Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
Podivuhodný příběh s podivnými lidmi a možná i vlkodlaky.

Kristián zmizí a omladina ze vsi přestane trávit volný čas venku. Jen Polo se potuluje okolními rozlehlými loukami, kde se seznámí se Sofií. Uprostřed nich objeví bezvládného Kristiána. Celé léto pak chodí rozkládající se tělo pozorovat ze staré pohovky, která, jak se nakonec ukáže, souvisí s jeho smrtí.

Původně vyšlo ve španělském jazyce jako El cadáver y el sofá v nakladatelství Caligrama Editores v roce 2006, české vydání vychází z francouzského překladu.

Scénář
Tony Sandoval
Art
Tony Sandoval
Obálka
Tony Sandoval
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Ladislav Niklíček
Redakce
Veronika Černá, Radek Chaloupka, Václav Dort, Eliška Hanzlíčková (Eli), Tomáš Náprstek, Alexandra Niklíčková, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
dobrodružný, fantasy, horor
ISBN/ISSN
978-80-7652-133-9 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách (se sametovým potahem a parciálním lakem)
Formát
249 x 325 x 15 mm
Tisk
barevný
Váha
952 g
Stran
96
Cena
699 Kč
Originál
Le Cadavre et le Sofa (Paquet, 2007)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš18.12.2023 15:05Pohovka a mrtvola
    Divný názov... a ešte divnejší dej. Teda, ako pre koho. Pokiaľ neviete, kto je Tony Sandoval, buď vás prvé rande s touto zaujímavou mexickou osobnosťou znechutí, alebo si okamžite zoženiete jeho ďalšie komiksy. Ak máte nezameniteľný štýl tohto svojráza radi tak ako ja, prídete si síce na svoje... ale možno nie až tak, ako pri Doomboyovi, Vodním hadovi a Růžovým a černým. Spomedzi nich je Pohovka a mrtvola najslabšia. Samozrejme u ľudí ako Sandoval i priemerný výrobok predstavuje nezabudnuteľný zážitok, ale tentokrát musím dať len 3*. Nedá sa povedať, že by Sandovalove scenáre vo všeobecnosti boli závratné, ale mali niečo do seba. Pohovka a mrtvola je tak trochu... nuda. Čudný, neveľmi sympatický chalan sa motá počas leta zaspatým prímorským vidiekom a nikde nikto. Až na inú čudáčku, s ktorou začne spávať (lebo sú obaja čudáci) a do toho počúvajú legendu o tom, ako sa tu pred časom stratil chlapec a tak sú všetci okrem nich zalezení doma, lebo sa boja. Nie je to zlý východiskový bod, lenže v praxi z neho nič extra nevyplýva... a potom je koniec. Keďže som si zvykol, že Tonyho vyhrotené príbehy zvyknú bývať plné erotiky, prípadne tvrdého porna, sklamalo ma, že tentokrát (až na pár detailov) tu nič nie je. Samozrejme prasačinky nemusia byť každý deň, ale... veď viete. Okrem toho sa mi na komiks miestami zle pozeralo. Áno, výtvarný štýl Tonyho Sandovala patrí k nezameniteľným. Rozpoznáte ho po prvom obrázku. Tentokrát ale prichádza s nápadmi, s ktorými som sa nevedel stotožniť, nerobili mi dobre a tak nejak ľudsky (ehm) sa mi nepáčili (alebo ma rovno znechucovali - zuby, sople, pri zuboch som si dokonca začal myslieť, že sa na konci ukáže, že dané decká sú mimozemšťania maskujúci sa za ľudské deti). Nepozdávalo sa mi ani to, že niektoré časti sú ako keby čierno-biele (žeby nejaký nepochopiteľný umelecký výstrelok, ktorým nám autor chcel „niečo“ povedať a ja som to