Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Sbírka povídek a básní Edgara Allana Poea převedených do komiksu mistrem hororu a členem Síně slávy Willa Eisnera Richardem Corbenem.

Corben se znovu a znovu navrací ke svým oblíbeným básním a příběhům, přičemž v každé ze svých prací předkládá čtenáři svou originální vizi, nový způsob, jak interpretovat a chápat Poeova témata.

Kniha je vrcholnou ukázkou spojení Corbena s Poem, brilantním vyjádřením jejich vzájemného vztahu. Zahrnuje adaptace pěti básní a devíti povídek, které jsou všechny corbenovsky barvité.

Scénář
Richard Corben, Edgar Allan Poe
Art
Richard Corben
Překlad
Jan Kantůrek
Redakce
Marek Barányi (Keram), Václav Dort, Petr Pláteník, Martin Šinkovský, Martin Trojan
Žánry
horor
ISBN/ISSN
978-80-88152-12-5 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
158 x 239 mm
Tisk
barevný
Váha
686 g
Stran
224
Cena
599 Kč
Originál
Edgar Allan Poe's Spirits of the Dead (Dark Horse Comics Inc., 2014)
  • ludek.n
    ludek.n9.6.2023 09:36Duchové mrtvých
    Člen komiksové síně slávy Richard Corben se pustil do básní a povídek Edgara Allana Poea. A že je velkým fanouškem mistra hrůzy je vidět na každé stránce, na každém panelu, na každém tahu jeho štětce. Poe je klasik a Corben svou vizualizací dodává jeho myšlenkám originalitu a barevnost. Už od úvodní kraťoučké snové fantazie Osamělý je nám průvodkyní Poeovým morbidním světem čarodějnice Mag, která vystupuje v roli glosátorky. Do děje zasahuje jen ojediněle (například v povídce Stín), nic to ale nemění na faktu, že právě díky ní má celá kniha pevný rámec a podobu pokračujícího vyprávění. Vrcholem celé Corbenovy sbírky jsou bezpochyby nesmrtelné kousky jako Zánik domu Usherů, Vraždy v ulici Morgue, Sud vína amontilladského a samozřejmě nelze opominout epického Havrana. Corben je ve svém přístupu k Poeovým předlohám střízlivý a rozšafný současně. Je neoddiskutovatelnou skutečností, že z jeho knihy se měrou vrchovatou valí opravdová a nefalšovaná hororová atmosféra. Tam, kde se Poe v originále malinko rozplývá a zvolňuje tempo, tam Corben nasazuje hrubý smirkový papír a neostýchá se zatlačit na pilu. Duchové mrtvých děsí a baví, co chcete víc?
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš5.4.2022 06:26Duchové mrtvých
    Aj keď je horor jeden z mojich najobľúbenejších (literárnych i filmových) žánrov a hoci som Poeove texty čítal už ako malý, nikdy ma nechytili. Určite neboli zlé a ak niekto povie, že je to klasik žánru, tak má pravdu. A nie Doyle so Sherlockom, ale Poe s Dupinom ako prvý prišiel s duom v zložení geniálny detektív a pomalší pomocník. Ale z desiatok vecí, ktoré som od EAP čítal, sa mi štvorhviezdičkovo páčilo len zopár (paradoxne najviac asi básne, čo je čo povedať, keďže tento literárny smer je mi cudzí). Zo starých žánrových autorov pred EAP uprednostňujem HPL a R.E. Howarda. Naopak, komiksový ilustrátor a scenárista Richard Corben je mojou srdcovkou od chvíle, čo mi rodičia bohviekde na začiatku 90. rokov zohnali poľský KOMIKS s jeho nezameniteľným Svetom mutantov. Odvtedy som si Richardovu nezabudnuteľnú, neprehliadnuteľnú, hustú a špecificko-úchylnú kresbu zamiloval. Nápad komiksovo zadaptovať Poeove texty je super. Som výrazným spôsobom spokojný a hanbil by som sa sám pred sebou, ak by som zbierke dal menej ako 4*. Hodnotiť komiksy jednotlivo asi nemá zmysel, niektoré sú síce dlhšie, ale iné krátke a končia skôr, než sa poriadne rozbehnú (resp. práve v momente, keď sa do nich začnete dostávať). Ale ako celok je to úctyhodné, šťavnaté mäso, ktoré keď si dáte na obed, po zvyšok dňa nebudete pociťovať žiadny hlad. Poeove texty sú správne tajomné a nepredvídateľné. Stali sa dokonalým podhubím pre Corbenov jedinečný štýl, ktorý mnohým určite