• Sagikkun
    Sagikkun21.5.2021 23:47Zaslíbená Země Nezemě #10
    SPOILER
    Zaslíbená Zdrhačka Nezdrhačka aneb Záchrany na poslední chvíli.
    Pokračuje se v tom, co se zde nastavilo už od páté knihy - zdrhání. Zdrhá se na všech frontách (bohužel 3/4 postav mě zde naprosto nezajímá, protože to jsou prostě výplňkové postavy) a láká se do pastí, přičemž když už to náhodou nevyjde, tak se vždy objeví na poslední chvíli nějaká deus ex machina a situace je zachráněna.
    Toť děj tohoto svazku. Originalitou a překvapením to tedy moc nepřekypuje, ale jak bylo zmíněno pode mnou, je to prostě to, co člověk očekává + nějaké zajímavé momentíky k tomu.
    Dokázalo to alespoň udržet moji pozornost a opět dostatečně navnadit na pokračování.
  • Sagikkun
    Sagikkun21.5.2021 18:44Zaslíbená Země Nezemě #09
    Stále průměr, a opravdu nechápu, jak prošlo schvalovacím procesem (nebo jak si to vůbec zajistilo životnost) něco, co po pouhých pěti knihách neskutečně klesne na kvalitě a je to už pouze natahovaná, často nudná záležitost. Musím ale uznat, že od útěku ze sirotčince se tu konečně začnou věci pomalu hýbat kupředu a vysvětlí se tu jak pár starých otázek, tak se pár nových nabídne.
    Vážně ale doufám, že se odteď příběh bude ubírat nějakým zajímavějším směrem, tohle průměrné přebíhání z místa na místo bych po dalších 10 knih nedal.
  • Sagikkun
    Sagikkun16.5.2021 13:40Batman / Fortnite: Bod nula #02
    Vůbec to není špatné, na malém prostoru se zvládá odvyprávět poměrně dost a celý ten koncept za mě funguje.
  • Sagikkun
    Nejlepší byl začátek a konec, kde měl taky Ghost Rider nejvíc prostoru - zbytek knihy je o každým a všem možným, jen ne o něm. Z těch "kulervoucích" hlášek a stěrů co padaly na každé stránce jsem protáčel oči v sloup... které desetileté dítě tohle psalo? Grafické zpracování bylo slušné, až tedy na finále kde jsem se nevyznal ani hovno + se mi zdálo, že občas některé obličeje sklouzávaly do cartoon stylu. Zápletka nebyla špatná, uznávám, že autor nad tím minimálně těch 10 minut musel přemýšlet... ale prostě proč, proč je ta kniha tak neskutečně o ničem a plácá se odnikud nikam? Paradoxně je taková primitivní premisa tak neskutečně nafouknutá a samotné finále je pak docela odfláknuté.
    Nějaké pozitiva se na tom najít dají a úplná ztráta času to nebyla, ale číst znova to už asi nikdy nebudu, když už, tak radši sáhnu po dvojce.
  • Sagikkun
    Je to lepší a lepší. Obzvlášť v tomto díle dokáže být 3/4 povídek opravdu pochmurná, silná či emotivní - příběhy o matce a o démonovi mi zůstaly v hlavě ještě nějakou chvíli po dočtení. Bavilo mě pak další setkání s Genem, tuhle postavu mám vážně rád a zde dostává o něco větší hloubku. A bonus na závěr opravdu potěšil!
    Nemám co vytknout!
  • Sagikkun
    Parádní rozsáhlý příběh o Usagiho mladých letech v učení svého mistra, kde společně s hlavním hrdinou poznáváme, co všechno skutečně obnáší a znamená býti samurajem... a tři kratší povídky nabízející opravdu vtipný odkaz, velice zajímavou pointu a jednu velkou akci - od všeho něco a opět je to perfektní. Hned mám chuť se podívat na nějaký samurajský film.
  • Sagikkun
    Opět velice kvalitní retro. Celá kniha je dobře sestavená a působí uceleně (až tedy na pochopitelnou absenci Hobgoblinovy identity, za což padla omluva už v předmluvě), má to zdařilý detektivní nádech s pochmurnou atmosférou a Hobgoblin prostě bavil. Dobré pasáže jak se Spideym, tak s Peterem. Kresba taky super. Jen to pro mě osobně bylo místy o chlup ukecanější, než by mělo.
    Jinak je to paráda a moc rád se k tomu někdy vrátím (vůbec k celému staršímu období, co tu v kompletech vyšel, ty retra jsou zkrátka skvost a libuju si v nich).
    4*!
  • Sagikkun
    Není to žádný bůhvíjaký geniální komiks, ale ani se jím být nesnaží - jde tu čistě o výplň Peterových středoškolských let, a svůj účel to plní na jedničku. Jak bylo napsáno v předmluvě, skutečně jsem měl z toho (velmi dobrý) pocit klasiky v lehce moderním kabátě. Každý příběh sleduje některý ze složitých aspektů začínajícího hrdiny, který chodí na střední, a každý příběh měl i nějakou pointu. Peter je zde navíc dobře vykreslen (má sice smysl pro zodpovědnost, ale stále je dost mladý, sem tam mu to tedy ujede, dokáže být na chvilku zlomyslný, vystrašený atd., prostě puberťák, který je navíc šikanovaný) a jeho charakter se i během těch pár čísel dokáže posunout.
    Klasika je to se vším dobrým, ale i špatným, tzn. někdy až neskutečně naivní momenty během akčních scén. Byl to záměr autora, který chtěl být skutečně věrný starým příběhům, nebo je to prostě jeho styl psaní? Nemůžu říct s jistotou, rád ale zůstanu v přesvědčení, že jde o první variantu.
    Ve finále je to moc fajn čtení, ke kterému jsem se rád vracel a které je napsané velmi poctivě. Jak jsem už psal, není to nějaký extra zázrak, avšak autor si zde dal za cíl vrátit se k Peterovi na samém začátku, a to zvládl skvěle.
    3,5*!
  • Sagikkun
    Dost divný, pošahaný a úchylný - jo, chtěl jsem Punishera a dostal jsem ho v plné parádě. Nikdo se tu s ničím nesere, a když už to má být punisherovský komiks, tak ať je pořádný, takhle to má být.
  • Sagikkun
    Obávám se, že mám problém. První díl Usagiho Yojimba si mě získal natolik, že jsem si objednal další dvě knihy, a dle zdejších hodnocení to vypadá, že tahle série si drží vysokou kvalitu po celou dobu - a moje peněžka pláče při pomyšlení, že si s nejvyšší pravděpodobností budu chtít objednat všechny díly, protože tady to skutečně vypadá na závisláckou záležitost.

    Usagi Yojimbo přináší vše, co jsem od samurajské tematiky očekával, a stejně mě ještě překvapil. Jedná se o kratší či delší příběhy psané s tak neskutečnou lehkostí, až jsem se zamyslel, kdy jsem si u čtení takto naposledy odpočinul. Příběhy, které jsou moc dobře vypointované, a které dokáží vyvolat velké napětí stejně jako tak vzít za srdce a mě osobně několikrát donutit k upřímnému úsměvu. S tím jde i ruku v ruce kresba, kde mě několikrát nadchly velké akční panely zobrazujícího Usagiho obvykle proti přesile; a stejně tak menší, o to poklidnější obrázky, kde např. Usagi na louce pozoruje noční oblohu s jasným Měsícem.

    Celý svět navíc dobře balancuje mezi "pohádkovým" prostředím a obrazem reflektující japonskou mytologii a (pravděpodobnou) historii - Stan Sakai tak zde nemusí prolévat litry krve, aby si udržel čtenářovu pozornost, zároveň ale dává najevo, že i v tomhle světě je velice snadné zemřít, a to mnohdy nezáviděníhodným způsobem.

    Jsem nadšený a těším se na další díly!
  • Sagikkun
    Sagikkun25.4.2021 23:16Batman: Rok jedna
    Tak nejdřív negativa:
    Opravdu si nejsem jistý, zda-li tohle funguje jako Batmanův origin. Gordonova linka mě rozhodně bavila, ale v mnohých aspektech je pak Bruce upozaděn a moc se o něm nedozvíme - což je zvláštní, když má tato kniha být o něm (nebo se alespoň tak prezentuje). Tohle je jen můj osobní vkus, ale taky se mi nelíbil font, co Batman schytal pro své vnitřní monology - rozhodně se mi to četlo pomaleji, než texty s Gordonem.
    No a pak je tu závěr, který je opravdu ukvapený a osobně mě dost zaskočilo, že kniha najednou zničehonic končí.

    Když ale přijmu fakt, že je to prostě Batman/Gordon story a nějak překousnu ten prapodivný font (na který se dá, dejme tomu, zvyknout), tak je jediná chyba této knihy skutečně jen ten konec. Jinak je to luxusní krimi (byť se někde více či méně podepsal zub času) vykreslující Gotham v tom nejrealističtějším a nejprohnilejším světle - špína, korupce, spoléhání se sám na sebe. Gordon ani Bruce to tady nemají jednoduché, přičemž ani jeden z nich není dokonalý - chovají se jako lidé, jsou zranitelní jako lidé a oba dva si své zázemí musí teprve vydobýt. Kecací pasáže na míru střídají akční a vše je doprovázeno kresbou, na které se zub času poněkud podepsal také, avšak velký problém jsem s ní neměl a naopak dokáže často podtrhnout ponurou atmosféru ještě víc.
    Co se bonusů týče - až takovou hromadu jsem nepotřeboval, ale když už tam jsou, tak proč ne.