nepochopil?). Tonyho postavičky sa nikdy nedali vekovo zaradiť, to na nich ostatne bolo nezabudnuteľné, ale tu už to prehnal: ústredný pár vyzerá občas na dvanásť, potom na osemnásť, potom na štrnásť, potom majú spolu sex a nakoniec sa dozvieme, že ona má šoferák, takže dvanásť „asi“ nemá. Neviem, mne to vadilo. Pravdupovediac som tak úplne nepochopil ani vlkolakov. Jasné, nie všetko v živote dokážeme vysvetliť, tak prečo by komiksy mali byť iné? Tento motív mi ale pripadal zbytočný. Podľa mňa je to tu len preto, lebo Tony má rád vlkolakov. Dobrou správou je, že i napriek chybám (resp. veciam, ktoré sa iným naopak môžu páčiť, ale mne sa nepáčili) je to typický Sandoval. Príjemne poetické, zvláštnym snovým spôsobom hypnotické a uhrančivé, taká tá typická sandovalovčina á la letné prázdniny sú vo svojom strede, zaspatý a pritom nebezpečný vidiek temer zbavený dospelých (z čoho behá mráz po chrbte) a k tomu nádych melancholickej nostalgie.
  • Qvestor
    Qvestor11.12.2023 22:14Pohovka a mrtvola
    Tento komiks jsem si už v minulosti prolistoval online ve francouzském vydání; řeč neovládám, tudíž jsem si dialogy přečíst nemohl, ale vyvolal ve mne příjemný pocit zneklidnění a vůbec mě překvapil. Když jsem se mohl pouze domýšlet, co se přesně děje, zapůsobilo na mě Sandovalovo dílo mocněji než teď, co jsem si přečetl český překlad a dozvěděl se, o čem že to doopravdy je.
    Navzdory omezené délce příběhu zde dojde k několika zlomům, které přinášejí jiné pocity, což kvituju, protože to znamená nějaký vývoj, který jsem u Růžového a černého nezaznamenal. O Pohovce a mrtvole je složité psát bez spoilerů, takže stačí jen říct že je to story o puberťácích a jejich pubertálních vztazích, o sexualitě a něčem hnusném, výhružném, co visí v ovzduší a nelze přesně pojmenovat... jo a ještě je tam mrtvola, ale to jste z názvu pochopili. Prostě Sandovalovská témata. Kresba je opět tak ohavně fascinující a dialogy zase tak špatné, že je to k pousmání. Sofie nápadně připomíná animovanou Coralinu a její sexualita je lákavě odpudivá, něco jako zkažené nahnilé jablko. Pořád se pohybujeme po měřítku hnusu: tento komiks je to pravé pro milovníky bizarních a makabrózních záležitostí. Po dobu čtení mi hlavou stále znělo jedno slovo: Nezávislý. Ve smyslu nezávislý komiks, nezávislá tvorba. A k tomu cítím respekt a uznání, kvůli tomu odpouštím chyby - vlastně nedokonalosti - i to, že mě Sandoval v průběhu četby vodil za nos (nebo snad ne?) a sváděl mě z cesty. Nutil mě přemýšlet, co vypráví; je nějaká souvislost mezi sexem a smrtí v tomto díle?
    Pohovka a mrtvola mě posouvá k lepšímu přijetí Sandovalova umění, přicházím mu víc na chuť. A protože (zase) nevím jak hodnotit, zbývá jen napsat: tohle mi připadá zajímavé! Díky CC za vydání.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.12.2023 18:16Pohovka a mrtvola
    Pro Sandovala mám slabost a velmi se mi líbí nadreálné světy, které črtá, tajemna, která konstruuje, a jeho dívky s jiskřivýma očima jak černé olivy, které se potácí mezi roztomilostí a morbidností. Jen ta vyznění příběhů mě nechávají často chladným a za týden zbyde jen pocit, že to bylo zajímavé...

