Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Přišlo to z lesa.
Vše podivné přichází z lesa.

Pětice tajemných, mrazivých příběhů vás zavede do hlubin děsu (a možná i vyvede zpátky?).
Jejich nejednoznačnost dává prostor fantasii a donutí Vás s mrazením v zádech o nich dlouze přemýšlet. A pokud se při jejich čtení nedokážete zbavit neodbytného pocitu, že Vám to všechno cosi připomíná, pak vězte, že Temnými hvozdy by mohlo mít s klidem podtitul Kytice II.

Vydejte se na cestu temnými hvozdy a objevte, co v nich číhá NA VÁS.

Scénář
Emily Carroll
Art
Emily Carroll
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Marek Barányi (Keram), Ondřej Černý, Václav Dort, Ladislav Niklíček, Petr Pláteník, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
dobrodružný, fantasy, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-88152-34-7 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
175 x 225 mm
Tisk
barevný
Váha
680 g
Stran
208
Cena
699 Kč
Originál
Through the Woods ()
  • faster86
    faster8614.8.2023 09:04Temnými hvozdy
    Neměl jsem naprosto žádné očekávání, hned ze začátku přišla povídka Sousedův dům (nebo jak se to jmenuje) a ta mě odpálila atmosférou a mrazivým pocitem a říkal jsem si že to bude super. Jenže Sousedův dům je značně nejlepší povídka, ostatní ji nesahají ani po kotník, a jedna (i když výborná) povídka vám knihu nezachrání - bohužel.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš4.1.2022 01:58Temnými hvozdy
    Já tedy neznám, nepostřehl jsem drive okolo knihy, který jí měl tahat do výšin. Zaujal mě koncept. Povídková kniha, nevšední grafická stránka, horor. Všechno, co se mi líbí, takže za jistých okolností jasných 5*, ALE! :) (btw. byl jsem zvědavý na hororové povídky slečny Carrol, o níž jsem se před čtením úvodu na zadní vnitřní straně přebalu dočetl, že je lesba... )

    V podstatě souhlasím s Ivanem Kučerou, určitě beru jako silný plus fakt, že kniha může leckoho inspirovat, páč se příběhy jeví celkem jednoduše, jak po stránce scénaře, tak grafiky.... V knize je 7 příběhu, budeme-li počítat i úvod a závěr. Úvod na pár stran pěkně navnadil a následný první (sousední dům), za mě nejlepší příběh navnadil ještě víc. Závěr a pointa výborný. Druhý příběh o ženský s chladnýma rukama je psán poeticky a závěr se dá vyložit všelijak. Třetí s bráchou začal výborně, ale mám pocit, že skončil v půlce... - velká škoda! Jana příběh je dost dobrej, taky se dá vyložit všemožné, poslední příběh "hnízdo" je jak z krajních mezí. Ovšem započal v jiném stylu než dál pokračoval a já se těšil na něco úplně jiného než jsem dostal. Každopádně jsem si vůbec nevšiml, že má ta depres holka nohu jak foryst gamp, to bylo největší překvápko příběhu. :D a poslední "závěrem" je variace na červenou karkulku.
    Barborka:
    " Tim Burton meets Karel Jaromír Erben - zní vám to lákavě? Pak knihu rozhodně potřebujete. Jo a nebo pokud chcete strašit děti." - s tím by se dalo souhlasit, s dětma mě to taky napadlo :)

    No, ještě dodám, že pokud nejste přecitlivělí, tak se Vám určitě nebude pár nocí špatně usínat. :) Horor to má v komiksu fakt hodně těžký v případě mojí šutr osoby, co je horory odkojená... :)

    Hodím 4*, a to zejména za přídavný efekt: inspirace, možnost strašit svoje ratolesti, nevšední grafická stránka (mnohdy dětinská, ale styl a originalita, což já vždy oceňuji), navíc... přečtený to máte za hoďku? i s časem na prohlížení toho zajímavé z grafiky :)
  • Kapis
    Kapis mecenáš11.8.2021 21:00Temnými hvozdy
    Nebylo to špatné, ale podle toho šrumce, co vydavatel okolo této knihy dělal, bych čekal přece jenom kapku více. Je to pěkné, moc citlivě propojená kresba s textem, ale na Erbena to fakt nemá ani náhodou. A ohledně "všeho děsivého z lesa" musím vzpomenout svůj ještě pořád čerstvý děsivý zážitek ve slovenských horách, kdy jsme před děsivým utíkali po tmě do lesa, kde jsme spali v hluboké temnotě v kopci a celonoční chrochtavé ryčení jelenů v rúji všude kolem nás, bylo jako pohlazení. Zcela děsuprosté.