    Co ve finále s tím? Mám silně rozporuplné pocity. Je to skutečně skvělé krimi z gothamského prostředí s dobře napsaným Gordonem, nebo retro, které časem už moc neobstojí a ani nedokáže pořádně odvyprávět to, co bylo nejhlavnější, a to Batmanův origin?
    Batmanův Rok jedna se mi líbí a zároveň štve. A v situacích jako jsou tyhle mi tady vážně chybí procenta, protože čtyři hvězdy jsem dal i skutečně parádnímu počinu jako je Gotham Central (kde mi sice u prvního dílu k dokonalosti něco scházelo, ale čtyřmi hvězdami jsem si byl jistý naprosto), ale na tři hvězdy to taky není, protože jako 'průměr' to zkrátka nevidím.
    Čtyři hvězdy s velkým otazníkem.
  • Sagikkun
    Sagikkun25.4.2021 14:21Batman: Můj temný princ
    Tohle je vážně skvělá věc. Tak skvělá, že jsem si ji musel přečíst dvakrát po sobě.
    Hned ze začátku bych chtěl poukázat na Mariniho schopnost vizuálního vyprávění - nikoliv kresbu. Ta je skutečně skvostná a je radost na ni pohledět, několikrát jsem se zastavil, abych se kochal úchvatnými panely...
    Co mě osobně ale zaujalo ještě víc, tak je právě návaznost těchto panelů. U komiksů mě často štve, když na obr. 1 je nakreslené něco, jen aby to na obr. 2 bylo naprosto překroucené a nedávající smysl. Naštěstí, Můj temný princ takový případ není.

    Příklad:
    Na panelu 2 Batman uchytí gaunerovu ruku s pistolí tak, že onen gauner vystřelí na svého parťáka - když se podíváte na předchozí panel 1, můžete se přesvědčit, že tento gauner stál skutečně ze všech přítomných Batmanovi nejblíže (na dosah jeho ruky) a že parťák, na kterého vystřelí, skutečně stojí naproti němu. Neříkám, že je to vždy 100% dokonalé, ale je to tam.
    Jsou to sice detaily, ale tyhle detaily ve většině komiksů chybí, takže když je konečně člověk vidí, je to pastva pro oči a musí se to ocenit. Je to důkaz toho, že kreslíř ví, co dělá a co za scénu chce vykreslit.

    Co se příběhu týče, je to přímočará a svižná jednohubka s filmovým nádechem, která ani na moment nenudí a kde mě bavily všechny postavy. Škoda proto těch pár logických děr, jako např. !SPOILERY! pokud Bruce mohl Jokera najít díky analyzaci prostředí z poskytnutého videa, proč to neudělal hned, ale až na poslední chvíli? Stejně tak mi nikdo nenamluví, že Joker dokáže sehnat snad cokoliv na světě, jen ne stupidní telefon, zvlášť, když ho tak nutně potřebuje (a pak ještě očekává, že Bruce nějakým způsobem dorazí na místo, když neví kam)?

    Překlad bych občas taky volil jiný ("...urvu ti tu tvou kebuli!" - Batman, 12 let) a snad bych ubral na komediálním prvku (naštěstí ale není tak rušivý).

    I přes moje výtky tohle dílo opravdu zbožňuju, protože je to práce odvedená s péčí, která se čte velmi dobře a ještě lépe se na ni dívá. Rozhodně je to jeden z nejlepších batmanovských příběhů, které jsem četl, na pět hvězdiček to ale bohužel není.
  • Sagikkun
    Předně - naprosto skvělý nápad. Tyhle civilní příběhy v superhrdinských vesmírech, kde samotní hrdinové hrají druhé housle, vážně můžu. Gotham Central je uvěřitelná a dospělá série, která nenudí, s postavami, které jsou propracované a oblíbíte si je, s příběhy, které mají jedinečný nápad a jsou skutečně pestré. Neubránil jsem se ale občasného pociťování pomocných berliček (nejednou jsem si říkal "jak na to přišel?" nebo "to je ale náhoda"), a tím nemyslím přítomnost hrdinů/záporáků - s nimi jsem neměl nejmenší problém, dávkování jejich prezence v ději byla perfektní - ale zkrátka logiku či chování hlavních postav.
    Jsem velmi spokojený, tohle jsem si měl přečíst už mnohem dříve a nečtu to naposledy. Zatím jsou to ale čisté čtyři hvězdy, protože k dokonalosti mi tám pár věcí chybí a protože věřím v další díly, do kterých rozhodně půjdu a pětihvězdičkové hodnocení si schovávám pro ně.
    Tak jako tak, Ed Brubaker a Greg Rucka vážně umí a kresba Michaela Larka k tomu všemu sedí dokonale.
  • Sagikkun
    Sagikkun22.4.2021 18:29Batman / Fortnite: Bod nula #01
    Nevidím důvod tu být nějak extra zlý (i přes to, jak je dneska hrozně "cool" nadávat na Fortnite). Propojují se nám tu dva velké fenomény, které jsou ale navzájem neskutečně rozdílné - zasadit Batmana do Fortnitu (v komiksové podobě) je trochu oříšek, a když k tomu připočítám, že jde teprve o první číslo, tak sice nedělá nic extra výborně, ale ani to nijak neuráží a na druhé číslo se těším - myslím si, že to může být zajímavé.
  • Sagikkun
    Sagikkun22.4.2021 18:20Ghost Rider: Cesta slz
    Skvělý a silný začátek, nijaký prostředek a dobrý závěr.
    Líbila se mi atmosféra a prostředí - rasismus a beznaděj v Americe té doby z knihy přímo sálá, a vy se rychle necháte pohltit na cestu pomsty s hlavní postavou. Kresba se mi rozhodně zamlouvala, dokázala vyobrazit už tak hnusný svět ještě depresivněji - jen jsem měl občas problémy rozeznat, co se děje v akčních pasážích. Škoda tak jen, že ten prostředek knihy je vážně tak neskutečně prázdný a nijaký, stejně jako se na cestě vleče hlavní hrdina se vleče i děj, a ve finále se skoro vůbec nic nestane a když už, tak je to podáno nezáživně. Opět to pak naštěstí zachraňuje nelítostný závěrečný střet, na druhou stranu je jeho vyústění trochu uspěchané.
    Měl jsem chuť si od Marvelu přečíst pro změnu něco jiného a nečekal jsem žádné veledílo - a takto jsem byl s knihou i spokojený.
    Je to fajn průměrný vypínák.
  • Sagikkun
    Druhá část je už vyloženě zaměřena na Luthora, jeho vztah s Clarkem a na jedno velké, epické finále. Je to parádní čtení, v akci dokážete mít i o "neporazitelného" Supermana jistý strach, jelikož zde zažívá jak fyzickou, tak psychickou bolest, a hlavně to má celé myšlenku. Myšlenku, která je možná poněkud jednodušší a občas trochu kýčovitá, ale je tam. Je to příběh, který má hlavu a patu, který mě zajímal od začátku do konce a ke kterému se jednou moc rád vrátím.
    Obě knihy jsem si vážně užil a doporučuji ji jak těm, kteří se Supermanem teprve začínají, tak i těm znalejším.
  • Sagikkun
    Tohle je paráda. Fakt, že se jedná už o několikátý origin v kompletu, by se neměl odrážet na hodnocení samotné knihy - a navíc to není jen "další" a už vůbec ne stejný origin. Odkaz ctí základní kameny počátků Supermana, vůbec se ale nebojí přimíchat své vlastní prvky. Prvky, které jsou znázorněné se stylem a elegancí, zároveň vytváří skutečně komplexní svět a psychologii postav.
    A právě ony postavy jsou to, na co se Odkaz zaměřuje nejvíce - neuvidíme zde to, jak Superman poprvé ve Smallvillu použil schopnosti, jak se poprvé vznesl do oblak atd. Místo toho jsou nám zde postupně představeny všechny postavy, jenž jsou v životě Clarka Kenta důležité, každá postava tu má dostatečný prostor a je perfektně vykreslena. Samotný Superman je tu znázorněný mnohem civilněji, než kdy předtím, a i přes jeho nadpozemské schopnosti nemáte problém se s ním ztotožnit - což je za mě perfektně odvedená práce.
    Akce je tu taky dost, kresba je super, vše dává smysl, a pasáž v Africe je (i přes to, že africké prostředí normálně moc nemusím) je jedna z nejlepších věcí, co jsem se Supermanem kdy četl. Taky je zde vidět, jak v určitých aspektech sloužil komiks jako předloha pro filmového Man of Steel, a není se čemu divit.
    Prostě paráda.
  • Sagikkun
    Mám trochu smíšené pocity.
    Na jednu stranu je tu Venom opravdu od první do poslední stránky (což je super!) a jedná se o jednu velkou akci, na druhou stranu mi z jeho charakteru bylo občas trapně. Připadalo mi, že Michelinie tak moc tlačí na pilu, tak moc se snaží, aby byla každá Venomova hláška co "nejhustší" a "nejzlejší", že to na mě už prostě nefungovalo (což jsem v minulých dílech s ním nepociťoval, nebo alespoň ne tak moc - naplno se to zřejmě projevilo právě tím, kolik prostoru tu Venom má).
    A opět - je tu sice skvělá Larsenova kresba, která je do dobré míry inspirovaná McFarlanem, ale má i svůj vlastní, jedinečný styl, což se podepsalo na Venomovi v tom nejlepším světle. Larsen vylepšil Venoma do takové podoby, v jaké ho známe dnes.
    V kontrastu s tím jsou tu ale panely, kdy je Venom zbytečně nakreslený jako neskutečná karikatura, s čelistí pomalu až po kolena a očima jak kdybyste rozlili mléko, bez nějakého ucelenějšího tvaru. Je to opět spojené s tím, že se Venoma snažili vyobrazit co "nejzlejšího", ale tohle už prostě bylo moc. Venom krásně funguje ve své "normální" podobě a "normálními" hláškami, netřeba z něj dělat směšného bubáka z dětské čítanky.
    Se vším ostatním jsem spokojený - Brockova psychologie se prohlubuje, poprvé se nám zde představí Cletus Kasady, děj (místy ale idiotský) odsýpá velmi rychle, jsou tu zajímavé momenty a rozhodně oceňuji všechny materiály, které byly použity, protože je to pak mnohem celistvější - poslední příběhy jsou ale čistým průměrem (a trochu mě iritovalo, že v ASM 388 má najednou Brock vlasy na Jágra, když se příběh odehrává pouhý den po předchozím SSM Annual 12, kde má vlasy krátké - ano, iritují mě takové detaily, protože nechápu, proč je tak těžké zachovat nějakou logickou návaznost - uvědomuji si, že na Peterovi se to změnami kreslířů taky často podepisuje, alespoň mu ale libovolně nenarůstají vlasy, pouze se mění účes).
    Opravdu váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdami, nakonec se ale přikloním k takovému lepšímu průměru.
  • Sagikkun
    Světe div se, tohle je snad první sbírka povídek, kde mě jednotlivé příběhy bavily všechny. Ano, všechny. Sám tomu nemůžu uvěřit, ale všechny čtyři příběhy byly nejenom jedinečné, udržovaly si i vysokou kvalitu. Pojďme to vzít popořadě.

