Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
V Žabydle, tajném sídle multimiliardáře barona Aristotela Ropucholta, plánuje tajná klika průmyslových magnátů a vykrmených koček násilné svržení francouzské vlády pomocí po zuby ozbrojených automatonů. Mezitím se houževnatý detektiv inspektor LeBrock ze Scotland Yardu spolu se svým věrným pomocníkem, detektivem Roderickem Krysmyšem, věnují vyšetřování záhadné vraždy slavného pařížského malíře, jenž byl ubodán ve svém uzamčeném a hlídaném ateliéru, a pátrají po tajemném vrahovi, který se skrývá v temných zákoutích nelítostného Grandvillu.

Počet obětí stoupá, události dostávají rychlý spád a LeBrock bude nucen využít všech svých geniálních dedukčních schopností i vrozené neústupnosti, aby dokázal zabránit blížící se katastrofě.

Scénář
Bryan Talbot
Art
Bryan Talbot
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Marek Barányi (Keram), Ondřej Černý, Václav Dort, Ladislav Niklíček, Milena Vojtková
Žánry
detektivka, městská fantasy, steampunk
ISBN/ISSN
978-80-88152-41-5
 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 247 mm
Tisk
barevný
Váha
436 g
Stran
104
Cena
499 Kč
Originál
Grandville Bête Noire (Jonathan Cape, 2012)
  • louza
    louza20.6.2023 17:12Grandville #03: Bête Noire
    Třetí kniha Grandville povahou připomíná tu první. Opět se tu hraje velká hra o převzetí moci nad Francií. A je to opět LeBrock, který je svým Pařížským protějškem požádán o asistenci v případě vyšetřování záhadných vražd malířů. Ve třetí knize jde na jednu stranu vypozorovat již známé vzory podepřené naprosto totožnou produkční kvalitou. Na stranu druhou nelze autorovi upřít, že buduje svůj kánon opravdu zdatně. Nenásilně vytváří na pozadí vyšetřování geopolitické i sociální prostředí svého světa, aby ho včas s hlavní liní protnul a použil jako pointu ve výsledcích vyšetřování, nebo jako základ pro další knihu. Knihy z prostředí Grandville jsou defakto pořád to samé. Ale když ono je to pořád tak dobré...
  • martin28
    martin287.4.2023 17:57Grandville #03: Bête Noire
    A máme tu další spiknutí z nejvyšších kruhů. Nechutně bohatý baron Ropucholt kuje pykle ve svém Žabydle. Pomocí hlodavce Kruppa a jeho továren na smrt chystá násilný převrat.
    Opět atmosférické, elegantní dobrodružství. Kresba je vypiplaná do nejmenších detailů, vyšetřování nenudí, karikaturní odkazy jsou vtipné. A knedlíci demonstrující za občanství? Blázni! Příště budou chtít rovnoprávnost i domácí mazlíčci! 90%
  • sedw
    sedw22.11.2020 13:07Grandville #03: Bête Noire
    Třetí díl pokračuje v tradici předchozích dvou a dělá to opět výborně, tentokrát ale dějově mírně horší, než předchozí dva. Naopak se mi velmi líbilo, že jsme se dozvěděli více informací ze života LeBrocka. Série se pořád dobře čte a těším se na poslední dva díly.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš28.8.2019 21:42Grandville #03: Bête Noire
    Tohle mi paradoxně přišlo lepší než dvojka, ale pořád z toho číší uspěchanost a rychlo-prostřihy. Myšlenka a ty pomyslné konspirace a to veškeré pozadí za tou revolucí jsou velmi dobře zmáknuté. Do jisté míry bych si troufl i říct, že Grandville je takový Arkwright pro "mladé" - brát s rezervou. Přijde mi prostě stravitelnější, dávkovanější a do toho všeho je Mistr uvážlivější, než byl ve svých bouřlivých létech. Je to dost podobné na vlně dvojky, jenom ta propojenost mezi jednotlivými reáliemi je i z logiky věci daleko obsáhlejší. I toto musí člověk strávit, není to na jedno čtení, proto zatím 4 hvězdy.
