Koupit
Myši, svádějící nekonečný boj o přežití a o to, aby se jim dobře dařilo v drsných podmínkách světa plného dravců, si na svou obranu založily Myší hlídku. Její členové jsou průvodci, průzkumníci, počasníci, stopaři a ochránci myší žijících na územích mezi teritorii. Udržují bezpečné hranice, vyhledávají nové bezpečné cesty mezi vesnicemi a provázejí po nich karavany se zbožím. V případě útoku se musejí postavit každému zlu a nebezpečí, které ohrožuje jejich teritoria.

Podzim 1152 zanechal Myší teritoria zcela nepřipravená na zimu. Nespokojený hlídkař Půlnoc totiž shromáždil armádu s cílem dobýt Opevněnou Hůrku a zabít Gvendolínu, matronu Myší hlídky. Boj s nimi tak připravil Hlídku o čas.

Jakmile se roční období přehoupla do zimy, začaly na Myší teritoria doléhat velké potíže s nedostatkem potravin a lektvarů. Gvendolína svolala jedenáct svých nejlepších hlídkařů a pověřila je, aby jako její vyslanci co nejrychleji zajistili potřebné zásoby.

Příběhy Myší hlídky obdržely mnoho cen v mnoha zemích světa. Dostaly například několikrát cenu Willa Eisnera a časopisem Wizard byla Myší hlídka vyhodnocena jako nejlepší nezávislá dobrodružná kniha roku 2006. Server IGN.com ji navíc ocenil jako nejlepší nezávislou knihu.

Scénář
David Petersen
Art
David Petersen
Obálka
David Petersen
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Jan Kantůrek, Richard Klíčník
Redakce
Marek Barányi (Keram), Václav Dort, Petr Pláteník, Martin Šinkovský
Žánry
dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-88152-17-0 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
215 x 215 mm
Tisk
barevný
Váha
740 g
Stran
192
Cena
699 Kč
Originál
Mouse Guard: Winter 1152 (Archaia Studios)
  • davefa
    davefa30.1.2023 21:54Myší hlídka #02: Zima 1152
    Tak ani druhý díl mě nedokázal přesvědčit. Stále zůstává pěkná kresba, zajímavý námět i svět, který by dobře fungoval, ale celkově to opět vyzní do ztracena. Obávám se, že třetí díl a knihy Legend už číst nebudu. Věřím ale, že své příznivce si tento zvířecí svět najde. Mě to tedy celkem minulo.
  • Delphín
    Delphín25.6.2022 05:56Myší hlídka #02: Zima 1152
    Pokud měl autor v prvním díle nějaké nedostatky, ty zde vymazal a dodal ještě větší kouzlo svému krásnému a propracovanému světu. Komiks má pár dost silných momentů, myslím ale, že kdyby byl komiks delší, zapůsobilo by to na čtenáře ještě více. Rovněž dějová linka ohledně spiknutí vyšla lehce naprázdno, pořád je to ale úžasný a čtivý komiks.
  • Lojza
    Lojza mecenáš6.6.2022 19:31Myší hlídka #02: Zima 1152
    Spoilers ahead. Atmosférický, ale zároveň velmi dobrodružný příběh. První díl jsme četli s dcerkou a ještě to jakž takž dávala. Tenhle už by pro ni moc nebyl. Souboj se sovou, který si nezadá s nejlepšími akčními scénami z Pána prstenů či Hobbita, nové druhy zvířat (konečně plně chápu ty různé fonty v bublinách), tajemné a velkolepé podzemní labyrinty po lasičkách... A detaily, kterými autor opět perfektně prokresluje myší svět (že by se hrdinové na své cestě z bezpečnostních důvodů prohrabali do sněhu a pokračovali pod jeho povrchem, takový motiv jsem doopravdy nikde jinde neviděl). Za naprosto nejsilnější část příběhu považuju Čakanovu smrt a poslední rozloučení s ním. Opět je zde nádherně vykreslen další - tentokrát duchovní - rozměr myšího společenstva. A je to tak dojemné, že jsem u toho zaslzel. Příběh velmi dobře a promyšleně nabývá epických proporcí. Jestli to takhle půjde dál, bude to jedna z nezapomenutelných komiksových ság.