    První příběh je taková jednohubka, jeden sešit zaměřený na Flashe Thompsona. Jeho vyprávění vojenské mise se kloubí s s ideály a vlivem, který měl na něj jeho celoživotní hrdina Spider-Man. Potřeboval jsem takový příběh? Ani ne, jelikož nejsem velkým fandou Flashe. Avšak funguje takový příběh? Rozhodně. Protože i přes to, že právě není Flash moje bůhvíjaká oblíbená postava, tady jsem ho měl rád. Vyprávění a jeho pohled na svět dodává jeho charakteru hloubku, je to pocta Spideyho známým momentům a hlavně je to příběh osobní, věnovaný vojákům ale i všem, kteří byli superhrdiny alespoň trochu isnpirováni.

    Druhý příběh pojednává o střetu s Hammerheadem, což je naprostý skvost. Užíval jsem si kresbu, vtipy na mě fungovaly, Hammerheadova minulost měla správný mafiánský nádech, bitky se s ničím nepáraly a do toho všeho se autorům podařilo poukázat na problematiku dětí v řadách pouličních gangů. Pecka.

    Ve třetím příběhu se Spidey potká s Punisherem, což mě kvůli obálce a Punisherovi samotnému zajímalo nejvíce, ve skutečnosti to byl pro mě ale nejslabší kousek - což ale neznamená, že jsem si to neužil! Bylo to ale prostě "jen" dobrá akce, víc k tomu není co říct. Knize jakožto celku a jejímu perfektnímu hodnocení to ale nikterak neubližuje.

    No a na závěr tu byl čtvrtý, pro mě nejlepší příběh. Z předchozích zmiňovaných se jedná o nejkomornější vyprávění, kvůli tomu to ale pro mě bylo to nejzajímavější - Spidey spolu s pár civilisty uvíznou v podzemí metra poté, co se zřítí strop. Je to něco, co jsem u Spideyho dlouho neviděl, a jeho umístění do takto (pro něj) netradičních situací (které jsou ale paradoxně ty nejreálnější) opravdu stojí za to. Atmosféra, dialogy, dokonce i akce - tohle byla pro mě třešnička na už tak úchvatném dortu.

    Jsem si jistý, že ne každý bude sdílet moje nadšení. Osobně tu ale nemám nic, co bych vytknul, bavilo mě to od začátku do konce, a to se zvlášť u sbírky povídek jen tak nevidí.
  • Sagikkun
    Váhám mezi čtyřmi a pěti hvězdami.
    Ve čtvrté knize začíná jít humor trochu do pozadí (stále se tu ale najdou výborné hlášky!), a více se tu soustředí na Scottovy osobní problémy. Tenhle klučina sice lítá v problémech od prvního dílu, zde už to jsou ale skutečné a reálné obtíže dospělého života, ať už se to týká bydlení, práce či jeho vztahu s Ramonou (který je díky tomu zase o něco uvěřitelnější a více dynamický). Skvělý je i závěrečný střet, který si udržuje svoji nastavenou nadsázku, ale jak už jsem psal, je to o chlup serióznější než v předchozích dílech. Prostě paráda.
  • Sagikkun
    Tady nemůžu jinak než plným počtem. Humor je tu více nekorektní (je na tom založen celý ďábelský ex - to, co tu O’Malley vymyslel s veganstvím, mě dostane vždycky) a více absurdní (přežití v obchoďáku byl pro mě vrchol knížky, v dobrém slova smyslu), zároveň je to mnohem více osobní, než předchozí dva díly. Slepá láska, nevhodná partie, změna povahy, zlomené srdce - to vše jsou (téměř) nám všem moc dobře známá témata a v tomto díle je to vykresleno skvěle.
    Akce tu navíc byla po celou knihu dobře vybalancovaná s konverzacemi, nastinuje se na budoucí děj (což i v menším měřítku i v minulých dílech - série zkrátka nepůsobí, že je vytvořena za pochodu), nemám tu co vytknout.
  • Sagikkun
    Dozvídáme se více o Scottovi a dalších postavách a až na některé pasáže, které mi připadaly malinko zbytečné, se jedná o stejnou kvalitu jako jednička - převážná většina knihy je o všedních i nevšedních situacích s (z dnešního hlediska) poněkud nekorektním humorem (ono je to hrozný nezvyk dneska najednou číst něco, co se nebojí si dělat srandu z gejů, jiných ras apod.) a s pár souboji, v tomto díle svým způsobem třemi (přičemž mě rozhodně nejvíce bavil ten s Ramonou; naopak souboj s ďábelským ex mě upřímně trochu zklamal). Je důležité si ale uvědomit, že narozdíl od filmu, kde je kvůli stopáži tempo nastavené na mnohem rychlejší, je komiksová předloha především o těch "normálních" situacích (alespoň co se prvních dílů týče) - jak jsem psal u první knihy, ve svém jádru vychází Scott Pilgrim z běžných situací točící se především okolo vztahů, přidává k tomu humor a místy akci. A tak je k tomu potřeba i přistupovat. Je to parádní komiks na odreagování.
  • Sagikkun
    Nedávno se znovu vydala skvělá 2D beat 'em up hra se Scottem Pilgrimem, a já se po dohrání rozhodl v rámci toho dát po letech tuto sérii znovu.
    Scott Pilgrim je silně inspirován manga stylem, a bere si z toho jen to nejlepší - vše má dostatečný prostor, a zároveň to není zbytečně roztahané. Kresba taky evokuje styl mangy, je ale mnohem jednodušší a o to přehlednější (především v soubojích! Což je tady opravdu důležitý faktor). Je to parádní odreagovačka, humor mi sedí (ikdyž chápu, že nemusí všem... je to takový ten kamarádský styl humoru, osobně je to ale pro mě přirozené) a když opominu souboje a některé fantasy věci, tak jsou veškeré situace ze života, je to psáno a kresleno s neskutečnou lehkostí, a všechny postavy jsou uvěřitelné.
    Takže co je Scott Pilgrim?
    Je to stylisticky mangou inspirovaný akční "romantický" příběh s videoherními souboji, skvělým humorem a nápady, narážkami, a postavami ze života se kterými se snadno ztotožníte - je to šílená kombinace, ale funguje to. Zároveň je to ten typ příběhu, ve kterém si něco najdou mladší (nejmenším děckám bych to ale nedával, často se tu řeší sexuální témata, byť ne tak detailně) i dospělí.
    Scott Pilgrim je opravdu unikátní věc a vřele ho doporučuju všem.

    (btw naprosto miluju i stejnojmenný live-action film, který obdivuji a doceňuji ještě o to víc, když vidím, jak skvěle dokázal nejenom vměstnat, ale vůbec celkově věrně a stylově převést stránky komiksu na plátno)
  • Sagikkun
    Jeden z mých nejmilejších DC kompletů. Stejně jako v Nepřátelé státu, i tady jsem si užil odlišné myšlenkové pochody, které tak skvěle definují Batmana a Supermana a rozdíly mezi nimi. Zatímco v předchozí zmiňované knize šlo především o jednu velkou akci, tady je příběh velice osobní - čte se to dobře, motivace postav jsou pochopitelné a odsýpá to. Pro mě nejlepší část knihy byla jednoznačně výprava na Apokolips; Batman se vším tím vybavením a Darkseid - prostě pecka. Kresba je pak neurážející mainstream.
    Není to nikterak přelomové či geniální dílo, ale ani si to na to nehraje. Chtěl jsem si znovu přečíst fajn DC jednohubku, sáhl jsem po tomhle, a nelitoval.
  • Sagikkun
    Sagikkun27.3.2021 13:10Tokijský ghúl:re #07
    Tohle se mi hodnotí poněkud hůř. Na jednu stranu se nám zde představují zajímavé osudy a tajemství, na druhou stranu je jich tolik a naplácaných na jednom místě, že to byl pro mě už trochu mišmaš. Skáče se tu z místa na místo, mezi různými časy a postavami, a tím to na mě působilo zbrkle a občas poněkud nepřehledně. Taky jsem si ne vždy byl jistý logikou některých postav a v některých situacích. I přes to je to ale stále zajímavé čtení s úchvatnou kresbou (v soubojích ale klasicky trochu nepřehlednou). TG mě stále baví a považuji ho za jednu z nejkvalitnějších mang vydávaných u nás, tohle bylo ale kvůli své struktuře s porovnáním s ostatními díly trochu slabší.
  • Sagikkun
    Sagikkun26.3.2021 13:20Berserk #04
    Rád bych požádal všechny, kterým se poněkud náhlá změna žánru moc nezamlouvá, o strpení - opravdu to pak stojí za to. Démonů a všemožné havěti si pak užijeme víc než dost; aby Berserk ale nebyl "jen" pouhou dark fantasy rubačkou (což opravdu není!), je tento origin nutný - pro mě je to zároveň nejlepší origin, co jsem v manze četl. V The Golden Age arcu nepotkáme mnoho démonů, jsme na počátku všeho a dávkuje se tak postupně. Důraz je tak především na psychologii postav, jejich vývoj a motivace - pro budoucí děj je to nesmírně důležité a čtenář bude pak na tohle období vzpomínat.
    Zároveň to neznamená, že by teď byl děj nudný či by ubral na akci, to vůbec ne. Je to stále svižné, akční, a co si zkrátka nemohu dostatečně vynachválit, tak je kresba a některé opravdu úchvatné scenérie.
    Berserk je pro mě definicí perfektní mangy, a hltám u něj každou stránku. Užívejte si momentální "klidné" období a bedlivě sledujte všechny postavy, má to vážně smysl.
  • Sagikkun
    Sagikkun25.3.2021 00:00Královská hra #05
    Okej, tak tohle byla fakt chujovina :D Do nějaké poloviny jsem si to užíval, protože to byla klasická Královská hra jako v předchozích svazcích - psychologické béčkové drama, které se i přes svoji stupiditu a přehnanou vyhrocenost rychle čte a nedá se mu upřít to, že čtenáře zajímá, jak to dopadne. Pak ale přišlo odhalení a... eh... well... nejenže to byl let down jak prase, protože to celé působí hrozně líně... já si hlavně ani nejsem jistý, že jsem pochopil ten konec.
    Série to nebyla špatná, jak jsem už říkal, byla to béčkovina, ale taková ta lepší, svižná a krátká, nenudilo to. Konec byl ale už na takhle průměrnou kvalitu série podprůměrný.
  • Sagikkun
    Sagikkun24.3.2021 19:09Útok titánů #25
    Pecka. V rámci SnK série je tohle absolutní topovka, o které se ale nemohu moc rozepsat, jelikož všechno, z čeho jsem zde nadšený, by byl spoiler nebo přinejmenším ochuzení o naprosto úžasný moment překvapení. Takže v krátkosti jen řeknu, že je to skvělé jak v akci tak v dialozích - kde jsem měl zvlášť husinu z Erena a jeho následného nástupu - a dokonce se mi to zdálo o třídu lepší i v kresbě. Je neskutečný a nestačím dostatečně obdivovat, kam se celá série od prvního dílu dostala...
    Skvělá práce, Isajamo!
  • Sagikkun
    Tohle byla slabota. S hlavním čtyřsešitovým příběhem bych neměl takový problém (ale nadšený jsem z toho vážně nebyl) nebýt dvou věcí, a to překombinovaný závěr a Spideyho povaha. Připadalo mi, že autor si o něm přečetl jenom hrubý popis, jelikož jeho základní charakteristika tu je, ale neskutečně debilně podaná. Ve finále to pak působí, že Jenkins Spider-Mana vůbec psát nechtěl - Peter je v téhle "týmovce" naprosto minimálně, když už se objeví, tak se chová jako v zde tolik odsuzovaném S velkou mocí... a se vztahem s Daredevilem se tu taky moc nepracuje. V těchto domněnkách jsem se pak utvrdil především po přečtení bonusového materiálu, ze kterého je velmi cítit, jak je Spider-Man v Jenkinsových očích jen a pouze nezodpovědný šašek a jak vedle něj mnohem více upřednostňuje DD.
    Ať si, každý má svého oblíbence - ale ať pak člověk, co nerozumí oběma postavám, nepíše s nimi týmovku.
    Kresba taky nebyla žádná sláva.