  • Fimi
    Fimi mecenáš13.5.2018 00:15Grandville #03: Bête Noire
    Je to pořád super čtení, ale slabší než dvě předchozí. Hlavně mi to vše přišlo tak nějak narychlo a i trochu odfláklé, prostě jakoby měl Talbot před uzávěrkou a musel to rychle dokončit. Kresba samozřejmě parádní, ale ten příběh mi přijde slabý, mělo to svoje kouzlo a kvalitu, ale tohle mi prostě vadilo....
  • andre
    andre mecenáš10.5.2018 13:04Grandville #03: Bête Noire
    Konečně dostávám od Grandvillu/Talbota to co jsem očekával. Talbot je jeden z mála autorů, kdy bych byl raději, když by se více rozmáchl (byl podrobnější). Člověku je až líto, že mu nabídne nějakou zajímavou myšlenku, nad kterou by se člověk rád pozastavil, popřemýšlel (podiskutoval, dozvěděl se víc). Ale najednou šup šup děje se zase něco jiného a zase a zase. Člověk se sice nenudí, dokonce se pěkně baví, ale chybí tomu ta "košatost" (asi to nejni to správné slovo). No přirovnal bych to k dobře udělanému seriálu, kde by byl prostor pro hlubší seznámení s hrdiny, jejich pohnutky a motivy a z toho by se sestříhal celovečerní film, který už pouze sleduje hlavní linii příběhu. Ale to je takové povzdechnutí "co by bylo...". Hodnocení - spokojenost. Takže tak.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.5.2018 10:46Grandville #03: Bête Noire
    Ačkoli zde nacházím plno věcí, které mi nesednou - namátkou až karikující ploché postavy a dialogy "zlých velkokapitalistů", přehnaně akční "bondovské" vyznění (skákání na motorce), předvídatelné pointy a další, tuhle Talbotovu sérii miluju. Čte se krásně, je vtipná a jako vždy obohacená odkazy a narážkami.

    Celkový dojem: 90%
  • S4TW
    S4TW29.4.2018 15:32Grandville #03: Bête Noire
    Pro mě osobně je to taková pohádka a teď to myslím v tom nejlepším slova smyslu. Při čtení této série se vždy tak potutelně usmívám, užívám si každý jednotlivý panel a hlavně se nesmírně bavím tím kouzelným, originální a živým světem. Autor skvěle kombinuje několik různých žánrů, navíc do toho přimíchává notnou dávku známých postav, vynálezů či událostí. Takže ač se prvoplánově jedná o detektivku, tak je to i fantasy, sci-fi, thriller, romantika či komedie. Navíc těch úsměvných scének je zde dostatek. Ať už se jedná o různé vtipné odkazy na lidské vlastnosti pomocí zvířat či srandovní mimiku samotných postav nebo jednoduše vtipných scének, situací a dialogů. Hlavní postava je něco mezi Sherlockem a Jasem Bondem (s tím souhlasím). Kresba je parádně detailní, Talbot má smysl pro maličkosti a různé odkazy, ano barvy jsou možná trochu divoké, ale dodávají tomu takovou tu magickou pohádkovost. Bavil jsem se, navíc to celé má i jistý sociologický přesah, kdy nám autor poměrně nenuceně poskytuje svůj náhled na to, jaké byly (jsou) poměry mezi jednotlivými vrstvami. Chytré, zábavné a především kouzelné.
  • Kapis
    Kapis mecenáš27.4.2018 12:24Grandville #03: Bête Noire
    Tohle je moje doslova srdcovka. Miluji tuto sérii, miluju se kochat prezicní práci páně Talbotů, která hraničí až s obsesí - ta pozadí, secesní vzory tapet, parkety, obrazy, do posledního šroubku a řemenu promyšlená parní zařízení (protože tento svět elektřinu nezná), všechna ta lostomiloušká i kurevsky vražedná zvížátka. V kombinaci s Talbotovým sociálně-levicovým světonázorem, který je vepsán velice přirozeně a citlivě do příběhu tvoří výsledek velice harmonický celek, u kteréhož srdce (aspoň to moje) plesá nadšením.