  • karl173
    karl173 mecenáš18.9.2019 22:49Myší hlídka #02: Zima 1152
    Druhý díl Myší hlídky pokračuje tam, kde skončil první a už počátku to je survival se vším všudy. Petersen tentokrát nikam nespěchá a příběh je tentokrát dle mého názoru více propracovaný, více atmosférický a zkrátka vše se vylepšilo minimálně o jeden stupeň. Postavy zažívají mnohem traumatičtější zážitky a drama je cítit na každém kroku. Také se s postavami více zžijete a tak vás jejich osudy více zajímají. Kresba je neskutečně propracovaná a má všechno co by jste chtěli od fantasy světa z prostředí myší odehrávající se v kruté zimě, kde je důležité mít nasbírané veškeré zásoby a nejlépe vůbec nevycházet ven. Ukázalo se, že první díl byl jen takovým rozjezdem k něčemu většímu a to přichází hned v druhém svazku. Jasných 5*
  • JohnyG
    JohnyG4.9.2018 17:03Myší hlídka #02: Zima 1152
    Ještě působivější, než podzimní jednička. Mnohem plynulejší a dobrodružnější příběh, který se rozděluje na několik linií putujícíh hrdinů. Má to překvapivě silnou atmosféru a pokusy o psychologii jednotlivých postav. Úžasné i děsivé je zpracování Temného Vřesovce, kde lasičky věznily myši v předchozí válce. Silný je i osud netopýrů, s nimiž se nechtěl nikdo spolčit, pozemní tvorové kvůli jejich křídlům, zvířata oblohy kvůli jejich srsti. Půvabný je odkaz Černé sekery předávané z mistra na učedníka a udržující tak legendu naživu. Těším se, jak bude v postavě Borise pokračovat v příštím dílu. Propracované lokace jako je Smrková skrýš jsou lahůdkou a pěkné jsou i bonusy na konci, kde se představuje typický vzhled myší z různých mšst. Tento fantasy epos z Myších teritorií mě opravdu nadchnul.
  • Blackhand47XD
    Blackhand47XD3.6.2018 21:06Myší hlídka #02: Zima 1152
    Skvělé pokračování neobvyklého fantasy ze světa myší.
  • 3DD!3
    3DD!312.2.2018 07:59Myší hlídka #02: Zima 1152
    Osudový díl, s fantastickou bitkou ve sněhu. Pasáže s výrem jsou úžasně nakreslené. Průzkum podzemních katakomb a procházka městem mrtvol (myšiček) může směle konkurovat průlezem Morie z Pána Prstenů. Vynikající série, plná ponaučení funguje skvěle jak pro děti tak pro dospělé.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.11.2017 14:18Myší hlídka #02: Zima 1152
    Tady budu stručný, protože to hlavní jsem napsal k prvnímu dílu. Velké plus této knihy je, že to není crossover sequel. Kniha navazuje na jedničku, ale má vlastní příběh. Ano, souvisí to s jedničkou, ale není to jak v amerických seriálech, že čekáte 3 měsíce na další řadu (snad mě chápete). Další pozitivum jsou nové reálie a nové prvky, které doufám, že budou rozepsány v dalších příbězích. O bonusech ani nemluvě. Prostě další skvělé čtení, další skvělé vyprávění a ta pasáž souboje výra s myší je prostě super. Úplně jako ve filmu. Fakt perfektní "střihačská" práce v komiksu. Velký formát kreseb tohoto souboje tomu svědčí. Doporučuji.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš10.11.2017 14:24Myší hlídka #02: Zima 1152
    Nezdieľam nadšenie. Je to síce lepšie ako prvá časť, ale stále je tých zaujímavých strán, kde sa aj niečo deje dosť málo. Inak je to len nudné kecanie a chodenie. Tá kresba mi tiež veľmi nesedí, má to pár naozaj pekných strán, ale viac je takých šedivých, priemerných a ničím nezaujímavých. Pre mňa dosť nepochopený kult. Celkovo sa mi nápad páči veľmi, ale so spracovaním mám problém.
  • Kapis
    Kapis mecenáš29.12.2016 10:25Myší hlídka #02: Zima 1152
    Úžasně nakreslené, napínavosti a nápady překypující dobrodružství. Kdo by řekl, že si Lasičky postavily sídlo ve stylu Maurské architektury v Andalusii. PECKA!! Škoda, že to nebude mít pokračování a budeme se akorát v čase vracet. Ale i tak se na to moc těším!!
  • MisaSutcliff
    MisaSutcliff27.12.2016 21:43Myší hlídka #02: Zima 1152
    Myšky tak, jak je zastihla zima. Tentokrát není nutné nic a nikoho představovat, děj je tak mnohem epičtější a ucelenější. Je zde více postav, témat i zvířecích druhů, celek je tak mnohem pestřejší. Rozhodně bych ho hodnotila lépe než předchozí díl, ale i tak mi tam něco pocitově chybí. Snad mi to vynahradí další díl.