    Co se finálního sešitu o službách u Kingpina týče, ten byl fajn, prostě čistý průměr. Za mě tak ve finále nejlépe dopadl první sešit, který je dynamický, s oběma postavami pracuje rovnoměrně a nenásilně se tu DD se Spideym doplňují - jejich "vztah" a odlišný pohled na věc je tu znázorněn mnohem lépe, než v hlavním příběhu.
    Celkově je to tedy nic moc.
  • Sagikkun
    Slott i Romita Jr. se tu vážně předvedli. Na scénu přichází Norman Osborn, přičemž jako vždy s sebou přináší ďábelské plány, chaos a výzvy pro Petera, a taky velmi osobní spory. Příběh je nadupaný jak akcí, tak skutečně zajímavými nápady a zápletkami, ze kterých musím především vyzdvihnout Brockovu dějovou linii a jeho Anti-Venoma - nemůžu si pomoct, ale tahle postava mě neskutečně bavila. Celkově tu Dan Slott dobře pracoval se vším, co si v předchozích dílech vytvořil. A na kresbu Romity Jr. bylo radost pohledět, díky skvělému coloringu vynikla ještě víc.
    Tohle hodně můžu, jsou to lepší 4* sahající k pěti.
  • Sagikkun
    No ne...
    Je Petr Kopl nějakým zvláštním druhem Vzkříšence a dokáže se mnou komunikovat? Protože všechno, co jsem vyčetl u první knihy, se tady zlepšilo.
    Tak popořadě: fajn nápady tu stále jsou, některé jsou opravdu úsměvné (místa nedávající smysl), ten větší (probourávání čtvrté stěny) už ale není jen pomrkávání na čtenáře, nýbrž má v příběhu skutečně důležitou roli a jeho potenciál je využitý mnohem více a lépe.
    Právě samotný příběh pak už není jenom zbytečně natažený úvod, nýbrž plnohodnotný děj s rekapitulovaným začátkem, prostředkem i velkým finále. Kopl si tu zde své malé fiktivní univerzum skvěle rozšiřuje, přidává na atmosféře, akci, informacích a hlavně! - vedlejší postavy tu už působí reálněji, s vlastními osobnostmi a s většími interakcemi s Martinem. Dokonce i ten Martin už není tak tuctový, jeho postava je zajímavá v tom, že je to vlastně anti-hrdina. Chápete obě strany, i tu (občas stupidní) Martinovu, protože už má nějakým způsobem vykreslenou osobnost.
    Ke spokojenosti pak přidává lepší kresba a barvy, tvrdé desky a menší bonusy na konci.
    Za mě rozhodně oproti minulému dílu zlepšení! Jednička byla fajn, tohle bylo ale parádní a se čtyřmi hvězdičkami tady neváhám.

    Je škoda, že se příběh uzavírá v Zázrakovi. Vzkříšenci a propojení se mi tam líbilo, vůbec bych se ale nebránil plnohodnotné a (zřejmě) finálové třetí knize.
  • Sagikkun
    Poněkud jiný Spidey, více politický, více cestující, více špionský.
    Je to problém? Rozhodně ne.
    Příběh se čte parádně, je neskutečně svižný a akční, zápletka je dostatečně zajímavá, s postavami jsem neměl žádný problém.
    Snad jen ta občasná "hloupoučkost" v některých scénách, či na první pohled trochu překombinovaný závěr.
    Tak jako tak, rozhodně to stojí za to, rád se k tomu někdy vrátím. A ke kresbě Todda McFarlanea nemusím nic dodávat, pro mě osobně je to top.
    Krásné a čisté čtyři hvězdy.
  • Sagikkun
    Jak už bylo řečeno přede mnou, je to vážně poněkud jednodušší, než by mělo být. I přes to je to ale fajn čtení a jako moderní odkaz na Kravenův poslední lov to funguje dobře. Nemějte moc velká očekávání a budete spokojeni - čtyři hvězdy s odřenýma ušima.

    (občas jsem se ale pozastavoval nad pár panely, např. kdy Ana vrhla "Spider-Manovi" ty koule... to zní strašně... na krk, které, pokud vím, by se měly při jakémkoliv odporu více a více utahovat, ale na dalším záběru je má "Spidey" zázračně pryč. Nebo když proskakuje "Daredevil" nad Anou, je k ní otočený zády, a ona ho nakopne tak, že ho to v letu otočí o 180° a schytá to do břicha... ano, jsou to komiksy a větší logiku v nich hledat netřeba, ale tohle jsou věci vypovídající o čiré lenosti. Pokud je v komiksu použita stupidní logika, dá se přistoupit na autorovu hru, ale obrázky které si vzájemně takto protiřečí jsou vážně bijící do očí a to mi připadá odfláknuté.)
  • Sagikkun
    Sagikkun5.2.2021 12:25Deadpool #08: Všechno dobré...
    Odfláknuté.
    První čtyři čísla mě bavily, mělo to dobrou kresbu (jen mi někdy neseděly až moc "komické" výrazy tváří) a až filmový nádech. Deadpool tu navíc hledal sám sebe a byla tu tak návaznost na předešlé události, mělo to smysl. Nic tak extra, ale fajn.
    Jenže tím ostatním to úplně pohřbili. Kansas mě moc nebavil, protože celá ta zápletka s pomstou byla vytáhnutá odnikud na poslední chvíli, aby tam prostě bylo "grandiózní finále". A o tom "konci" ani mluvit nebudu, nepřišlo mi to vtipné ani jako nápad. Ve finále to tak nemá vlastně žádný konec, prostě jenom lenost vymyslet po všech těch událostech něco smysluplnějšího.
    Kam to teda celé směřovalo? Nikam.
    Závěrečné bonusy jsou nudné a retro sešit má alespoň fajn myšlenku, ale taky jsem se tím prokousával.
    Nebýt to poslední díl, dám alespoň tři hvězdy. Jako finále je ale tohle neskutečná slabota a výsměch.

    Celá série Deadpoola mě až na tenhle poslední díl bavila, dobře se tu buduje a pracuje s Wilsonovou psychologií a vývojem jeho charakteru. Mělo to fajn nápady, sem tam i dost vtipné momenty, jenže dobré chvíle střídaly opravdu slabé.
    Bylo to fajn, ale ke konci už autorům docházel dech a já jsem neskutečně rád, že je série už u konce.
    Do další série s DP nejdu ani omylem, možná tak za x let, teď mám ale dost.
  • Sagikkun
    Budu si stát za svým a Zázrakovi těch pět hvězdiček dám.
    Opravdu mi tam nic nechybí, je to skvělá zábava ke které jsem se moc rád vrátil a určitě ještě několikrát vrátím. Petrové už od začátku věděli, do čeho jdou (nebo alespoň téměř... v jednom čísle psali, že měli vše striktně rozvržené už od začátku, ale v Pérákovi je uvedeno, že ten se zprvu objevil jen jako easter egg a plně ho zakomponovali až po pozitivních ohlasech, tak nevím) - tak jako tak, příběh má hlavu a patu, je ucelený, má smysl a funguje od začátku do konce. Využívají se zdé české lokace, mýty, legendy, historie, a vše je doplněno nejrůznějšími easter eggy a narážkami.
    Americkými komiksy je to inspirované v dobrém směru a nám se tu tak buduje malé české superhrdinské universum.
    Navíc to perfektně to odsýpá, protože kecací pasáže (které mě taky bavily) jsou dobře vyvážené akcí a hlavně se zde představují super nápady a motivy.
    Jistě, Zázrak má i nějaké ty mouchy - hlavní hrdina David je trochu tuctový, děj je občas až moc zkratkovitý, a i přes to, že jsem s Koplovou kresbou neměl takový problém jako většina (ba se mi dokonce i líbila), tak je pravda, že chvilku mu trvalo, než dal postavám nějakou ustálenou podobu.
    Tohle jsou ale chybičky, nad kterými s naprosto klidným srdcem přimhouřím oči a na tenhle parádní český počin nedám dopustit.
  • Sagikkun
    Sagikkun29.1.2021 00:12Pérák: Oko budoucnosti
    Čekal jsem více prostředí okupované Prahy, dostal jsem superhrdinského Indiana Jonese - a proč ne.
    Pérák je parádní svižná (občas až moc svižná, což se dá vzhledem k původnímu formátu vydávání odpustit) jednohubka, na kterou se hezky kouká a dobře čte.
    V čem si vážně libuju, tak je ta propojenost, a to ať už s reálnými českými legendami a historií, tak s vlastním komiksovým univerzem Petrů (které se, doufám, bude stále rozšiřovat!).
    Pár hlášek hraničí s trapností (zejména ty na začátku), většina je ale úsměvných, děj je nabitý akcí a dynamikou, skvělými momenty, dobrými charaktery a výpravou, fajn bonusy... perfektní to není (souhlasím, že by si Pérák zasloužil více osobního prostoru), ale kvalitní je to dost a jsem spokojený.
    Více Péráka a Zázraka prosím, pro tohle univerzum mám vážně slabost.
  • Sagikkun
    Sagikkun28.1.2021 22:51Procitnutí
    Konečně jsem měl to štěstí a čest, aby se mi podařilo sehnat Koplovo Procitnutí.
    Jsem spokojený? Ano i ne.