nevyhovuje, ale tak nech ho nečítajú, ja tiež nejem držkovú. Corben si Poeve pochmúrne a temné svety zjavne vychutnal. Nenechal sa otrocky zviazať kultovými, nejeden raz notoricky známymi predlohami, sem-tam si niečo upravil, keď sa mu to hodilo tak dačo nové pridal, občas skombinoval dva texty do jedného, inokedy mierne pozmenil záver, prípadne pridal rozprávača v podobe čarodejnice Mag (ktorá občas aj priamo vstupuje do deja a ktorú môžete poznať aj z inej jeho tvorby, napr. Bůh krys). Pochváliť musím aj Comics Centrum, ktoré knihu vybavilo prebalom, lacetkou, zasväteným a nadšeným trojstranovým úvodným slovom miesto-predsedu spoločnosti kurátorov múzea E.A. Poea v americkom Richmonde M. Thomasa Ingea, záverečným „ospravedlnením“ Václava Dorta a galériou obálok. Samozrejmosťou je perfektný, kvalitný papier. Možno by som každopádne úvodné slovo (keďže je plné spoilerov) prehodil so záverečným „ospravedlnením“.
  • Qvestor
    Qvestor24.1.2022 15:48Duchové mrtvých
    Jsem Corbenův fanoušek, ale tohle mě nedokázalo vtáhnout do děje. Zatímco Boha krys jsem si užil se vším všudy, zde už jsem nijak nadšený nebyl. Corbenova všudypřítomná vypravěčka Mag je tady rušivá a její poznámky jsou na hranici slabomyslnosti. Na krátkém rozsahu povídek je těžké vybudovat opravdu hustou atmosféru a poctivý hororový příběh, nemluvě o tom, že originální komiksy od Corbena jsou lepší než jeho adaptace cizích textů. Číst tohle v prvním plánu jako adaptaci je vůbec cesta k nespokojenosti.
    Výtvarná stránka je naopak v pohodě, pořád je to ten nezvyklý, podmanivý, fascinující Corben, který dokáže zalézt pod kůži. I když jeho starší komiksy vypadají ještě líp.
  • louza
    louza13.12.2020 17:27Duchové mrtvých
    Sbírka zkomiksovaných povídek a básní, které se dá objektivně vytknout jen málo co. Až na to, že nemám moc rád Poea a už vůbec nemusím Corbena. Nej povídkou je určitě Zánik domu Usherů a Vraždy v ulici Morque. Na druhou stranu je tu i spousta kratších povídek, kterým komiksové médium tvořící už samo o sobě zkratku úplně neprospělo. Rozhodně ne v Corbenově podání. Zbytek pak neurazí...ale nenadchne. 70%
  • karl173
    karl173 mecenáš11.2.2020 21:49Duchové mrtvých
    Zas až takový expert na Poea nejsem, takže jak moc komiks zachycuje jeho povídky posuzovat nehodlám. Nicméně atmosféra je ponurá a tajemná a tak by to mělo podle mě být. Corben se kreslířsky vyřádil a patří to k jeho nejlepším výkonům. Vše to jsou krátké povídky a tak je sem tam problém se zkratkovitostí a opakování šablony. Čtení je to ale velmi čtivé a především díky zmíněné atmosféře a kresbě jsem si to celkem slušně užil. Příjemné, pochmurné 4*
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin23.1.2019 09:33Duchové mrtvých
    Nejlépe nakreslený komiks od Corbena, co tu vyšel. Ale s Poem to moc společného nemá.
  • perak
    perak5.12.2018 21:53Duchové mrtvých
    Možná, kdybych neměl v hlavě originální povídky, tak bych to hodnotil lépe, ale při srovnání s dílem mistra Poea mi komiksové povídky přišly mnohem slabší. Sice jsou pěkně nakreslené, ale většině chybí ta správná hororová atmosféra, to budované napětí, gradace, konce jsou občas takové uspěchané. Samozřejmě se najdou výjimky, ale celkově to mé očekávání nenaplnilo.
  • Kapis
    Kapis mecenáš27.3.2018 15:08Duchové mrtvých
    Mňóóó, tak kdybych chtěl ze sebe dělat chytráka, tak napíšu, že mám z knihy ambivalentní pocity, ale jelikož jsem jen hlupý synek z Ostravy, který neví koho volit, aby to bylo demokraticky správně, tak mám ty pocity spíše rozjebané. Dal jsem si tu robotu, vyhrabal jsem z knihovny a přečetl sérii tři knížeček vydavatelství Hynek z roku 1991, v překladu Josefa Schwarze + sbírku básní, abych mohl posoudit kvalitu Corbenovy adaptace.

