny/
    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1697543610335242/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.4.2018 08:54Čtenářský koutek
    ROYAL CITY

    Tuhle nádheru nám u nás zatím nikdo nevydá, takže budete muset sáhnout po originálu. Ale stojí to za to!

    „Royal City je další vypulírované existenciální drama hodné Pulitzera a v současnosti jej považuji za zdaleka nejlepší komiksovou sérii na trhu (Sága tiše šoupe nohama v koutě).“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2018/04/royal-city.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 08:42Čtenářský koutek
    ESSEX COUNTY

    Paseka nám tuhle nádheru příští rok vydá v českém překladu, tak si ji rovnou připište do nákupního seznamu.

    „Jeff Lemire, Essex County. Pětisetstránkový špalek slupnutý na jedno posezení. I tak by se dala definovat kniha, která je již nyní mnohými považována za moderní klasiku. Jedná se o veskrze intimní studii několika generací dvou rozvětvených rodin, jejímž svazujícím činitelem je téma osamělosti a odloučení.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2018/03/essex-county.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 08:14Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #38

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Jednou budeš Arab
    Riad Sattouf

    Autobiografická výpověď mladého autora, jenž své dětství strávil v zemích Blízkého východu, zachycená ryze dokumentárním stylem a říznou satirou bez politicky korektních příkras. Dle mého skromného názoru se jedná o nejlepší komiks loňského roku.

    Kdy?
    pátek 13. dubna 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Kozlovna U Ježka (Klegova 771/19)

    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/219404548611371/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.1.2018 02:30Srazy, cony, festivaly
    Specielně pro Kapise (a případné nováčky z okolí):

    OSTRAVSKÉ BUBLINY #36

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    All-Star Superman
    Grant Morrison & Frank Quitely

    První Superman v Bublinách a rovnou ten od komiksového mága Granta Morrisona. Dvanáctidílná série All-Star Superman je v odborných kruzích považována za jeden z nejlepších příběhů muže z oceli, na kontě má tři ceny Willa Eisnera a dvě Harveyho trofeje. Takže ten nový rok vykopneme celkem slušnou peckou!

    Kdy?
    pátek 2. února 2018 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na FB událost: http://www.facebook.com/events/1828019080823188/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš19.4.2017 17:23Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #27

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Ryby: Útok z hlubin
    Džundži Itó

    A je to tady, dámy a pánové! Uzrál čas na obrázkové čtení až z dalekého Japonska neboli pravou a nefalšovanou mangu! Nad Okinawou se vznáší pach smrti... a z moře vycházejí ryby na kovových nožičkách. A rybami to jen začíná. Skupina přeživších se snaží bojovat s odporným nebezpečím. A smrad, který přináší smrt, se stále šíří. Skvělá hororová manga od jednoho z nejslavnějších tvůrců žánru! K četbě doporučuji saké a porci suši.

    Kdy?
    pátek 28. dubna 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna (Kostelní 3)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/239258233212473/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.3.2017 17:19Srazy, cony, festivaly
    KOMIKS SLEZ #11

    Kdy?
    sobota 25. března 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Hostinec U Dřeváka (Brno, Dřevařská 22)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/176621139498757/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.3.2017 17:18Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #26

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Planetary
    Warren Ellis & John Cassaday

    Po Plutoně si dáme další netradiční a velmi originální kousek ze superhrdinského podhoubí. Warren Ellis v Planetary představí trojici paranormálních vyšetřovatelů, kteří cestují po světě a odhalují záhady a tajemství skrytá pod rouškou všehomíra. Je to něco jako Akta X, kdyby k nim psal scénáře Alan Moore. Takže pecka!