    Ono to má prakticky všechno, co by fajn komiks měl mít. Užíval jsem si kresbu (avšak některé obličeje byly opravdu... pozoruhodné), design Vzkříšence a nápady, časové prolínání, bourání čtvrté stěny, atmosféru, některé monology...
    Na druhou stranu je tu neskutečně tuctová charakteristika postav, sem tam nelogičnost a cliché, a co mi vadilo nejvíce tak to, že kniha nefunguje moc samostatně. Když jsem měl za sebou 3/4 knihy a všiml si tak minimálního počtu zbývajících stránek, říkal jsem si, že se vlastně stále nic moc nestalo a že furt čekám na to, kam to vlastně chce směřovat. Je to vlastně takový úvod, který je možná rozvleklejší, než by měl být, protože tam pak nezbyde skoro žádný prostor na nějaký pořádnější příběh. Stejně tak vývoj hlavního hrdiny a vztahů s ostatními postavami (či vůbec nějaká hloubka těchto postav) je tu nulový.

    Moc rád bych dal za kulisy a samotný princip toho, že u nás vznikají takové super projekty, čtyři hvězdičky. Osobní nadšení k tomu dost svádí, ale svědomí mi to nedovolí, protože takové hodnocení by bohužel nebylo objektivní.
    Komiks je fajn, ve finále nedělá nic moc špatně a jsou tu představeny dobré nápady... jenže to není dost, aby ho to skutečně po scénaristické a kvalitativní stránce vyzdvihlo na čtyři hvězdy.
    Tak jako tak, rozhodně jdu do druhého dílu.
  • Sagikkun
    Sagikkun25.1.2021 16:27Deadpool #07: Osa
    Byť je to lepší než předchozí dva díly, je už vidět, že autorům pomalu dochází dech, a já jsem rád, že se série blíží do finále.
    Osa má rozhodně zajímavý nápad, je to něco jiného a nového... bohužel provedení nového Deadpoolova charakteru je poněkud nudný, dal by se využít lépe. Co se samotného scénáře týče, je to rozhodně stále dobré, stále čtivé a stále rychle odsýpající (občas až moc, některé střihy a skoky byly na můj vkus až moc hektické) - ale opět, šlo to už trochu mimo mě.
    Ve finále je to tak fajn Deadpool, ale nic víc, prostě čistý průměr.
  • Sagikkun
    Sagikkun23.1.2021 20:51Orange #02
    Nečekal jsem, že mě chytne romanťárna, ale je to tak. Orange je kvalitně vyprávěný příběh dobře balancující mezi žánry scifi, romantický, komedie a drama. Čte se to moc dobře a od ostatní u nás vydávané mangy je to příjemná změna.
    Druhý díl je příběhově zasazený z 95% ve školním období, jelikož se zde rozvíjí vztah Naho a Kakerua, a zároveň se na scéně odhaluje několik nových skutečností/problémů - čtení mě tak nejen bavilo, ale hlavně i zajímalo, jak to bude dál.
  • Sagikkun
    Sagikkun22.1.2021 22:33Pokémon #02: Red a Blue
    To samé co jednička, v dobrém i špatném. Jen s tím rozdílem, že tady se příběh hýbe o něco víc.
  • Sagikkun
    Rozhodně mě to nebavilo tolik jako první díl. Nápady tu jsou sice fajn a povídky pro změnu neuškodí (pokud se tedy od příště pojede zase v uceleném příběhu), ale že by to bylo něco extra, to ne. Na barvičky se taky pořád hezky kouká, ale pro vyšší hodnocení mi tu chybí něco navíc. Jinak škoda, že Gertrudě královně byl věnovaný jenom jeden sešit, rozhodně bych z jejího vladaření rád viděl víc.
  • Sagikkun
    Sagikkun21.1.2021 16:11Rick a Morty #04
    Na geniální kreativitu seriálu to nemá, a asi nikdy mít nebude, ale to asi ani nevadí.
    Komiksová verze Ricka a Mortyho si už nastavila vlastní kvalitu, na kterou jsem si zvykl a která mě baví. Občas se tahle kvalita i přehoupne a docela přiblíží ke kvalitám seriálu, což zde byl za mě trojdílný první příběh. Zbytek je fajn, musím uznat, že hlášky mě opravdu baví a dokážou rozesmát, s překladem si dobře vyhráli a jakožto fanouška mě velmi potěšila komiksová verze Pocket Mortys.
    Dávám tři hvězdy, přičemž je to ale ta lepší trojka blížící se ke čtyřce.
    V době, kdy nevychází nové díly, je tohle postačující a místy velmi zábavná alternativa.
  • Sagikkun
    Pardon, ale... cože?
    Vstřebat závěr(y) téhle kvalitní série mi dalo trochu zabrat, po dočtení jsem nevěděl, co si mám myslet. Abych to ale vzal popořádku:
    V poslední knize se vydáváme na skutečně akční a epickou jízdu, která za těch 600 stránek toho dokáže pokrýt hodně. A tím myslím vážně hodně, až jsem si občas říkal, že některé informace měly být lépe rozkouskovány a být pokryty napříč celou sérií, než je na poslední chvíli naflakát sem. Ale budiž - dostanou se nám odpovědi na mnohé otázky a především se všechno (nebo téměř všechno) uzavírá. Líbil se mi odkaz na první knihy, je to fajn připomenutí té dlouhé cesty, který čtenář s Alitou ušel a který se k takovému velkému finále vážně hodí.
    Osobně jsem trochu doufal ve větší využití AR a jejích dalších verzí, mělo to super potenciál, ovšem vzhledem k tomu, co všechno se ještě mělo v příběhu stát a že už tak je kniha opravdu špalek, to chápu.

    No a pak přichází na řadu konec/konce. Za ten první bych napálil Kiširovi jednu hvězdu, protože něco tak líného a odfláknutého jsem nečetl dlouho. Prostě ve stylu "mě už to nebaví, pojďme to rychle uzavřít, čus".
    Naštěstí se nám dostane pokračování, konec 2.0, který je rozhodně uspokojivější, ale zato poněkud prazvláštní a kýčovitý.
    Nevysvětlí se tam vše, protože jak už jsem psal, něco měl Kiširo řešit už předtím a ne na poslední chvíli - na druhou stranu, určité tajemno dává větší prostor naší fantazii. No a to co se tam vysvětlí, to je... nějaké. Not great not terrible.

    Kniha se mi tak hodnotí poněkud hůř. Je to neskutečně nabitá bichlička, která v mnohém uspokojí a v mnohém zklame. Avšak narozdíl od trochu slabší trojky, tady ve mě převládají především ty pozitivní emoce.
    Dávám tak 4*, Alita je celkově skvělá série, perfektní pětihvězdičková záležitost ale pro mě zůstane jednička.
  • Sagikkun
    Jak mě bavily předchozí dvě knihy, tady už jsem už tak nadšený nebyl. Úvodní fight je skvělý a je to ta Alita, kterou z minulých knížek zbožňuju. Alita samotná je tam pak úžasná i po zbytek knihy, co mě ale už tolik nebavilo, tak všechno okolo ní. Od vedlejších postav (které tam společně s jejich šablonovitými vlastnostmi jsou, aby tam prostě byly) až po samotnou strukturu příběhu, myšleny jsou poněkud zvláštní skoky v čase.
    Jsem ale rád, že se alespoň každý díl odehrává někde jinde (série je tak pestřejší) a my se tak poprvé podíváme mimo město. Kresba se taky posouvá k lepšímu. Přes veškeré nedostatky to navíc odsýpá rychle a jsem rozhodně zvědavý na finále.
  • Sagikkun
    Sagikkun20.1.2021 22:20Pokémon #01: Red a Blue
    Neurazí nenadchne.
    Ze všeho nejdřív jsem si myslel, že půjde o něco více ucelený příběh, na kratší epizody jsem si ale po chvilce zvykl a užíval si je. Atmosféru, prostředí a nejrůznější elementy ze hry za mě autor zvládl na stránky přenést dobře.
    Jen mě občas zarazily (a zamrzely) momenty, kdy autor očividně obcházel logiku a pravidla světa Pokémonů tak, jak prostě vyžadoval příběh - možná se pletu, nejsem expert, ale ze hry si pamatuju, jak jsem si musel speciálně chytit Nidorana, abych po vylevelování s jeho double kicky v gymu porazil Onixe. Jiné elementy na Onixe ze šutrů nepůsobily, a dávalo mi to tak i smysl.
    !SPOILER!Jenže tady ho Pikachu sejmul elektřinou a Onix se rozsypal, jako by byl pospojovaný svorkami. !KONEC SPOILERU!
    U komiksu jako je tenhle to zamrzí, protože očekávám trochu větší ctění alespoň té nejzákladnější logiky světa, která slouží jako předloha.
    Neřeším-li věci jako jsou tyhle, tak je to ve výsledku fajn. Mapa a Pokédex na konci potěšily.
  • Sagikkun
    S Alchymistou mám ten problém, že si nikdy nejsem pořádně jistý, zda-li mě nudí nebo vlastně baví. Vždy, když začnu novou knihu, tak si uvědomím, že si vůbec nepamatuji děj z té předchozí, což se mi u ostatní mangy nestává, mají prostě víc ikonické momenty. Tahle série se vážně plácá odnikum nikam, všechno co se tam děje mi připadá prostě naházené na sebe, jak si zrovna autorka vzpomněla - což je pochopitelný problém jakékoliv delší série, jenže u Alchymisty jsem to začal pociťovat už od nějaké 3.-4. knihy, což je na mangu neskutečně brzo.
    Abych ale jenom nekritizoval, tak se chci pozastavit nad humorem, který se konečně začíná dávkovat a ukazovat v těch správných momentech a dokonce mě i občas rozesmát, ale i tak se tu našly momenty, kdy mě to neskutečně rušilo (což je u téhle série něco, co mě vážně otravuje - velice nemístní humor). Taky je fajn, že schopnosti a síla charakterů jsou (alespoň co se mi zdá) zachovávány, nikdo tu nemá znenadání navrch jenom kvůli tomu, že si to vyžaduje plot (ehm...Naruto Shippuden...ehm).