    Nooooo ááá....nejsem žádný Poe-hooligan, který by kolem sebe valil literární bejsbolkou, když se autor odkloní v některých detailech, ale zde je Poeovo dílo místy doslova znásilněno. Nevím, jestli v rámci snahy více šokovat otrlejšího čtenáře dnešního věku, bo přece jen vrcholy některých mistrových povídek mohou vyznít dnešní, na krvácích odkojené generaci, kapku decentnější, ale mě to přišlo nepatřičné (ostravský ekvivalent neuvádím).

    Tak např. Berenice - Eugeus je tak trochu psychopat, jenž se dokáže hodiny fascinovaně a zapáleně dívat, jak schne bílá barva na stěně. Jeho sestřenici Berenici postihne zlá nemoc a vrátí se odkudsi do rodného domu, Eugeus se nemůže zbavit zcela chorobné fascinace jejími zuby. Vrchol povídky je, když se čtenář nakonec dozví, že Eugeusovi z té alabastrové skloviny riadně jeblo a když nebohá Baranice umře, on pak její mrtvole vyrve ty zuby z pusy. Konec, tečka, v povídce sledujeme psychotické procesy, které se odehrávají našemu "hrdinovi" v hlavě a jak ho šílenství k tomuto činu nakonec dotlačí. V Corbenově podání musí Berenice vylézt z hrobu se zakrvácenou hubou, přerazit svému muži (v povídce pouze bratranec) lopatou pysk vejpůl a stylem oko za oko zub za zub provést dvaatřicetkrát stomatochirurgický zákrok. Proč?

    Maska rudé smrti - jedna z nejlepších povídek, která svou barevností k výtvarnému zpracování doslova vybízí, úplně jsem se na ni těšil. Zprasená jak hovado - je tam použitá - nechápu z jakého důvodu - báseň ze Zkázy domu Usherů - a z toho hrůzného děsu a mrazivé atmosféry se nepovedlo přenést ani zbla. Krvavé kostry a vnitřnosti to holt nezachrání, takhle Poe nepsal. A zkáza domu Usherů ani nemluvě, tam si Corben vymyslel naprosté nesmysly s kostrama v hale, kouzelným obrazem a incestem, o nichž se v původní povídce nedočteme, i když Usher maloval - ale ne tohle! Svíravou atmosféru pohřbu zaživa, jemně dávkované narůstající šílenství a bušení srdce pohřbené sestry skrz celý dům se opět nepovedlo ani naznačit. U vraždy v ulici Morgue je ten námořník naprosto odlišný povahový typ, konec zase jiný, důležité, že ho mohl orangutan roztrhat zaživa - o to jde přece v první řadě - OMZB.