    Kdy?
    pátek 31. března 2017 (od 18:00)

    Kde?
    U Skákavého poníka (Ostrava, Přívozská 34)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1825706031022455/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.1.2017 04:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #24

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Swamp Thing - Bažináč #1
    Alan Moore, Stephen Bissette

    V novém roce to rozstřelíme rovnou velikánem největším (a nejvousatějším), na řadu přichází Alan Moore a jeho Bažináč neboli Swamp Thing. První kniha nedávno vyšla znovu, tentokrát v barevném vydání, takže ti, kteří dosud neměli tu čest se se zeleným monstrem z bažin blíže seznámit, mají příležitost rovnou naskočit do téhle výtečné hororové série plné nečekaných zvratů, magických zákoutí a psychotropních zážitků. Takže odpalte čouda a hurá do toho!

    „He isn't Alec Holland. He never will be Alec Holland. He never was Alec Holland. He's just a ghost. A ghost dressed in weeds.“

    Kdy?
    pátek 27. ledna 2017 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1358748720853902/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.1.2017 05:30Čtenářský koutek
    Lumberjanes
    Máte-li doma malé skautíky, pak by se jim mohla zamlouvat tahle publikace... pokud malými skautíky nedisponujete, pořiďte ji sobě, budete z ní mít radost jako malý skautík (nebo skautice) ;)

    http://www.mdscomics.net/pratelstvi-az-za-hrob/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.12.2016 20:28Sběratelský klub
    spagr: A co kdybyste se, vy kujóni, složili na jeden výtisk a ten si pak rozstříhali? Ušetříte čas i toner ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.12.2016 10:27Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #23

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    BEST OF 2016

    Tak a rok je zase v čudu. Povinnou četbu tentokrát vynecháme a dáme si takovou malou bilanční oddechovku. Zajímalo by mě, který komiks vás letos nejvíce uhranul, potěšil, pobavil nebo rovnou položil na lopatky. Zkuste zapátrat v paměti (nebo databázi) a vezměte s sebou publikaci, jež u vás osobně vévodí roku 2016. Schválně, jestli se shodnem ;)

    P.S.: Kdo přibalí i perníčky, má u mě významné plus :)

    Kdy?
    pátek 30. prosince 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1323055804391899/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.10.2016 21:14Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #21

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Gotham Central #1: Při výkonu služby
    Greg Rucka, Ed Brubaker & Michael Lark

    Zajímalo vás někdy, jaké to je být obyčejným policistou ve městě, kde ustavičně porušuje zákon vyšinutý magor se zeleným přelivem, mafián s fyziognomií tučňáka nebo okresní prokurátor s půlkou ksichtu? Tak právě pro vás je tenhle komiks!

    Kdy?
    pátek 28. října 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/311937622511697/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.10.2016 20:02Čtenářský koutek
    How to Talk to Girls at Parties
    Fábio Moon a Gabriel Bá si vzali do parády kratičkou povídku Neila Gaimana a přetavili ji do úžasné komiksové adaptace. Okoštujte ;)

    http://www.mdscomics.net/musis-s-nimi-jen-mluvit/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.9.2016 04:45Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #20

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Transmetropolitan #1: Zpátky v ulicích
    Warren Ellis & Darick Robertson

    Po letních oddechovkách tady opět máme komiksovou nálož nejvyšší jakosti. Transmetropolitan je kyberpunková odysea odehrávající se v dystopii utopené Americe 23. století, jejíž protagonistou je především egocentrismus do sebe zahleděné společnosti. Vysloužilý novinář Spider Jerusalem se proti své vůli vrací do Města, špinavé stoky plné sexu, násilí, drog a přebujelého konzumerismu, v níž je kanibalismus či dětská prostituce součástí každodenního života. A vy půjdete v jeho šlépějích, takže si koukejte zocelit nervy, protože tohle čtení není pro bábovky. Legendární scenárista Warren Ellis (The Authority, Planetary) a kreslíř Darick Robertson (The Boys, Punisher) vrážejí zapálenou cigaretu do oka budoucnosti.