    Jak je všeobecně známo - a nikdo to snad nebude dávat do jedné lajny s nějakými chemtrails a podobnými nesmysly - 1% lidí vlastní polovinu bohatství tohoto světa a nebude dlouho trvat a bude jim patřit vše, včetně našich životů. Tak mezi takové patří Baron Ropucholt - hlavní záporák tohoto dílu - a jeho nenasytní, hrabiví spoluvelkoburžousti. Jejich pobouření nad tím, že by Knedlíci chtěl placenou dovolenou, vzdělání a zdravotnictví zadarmo, že by se mělo brát ohled na životní prostředí a další nehorázné požadavky, které by tuto partičku doslova zruinovaly, tak to je zcela přesný obraz tohoto jednoho sociopatického procenta, které přes své bohatství vládne našemu světu. A jelikož vlastní tisk i obrazová média, jak podotkl správně Ropucholt, mohou i mocně manipulovat davy. Lze to vidět dennodenně, pokud to člověk vidět chce a nežije si ve své bublině - v poslední době mě např. dojalo, jak dvanáctileté děti četly někde na náměstí z papírku, že si nepřejí návrat komunismu, no ty kráááásoooo!!! Jejich rodiče bych nakopal do kulí. V tomto věku mají děcka lítat po lese...no nic...

    Dokonalost sama, za mě jednoznačných 100%, akorát mě sere, jaký jsem chuj - držím knihu pod paží, k tomu bundu a hrabu v batohu, že něco vyhodím na zastávce do koše - a tento poklad mi spadl na zem - a poškodil jsem si tři rohy, jeden je i natržený, tak to jsem se na sebe opravdu nasral. Ale abych si to vybalancoval vnitřně a neužíral se tím moc dlouho, vzpomněl jsem si, jak jsme o víkendu šli na Landek a já tam s malým spícím v kočáru krosil po těch srázech a po dvou kolech nad stržema a při představě, že by mi tam spadl on, se jeví nějaký roh knihy zcela bezpředmětný. Tak a jsem fklidu:)
  • massilia
    massilia12.4.2018 17:03Grandville #03: Bête Noire
    Možná je třetí díl Grandville v celé sérii poněkud slabším kouskem, přesto je to kresebně, scénáristicky i koncepčně silný nadprůměr toho, co u nás vychází. Bryan Talbot je tak trochu výjimkou v tom, že je autorem s názorem. Neváhá ventilovat své vidění historie, politiky, umění či filozofie, což v komiksu zase tak obvyklé není - neberu-li v potaz "grafické romány". Něco prozradí mezi řádky v příběhu, něco ve výrocích postav. Antropomoforních komiksů se zvířaty u nás vychází celá řada a jsou vesměs dosti populární - málokdo ale dotahuje využití zvířecích postav k takové dokonalosti jako Talbot, navíc často s velkou dávkou humoru. Líbí se mi i jeho fascinace architekturou a uměním, kterou ostatně dává ve svých dílech najevo už od dob Luthera Arkwrighta. Celý komiks je navíc perfektně nakreslený - kdo se současných kreslířů si tak hraje s detaily jako Talbot - viz třeba první scéna v LeBrockově kanceláři, která je postupně nasnímaná ze všech úhlů, takže si můžeme udělat dokonalou prostorovou představu, jak to v ní vypadá. Mistrovské je také jeho perfektně přehledné "snímání" davových či akčních scén.
  • Walome
    Walome mecenáš3.4.2018 07:46Grandville #03: Bête Noire
    Na to, že se mi Grandville 1 při prvním čtení nelíbil, se fakt bavím. Zvířecí fóry nekončí, celý svět se stále víc vykresluje, charakter hlavního jezevce prohlubuje, atd. Šlape to hezky. Jen ten závěr je zase trochu zbytečně přitaženej za vlasy, na druhou stranu, jako mix Sherlocka a Bonda to vlastně dává smysl.