    No a tak by se dalo pokračovat, vím že přesná adaptace asi nebyla záměrem, ale tohle není ani volná adaptace, to je úplně překopané k obrazu Corbenovu. Nakreslené to je pěkně, akorát všechny baby mají svěšoki až někde u pupku. Kvalita překladu básní je velmi subjektivní, takže nehodnotím. Že se do toho Páně Dortů vrhl sám se ovšem, co ho tak trochu znám, nedivím. Musím ale uznat, že ty fragmenty, které sepsal nejsou špatné. Zpracování knihy na úrovni CC, takže 1*. Ale jak říkám, jsem z teho celý rozjebaný!
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš6.2.2018 23:16Duchové mrtvých
    Tak tohle je opravdu zajímavá sbírka. Corbena už nějakou dobu sleduji, a tohle je Corben, který pro mě znamená TOP kvalitu svého celoživotního díla. Pro Poea jakoby se Corben narodil. Kresba je fakt úchvatná a skvěle doplňuje temnotu a pochmurnost Poeových příběhů. To sekundování si je opravdu nádherné. Určitá negativa tu nicméně jsou. Jelikož znám předlohu, tak u některých příběhů jsem někdy fakt kroutil své mozkové závity, abych onen příběh pochopil tak, jak ho znám z knih. Někdy mi ono zpracování přišlo spíš formální, než odpovídající. Prostě Corben s nálepkou Poe a je jedno, jestli to bude dávat smysl. Takhle mi to bohužel občas přišlo, aniž bych znevažoval píli a práci onoho umělce. Asi to nesedlo a minulo se to účinkem, kdo ví. Užívám si aspoň kresbu. Krátké příběhy právě díky tomuto problému bohužel trpí nejvíce a opravdu vidět původní příběh je, jak jsem psal, obtížné. Zase, když se to pojme jako volné zpracování, tak proč ne. Hodnoťme tudíž tuto knihu jako umělecké dílo a dostane se nám krásná antologie poutavých příběhů s ojedinělým pojetím komiksového guru. Pro náš Čechy je to o to lepší, že to nemusíme pracně shánět po různých nesourodých darkhorsovských sešitovkách jako Dark Horse Presents apod. Pro mě opravdu zajímavost a ojedinělost. Poea mám rád, Corbena také, tak ve finále kde je problém... pro mě je to vzdělání a zpestření, a proto si to 4 z 5 zaslouží.
  • choze
    choze10.5.2017 13:14Duchové mrtvých
    Kresebně a atmosféricky paráda, ale shazovala mi to ta jednohubkovitost příběhů a snaha o humor.
  • lemon_zobak
    lemon_zobak5.4.2017 21:57Duchové mrtvých
    Kresba Richarda Corbena je velmi specifická a nelíbivá. To podtrhuje i jeho nanášení barev které někdy až připomíná ,že byli dělány v počítači. A právě díky tomu podtrhuje tu brakovost a někdy až lacinou hrůzu která v Poeových povídkách je.
  • 3DD!3
    3DD!322.1.2017 11:52Duchové mrtvých
    Prý to byl Poe, kdo řekl že nejdojemnějším námětem pro baladu je smrt krásné ženy, přesto jsou všechny ženy v Corbenově kresbě poněkud odpudivé. Stejně jako hnilobou prolezlé mrtvoly a z hrobů se plazící kostlivci. U nich je to ale na místě. Zpracování jednotlivých příběhů si uchovává vysokou míru reality a citu pro detail. Přidává to na působivosti a když se například u Města v moři objeví sociální přesah v kontrastu z pekelnými plameny není to nepatřičné, naopak to dává dokonalý smysl. Po přečtení se dostavuje kýžená chuť sáhnout i po Poeově knize bez obrázků.