    Knihu si určitě nechám, je rozhodně originální a třeba si někdo, komu ji půjčím, užije její čtení hlouběji.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš17.12.2020 06:44Temnými hvozdy
    „Vím, že dnes si ten člověk v klobouku se širokou krempou příde pro mně.“ Strašne inšpiratívne. Pod tlakom tejto publikácie som napísal niekoľko detských hororov rozsahom medzi drabble a normálnou poviedkou. Napriek tomu Temnými hvozdy nie je dokonalá zbierka komiksových temných príbehov. Dve "poviedky" ma bavili menej. Ale pri opätovných prečítaniach sa mi napokon zapáčili aj tie, len to proste neboli až také pecky, ako tá so susedným domom alebo s bratom, ktorý nie je brat. Kresba je striedavo geniálna a striedavo sa mi nepáčila (čo je zvláštne, keď uvážime, že ilustrátorka je jedna). Pôvodne som chcel dať "len" 3, ale rozmyslel som si to. Na "iba" 3* je to skrátka príliš... výborné.
  • karl173
    karl173 mecenáš1.12.2019 12:42Temnými hvozdy
    Knihy tvořené z vícero příběhů mají své výhody i nevýhody. Čtenář dostane od autora víc nápadů, pohledů z různých úhlů atd. a je tak větší šance, že to čtenáři sedne. Ale bohužel málokdy se to povede s každým příběhem. A tak je to i s Temnými hvozdy. Většina příběhů mi sedla, ale jeden či dva neklapli tak jako ostatní. Nicméně tato kniha má výhodu v tom, že se o všechno postaral jen jeden autor, lépe řečeno autorka. To má dopad, že je tu mnohem lepší ucelenost, navíc když jsou příběhy spojené jedním tématem. Temnými hvozdy fungují jako takové temné pohádky z kterých folklór jen čiší. Je to příjemné na čtení a díky zajímavému vizuálu se na to i dobře kouká. Mohlo by to mít větší hloubku a někdy jsou příběhy až příliš předvídatelné. Ale přesto jsem byl po dočtení velmi spokojen. Povedené 4*
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 00:35Temnými hvozdy
    Vážně jsem nečekala, že se budu u komiksu s tak poetickou a vlastně dost roztomilou kresbou takhe strašně bát. Tim Burton meets Karel Jaromír Erben - zní vám to lákavě? Pak knihu rozhodně potřebujete. Jo a nebo pokud chcete strašit děti.
  • sedw
    sedw18.11.2018 15:25Temnými hvozdy
    Dílo, které mě více, než příběhem, dostalo svojí atmosférou. Četl jsem vždy večer a opravdu ve mě místy komiks vyvolával nepříjemné pocity. Kresba atmosféře hodně přidala.
  • choze
    choze27.8.2018 19:18Temnými hvozdy
    Příjemná věc. Nadpřirozené hororové kraťasy, které si moc netykají s happyendy, pohybující se na pomezí temných pohádek a starých hororů odehrávajících se v jakémsi bezčasí a mimo města. V sympatické, atmosférické a místy i (správně) děsivé kresbě. Nejvíc se mi líbilo asi nejdelší a nejukecanější Hnízdo, byť hrdinka byla lehce otravná, protože ty hrátky se zuby byly působivé a připomněly mi Junji Itóa. A i když beru, že autorka není doslovná a ráda nechává čtenáři prostor si příběhy dotvářet, stejně by mě třeba u příběhu o bratrech zajímalo, co hrdina dělal dál, když zjistil, že jeho bratr není jeho bratr.
  • perak
    perak4.3.2018 19:36Temnými hvozdy
    Tíživá až depresivní atmosféra pryští v této knize snad z každé strany. Každá povídka vás vtáhne rychle do děje, přičemž tušíte, že tohle nemůže dopadnou dobře, ale přesto musíte rychle číst, doufaje, že se alespoň částečně mýlíte. Trochu otevřenější konce pak nemusí každému vyhovovat, na druhou stranu dávají větší prostor pro vlastní intepretaci příběhu. Na kresbu jsem si chvíli zvykal, ale s odtupem ji považuji za výborně se hodící právě k tomuto typu povídek.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš4.12.2017 22:28Temnými hvozdy
    Tohle není tradiční komiks. Tohle by se ani nemuselo schovávat za nálepku komiks. Proč? Velmi prosté, styl vyprávění a umělecké pojetí příběhů mi jasně naznačuje, že jde o prožitek a vzbudit představivost ve čtenáři. Linearita a jasná smysluplnost příběhu sem nepatří a jsem rád, že se autorka nebojí udělat něco ryze svého, protože to je naprosto sobě si svoje kniha, či komiks. Líbila se mi každá stránka a provedení na každé straně. Jakoby každá stránka žila vlastním životem bez ohledu na návaznost předchozích a následujících stránek. Nazývejme tuto knihu přesto komiksem a i když už toto dílo znám, tenkrát jsem na to nebyl asi dostatečně zralý. Toto dílko ocení člověk, kdo má fakt za sebou už nějakou řádku komiksů anebo má prostě rád nevšední pojetí hororově laděných příběhů. Pravda, nečekal jsem, že to budou příběhy, ale jeden ucelený příběh. To je snad jedinou výtkou celé knihy. Každopádně, chápu to srovnání s Kyticí a nenazval bych to troufalým příměrem, ba naopak. Taková kanadská verze lidových balad a pohádek. Občas mě fakt mrazilo s čím naše autorka vyrukovala. Hlavně ta nevěsta, jak se tam ten text vleče jako vlasy, to mě dostalo. Anebo ten poslední příběh o té tzv. nevděčné a znuděné puberťačce, která je na návštěvě u svého bratra. Fakt drsnost nejhrubšího zrna. Celkově hodnotím kladně 4 body, je to pořád na vysoké hranici, ale ne úplně top. Doporučuji hlavně těm, kdo mají rádi nevšední kresbu a zajímavé a i ženské pojetí běžných prvků v našem světě legend.
  • louza
    louza14.11.2017 09:43Temnými hvozdy
    Kniha má své kvality, ačkoli takovou pecku bych v ní rozhodně neviděl. Nesedí rádoby dětské a zároveň rádoby umělecké grafické zpracování i když chápu autorčin záměr. Rozhodně bych dal v tomto případě přednost čisté, byť třeba retro stylizované perokresbě. Příběhy samy o sobě oscilují od zmatených (příběh dívky která vidí duchy) přes spíše mírně nadprůměrnější (rozřezená navěsta, nebo titulní práce) až po totálně dech beroucí (první povídka o mizejících sestrách a hlavně geniální práce bratři v lese). 70%

