Koupit
Superman: Panika na obloze (Původně vycházelo od února do dubna 1992)
Supergénius Brainiac dobyl Válkosvět a ve snaze zničit Zemi se na ni pokouší nasměrovat satelit o velikosti planety. Superman potřebuje pomoci s obranou Země před ničivým Válkosvětem a mimozemskou armádou, a tak naverbuje armádu bytostí se superschopnostmi.

Válka zuří, počet obětí narůstá a zdá se, že ani spojené síly Supermana, Batmana, Wonder Woman a dalších hrdinů možná nebudou stačit na to, aby uchránili svět před touto nezastavitelnou hrozbou.

Action Comics #544 (Původně vyšlo v červnu 1983)
V příběhu Znovuzrození se musí Superman utkat se znovuzrozeným Brainiacem, který během své vražedné mise zotročil celou planetu.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií Action Comics (Vol. 1) #674-675, Superman: The Man of Steel #9-10, Superman (Vol. 2) #65-66, Adventures of Superman #488-489 a Action Comics (Vol. 1) #544

V tiráži jsou chybně uvedeni autoři příběhu z výročního speciál sešitu Action Comics #544 Cary Bates, Curt Swan, Murphy Anderson a Anthony Tollin. Tito autoři sice ve zmíněném sešitu publikovali, ovšem v této knize je otištěn pouze příběh "Znovuzrození! (Rebirth!)", na němž pracovali autoři Marv Wolfman, Gil Kane a Gene D'Angelo.


Scénář
Dan Jurgens, Jerry Ordway, Louise Simonson, Roger Stern, Marv Wolfman
Art
Jon Bogdanove, Tom Grummett, Dan Jurgens, Gil Kane, Bob McLeod
Ink
Brett Breeding, Doug Hazlewood, Dennis Janke, Gil Kane, Denis Rodier
Barvy
Gene D'Angelo, Glenn Whitmore
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Pavel Švanda (Ninjer)
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Kořínek
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-8199-318-0 (BBart s.r.o.)
978-83-8199-318-0 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
610 g
Stran
208
Cena
269 Kč
Originál
Superman: Panic in the Sky (DC Comics, 1983, 1992)
  • Spike
    Velice rozporuplný kousek. Ačkoli jsem si těsně předtím přečetl komiksy Muž z oceli a Krize karmínového kryptonitu které patří ke stejné sérii, přeci jen mezi těmito knihami co tu vyšly vždy dost sešitů chybí, a tak to v orientaci moc nepomůže. Alespoň zezačátku Paniky na obloze mi trvalo než jsem se dostal do obrazu, a to ačkoli úvodní 'stalo se v minulých dílech' jsem si přečetl rovnou dvakrát. Začátek je prostě dost zmatený a u spousty postav jsem nevěděl co jsou vůbec zač.

    Naštěstí, po prvním lehce Wtf sešitu si to docela sedne, a pak už příběh jede docela přímočaře s postavami co známe. Pokud máte načtené Nové Bohy tím líp, i tyto postavy se zde vyskytují. Vyskytuje se jich zde dost. Tolik, až jsem si nebyl zcela jistý, zda nápis "Superman" na obálce není lehce závadějící, když je to v podstatě týmovka, a trochu i ano, ale Muž z oceli je tu přeci jen pořád hlavní postavou.
    Je třeba zdůraznit, že pokud na Supermanovi (nebo komiksech obecně) máte rádi ty osobní linky, tady se jich moc nedočkáte, komiks je v podstatě jedna velká akce. S čímž problém nemám, ale občas to už přeci jen bylo trochu repetitivní. Ač je komiks z roku 1992, i během akce je pořád osmdesátkově ukecaný, což tempo prostě zpomaluje. Ale vždy se objeví něco, co zabrání v nudě. Například přítomnost Deathstrokea, jež tu byl zřejmě ještě takový antihrdina, nebo scény s Guyem Gardnerem. Na jednu stranu je tahle postava strašně otravná a protivná, na druhou když se interakce s ním správně podá, nahlas se směju ("To je tak vtipný, že jsem se zapomněl smát, Guyi." "Tu hlášku máš odkud, Suchare? Z repríz 'Kroku za krokem'?"). Nejlíp to asi vystihla jedna z postav: "Ta bytost jménem Guy Gardner se zdá být neobvykle jednoduchá..." Postav je tam dost a příliš z nich moc prostoru mít nemůže, jak jsem už psal, tohle je hlavně akční rubačka. Samotného Brainiaca jako hlavního záporáka vidím vždy rád ať už v jakékoli podobě, ale tady s pleší a bradkou a knírem a'la Oliver Queen vypadal jako pedofil. Jeho geniální plány se sice měnily každou chvíli, ale to už k žánru tak nějak patří, a celkově jsem za tohohle padoucha rád, jen jak říkám, čistě vizuálně preferuji jiné jeho podoby. Ani závěr mě nijak nezklamal, prostě taková superhrdinská klasika.

    Kreslířů se vystřídalo více, a kresba mi sedne tu víc, tu trochu míň, ale rozdíly jsou víceméně minimální. Taková klasika přelom 80's/90's. S čím mám problém, jsou hrozně vybledlé barvy. V retro komiksu který je o 9 let starší, jsou syté normálně, obálky taky, a ta matnost trochu shazuje kresbu která tak nevyniká. Když už jsme byli u toho retra, to je zajímavé z hlediska vývoje Brainiacovy postavy, ale opravdu neuvěřitelně ukecané, a to jakože vážně moc.