  • Fry
    Fry admin26.12.2016 16:47Myší hlídka #02: Zima 1152
    "Myší hlídka #2: Zima 1152" - Nemám moc rád fantasy ... V dětství jsem ho obdivoval, ale časem mě zkrátka přestalo bavit. I tak jsem ale téhle sérii dal pár šancí. Oproti knize první je "Zima 1152" úplně nádherným příkladem toho, že i z obyčejného nápadu se dá vytvořit úžasné dobrodružství. Velmi se těším na následující knihu, protože myšky zkrátka baví, i když mi nejsou žánrově vůbec blízko. A fanouškům Star Wars určitě neunikne ani menší "easter egg" na jedné z obálek ... Za mě 5*!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin8.12.2016 12:57Myší hlídka #02: Zima 1152
    Petersen vykreslil a stvořil opravdu krásný svět, do kterého vnesl v podstatě "menší" dobrodružné příběhy, které jsou však významově silné. A baví mě ten svět na každé stránce více a více objevovat.

    Celkový dojem: 90%
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš4.12.2016 17:34Myší hlídka #02: Zima 1152
    Obecně mne baví, když se příběh více zaměří na dobrodružství určité nepočetné skupinky hrdinů spíše než aby ukázal epické bitvy shluků armád, což se myškám daří. Pomalinku buduje legendu několika jedinců a dost mě zajímá, co s nimi bude dál. A spolu s nimi i osudy mnoha jiných, třeba zatím nepoznaných. To znamená, že jsem rozhodnut u Myší hlídky zůstat i v budoucnu. Motiv a zobrazení tajemných podzemních prostor mě úplně vtáhl.
  • erik
    erik20.11.2016 07:36Myší hlídka #02: Zima 1152
    Výborná kniha, horký kandidát na Fabulu Rasu.
  • erik
    erik20.11.2016 07:36Myší hlídka #02: Zima 1152
    Vo všetkých ohľadoch lepšie ako prvá kniha. Zimné scenérie sú úchvatné, boj so sovou ma nútil neprevracať strany a kochať sa kresbou. Inak je to ako klasické dobrodružstvo z Dračího doupěte. Skupina má úlohu čosi doniesť, putuje, objaví staré bludisko, bojuje, nachádza nejaké artefakty, napokon úlohu splní a nie každý vyviazne nepoznamenaný.
  • kaylin
    kaylin16.11.2016 07:58Myší hlídka #02: Zima 1152
    Kresba je krásná a jednotlivá zvířata jsou v ní znázorněna výtečně, ale nejen proto bych si tenhle komiks rozhodně nenechal ujít. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/11/1308-mysi-hlidka-2-zima-1152-85.html
  • Schramm
    Schramm6.11.2016 18:24Myší hlídka #02: Zima 1152
    Kdybych měl Myší hlídku charakterizovat jedním slovem, řeknu, že je příjemná. Příjemná stylem kresby, příjemná příběhem. Zní to, jako by to bylo málo, opak je ale pravdou. Myší hlídka nemá ambice stát je přelomovým dílem, člověk ale u její četby stráví fajn chvíli a zjistí, že to vůbec není málo. Druhá kniha mne bavila snad ještě o fous víc, než první. Nepřekvapivě. Postavy už známe, vybudovali jsem si k nim vztah a Petersen zdařile rozvíjí děj. Myší hlídka je pro mne rozhodně překvapením roku.
  • cyboy
    cyboy mecenáš1.11.2016 23:02Myší hlídka #02: Zima 1152
    Pribeh pokracuje a clenove Mysi hlidky se musi vydat do spratelenych kolonii aby zadali o zasoby. Zdanlive jednoduchy pribeh, ktery ale paradne graduje a jak jsem byl z minuleho dilu trochu na rozpacich, tak na dalsi knihu se tentokrat opravdu tesim. Po docteni mi vytanula na mysli posledni veta ze Santiaga, mytu daleke budoucnosti od Mika Resnicka: "Pojd dite, ... ja jsem Santiago". Cerna sekera je takovym Santiagem mysiho sveta, ktery se mi vazne libi cim dal tim vic.
    Rozhodne doporucuji vasi pozornosti.