    Kdy?
    pátek 30. září 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino Kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/581547995366163/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.8.2016 04:57Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #19

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Donžon: Kačerovo srdce
    Joann Sfar & Lewis Trondheim

    Humoristická fantasy oddechovka z Francie do parných letních dní jako dělaná. Banda antropomorfních zvířátek v čele s kačerem Herbertem paroduje zažitá schémata klasických her na hrdiny a vydává se na cestu do neprobádaných končin temných kobek. Zapalte louče, nabruste sekery a vyrazte spolu s nimi!

    Kdy?
    sobota 27. srpna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Cooltour (Černá louka)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/1117353238322746/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš25.7.2016 10:25Srazy, cony, festivaly
    Kapis: Opovaž se! Tě doživotně vyloučím :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.7.2016 02:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #18

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Myší hlídka: Podzim 1152
    David Petersen

    Léto je tady, dáme si něco lehčího, ať se nám z toho moc nezavaří mozkovny. Myší hlídka Davida Petersena je to pravé osvěžující čtení na cesty do sluncem zalitých končin, fantasy pohádka pro malé i velké, jejímiž protagonisty jsou udatní hlodavečci bojující se zlem tam venku i se zrádným nepřítelem z vlastních řad. Pokud si tuhle nádheru neužijete, pak nejspíš nemáte srdce (nebo vkus).

    Kdy?
    pátek 29. července 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Cooltour (Černá louka)

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/162803424137209/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.6.2016 18:31Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #17

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Torpedo
    Enrique Sánchez Abulí, Jordi Bernet & Alex Toth

    A máme tady zase Evropu! Tentokrát padla volba na španělský krimi komiks, jehož protagonistou je chladnokrevný nájemný zabiják Luca Torelli zvaný Torpedo. Luca je rodilý Sicilián hledající štěstí v americkém New Yorku za dob velké hospodářské krize na počátku 30. let minulého století. O nekompromisní násilí, drsné hlášky, krásné ženy v ohrožení a temnou atmosféru navozenou uhrančivou černobílou kresbou zde nebude nouze. Vstup pouze od osmnácti let nebo v doprovodu rodičů.

    Kdy?
    pátek 1. července 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/990530514396561/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš1.5.2016 17:21Čtenářský koutek
    The Fade Out
    Kamera, klapka, akce!

    http://edblok.blogspot.cz/2016/04/the-fade-out.html

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.4.2016 14:57Srazy, cony, festivaly
    OK, tak jinak... přetáhni Majlinga k tuzemským autorům ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.4.2016 05:07Srazy, cony, festivaly
    Hele, s tím Rudem je to vážně nějaký divný... titul je v kategorii "Český comics", ale jeho autor pak visí ve chlívku "Zahraniční scenárista/kreslíř". Proč tedy není Rudo umístěn v kategorii "Zahraniční comics"? Ne, že by mě to nějak vytáčelo, ale když už pro něj budu hlasovat jakožto pro nejlepší titul českého rybníčku, rád bych stejně ocenil i jeho autora, což je v konkurenci Mignolů, Vaughanů a Brubakerů prakticky nemožný.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.4.2016 04:40Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #15

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Sochař
    Scott McCloud

    Tentokrát tady máme vyloženou lahůdku! Sochař je žhavou novinkou amerického komiksového výtvarníka, scenáristy a teoretika Scotta McClouda (Jak rozumět komiksu). Z anotace knihy: „Sochař je příběh o touze hraničící s posedlostí, o zoufalých a neobratných tanečních krůčcích mladé lásky a také je skvělým, všednodenním portrétem nejúžasnějšího velkoměsta na světě. Vypráví o drobných, vřelých, lidských okamžicích obyčejného života a o skrytých silách dřímajících pod povrchem.“ Já jen dodám, že je to pecka, co vás chytne za srdce a rozmáčkne ho jako malinu. Kapesníky mějte po ruce, riziko, že vás tenhle komiks dojme k slzám, je nebezpečně vysoké.