    Přišla mi absurdní motivace záporáka, ale po přečtení doslovu jsem si uvědomil, že reálný svět dokáže být stejně paradoxní, jako jezevci létající na šlapací helikoptéře :)
  • cyboy
    cyboy mecenáš23.3.2018 11:35Grandville #03: Bête Noire
    Treti dil je dustojnym pokracovanim serie, ale v primem srovnani se ctvrtym dilem, jde o slabsi dil.
    80%
31282
Četl/a (114)
123peta, 2scha, Adira Santini, Alfred, AlmightyMates , arnecht, BadBoy, ben_bella, binnmode, Bonpar, borknagar1, buscheer, calvin10, Chaolinek, charvos, ComicBookGuy, Const.ex, cyboy, D.K.Logic, dajik, Darker, Darth Raelchi, davidek, DEmnoG, Django, Doncek4321, Draco nobilis, duri, erik, farnhajt, Fives, foudy, Garp, Georgíno J., Giskard, Goldfinch, Grrr, Hades, Himlik, hugosnowden, Hulik, IndyP, Infarkt, invape, James, japes, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Kaaos, Kadin, kallenved, Kapis, kaylin, KdG, Keno, kinak, Lachvos, lacoste, Librarian, Light, Lobok257, malylada, martin28, massilia, Mercurio, mrstffl, mstefl, namdnas, NecRoman, Nexis, Noci, oleav, Olesh, opytz, Palebras, pechna, perper, petad, Philologus, Plechy, Poseidon1978, punisher, RadimNemec, RaptoR, robertsedmik, rockyt, rooty, RudyRod, S4TW, Schirru, Schramm, sedw, Shake, Spike, start05, suricattaontheway, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, Valdaufinka, Velkej šéf, Walome, wolfgang, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(193)
2scha, 81splinter, Adira Santini, Alfi, Alfred, AlmightyMates , Azbest, BadBoy, bananzluty, bboorreekk, Benji, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, borknagar1, bourgeois, burzum, buscheer, Calvin Klein, calvin10, calviti, Chaolinek, charvos, cobe, ComicBookGuy, Const.ex, Corvus, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, Darker, Deckard, DEmnoG, disclose, Django, DKoscik, Doncek4321, doophy, Draco nobilis, duri, erik, farnhajt, faster86, fel68, felis, filemon, Fives, Flowtek, Fox01, Georgíno J., Goldfinch, goldschmidchen, Greyman, grinder, Grrr, Hades, hahahoho, Hartmann , Hebled, herbert, Himlik, hugosnowden, hyba1991, ikshorm, IndyP, Infarkt, invape, James, japes, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Josh, Joshua_T, Kadin, kallenved, Kapis, Karel Sec, kaylin, Kazumaki, KdG, Keno, Knuckless, Kokuun, komik.sx, koudak89, krvinka56, kucik, Lachvos, lacoste, Lenny, Librarian, Light, Lobok257, maara, malylada, Mamut12, markic, Marthy76, martin28, massilia, mcleek, Mercurio, merhyx, mikado, mirec, Miriyak, MisaSutcliff, Mitak, MP, Mr.Plysh, Mrlah, mrstffl, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Netorack, Nexis, Niaz, Nightmare, Noci, oleav, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paldini, Palebras, pavel, pechna, perper, petad, Philologus, Plechy, plema, Poseidon1978, punisher, Qee, RadimNemec, raenius, RaptoR, Ricarderon, robertsedmik, rockyt, rooty, RudyRod, Ruw, S4TW, Saran, Schirru, Schramm, Šedo, sedw, Shake, Sidi Santini, Skot, Slaine, sleepless, songoku, SpiderJerusalem, Spike, StanleyHu, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, syon, tacmud, the.kasztan, Thurin, Tialster, timek, Tomket.Tom, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, Velkej šéf, vishnar, vranakx, willis, Wiruss, wolfgang, xintax, Zajo original, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (8)
deadpool, dvoracekpetr1, Fida, filosh, monty.cl, mozzu, nx, skepsi
Shání (2)
Al0f0k, Černá Krysa