  • Kabukiman
    Kabukiman28.12.2016 11:16Duchové mrtvých
    Skvělá záležitost. Edga Allan Poe je můj oblíbenec a tak jsem si tohle dílko nemohl nechat utéct :) Trošku jsem se bál Corbena, kterého jsem si moc neuměl představit jak dělá hutnou atmosféru Poeových příběhů. Ale musím říct, že to kluk celkem zvládnul. Občas ty groteskní obličeje nebyly zrovna to pravé ořechové, ale jinak jo, dal to dobře. Líbilo se mi to a je škoda, že těch příběhů nebylo víc. Ještě dost jich tam chybělo. Třeba Jáma a kyvadlo, žejo :) Taková klasika :)
  • Fives
    Fives4.12.2016 18:38Duchové mrtvých
    Výborná komiksová kniha. Najviac sa mi páčili príbehy: Berenice, Morella, Zánik domu Usherů, Vraždy v ulici Morgue, Maska rudé smrti, Červ dobyvatel a Havran. Pri Berenici som sa naozaj bál. Za mňa teda spokojnosť.
  • sedw
    sedw26.11.2016 16:00Duchové mrtvých
    Dlouho jsem přemýšlel, jestli 4 nebo 5*, nakonec ale musím 4. Co je vlastní všem komiksům, tak je super atmosféra, tu Corben umí na jedničku. Kresba Corbena je dost specifická a i když mi nějaké věci trochu vadí (obličeje), celkové vyznění sedí k hororu parádně. Kdybych měl vyzdvihnout nějaké příběhy, tak jednoznačně Vraždy v ulici Morgue, Zánik domu Usherů, Sud vína amontilladského a Maska červené smrti, tyto naprosto vyčnívaly. Bohužel přepisy básní mě však, s výjimkou Havrana a Červa dobyvatele, příliš nenadchly. Nicméně plánuji přečíst minimálně ještě jednou a už teď vím, že jediná změna hodnocení může být případně nahrou.
  • MisaSutcliff
    MisaSutcliff1.11.2016 16:20Duchové mrtvých
    Ačkoliv jsem kdysi Poea četla, nikdy mi zvlášť k srdci nepřirostl. Což ovšem neznamená, že bych nebyla zvědavá na spojení Poea a Corbena. Co se týče příběhů jako takových, líbí se mi, že si je Corben vypráví dost po svém a originál bere spíše jako volnou inspiraci. Vizuální ztvárnění je také naprosto dechberoucí a pro horor naprosto ideální, více se to samozřejmě projeví v delších povídkách jako je Zánik domu Usherů nebo Maska rudé smrti. Co mi ovšem vážně nesedlo je ztvárnění postav. Většina z nich mě neskutečně odpuzovala a rušila ve čtení (případ zmíněného Zániku). Proto hvězdička dolů jinak parádnímu a skvěle zpracovanému komiksu.
  • Lenny
    Lenny mecenáš18.10.2016 12:48Duchové mrtvých
    Z Duchů mám takové rozpoluplné pocity. Corben si adaptuje Poea po svém a ne úplně mi jeho pohled na tuhle hororovou klasiku sedí. Jsou tu naprosto boží i docela divné momenty - 3,5*
    http://www.youtube.com/watch?v=Wga1DtzubkM
  • baatcha
    baatcha29.9.2016 09:02Duchové mrtvých
    Otevřel jsem a hned se nasral. Nemám nic proti novým překladům, ale vzít starý Hiršalův překlad Duchů mrtvých a přebásnit si v něm dva řádky podle svého, to je výrazem toho největšího vydavatelského buranství.