    Kdy?
    pátek 29. dubna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/704243739715526/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2016 07:15Stripy, jouky, fejky :)
    jayjay86: O existenci stránek Comics Price Guide samozřejmě vím, ALE tam se nepočítá s aktuální dostupností daného komiksu na trhu. Já třeba ty dražší kousky nakupuji výhradně u ověřených prodejců, kteří se hodnocením sešitů opravdu zabývají (někteří si za to nechávají připlatit) a je na ně spolehnutí. Viz třeba ten MyComicShop či Mile High Comics. Ovšem, že v mnoha případech také ověřuji dostupnost komiksu přes eBay apod., ale tam nikdy nemám tu záruku skutečného stavu, musím to s prodejcem konzultovat individuálně, nechat si poslat fotografie a nakonec doufat, že to řádně zabalí, aby se to cestou nepoškodilo... zkrátka je to někdy opruz. Co se těch komiksů na Aukru týče, tak čistě dle těch náhledů bych to tipoval na něco mezi Good/Very Good stavem, ale těžko soudit bez náhledu dovnitř. U některých kusů tam prodejce zmiňuje zásah propiskou či fixem, jinde zas ťuklý růžek... je potřeba si to před příhozem důkladně projít a ověřit si skutečný stav. Za tyhle peníze to stejně bude kupovat jedině sběratel či fanoušek, takže riziko, že by tímhle prodejem natáhl někoho, kdo se v tom nevyzná, je téměř nulové.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš21.3.2016 20:17Stripy, jouky, fejky :)
    jayjay86: Hele a na těch 10 - 15$ jsi přišel jak? Jsem se na to trošku mrknul a většina těch starších Avengerů se běžně prodává za desítky až stovky dolarů (dle stavu). Teď si k tomu přičti poštovné, DPH, případně CLO a seš pomalu na těch částkách, za který to borec pouští. Věrohodnost jeho nabídky spíše podráží fakt, že se nijak zvlášť nezmiňuje o skutečném stavu sešitů... všude zmiňuje "velmi dobrý stav", přičemž z fotografií je patrné, že stav se u jednotlivých výtisků docela liší. To už je pak ale na případném zájemci, aby si vyžádal podrobnější fotodokumentaci. To je vůbec věčný problém tuzemských prodejců... někteří jsou schopni i úplný salát udat jako "jednou čtené" :)

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+144&pubid=&PubRng=

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+112&pubid=&PubRng=

    http://www.mycomicshop.com/search?q=avengers+100&pubid=&PubRng=
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.3.2016 04:20Srazy, cony, festivaly
    OSTRAVSKÉ BUBLINY #14

    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Drak nikdy nespí
    Džian Baban, Vojtěch Mašek & Jiří Grus

    Mistr bojových umění a kung-fu legenda Bruce Lee ožívá v komiksové inkarnaci Jiřího Gruse. Tak tuhle větu byste na přebalu knihy hledali marně. Drak nikdy nespí je totiž převyprávěním středověké legendy o založení města Trutnova. Jasně, takhle na papíře to zní docela suše, ale ono se to určitě rozjede. Plnotučných komiksů z české produkce je stále jako šafránu v pouštní krajině, takže by byla škoda tuhle knihu zcela ignorovat. Navíc když to celé stojí na ilustracích jednoho z nejvýraznějších českých výtvarníků.

    A tentokrát si dáme opět dvojprogram. Do kin se chystá dlouho očekávaný snímek, ve kterém si Batman se Supermanem dají po čuni. Náročné fanoušky černobílých existenciálních dramat o rumunských pastevcích koz to zajisté nijak nevzruší, ale předpokládám, že my ostatní si na tom s chutí smlsnem. Pokud někdo přijde v kostýmu, budem dělat, že ho neznáme.