    Sečteno podtrženo, Fullmetal Alchemist je série, která má fajn momenty a po přečtení jsem vždycky rád, že jsem si to koupil, ale k těm fajn momentům se musím prokousávat skrz natahování, odbočky a všechny věci kolem, které mě vůbec nezajímají a často i nudí. Což je "teprve" u 11.dílu série docela ostuda.
  • Sagikkun
    Sagikkun20.1.2021 01:13Skrýš
    Přečteno již podruhé, je to fajn hororová jednohubka na půl hoďky se vším všudy. Osobně bych možná trochu ubral na finální překombinované akci a víc přidal na průzkumu skrýše, do takového prostředí by se dal určitě ještě zakomponovat nápad dva navíc. Jinak to ale šlape jak má, a rozhodně jako mnozí přede mnou musím vyzdvihnout úchvatnou kresbu, která ze čtení dělá ten pravý atmosferický zážitek.
  • Sagikkun
    Naprosto a bez výhrad spokojený.
    Už jsem si zvykl na určitou kvalitu, která si retra v kompletu zachovávají.
    Obvykle jsou ale hlavním tahákem nějaké dva tři sešity z názvu knihy, zbytek je fajn průměr či podprůměr (čest výjimkám jako Stéla předků, která jako celek perfektně jede od začátku do konce).
    Tarantulovo znamení mě tak vůbec neoslovilo názvem, jelikož mi to z ikonických Spideyho momentů nic neříkalo, o to víc jsem byl překvapen jak kvalitní retro to je. Záporáci, které jsem viděl poprvé v životě, mi neskutečně sedli a bavili (což je u nových/neznámých postav taky rarita), kniha funguje od prvního do posledního sešitu jako celek, prostředí, tempo, atmosféra, perfektní Romitova kresba - tady prostě není nic, co bych vytknul.
  • Sagikkun
    Sagikkun14.1.2021 12:56Město světel
    Váhám mezi 3 a 4 hvězdami.
    Stejně jako Kazumaki, i já jsem Město světel četl poprvé před lety a říkal jsem si, že jsem to asi nepochopil tak, jak bych měl, a že se k tomu raději vrátím později. Jak tedy dopadlo druhé čtení?
    Inu, napsané je to rozhodně dobře a bavilo mě to. Osudy mi přisly zajímavé, prostředí a nálada vykreslené tak, jak by měly, provázanost taky fungovala, odsýpalo to. Ale...
    Přeci jen mi tam něco chybělo. To něco skrytého, něco hlubšího, co jsem tam prostě ani při druhém čtení nedokázal najít, nebo to tam zkrátka ani vůbec není. Což je škoda, protože potenciál to na to má a některé věci mi tak přijdou, že vyzněly do prázdna.
    Ovšem jako náladovka neobyčejných životů v obyčejném sídlišti to funguje fajn, jen na to asi zase do týdne zapomenu.
  • Sagikkun
    disclose - za mě je to to nejdebilnější retro, co jsem za dlouhou dobu četl. Adamse bych se nebál, jak sám píšeš, tak tu dělal jenom kresbu a naopak je ten, který to tady celé tahal. Ale jinak se mi to četlo fakt těžko. Můj osobní tip - jestli z kolekce kupuješ jenom něco a nechceš to mít nutně komplet, tak tohle bych klidně přeskočil.
  • Sagikkun
    Sagikkun29.12.2022 22:40Zaslíbená Země Nezemě #13
    Hotate, taky děkuju za odpověď. Takhle mi už vše dává větší smysl, jak intenzitu vulgarity tak i tvůj pohled na mukacuku. U toho druhýho bodu mi to fakt napoprvý vyznělo jinak. Za tím, co jsem napsal, si stojím, ale situaci jsem mohl pochopit mnohem lépe a především bez zbytečné vyhrocenosti - za to se omlouvám. Díky za diskuzi, opět jsem se dozvěděl něco nového.
  • Sagikkun
    Sagikkun27.12.2022 22:30Zaslíbená Země Nezemě #13
    Fimi - protože se mi čeština líbí a vždy to bude jazyk, ve kterém se mi bude číst nejpříjemněji. A chci podporovat náš trh (teda kromě Comics Centra), takže Crwi ty peníze milerád dám. Není to nic, z čeho by mi krvácelo z očí, on je ten překlad jinak dobrý (o to víc mě pak tohle zjemňování naschvál štve), vyloženě špatnou práci bych trh netrh nepodporoval... je to prostě jenom něco, s čím nesouhlasím a na co jsem chtěl vyjádřit svůj názor.
    Nevím, jestli je tohle volba vyloženě Křivánkové (protože znám takové překladatele, kterým jsou nadávky proti srsti, i když tam mají být) nebo volba Crwe, která asi doufá, že to tak bude přístupnější pro více lidí (což, jak už jsem psal, mi vzhledem k situacím nejen v této manze přijde fakt na hlavu), ale vím, že se těm nadávkám vyhýbat opravdu nemusí a bohužel to někdy naopak škodí.
  • Sagikkun
    Sagikkun27.12.2022 17:24Zaslíbená Země Nezemě #13
    Milá Křivánková aka hotate,

    když už se zde vyjadřuješ ke komentářům, využij pro to prosím tuto sekci pro diskuze, je to mnohem vhodnější. Díky. Teď teda taky v rychlosti:

    1) Omlouvám se, máš pravdu, tady jsem se špatně vyjádřil. Nepřekládáš každou mangu, ale každou druhou mangu. Co jsem ale napsal, tak platí - každá manga (jenž je už předem určená pro dospělejší publikum), která ti projde pod rukama, pak trpí tím stejným problémem, který vypisuju v následujících bodech.

    2) Tady už tvoje argumentace kompletně padá. Proč se asi v manze používají ty stejné výrazy a proč na první pohled nejsou tak vulgární - že by to bylo tím, že japonština nemá vyloženě vulgární výrazy, a že aby se vyjádřili sprostě, tak musí opakovat těch několik specifických výrazů, které jsou v dané situaci vulgární, byť jejich původní význam vulgární není?

    Co tak vím, správný překlad by neměl pouze otrocky překládat slovo od slova, ale především by měl přenést tu myšlenku, pocit, kterých se často musí docílit jinými, pro ten daný jazyk a situaci přirozenějšími slovy. A to ty neděláš. Ty sice skvěle rozumíš těm slovům, ale všechno překládáš stejně nehledě na situaci a postavy, nedokážeš se odchýlit od jednoho naučeného termínu. Což je zrovna u japonštiny, která je silně postavená na kontextu situace, dost kritický. A je to i důvod, proč pak ten anglický překlad zní mnohem více přirozeně.

    Takže příklad, ta nejzákladnější "nadávka" くそ, která, jak už bylo několikrát řečeno, silně závisí na situaci. Může se přeložit jako slabé "sakra", nebo silné "kurva". Jenže ty to "sakra" narveš úplně všude - ty víš, co to slovíčko znamená, ale už to nepřizpůsobíš situaci. Takže ano, když např. Guts stojí proti hromadě nepřátel, které agresivně rozsekává na kusy, a řekne くそ, tak pro Čecha (a pro vyznění celé mangy) bude přirozenější "kurva" než nějaké "sakra" nebo "do háje".
    Ale jak jsi napsala, dle tebe tyhle obraty vlastně tak vulgární nejsou (ano, nejsou, a zároveň jsou) a sama přiznáváš, že když Crew může, tak se nadávkám vyhýbá (a opět, fakt nechápu proč, když se v těch mangách vyobrazuje to co se vyobrazuje). Ať už v jakékoliv podobě, tak mě cenzura irituje a zrovna v tomhle případě mi přijde i směšná.

    3) Tím se dostáváme k jádru celé situace, tj. mukacuku ムカつく. Ano, je slangové, a v některých situacích i neslušné. Do angličtiny tak často překládáno jako "pissed off". Nepřijde mi, že by "štve mě to" dnes mělo jakkoliv slangové nebo i byť lehce neslušné vyznění. Takže když si konverzaci čtu v češtině, tak mě nenapadá žádný důvod, proč by Vincent chtěl, aby se použil jiný termín. Ten důvod znáš ty jako překladatelka, protože v tobě ムカつく vyvolá určitý pocit. Tenhle pocit je pak přenesený do angličtiny v podobě "pissed off", kde mi hned konverzace dávala smysl, a který mi právě chybí v češtině.
    A pokud v tom vulgarita (podle tvého vysvětlení) nehraje nejmenší roli, proč teda postavy (které vypadají, že se s ničím nepářou) už od začátku neopakují jiné synonymum pro "štve mě to", které v sobě nemá ani špetku neslušnosti, proč zrovna to specifické ムカつく; a proč pak stejně tak Vincent (který vypadá jako ten největší slušňák party) poté nenavrhuje i takové alternativy, které by byly i neslušné, když mu teda vulgarita nevadí?
    Prostě ta konverzace nedává smysl. A dávala by, kdyby tam bylo cokoliv jiného, i to "sere mě to".