    A teď tedy k samotnému komiksu. Corben je génius, ale skoro všechny jeho práce mají jedno společné - uspěchaný a nepřehledný závěr. Tady u Poea se mu navíc poslední třetina příběhu většinou zvrtne z atmosférické hrůzy ve splatter horror a to mi úplně nesedlo. Jenže takový už je holt Corben. Tyto nedostatky ale dokonale vyvažovaly momenty, kdy jsem se přistihl, že valím oči na příběh, husí kůži po těle a nervy napnuté jak šráky od trajflu. Některé z point mi docvakly až po chvilce a byly to pointy velmi mrazivé. Jako výtvarník vypráví Corben především obrazem a proto se budu ke knize vracet, protože spousta těch vizuálních informací a děsivých náznaků člověku napoprvé nedocvakne. Co se týče scénáře, pohybuje se Corben od poměrně věrných adaptací Poea až po své vlastní verze příběhů. Místy odkazuje na Lovecrafta (příběh Morella vtipně parafrázuje Věc na prahu), a Sud vína amontilladského je vlastně pokračováním původní Poeovy povídky. Podobně převyprávěné jsou i další horory, jako Vraždy v ulici Morgue, i když také tady dává efektní konec dost na prdel logice.

    Velice mě bavila i postava jednooké ježibaby Mag, která nás skoro všemi příběhy provází a přitom je odkazem na postavu Cryptkeepera, jenž v 50. letech stejným způsobem provázel čtenáře v legendárních Tales from the Crypt od vydavatelství EC.

    Některé z Poeových povídek zpracoval Corben během let hned několikrát, pod různými scénáristy. Musím přiznat, že jeho autorské scénáře v této knize dopadly na výbornou. Rozhodně mnohem lépe než například v Corbenově kolekci Haunt of Horror, kdy Poeovu poezii a příběhy úděsným způsobem adaptoval Rich Margopoulos. Jsem jen rád, že vydavatelství sáhlo po zdařilejších pracech.

    Kolem a kolem, u mě velká spokojenost. Pokud ale hodlá Comics Centrum dál mávat svým vydavatelským egem na všechny strany (rozuměj: klasičtí překladatelé poezie jsou blbci, přeložíme si to sami v kanclu, čtenář komiksu stejně dobrý rým nepozná!), dám příště radši přednost anglickému originálu. Mohlo by se totiž stát, že šéfredaktor začne kromě mrvení cizích překladů také překreslovat okýnka, která se mu náhodou nebudou zdát dost dobrá.
  • kaylin
    kaylin26.9.2016 17:20Duchové mrtvých
    Nejlepší Corbenovo dílo, které zatím vyšlo česky, navíc ve skvělém provedení. Poe by se měl připomínat více, protože byl skutečně jedinečný. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/09/1258-duchove-mrtvych-95.html
  • Fimi
    Fimi mecenáš24.9.2016 10:14Duchové mrtvých
    výborné, proč mám pocit že Comics centrum u nás vydává nejlepší tituly...moc pěkně dělaná kniha, jsem sakra rád že jí mám ve své sbírce
  • jayjay86
    jayjay86 mecenáš24.9.2016 08:36Duchové mrtvých
    po dlouhé době, pro mě úplně úžasnej nesuperhrdinskej komiks. DOPORUČUJI!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.9.2016 22:21Duchové mrtvých
    Pro Corbena mám určitou slabost, i když nemůžu říct, že jeho kresba se mi vysloveně líbí. Je jen prostě děsně zajímavá. Někdy až karikaturní postavičky v kombinaci či spíše v kontrastu s realistickou a úžasnou kresbou okolí a prostředí vytvářejí zvláštní atmosféru, a to zejména na onom jeho poli hororu (vzpomeňme na Ragemoor nebo nějaké Hellboye).

    Nejsem fanda ultrakrátkých povídek, takže ani teď člověk nestihne mnohdy na těch pár stránkách vstřebávat asi vše, tak jak by měl; třeba taková adaptace Havrana je podle mě vyloženě špatná či lépe řečeno nijaká. Přesto jsem si knihu užil, Poe jakožto námět je samozřejmě vynikající volba, corbenovské zpracování obecně skvělé, kniha od CC (v poslední době je to již pravidlem) parádně zhotovená.