    Kdy?
    čtvrtek 24. března 2016 (od 17:00)

    Kde?
    Cinema City / The Pub

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/755147657952652/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš8.3.2016 08:01* Připomínky a návrhy
    „Mimochodem komiksy od CC se tu s železnou pravidelností objevují docela pozdě, prosím o nápravu, dík.“
    „Ale tak mně je to fuk, já nic neposlal, ani posílat nebudu...“

    LOOOOOL! :D

    ...já bych toho Walomeho poslal do prdele. Ať si to prcá do tabulky v Excelu :D
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš2.3.2016 03:16* Připomínky a návrhy
    Jsem vám tam zase prdnul nějakou almužnu... ať má Draco na plíny ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.2.2016 13:19* Připomínky a návrhy
    felis: To mi připomíná, že by nebylo od věci tam zase něco přisolit... :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.2.2016 04:45Čtenářský koutek
    baatcha: Na Invisibles určitě mrkni, je to pecka ;)

    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Invisibles
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš12.2.2016 17:16Pindárna
    jayjay86: Najednou mám neodolatelné nutkání si ty kozačky objednat :)
    Tyhle dobové inzerce vždycky měly svoje kouzlo. Mimochodem, když už jsme u toho Simpsona, tak aktuálně v internetovém éteru visí pilot zbrusu nové kriminálky, která pečlivě rekonstruuje dění odehrávající se na pozadí jednoho z mediálně nejprovařenějších případů moderní doby. Okoštujte, stojí to za to ;) http://youtu.be/b9Qoo8vh-Ms
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš11.2.2016 07:35Srazy, cony, festivaly
    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Fell
    Warren Ellis & Ben Templesmith

    Výživná detektivka, ve které nikdo a nic není tím, čím se zdá být. Krátké úderné kapitoly ze života schopného detektiva, jenž se za vyřešením vražd žene s razancí zuřícího pitbula, jsou doprovázeny znepokojivou kresbou navozující všudypřítomnou tíseň. Vylidněné noční ulice, prázdné bary, výslechové místnosti... Templesmith má atmosféru noir v krvi. Tohle byste si vážně neměli nechat ujít.

    Kdy?
    pátek 26. února 2016 (od 18:00)

    Kde?
    U Peciválů

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/926913330719978/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš5.2.2016 16:51Čtenářský koutek
    baatcha: Nejsi. Je to perla, která krásně vystihuje samotnou podstatu obrázkového čtení. Zkušenému čtenáři z toho skáče srdce radostí. Morrison je génius.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.1.2016 13:02Srazy, cony, festivaly
    Pravidelný slez ostravských čtenářů obrázkových knížek. Pokud se vám teď vybavila Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu, jste tady špatně a nebo moc brzo. Říkají-li vám však něco jména Azzarello, Ellis, Gaiman, Kirkman, Moore, Aaron, Ennis, Mignola, Lemire, Millar či Vaughan, jste na správné adrese (a pokud ne, tak to určitě napravíme). Debaty nad autory a jejich díly, rozbory, grafy, světelné tužky a "povinná" četba. Přijďte mezi nás, nekoušeme. A když už, tak jenom trošku ;)

    "Povinná četba"
    Liberty Meadows: Ráj
    Frank Cho

    Humoristický strip z prostředí zvířecí kliniky, jehož protagonisty jsou sexistické prase Dean, záludný sumec Khan, rozpustilý jezevčík Oscar, hypochondrický žabák Leslie, vynalézavý medvídek Ralph, ostýchavý veterinář Frank a v neposlední řadě čarokrásná psycholožka Brandy. Frank Cho absurdním vtipem a situačním humorem rozhodně nešetří, o zábavu tedy budete mít postaráno. A navíc kreslí jako ďábel, obzvlášť ženský.

    Kdy?
    pátek 29. ledna 2016 (od 18:00)

    Kde?
    Minikino kavárna

    Link na FB event: http://www.facebook.com/events/467603990111585/

  • Kaluž
    Kaluž mecenáš27.12.2015 16:52Čtenářský koutek
    jayjay86: Chtěl jsem ti sem nahodit pár tipů, ale za toho netopýřího šaška si to dohledej sám ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.12.2015 10:27Srazy, cony, festivaly
    Draco: Jenom kundy a jeden hungry gay :)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 844 (cca 335636 Kč)
Mám: 971 (cca 314127 Kč)
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 1
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0