    Celkově je to jeden z těch slabších Supermanů co tu vyšli, ale do nadprůměru se pořád snadno dostane. Mínusy jsou absence civilních linek, někdy ne moc dynamické tempo a barvami zkažený vizuál, naopak se mi líbí že tu máme hezky gradovanou akci která není rychle utnutá jako jinde, Superman je tu takový jakého mám rád, ostatní postavy když už dostanou trochu prostoru ho dokáží využít, i ty emoce fungují, a to zrovna u postavy kterou jsem doteď neznal, což je jen plus. Takže jestli trochu víte co očekávat, myslím že tato kniha nezklame, jen se nenechat odradit tím začátkem, který je trochu zmatečný. 7/10
  • Lenny
    Velmi průměrný kousek, který se zoufale snaží být něčím větším.

    Záporák-telepat chce se svým mimozemským světem zničit zemi, a tak Superman šikuje hrdiny do protiútoku. Část se mlátí v ulicích Metropolis (aka výplňové scény), část letí bojovat přímo s padouchem a jeho telepaticky ovládanými pohůnky. Prostě průměrná žánrová zápletka, která může fungovat jako fajn odpočinkové čtivo. Jenže nefunguje.

    Nejvíc drhne asi panelování. Kresebný styl je seklý v osmdesátých letech a zoufale postrádá moderní vyprávěcí postupy. Epické rubačky tu tak působí dost nudně a nesourodě, potřebu cpát bubliny do každého panelu snižuje jinak dynamické tempo.

    Druhý problém jsou charaktery, které tu vlastně skoro nejsou. Kdyby tu místo Captaina Marvela, Kovových lidí nebo Big Bardy byl kdokoliv jiný, vyjde to na stejno. Jediná role většiny postav je v tom, že mlátí emzáky a pronáší zaměnitelné fráze. Větší prostor dostávají pouze "antihrdinové", ale jsou sakra nezajímaví. Meh.
  • Carnage
    Docela mě to překvapilo, příběh ve kterém na Supermana nikdo nevytáhnul kryptonit a celej komiks byl napěchovaný akcí skoro od začátku do konce.
  • Spacecore
    Já se na tohle fakt těšil, protože mě poslední dobou ty devadesátky zajímají, ale ve finále se mi to moc nelíbilo. Asi by to fungovalo líp, kdybych to četl týden co týden po kapitole jako sešity, kdy každé číslo mělo vlastní osu, ale příběh jako celek tady nefunguje. Je to taková další malá Krize na nekonečnu zemí. Bylo milé vidět hodně známých, ale přehlížených postav té doby a mělo to pár nápadů, ale ve finále jsem se celkem nudil. Škoda.
  • hroubek
    Už teď vím, že budu v menšině, ale mě to sedlo. Je to dobrý komiks, protože ukazuje, jednu krásnou věc. Superman je opravdu super, ale jsou věci, na které nestačí ani on. A zvláště proti Brainiacovi. Ze začátku jsem dost tápal, jelikož je tu dost postav, a spoustu z nich jsem ani neznal. Ale po příběhové stránce to šlape, a čtení mě bavilo. Není to samozřejmě bez chyb, a vyžaduje to jít tomu trochu naproti a počítat s tunou dialogů. Ale pokud to uděláte, je velká šance, že vám příběh sedne a bude vás to bavit. Je tu dost akce, hodně hrdinů a vypadá to krásně. Znovu říkám, není bez chyb, ale mě to bavilo.
14891
Četl/a (35)
2scha, Al0f0k, BadBoy, Bubákolog, calvin10, Carnage, dajik, Deckard, Denis, Django, Doppelganger, DracoAn, duri, hroubek, Jay-jay, jh666, kallenved, Kiko, lantan1, malylada, Mercurio, mineralk, NecRoman, Paldini, puolpm, roswelll, Schirru, Spacecore, Spike, Symbi, Tony TwoDee, trudoš, utresyby, xflori01, zlejzmrd
(136)
2scha, Abe, Al0f0k, Alfi, Alfred, BadBoy, Badgu.y1902, blackJag, Blair, bmc75, Bubákolog, calvin10, Carnage, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, dajik, Dali, Deckard, deefha, Denis, disclose, Django, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, duri, Dzoglik, fifas, filemon, Filip123, Flowtek, Fox01, gezic, Glumal, herrman, hlavathor, Horstik, hroubek, hugosnowden, hypermlok, Infarkt, invape, JackOneil, jakub186, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kallenved, Karel Sec, KdG, kendor007, Kiko, Kiwi1902, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lenny, malylada, Mamut12, Mariomichal, Matio, MB, me, meffis, Mercurio, merhyx, Mikei, mimo_provoz, mineralk, miuanek, monty.cl, MP, namdnas, NecRoman, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Nyxxie, Olesh, Paldini, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, perper, PKD, plema, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, puolpm, Radkos, raenius, raimi, roswelll, Rumburaq, S313, Sajmon, Schirru, seneke, Skot, SlavaBurlac, slavik38, sleepless, Spacecore, Spike, superheroesstuff, tacmud, the.kasztan, TheoDread, timek, Tomasino79, Tomate, Tommar, trudoš, Tyfus, Ursus, utresyby, vishnar, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, xflori01, xintax, Yefery, yogi, Zbysek2410, zdennanek, zlejzmrd
Chce (8)
Azik2586, deadpool, delsemela, Er.Nest, hahahoho, Maty48, Premek, Sebastian the wise
Shání (2)
DegiCZ, suricattaontheway
Nabízí (1)
Al0f0k