  • VasaX
    VasaX8.11.2017 09:56Temnými hvozdy
    Mám rád hororový komiks. Avšak mezi komiksy jeto náročný žánr, takže obvykle přivírám oko nad výsledkem. jako v případě Temných hvozdů. Kresba je specifická (netradiční), vlastně se mi i líbí jako koncept, tak i některými prvky, ale ve výsledku si mě nezískala. Tan nějak jsem měl celou dobu spíš pocit, že se jedná o ilustrace spojené dalšími ilustracemi tak, aby to dalo komiks. Příběhová stránka mě taky úplně neuchvátila. je zde spousta krátkých příběhů, jejichž kvalita hodně osciluje a některé jsem na první přečtení úplně nepochopil. Což není takový problém jako to, že mě nic netáhlo k tomu, se podívat zpět a pokusit se. Některé příběhy jsou však dobré, příjemně děsivé a mají hlavu a patu (či pointu), takže úplně neodrazuji. Ale za sebe jsem čekal víc.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin31.10.2017 10:36Temnými hvozdy
    Honem si nemohu vzpomenout, kdy Comics Centrum naposledy vydalo něco špatného (ok, ještě jsem nečetl Bonda a tam se trochu bojím) a tady rozhodně opět nešláplo vedle. Ale to je vlastně eufemismus, protože tohle je naprosto výborný! Po dlouhé době nemůžu jinak, než hodnotit plnou palbou. Autorka je takovým kanadským komiksovým Erbenem, zdá se mi. Příběhy, skvěle a zajímavě nakreslené, mají neuvěřitelně strašidelnou atmosféru - četl jsem si komiks v noci v horké vaně, a přesto mi několikrát přeběhl studený mráz po zádech. Zápletky jsou (snad až na tu předposlední, ta mě tolik nebavila) parádní a vtáhnou člověka ihned do děje, které většinou končí jaksi otevřeně, je tam ono nevysvětlitelné a zčásti nevyslovené. Já osobně jsem z celé knihy naporosto nadšený, byť se trochu obávám, že se mi pár nocí bude hůře usínat.