    Celkový dojem: 80%
  • Norri
    Norri mecenáš19.9.2016 12:40Duchové mrtvých
    Celkový dojem z knihy je skvělý. Povídky a interpretované básně mají atmosféru a poetiku gotických románů. Přináší archetypy děsivých zločinů a ještě děsivějších odplat ze záhrobí, strach z pekla i předčasného pohřbu. Jednotlivé příběhy jsou krátké a vypointované. Corbenova kresba k jeho vyprávění dokonale sedí. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/1009-duchove-mrtvych
  • cyboy
    cyboy mecenáš6.9.2016 19:36Duchové mrtvých
    Vyborne zpracovani Poeovych klasik. Nektere pribehy jsou trochu uspechane (Corben se asi musel vejit do nejakeho poctu stranek), ale to jim na kvalite nijak neubira.
    POZOR: Vsem, kteri nemaji Poea nacteneho durazne doporucuji cist "Predmluvu" jako doslov!
    To je asi taky jedina chyba knihy - tohle vazne neni predmluva a celkovy dojem z knihy jen kazi kdyz ji predchazi. Nic zasadniho se v tom textu stejne nedozvite, takze ji vesele preskocte a vrhnete se rovnou do malebne ponureho sveta panu Corbena a Poea.
21391411
Četl/a (104)
123peta, 353638, 3DD!3, 81splinter, Alikkk, anka, BadBoy, ben_bella, bierce, Bronn, calvin10, cobe, Covenant, cybern, cyboy, daon, Darth Raelchi, davidek, DEmnoG, Dezodoo, disclose, Django, Doncek4321, Draco nobilis, Elnie, erik, farnhajt, figis, Final, Fives, flipflop, foudy, Fox01, Georgíno J., Grrr, guseppe, house192, hromotlk, Infarkt, invape, Ivan Kucera, Jabba, James, Jay-jay, jindroush, Kaaos, kallenved, Kapis, karl173, kaylin, Killingjoke, kinak, Knuckless, Kokuun, Kouzelnik7, Lachvos, lacoste, Librarian, Light, Loks19, LookAss, lucmartincova, ludek.n, mart.in, massilia, MisaSutcliff, Mitthrawnuruodo, mstefl, namdnas, NecRoman, Nexis, Noci, Norri, oleav, Olesh, Ozymandias, pearlxjam, pechna, perak, Petrisko911 , Poseidon1978, Qvestor, RadimNemec, raenius, raimi, rajot, rockyt, rooty, RudyRod, Schramm, Sir_Pete, Spike, terrordemon, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, Velkej šéf, vita, VXP, Walome, wolfgang, Zavulon, Zbysek2410
(196)
353638, 81splinter, Alikkk, anka, Azbest, BadBoy, bboorreekk, beanek, BeeSee, binnmode, BlackDragon, blackJag, bmc75, Bob, burzum, Calvin Klein, calvin10, cobe, Corvus, CSE_AC/DC, Cute_Unicorn, cybern, cyboy, daon, DAxik, Deckard, delsemela, DEmnoG, Dezodoo, disclose, Django, Doncek4321, doophy, Draco nobilis, dre, dvoracekpetr1, Elnie, erik, farnhajt, felis, fifas, figis, filemon, Final, Fives, flipflop, Fox01, Galupus, Georgíno J., gongon44, grinder, gumidekmedvidek, guseppe, Hanule_bambule, Hebled, hellblazer, herbert, hiro666, Honzin, house192, hromotlk, Hulik, Infarkt, invape, Jabba, Jak, James, jardoom, Jay-jay, jindroush, Johnny Sasaki, Kaaos, Kabukiman, kallenved, Kapis, Karel Sec, karl173, Kazumaki, kinak, KINIMODUS, Knuckless, Kokuun, Kouzelnik7, krvinka56, kucik, lacoste, Lamahe, lemon_zobak, Lenny, Librarian, Light, listr, Lobok257, Lojza, Loks19, LookAss, lucmartincova, maara, Mamut12, markic, mart.in, Marthy76, mcleek, merhyx, mgeralt, mikado, mirec, Miriyak, mirror, misa, MisaSutcliff, MP, Mr.Plysh, mrkirby, Mrlah, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, NellUl, Netorack, Neuro, Nexis, Nightmare, Noci, Norri, oleav, Olesh, Onkel 1928, padre_negro, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, Petrisko911 , petrsimcik, pk123x, Poseidon1978, Qee, RadimNemec, raenius, raimi, rajot, RaptoR, razielus, Ricarderon, Rich, rockyt, rooty, Rowan, RudyRod, Salien, Saran, Schramm, Šedo, sedw, Sir_Pete, Skot, sleepless, SmoothNCool, Spike, StanleyHu, Stara.kryta, Stlucius, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tialster, tomastrejbal, tomned, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tulipstros, Ukko, Ursus, utresyby, Valis, vallyslayer, VasaX, Velkej šéf, vishnar, vita, Vítek, Vojtěch 393, vteco, willis, Wiruss, wolfgang, xai, xintax, xxaannddeerr, yogi, Zajo original, Zavulon, Zbysek2410
Chce (7)
barthez, Benji, charvos, Fr3d_K, HevyEli, monty.cl, skepsi
Nabízí (2)
Final, oleav