    4) To je dobrý, můžeme si psát tady.

    Ať už ty nebo Crew, nezjemňujte ty překlady. Pro děti to určené není, a dospělejšího to pak bije do očí.
  • Sagikkun
    Anime nicméně zatím vypadá úchvatně. Adaptace je 1:1, takže příběh je pochopitelně stále absurdní, ale díky naprosto luxusnímu vizuálu a OST to najednou vyzní a kouká se na to úplně jinak. Takže jak jsem napoprvé nebyl zas tak odvařený z mangy, tak anime má našlápnuto mnohem, mnohem líp.

    Jinak jsem koukal na anglický překlad, a minimálně z něho to vypadá, že Crew se zase docela krotí s nadávkami. Neříkám, že by mi to otočilo zážitek o 180°, ale rozhodně by mi sem tvrdší nadávky sedly víc, než zředěné "zpropadený, hlupáci, trubci" atd., je to úplně to samý co s Berserkem.
  • Sagikkun
    Sagikkun14.9.2022 20:10Sbohem, má růžová zahrado #01
    Velice doporučuji zhlédnout videa od Meona, který nové mangy od Dobrovského rozebírá:
    https://youtu.be/MwYNq77xyxM
    Má to dobře zpracované a zargumentované, poukazuje na otrocký překlad a zprasenou sazbu, ke všemu dává názorné ukázky.

    Co je pak ale ještě zajímavější, tak kde následně řeší reakci od Dobrovského:
    https://youtu.be/4ZGGsrdVyEg
    Člověku to pomůže v mnohém otevřít oči a možná ho i donutí se zamyslet, co za "kvalitu" a přístup to vlastně svými penězi podporuje.
  • Sagikkun
    Že to má v porovnání s předešlými komplety levnější papír (a s tím i vyblitější barvy) vzhledem k současné situaci chápu. Ale vyloženě pro to rozostření není omluva žádná, ani ta cena. Předešlé komplety taky stály kolem tří stovek, a rozostření žádné. Tohle prostě podělali oni sami, a že to je řešitelná chyba dokazuje to, že u současných svazků to už není... levný papír a cena v tomhle nehrálo roli.
  • Sagikkun
    Jsem dement, stejnou cenovku to nemá:))
  • Sagikkun
    To samý tady, Spideyho jsem chtě nechtě tenkrát stopnul u 50, takže si teď zbytek při čekání na Batmana dokoupím... což je načase, protože se to začíná rychle vyprodávat (a chápu to, osobně to je pro mě asi nejkvalitnější komplet co u nás vycházel).
    A jinak nemám pocit, že to, co předvádějí DA u Batmana, bylo i u minulých kompletů. U nějakého čísla jsem navíc i psal, že se jim povedlo domrvit kvalitu (min u prvních čísel) a tuna panelů byla rozostřených. Každýmu tak říkám, že alespoň Snyderův run ať si koupí v původním vydání, protože tohle je děs a hrůza.
  • Sagikkun
    Jestli jsi se opravdu jen a pouze zeptal, tak se omlouvám a uznávám svoji chybu. Ono mi to totiž u tebe vyznělo jako "akorát tu hysterčíte bez nějakých větších důvodů". Proč tu lidi remcaj je kvůli fakt mizerné a bídné službě od DeAgostini, kterou bys minimálně jako předplatitel nečekal (a nebýt čtyř slíbených speciálek, tak jim na nějaký předplatný dlabu, kupuju si čísla v obchodech, a pak ano, by mi bylo víceméně jedno kdy a jestli vůbec něco vyjde).
    To, že ti nikde nejsou schopni pořádně (nebo vůbec) odpovědět, že nabírají neustálé zpoždění už u 20. čísla nebo že tě vždy na "přesné termíny" odkážou na jejich webové stránky, kde - surprise surprise - vůbec žádné termíny nejsou, pak o mnohém vypovídá.
  • Sagikkun
    Já ani neříkal, že by vydávání mělo končit, jenom že to bude prostě zázrak protože tenhle díl měl zpoždění a už ohlašují další zpoždění. Milo, vím, že rád chytáš ostatní uživatele za slova a vyvoláváš vášnivé diskuze, nicméně tě zarazím už na začátku - nemyslel jsem tím nic víc než dloubnutí do jejich otřesného přístupu, tak nic hlubšího za tím nehledej.
  • Sagikkun
    Že tohle vůbec vyšlo mě taky překvapilo, komunikace DeAgostini je naprosto katastrofální (ona to vlastně ani žádná komunikace není) a pokud opravdu vyjde všech plánovaných 80 svazků, tak to bude zázrak.
  • Sagikkun
    @K-Os perfektní, děkuji moc :)
  • Sagikkun
    Někdo, kdo by věděl, jak moc se to dá číst bez znalosti událostí v knižní trilogii?
  • Sagikkun
    Co se týče kompletové verze... méně syté barvy se (oproti původnímu vydání v ČR) jakž takž dají pochopit. Levnější cena je na úkor levnějšího papíru, ok. Co se ale pochopit nedá, a vyloženě mě to štve, tak je hromada domrvených panelů, které nevím jak se to Eaglemossu povedlo, ale jsou rozmazané. Linie postav jsou často rozostřené a vypadají jako obrázky, na které se dá koukat pouze s 3D brýlemi. Všiml jsem si toho už u Roku nula, podrobně porovnal ale až tady (Batmani, které ale mají v kolekci u nás premiéru, tímhle zdá se netrpí) - pokud si tak potrpíte na kvalitu a nehodláte kupovat celou kolekci, tak si Snyderův run kupte raději v původních vydáních.
    Nemusím ani mluvit o tom, že je zde použit i původní překlad, který je sice skvělý, ale zde je jen líně přetištěný se všemi jeho původními chybami a hrubkami... korekce tedy nulová.
  • Sagikkun
    Počkej počkej... :)
    I kdyby 100 lidí říkalo, že je něco blbost, ale tobě se to bude líbit, tak si za tím prostě stůj. Kvůli mně to tedy rozhodně neshazuj (a ani mi nic nevadí). Mně šlo o to, že mi právě připadá, že ty sám bys tomu nejradši dal ty 2 hvězdičky, to je tvoje hodnocení samotného komiksu... ale protože je to klasika, protože si to vytvořilo okolo nějaký status, tak si to zaslouží 4 hvězdičky (?). To na mě působí jako umělé vytváření legendy něčeho, o čem jsi přímo řekl, že je to kvalitativně na dvě hvězdy. Já ani nehodnotím samotného Batmana, neříkám, zda-li je či není v mých očích overrated, pouze jsem poukazoval na to, že právě touto cestou se overrated věci tvoří.
    Tohle je celé, nad čím jsem se chtěl pozastavit. Tak mě zajímal více tvůj pohled.
  • Sagikkun
    SomeOne: "...pokud přihlédnu k historickému významu tohoto Batmana, dávám 3*–4*". Není to trochu logika typu "ona je to vlastně sr*čka, ale protože je to slavné, tak tomu dám 4*"? Tímhle způsobem vznikají overrated věci.
    Jinak se omlouvám, vůbec tě nechci vyhrotit za tvůj názor a začít tu nějakou diskuzní válku, jen tohle mi vážně nedalo a musel jsem na to zareagovat :D
  • Sagikkun
    Sagikkun9.6.2021 12:06Berserk #05
    Zajímalo by mne, zda-li nás někdy pan milostivý regressiv poctí nějakou svojí recenzí. Nevadí mi, že dost často napaluje dobrým věcem jednu hvězdičku, protože každý má svůj názor, který má právo vyjádřit. A ani si nemyslím, že by měl člověk psát recenze ke každému komiksu, co přečte... jenže napalovat jednu hvězdu za druhou bez jediného slova je opravdu zvláštní, a mě by pouze zajímalo, jak fungují myšlenkové pochody takového člověka a rád bych se i nechal poučit v tom, za co přesně si komiks tu jednu hvězdu zaslouží. Ale tak chápu, že odsoudit něco k odpadu a víc se tím nezabývat je mnohem jednodušší, než strávit těch pár minut nad nějakou konstruktivní kritikou.
    Tak snad někdy:)
  • Sagikkun
    Sagikkun26.5.2021 18:53Zvrácená
    Chápu, a doufám tedy, že si to užiješ alespoň z poloviny tak jako já :) jsem zvědavý na tvoji případnou recenzi.

    Jinak zrovna Ryby mě od Ita taky moc nenadchly. Zkus někdy jeho sbírku povídek Balónky oběšenců, to mě bavilo mnohem víc.
  • Sagikkun
    Sagikkun26.5.2021 14:36Zvrácená
    Napsal jsem to jako hrozný miš maš, vím :D ale opravdu to tak na mě působilo... rád bych ti hodil názorné ukázky, ze kterých by to šlo pochopit lépe, jsou ale pochopitelně spoilerové. Jestli tedy dál číst nebudeš, tak jenom můžu doporučit a přesvědčit se o všem sám, snad nebudu jediný, komu se tohle líbilo.