    Celkový dojem: 100%
  • kaylin
    kaylin25.10.2017 06:26Temnými hvozdy
    Doufám, že autorka přijde s nějakou další, podobnou knihou a že bude vydána i u nás, protože skvělého hororu není nikdy dost. A z tohohle jsem byl unesen. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/10/1553-temnymi-hvozdy-100.html
  • cyboy
    cyboy mecenáš17.10.2017 20:10Temnými hvozdy
    Necekal jsem nic a jsem pomerne mile prekvapeny. Kvalita pribehu je ruzna, ale o zadnem se neda rict, ze by byl spatny, naopak o nekterych se da rict, ze jsou opravdu dobre. Nakreslene je to zvlastne a pritom dobre. Kresba podtrhuje a umocnuje atmosferu pribehu. Co se mi opravdu libilo, bylo to, ze Carollova nic nevysvetluje a prakticky vsechno nechava doznit uvnitr vasi hlavy.
    Zdarile.
    80%
1234741
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš4.1.2022 01:59Temnými hvozdy
    DR: "Fakt drsnost nejhrubšího zrna." /// to snad ne, i ty jeden filuto :D
Četl/a (80)
123peta, anka, BadBoy, batoo, Bedou, Berry, calvin10, choze, cyboy, dajik, Darth Raelchi, davidek, DEmnoG, desto, Dezodoo, Draco nobilis, dvory, Elnie, farnhajt, faster86, flynander, foudy, Fox01, Hawwwran, hellblazer, Infarkt, invape, Ivan Kucera, James, jankie, jindroush, Kaaos, kallenved, Kaluž, Kapis, karl173, kaylin, Keno, Light, Lobok257, LookAss, Mamut12, Marvin, massilia, mindstormjak, misa, MisaSutcliff, namdnas, NecRoman, Nekrokok, Nexis, oleav, Olesh, Ozymandias, pechna, perak, perper, Poniczech, Poseidon1978, RadimNemec, raenius, RaptoR, robertsedmik, rockyt, sedw, sercial, Shake, SickNail, spagr, terrordemon, the.kasztan, trudoš, VasaX, VXP, Walome, wolfgang, Yaromil, Zbysek2410, zd, Zlord_Antijezis
(116)
Alfi, anka, BadBoy, batoo, bboorreekk, beanek, Bedou, blackJag, bourgeois, calvin10, CSE_AC/DC, cyboy, DEmnoG, desto, Devilek, Dezodoo, disclose, doophy, Draco nobilis, dvory, Elnie, farnhajt, felis, filemon, Fox01, Glumal, gongon44, grinder, Hades, Hawwwran, Hebled, hellblazer, herbert, hyba1991, Infarkt, invape, Ivan Kucera, Jak, James, jankie, jindroush, jiskra, kallenved, Kapis, karl173, Kazumaki, Keno, Komediant1842, koudak89, Lenny, Light, Lobok257, LookAss, Mamut12, markic, Marvin, mcleek, merhyx, mindstormjak, mirec, mirror, misa, MisaSutcliff, MP, NecRoman, Nekrokok, Netorack, Nexis, nfo, Nightmare, oleav, Olesh, pavel, pearlxjam, pechna, perper, pk123x, Poseidon1978, Premek, RadimNemec, raenius, RaptoR, Ricarderon, Rich, robertsedmik, rockyt, Rowan, Saran, Šedo, sedw, sercial, Shake, SickNail, Skot, sleepless, Stlucius, suricattaontheway, tacmud, The Genius, the.kasztan, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tulipstros, vallyslayer, vishnar, vranakx, willis, Wiruss, wolfgang, xintax, Yaromil, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zlord_Antijezis
Chce (12)
besikv, chcita, delsemela, filosh, Fr3d_K, HevyEli, Laik, monty.cl, sala, Thorug, tuzexchrist, vteco
Shání (2)
namdnas, surikata
Nabízí (4)
bourgeois, Ivan Kucera, oleav, SickNail