    85%
433651
Četl/a (134)
123peta, 3DD!3, 81splinter, anka, BadBoy, Benny, Berry669, binnmode, Blackhand47XD, bob-premky, Bonpar, borknagar1, buscheer, Cabal, calvin10, CaptainCzech, charvos, Const.ex, cyboy, dajik, Dalamar, Darth Raelchi, davefa, davidek, Delphín, DEmnoG, Dezodoo, Draco nobilis, Dzoglik, Elizabeth, Elnie, erik, fanae, farnhajt, Fida, Filip123, filmator, Final, foudy, Fox01, Fry, Georgíno J., Giskard, Goldfinch, Hades, Himlik, IndyP, Infarkt, invape, James, jankie, japes, jh666, jindroush, jiskra, JohnyG, Joshua_T, kadas97, Kadin, kallenved, Kaluž, kapicka, Kapis, karl173, kaylin, KdG, Keno, Kerbellos, kinak, Kocour, Kokuun, koudak89, lacoste, Light, Lojza, Lokusta, Lord Baltimore, luky.kuky10, Mariohurbanek, mart.in, Martinb, massilia, Matthew, Mercurio, mindstormjak, MisaSutcliff, MonsterGyre, mozzu, mstefl, mywiel, nejakdivne, Nexis, Noci, oleav, Olesh, PAK, pechna, petad, Plechy, porculan, Poseidon1978, punisher, radimisko, RadimNemec, raenius, robertsedmik, rockyt, Saint of Killers, Schirru, Schramm, spagr, start05, SteveCZ, Stlucius, syon, taidana, terrordemon, Triša, trudoš, tukak, Ukko, Velkej šéf, Vojtěch 393, Vrenn, VXP, Walome, Wiw, wolfgang, Yaromil, Yefery, Zavulon, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(223)
81splinter, anka, Awakener, Azbest, BadBoy, batoo, bboorreekk, Benny, Berry669, binnmode, Blackhand47XD, blackJag, bmc75, Bob, borknagar1, bourgeois, burzum, buscheer, Cabal, Calvin Klein, calvin10, calviti, CaptainCzech, Caylen-Tor, charvos, cobe, ConanVJ, Const.ex, CSE_AC/DC, cyboy, D.K.Logic, Dalamar, Dali, DanielT, Darth Raelchi, DAxik, Deckard, DEmnoG, Dezodoo, disclose, DoctorWho, Doncek4321, doophy, Draco nobilis, Dzoglik, Elizabeth, Elnie, erik, fanae, farnhajt, fel68, felis, Fida, filemon, Filip123, Final, Fox01, Fr3d_K, Fry, Georgíno J., Glumal, Goldfinch, goldschmidchen, gongon44, grinder, Hades, hahahoho, Hanule_bambule, Hawwwran, Hebled, herbert, Himlik, hugosnowden, Hulik, hyba1991, ikshorm, IndyP, Infarkt, invape, Jak, James, jankie, japes, jerry67, jh666, jindroush, jiskra, Joshua_T, kadas97, KadetJaina, Kadin, kallenved, Kaluž, kapicka, Kapis, Karel Sec, karl173, kaylin, Kazumaki, KdG, Keno, kerb, Knuckless, Kocour, Kokuun, komik.sx, koudak89, kubanec13, kubosos, lacoste, Lamahe, Lenny, Light, Lobok257, Lojza, Lokusta, luky.kuky10, maara, Mamut12, Mankin, Mariohurbanek, markic, mart.in, Martinb, Matio, Matthew, mcleek, Mercurio, merhyx, Mikei, mindstormjak, Miriyak, mirror, MisaSutcliff, Mitak, MonsterGyre, moris.cz, mozzu, MP, Mr.Plysh, mstefl, Netorack, Nexis, Niaz, Noci, oleav, Olesh, PAK, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, perper, petrsimcik, pk123x, porculan, Poseidon1978, punisher, Qee, RadimNemec, raenius, Raijin, RaptoR, Ricarderon, Rich, robertsedmik, rockyt, Rowan, Saint of Killers, Saran, Schirru, Schramm, Sidi Santini, Skot, Slaine, sleepless, SmoothNCool, Sole, spagr, start05, SteveCZ, Stlucius, suricattaontheway, syon, tacmud, taidana, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tialster, timek, tomasko33, tomastrejbal, Tomket.Tom, Tomzany, Tony TwoDee, trudoš, tukak, tulipstros, Ukko, utresyby, vallyslayer, VasaX, Velkej šéf, vishnar, Vítek, Vojtěch 393, vranakx, willis, Wiruss, Wiw, wolfgang, xintax, xxaannddeerr, Yaromil, Yefery, yogi, yojimbo, Zajo original, Zavulon, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (19)
353638, Corvus, deadpool, delsemela, DKoscik, filosh, HevyEli, Horstik, Kerbellos, Komediant1842, lucmartincova, monty.cl, Nightmare, nx, plaštěnkář, Sole, spot, TenCoJeZbytečnej, vteco
Shání (5)
Corvus, HevyEli, lucmartincova, namdnas, Nightmare