    SPOILER
    Konfrontace hl. hrdiny u něj doma, přičemž mu klasicky policie nevěří - check. Naháněčka s cílem si udělat z nevinných lidí špíz ve stylu Pátku třináctého - check. Zjišťování tajemné minulosti vražedkyně v opuštěné psychiatrické léčebně - check (+ se všechno točí, takže found footage aka Blair Witch)... rozhodně netvrdím, že tohle všechno jsou univerzální šablony vytvořené a používané jen a pouze v Americe! Jsou to ale věci často se vyskytující, a jakožto hororový fanoušek jsem byl rád, že byly zakomponovány do jednoho komiksu.
    A co se týče úchylnosti a zvrácenosti, to tu radši vypisovat nebudu :') komiks se nebojí zabruslit do sexuálních a opravdu wtf oblastí, což mi pro Japonce připadá jako typické.
  • Sagikkun
    Sagikkun5.5.2021 17:57Batman / Fortnite: Bod nula #02
    Fry: Díky moc!
  • Sagikkun
    Sagikkun5.5.2021 17:55Batman / Fortnite: Bod nula #02
  • Sagikkun
    SPOILER
    Ano, končí to přesně ve chvíli, kdy Spidey najde v parku mimozemský objekt, který ho přenese do děje Tajných válek superhrdinů Marvelu. KVS 16 se pak odehrává hned poté, kdy se odtamtud vrátí už se symbiontem, takže tu máme dobrou kontinuitu.
  • Sagikkun
    Sagikkun5.5.2021 17:03Batman / Fortnite: Bod nula #02
    Tak snad v červnu :')
  • Sagikkun
    Sagikkun29.4.2021 14:05Přístav Země / Zatmění
  • Sagikkun
    Sagikkun29.4.2021 14:03Přístav Země / Zatmění
    Hawwwran: Jednoznačně film Arrival z 2016. Vybavilo se mi to hned, jakmile jsem viděl ukázku z knihy, resp. onu mimozemskou loď - ten prazvláštní tvar je opravdu podobný jako v Arrival. A i přes to, že v Arrival nepřicházejí návštěvníci z vesmíru vyloženě za účelem obchodu (ve smyslu něco za něco), tak ale něco nabízejí.
    Pro tohle unikátní a realistické pojetí je to jeden z mých nejoblíbenějších sci-fi filmů, a je to jeden z důvodů, proč mě tento komiks tak moc zaujal.
  • Sagikkun
    Sagikkun25.4.2021 23:57Batman / Fortnite: Bod nula #01
    Stejně tak ale, proč u nás vychází série jako Můj první komiks?
    No, hádám kvůli tomu, že všichni lidé na planetě nesdílí stejný věk a stejný vkus.
    A ano, protože crew má z tohohle prachy, které jim ale osobně přeju.

    Neříkám, že tvůj názor je špatný - Fortnite si nenáviď jak chceš. Jen mi připadá škoda si nechat kazit den něčím takovým, Batman má svoje vlastní série a ty zůstanou kvalitní/nekvalitní nehledě na to, že se objeví v nějaké "hloupé" hře. Nikdo a nic ho tímhle nekazí.
  • Sagikkun
    Sagikkun25.4.2021 20:09Přístav Země / Zatmění
    Taky mi to padlo do oka, nechápu, jak se mi kampaň tak velkolepé věci absolutně vyhnula. Hned jak budou peníze tak kupuju, vypadá to suprově a chci podpořit tým Mighty Boys, mají parádní myšlenku, tak snad se jim s tím bude u nás do budoucna dařit.
  • Sagikkun
    Sagikkun22.4.2021 18:35Královská hra #05
    Souhlas se Sawyerem. Je to vypínák mozku, ale nenudí a dokáže vytvořit dostatečně napínavé situace, aby tě zajímalo, jak to bude pokračovat. Asi jako když si pustíš nějaký akční béčko - jen je důležitý od začátku vědět, do čeho jdeš :)
    Naprosto bez pochyby existují lepší mangy, za které investovat peníze, kdyby se ti ale tohle nějakým způsobem náhodou dostalo do ruky, tak stojí za to tomu tu šanci dát.
  • Sagikkun
    Sagikkun26.3.2021 19:03Berserk #04
    O tom žádná, to je pak ukázka naprostého vrcholu, který dokáže Berserk nabídnout. Hlavně proto si tak za samotného Gutse "užívám" tohle období - možná to moc prožívám, ale tahle manga je fakt životní pouť.
    Jinak jestli tě bavil Golden Age a nechceš koukat na anime, můžu rozhodně doporučit trilogii animovaných filmů z 2012-2013 s názvem Berserk: Golden Age Arc (Ógon džidai hen). Připadá mi, že nejsou tak známé jako anime, ale přitom o něco lepší (zvlášť než ten paskvil z 2016).
  • Sagikkun
    Sagikkun11.3.2024Prodám
    Zdravím, rád bych prodal:

    - Pošťák (sběratelská verze) - 900 Kč PRODÁNO
    - Sochař - 150 Kč
    - Sin City 01: Drsný sbohem (3. vydání) - 100 Kč
    - Želvy Ninja: Menu číslo 01-03 - jako celek za 250 Kč PRODÁNO
    - Grandville 02: Mon Amour - 200 Kč

    - Bleach 1-6 - 350 Kč
    - Spy x Family 1-2 - 150 Kč
    - Chainsaw Man 1 - 80 Kč
    -> všechny zmíněné mangy jako celek za 500 Kč


    Vše jednou čtené, ve velmi dobrém stavu. Předání možné v Praze či poslat Zásilkovnou (platí kupující).
    V případě zájmu mi napište zprávu zde do Pošty nebo na e-mail kout.daniel@seznam.cz
  • Sagikkun
    Sagikkun3.9.2023Prodám
    Prodám:

    Velvet - 450 Kč (nečtené)
    Kam jsi zmizela? - 100 Kč (jednou čtené)

    Obojí ve výborném stavu. Předání možné v Praze či zaslání přes Zásilkovnu (hradí kupující).
    Kontaktovat mě můžete ve zprávách zde či na email kout.daniel@seznam.cz
  • Sagikkun
    Sagikkun3.7.2023Prodám
    Prodám Legendy DC - Flashpoint za 200 Kč.
    Jednou čtené, stav velmi dobrý. Předání možné v Praze či zaslání přes Zásilkovnu (hradí kupující).
    Kontaktovat mě můžete ve zprávách zde či na email kout.daniel@seznam.cz
  • Sagikkun
    Sagikkun8.6.2023Prodám
    Zdravím, rád bych prodal následující mangy:

    Fullmetal Alchemist 1-11 - 800 Kč
    Orange 1-3 - 200 Kč
    Zabiják démonů 1-2 - 160 Kč
    Pokémon 1-2 - 160 Kč
    To bylo tvé jméno 1 - 80 Kč
    Sherlock 1 - 80 Kč

    Vše jednou čtené, ve velmi dobrém stavu. Předání možné v Praze či poslat Zásilkovnou (platí kupující).
    V případě zájmu mi napište zprávu tady nebo na e-mail kout.daniel@seznam.cz
  • Sagikkun
    Sagikkun13.5.2022Koupím
    Rád bych KOUPIL:

    DCKK 95: Batman a Outsideři
    DCKK 96: Liga spravedlnosti - Vzestup a pád
    DCKK 99: Wonder Woman - Amazonky útočí!, kniha první
    DCKK 100: Wonder Woman - Amazonky útočí!, kniha druhá

    Předem děkuji za jakékoliv nabídky, případně info/tip, kde/u koho knihy seženu.
    Napište prosím zde do zpráv nebo na email kout.daniel@seznam.cz.
  • Sagikkun
    Sagikkun17.2.2022Prodám
    Prodám:
    Grandville 1
    Daredevil Rok jedna

    Batman Soví tribunál
    Batman Soví město
    Batman Smrt rodiny

    Hellboy #02: Probuzení ďábla - 300 Kč

    Vše (kromě Hellboye) jsou PAPERBACKY ve velmi dobrém stavu, Smrt rodiny nový. Poskytnu foto.
    Každá (kromě Hellboye) kniha za 150 Kč.

    Osobní předání Praha, případně domluva na odeslání poštou/zásilkovnou.
    V případě zájmu mě prosím kontaktujte zde zasláním zprávy.
  • Sagikkun
    Sagikkun8.4.2021Prodám
    Zdravím všechny.
    Prodám:

    Spirála (Junji Ito) - 1. a 2. díl

    UKK 8 - Spider-Man: Kravenův poslední lov
    UKK 9 - Spider-Man: Zrození Venoma
    UKK 21 - Spider-Man: Návrat
    UKK 63 - Spider-Man: Dolů mezi mrtvé
    UKK 64 - Spider-Man: Jed

    Spider-Many prodám jednotlivě za 100 Kč, při odběru více kusů rád slevím.
    Cena Spirály je dohodou.
    V případě zájmu mě prosím kontaktujte zde skrze můj profil.
  • Sagikkun
    Sagikkun20.4.2022 21:11Filmový a hudební klub
    Aniž bych přiléval benzín do ohně, rád bych se taky pozastavil a zeptal se DR ohledně toho "vůbec se nepracovalo s komiksovou látkou". A nemyslím to nijak zle, vážně mě to zajímá čistě jako výměna názorů. Všechny ostatní věci jako hraní herců a záživnost filmu ti rozmlouvat nechci, bylo by to zbytečný, protože když se někdo nudil, tak se prostě nudil. Tbh já osobně si ten film plně užil až při druhém domácím zhlédnutí, takže tě v mnohém chápu. Ten Batman ne-detektiv je i docela trefný, s nadsázkou se dá říct, že co se nejvíc řeší jsou Riddlerovy hádanky a zbytek mu pak prostě sám Riddler prozradí... ale furt má k Batmanovi vyšetřovali zdaleka nejblíž ze všech filmových adaptací.
    Ale že se nepracovalo s komiksovou látkou? První věc je ta, že točení se kolem mafiánských rodin je z Dlouhého Halloweenu a Riddlerovo závěrečné "přebudování" Gothamu je ze Snyderova Roku nula, takže tu máš minimálně dvě inspirace v konkrétních příbězích. Ale co mě zajímá víc, tak co přesně očekáváš od superhrdinského filmu? Není to adaptace jednoho konkrétního příběhu, vezmou se postavy (ale to jsi popsal pouze jako "ovonění") a nějaké inspirace (viz. již řečené) a na tom se vystaví samostatný filmový příběh. Snad žádný Marvel/DC film neudělal přímou adaptaci konkrétního příběhu, vždy se vzaly jenom nějaké ty inspirace a pak se šlo vlastní cestou... a ty inspirace v The Batman jsou.
  • Sagikkun
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 674 (cca 197773 Kč)
Mám: 622 (cca 171687 Kč)
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0