    Celkový dojem: 60%
  • Norri
    Norri mecenáš7.12.2023 23:31Pohovka a mrtvola
    Zase pět hvězdiček, u Tonyho Sandovala nemůžu jinak. A to i když je to nehorázně krátké. Přestože je to Sandovalova prvotina, tak to má všechno, co na jeho komiksech miluju. Temnotu, romantiku, erotiku, tajemno, emoce, zuby i vodní havěť. Prostě všechno, včetně díry místo srdce, kterou později použil i v Doomboyovi. To všechno dohromady totiž vytváří hodně specifickou náladu. Tak trošku jsem věděl, co mám od tohoto komiksu čekat a přesto jsem byl příjemně překvapený lehkou hororovou atmosférou. Kresba je Sandovalovsky osobitá, ale byl jsem překvapený dvěmi polohami v koloringu, kdy některé části jsou stínované jenom jednou barvou. Nevím, jestli je v tom nějaký hlubší smysl, či záměr, já jsem ho neviděl, ale zároveň mi to vůbec nevadilo. Většinu komiksu tvoří plně barevné akvarelové stránky. Jsem rád, že Sandovala u nás vydává Comics Centrum a navíc ve velkém formátu. Jeho výtvarno si to zaslouží. Jenom by mohli zvednou kadenci, protože Sadovala chci více, více, VÍCE!
  • trudoš
    trudoš editor26.11.2023 20:37Pohovka a mrtvola
    Prazvláštní příběh letní lásky, který je stejnou měrou morbidní jako nostalgicky kouzelný. Tony Sandoval perfektně vystihuje kouzlo okamžiku, ať už jde o první seznamování, polibky či rovnou milování. Jen si člověk musí zvyknout na výtvarný styl, při němž hrdinové vypadají na pět let, ale chovají se jako šestnáctiletí. Jinak ovšem krása na pohled - nelze neobdivovat dílo někoho, kdo jednoduchými tahy dokáže namalovat něco tak krásného.
    Komiks Pohovka a mrtvola je na rozdíl od předchozích knih nejméně surrealistický, třebaže každý panel vypovídá o něčem jiném. Jakmile však padne kosa na kámen, všichni ti vlkodlaci, upíři a chapadla získají na smyslu, a buď pak příběh může čtenář vnímat tak či úplně onak, autor mu dává svobodně na výběr. Samozřejmě, zápletka v klíčových detailech nepůsobí právě uvěřitelně, ale kompozičně drží a hvězdičky tak nezískává za děj, ale za parádní atmosféru podivuhodně nenormálního dětství někde na konci světa, do kterého se skrze jeho díla vždycky rád vracím.
675
  • 123peta
    123peta5.12.2023 19:14Pohovka a mrtvola
    To bylo myšleno pro Baatcha a ne yogi:D
  • 123peta
    123peta5.12.2023 18:21Pohovka a mrtvola
    Yogi: tak já si myslím že snad každý kdo se o komiksy trochu zajímá ví jak to má CC nastavené.
    Když od nich něco chcu tak to beru taky v prvních 14 dnech ,nebo pak na BF.
    Nějakou hru v tem fakt nevidím :D
  • yogi
    yogi5.12.2023 14:02Pohovka a mrtvola
    Ale vždyť to nikdo kupovat nemusí, on ani ten pecen Šumavy už dnes není za 25 .
  • baatcha
    baatcha5.12.2023 12:05Pohovka a mrtvola
    Mě teda přístup "napálíme cenu, ale šikovnej čtenář si to zvládne koupit za korunu" nepřijde jako hra, ale jako vyjebávání se čtenáři. Ne každej má chuť hrát debilní hry, když si chce přečíst komiks. :/
  • deefha
    deefha mecenáš5.12.2023 11:26Pohovka a mrtvola
    Kupoval jsem za 350, ten formát je velký, s takovou cenou nemám problém. Obvykle všechno od CC kupuju hned jak to vyjde (to mají nižší cenu) a nebo právě takhle koncem roku. Je to taková hra :-)
  • 123peta
    123peta5.12.2023 08:46Pohovka a mrtvola
    On to někdo kupuje za tu cenu ?
    Na Black friday to vyšlo tuším 320,nebo kolik .
  • Dinik
    Dinik4.12.2023 20:52Pohovka a mrtvola
    96 stran za 699... to jako někdo tomu CC stále žere a tyhle předražené comicsy kupuje?
  • baatcha
    baatcha1.12.2023 10:46Pohovka a mrtvola
    soulbringer: První setkání s Comics Centrem? :D
  • yogi
    yogi24.11.2023 15:32Pohovka a mrtvola
    soulbringer: Ale zahraniční vydání je paperback, takže ty 2 kila navrch je daň za naši posedlost pevnou vazbou. Obecně CC nemá komiksy úplně levné ale většina lidí tady to asi koupí za půlku , což je fajn cena .
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš24.11.2023 12:49Pohovka a mrtvola
    Existuje někde nějaké vysvětlení, proč se nepřekládal španělský originál, ale francouzská verze?

    PS: a pak trochu bokem - jasně, je to Sandoval, je to větší formát, papír není levnej. v zahraničí to stojí skoro stejně... ale nalepit na jednohubku o 90 stránkách cenovku 700 korun je poměrně odvážné (a ano, vím, že dnes nikdo nekupuje knihy za plnou cenu, že je taky dnes black friday, ale je to slušná cenová politika tak jako tak)